Дългото чакане след трансфер – тема 118

• 26 656
  • 742
  •   1
Отговори
# 570
При мъжки фактор, особено ако става дума за фрагментация, ПИД е ключов и такъв тип изказвания от доктори без обяснение говорят за нивото им. Несериозно.

# 571
При нас изказването против ПИД беше от турска клиника. Ние решихме да не си губим нервите и времето в България и директно отидохме в Турция. Сега се молим и надяваме всичко да мине наред и да се радваме скоро на положителни резултати.

# 572
Много съм изненадана колко от вас казват, че им отказват ПИД… какво значи, че няма да ви направят? Не е като да ви го правят безплатно. И да, не е панацея, но понякога си е направо наложително да се прави ПИД.

# 573
Не разбирам защо трябва да си причинявате 1-2 неуспеха, за да си проверите ембрионите. За мен е много стресиращо и емоционално цялата подготовка покрай стимулация и сега покрай ЗЕТ и не мога да си представя да стрелям на сляпо какво ще стане. На нас в една клиника ни се обясни, че нямаме нужда от ПИД тъй като сме ,,млади” (аз съм на 26, М на 31). Така де, млади сме, ама фактите са си факти. От 9 Я се оплодиха 7. От тях 5 бяха годни за ПИД. 2 са напълно здрави, 1 не беше съвместимо с живота. Дайте си добре сметка, че и некачествени ембриони имат шанс за имплантация и стресът би бил много по-голям да го разберете във 2-3-4 месец от колкото още преди трансфера. Всеки сам си преценя, но този път е дълъг, често скъп и моето спокойствие и вътрешен мир са ми важни, за това решихме с ММ, че пари се изкарват и е по-добре да знаем в какво състояние са ни ембрионите.
Аз не съм правила ПИД, защото бях от късметлийките да имам сравнително бърз успех. Но като цяло беше в плана ми. При 1-2 и повече неуспеха, според мен има смисъл да се види какво е положението с ембрионите (не само какво качество/ грейд имат визуално).

Относно болнични - аз работя на бюро и не ползвах никакви болнични до 9 дни преди раждането. За себе си знаех, че е по-добре да остана дейна и заета, а не да се вкопчвам в мисли. Но всеки си знае, кое е най-добро за него

Ако въпросът е към мен - “причиних” си го защото така бяхме преценили за първия опит, който се оказа положителен и имам здраво момиче вече на почти 2,5г.
Освен това ПИД не давa гаранция за успешна бременност или 100% липса на генетични дефекти. Освен това винаги има риска за ембриона при вземане на пробата. Много лесно генерализирате, че едва ли не ПИД трябва да е задължително. Но въпросът е доста по-комплексен и не е one size fits all.

# 574
Не исках да прозвучи като нападка, но при нормално зачеване почти всеки в днешно време си прави пренатални скрининги. Наясно съм че ПИД не дава гаранции за успешна бременност, но е най-доброто изследване към днешна дата на ембриони. Да ви е живо и здраво детенцето! Накрая всичко е до късмет, но ако от мен зависи нещо да си увелича шансовете за щастлива развръзка на събитията, то аз ще го направя на каквато и да е цена.

# 575
  • София
ПИД може да е стресираща процедура за ембриона. Знам, че след много процедури и сме станали експерти, но все пак вярвам, че ембриолозите и лекарите имат една идея повече знания

Последна редакция: сб, 09 авг 2025, 11:53 от Yellow_girl

# 576
ПИД не е гаранция за успешна имплантация. Имам два трансфера на два балансирани ембриона с добро качество 4АВ и 4АА без да има дори имплантация. На много места не го препоръчват, защото може да увреди по-нататъшното развитие на ембрионите.

# 577
Разбира се че сам по себе си не е гаранция. Има и среда, микробиология, хормони, анатомия, имунология, тромбофилия и късмет. За мен лично е безумно да се правят поредни опити без да се провери всичко поне от класическите неща като ПИД и да се хвърлят здраве и средства в опити, вместо в тестове, които ще спестят мъки и болки.

# 578
Съгласна съм, че ПИД е една допълнителна гаранция. Но има един фактор, за който като че ли не се говори много. За да се направи ПИД на един ембрион се взимат няколко клетки от външната част на ембриона. От този слой на ембриона в последтсвие се развива плацентата, а вътрешния слой от който ще се развие бъдещия зародиш не се изследва. Дори и при балансирам (еуплоиден) ембрион, винаги отдолу в доклада с малки букви пише, че при положителен резултат трябва да се направи и пренатален тест за 100% достоверност. Аз също не съм правила ПИД.

# 579
Всеки говори на база на своя опит. За мен ПИД определено не е безсмислен, защото първият ми трансфер завърши с мисед в 8 седмица заради аномалия, която щеше да се установи при ПИД. Този ужас, който преживях определено бих си го спестила, ако можех. Нещата изобщо не са толкова черно-бели и много зависи от ситуацията дали да се  ползва или не.

# 580
Аз така и не казах какъв е моя опит, а само че не съм правила ПИД. Опитах се да дам малко повече информация, защото смятам че трябва да правим информирани избори. ПИД е скъпоструващо изследване и за много двойки това е решаващо.

А ужаси, повярвайте ми, винаги могат да се случат. Аз изгубих последната си бременност (не инвитро, а инсеминация) в 23г.с. и детенцето ми живя 64 дни. Ето това е ужас, който пожелавам никой да не изживее. Моля за малко повече уважение към личните избори на всеки. Hands Pray

Всеки говори на база на своя опит. За мен ПИД определено не е безсмислен, защото първият ми трансфер завърши с мисед в 8 седмица заради аномалия, която щеше да се установи при ПИД. Този ужас, който преживях определено бих си го спестила, ако можех. Нещата изобщо не са толкова черно-бели и много зависи от ситуацията дали да се  ползва или не.

# 581
Къде точно бях неуважителна към избора на някого? Напротив, написала съм че нещата не са черно - бели и зависи от ситуацията на всеки. А и това, което казах не беше насочено към някой конкретно.

# 582
ПИД наистина не е гаранция, че ще се развие успешна бременност. Аз имах много добър ембрион с ПИД в ТУрция, отново се оказа биохимична, както и на няколко момичета покрай мен. Освен това ПИД не е панацея, има за съжаление и случаи при които ембриона е здрав генетично, но в последствие може да изникнат проблеми с ембриона, плацентата, шийката, които не гарантират здрава бременност. Затова задължително се ползват всички ФМ и ехокардиография , ако има нещо да се следи навреме и се прави и пренатален тест.

# 583
Толкова много случаи има с неуспешни трансфери преминали ПИД. Дори не знаеш дали не се увреждат самите ембриончета така… ако няма МФ, лош кариотип , късна възраст, аз може би бих изчакала още малко, но всеки сам си преценява. На мен до тук най-дълго протичащата ми бременност е кухо яйце, от инсеминация без таймиращи инжекции , без пускане на хормони и без гледане дали се е спукал фоликула. Просто гледане в тавана.  Не че е за хвалене 😀 Но тогава чхг ми беше високо и се удвояваше, както трябва. Подробност е, че точно като забременях и се разболях от ковид и глупачката аз, понеже не исках да пия парацетамол, не си мерих температурата и спях по цял ден, защото не можех да стоя на краката си… Та, относно ПИД няма какво да се спори. Всеки знае кое е най-добре за него си и неговият случай и сам си решава.
 Някои може ли да ми каже след неуспешен свеж трансфер дали трябва да се изчака преди да се премине към замразен? И колко време.

# 584
След неуспешен трансфер може и на следващ цикъл да се пробва. Зависи от начина, по който е приключил предишният опит – при кухо яйце, с медикаментозен аборт, е нужно да се изчака един цикъл, а при биохимична бременност или пълна липса на имплантация – може да се действа веднага в следващия.

Общи условия

Активация на акаунт