СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 11 - Седмокласникът е на финала, майката е вече взела-дала....

• 31 198
  • 795
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Има деца, които ще ходят на почти всички изпити в НПМГ, някои даже на всички, как издържат тези душички не ми е ясно, макар че много ще се пробват ей тъй, без да учат, но пак си е голямо напрежение. Да отидеш в осем и половина, як изпитен маратон до шест вечерта. То си е направо сървайвър това. След този ден нищо не може да ги уплаши вече, ще се калят и смело ще гледат НВО в очите без да трепнат.
Моят младеж ще ходи на биология, физика и химия, но пък има тренинг. В края на Септември се яви на изпит за ниво в British Council и по принцип трябваше speaking test да бъде в друг ден, но неясно защо решиха да е след писмената част и времето за изпит беше от 9 до 13:30 с малки почивки помежду. Отделно трябваше да се явят половин час преди това. Е, ожалих го моя младеж, тюхках се как ли ще издържи на натоварването, дали ще може да ходи до тоалетна междувременно и прочие. А той взе, че не само се справи, но и постигна C1. Само да е здрав сега в Събота, другото е лесно.

# 106
Имат масово висок бал, защото се скъсват от учене, като всички други с висок бал

# 107
Ивалета, браво! Много умно дете имаш!
С каква цел взима този изпит в 7ми клас? За американския ли е нужен?

# 108
Ако дадат задача с такова допълнително построение, много ще се изненадам. Направо ми е в графа научна фантастика. Те децата не го учат сега това.

На класното по математика имаха точно такава задача та не знам какво да кажа.

# 109
На пробното НВО при нас геометричната задача беше с построение също. Нямам идея дали е заложено в учебната програма!

# 110
  • София
А кога са го учили специално всъщност? Някога допълнителните построения били ли са някаква самостоятелна, конкретна част от учебната програма? Когато дадоха такава задача през 2018, масово децата не бяха виждали такива, освен ако не са били в МГ. Дъщеря ми бяха решавали две-три в училище, колкото да им покажат и такива варианти на задачи в геометрията. В темата тогава обсъждаха, че и в школите не са им давали такива. Вече през следващата година започнаха да ги готвят за задачи с допълнително построение и в школите, за да не се падне пак. Това ме кара да мисля, че задачи с допълнително построение никога не са били някаква отделна част в учебната програма, която после да е отпаднала /а просто по-усложнени задачи по геометрия/, просто опростиха НВО след това. Но не се чувствам компетентна в тази област, затова питам запознатите, които са следили учебните програми по математика през годините.

# 111
При нас в школата са решавали 2-3 задачи само с построение, казали са им, че не дават такива на НВО. В училище за 1-ви път тази седмица се запознаха с този тип задачи, защото работят по някакви тестове на Веди и там има задачи с построение. Склонна съм да вярвам, че няма такива в програмата изобщо, математичката ни е сериозна, отдавна преговарят и правят допълнителни неща. Не би оставила сложни задачи от задължителната програма за последния момент.

# 112
Не бъркайте построителните задачи със задачите с допълнително построение.
Първите са част от учебната програма, но не са включени в модела за НВО. Вторите са метод на решение при по-трудни геометрични задачи. Не знам да има отделно преподаване на такива, въпрос на усет и опит са, базиран на комплексни знания, а не на конкретна теория.

# 113
  • София
И аз така мисля - просто по-сложни задачи по геометрия.  Но понеже няколко пъти се споменава, че вече не се учат, се зачудих. В част геометрия, доколкото знам, няма разлики между старата и новата програма. Ако бяха някава отделна част от учебната програма през 2018-та, в нашето училище щяха да са ги изяли. Joy
Което означава, че ако министърът реши да доказва колко са недостатъчни часовете по математика за усвояване на материала, няма пречка пак да има такава задача на НВО. Не ми се вярва, но май няма пречка.

ПП. Сега погледнах моделите на НВО 2024 и 2019 /когато бяха още по старата програма/, както и учебно-изпитната програма за 2018. Не откривам разлики в геометрията.

Последна редакция: чт, 05 юни 2025, 23:20 от sanaka

# 114
Да, аз ги бъркам...за допълнително построение иде реч.

Ами освен наборите да почват да се упражняват и с това😁

# 115
Идеята на допълнителното построение е да се сведе задачата до познат модел на решаване. То и да пуснеш височина или медиана може да се каже, че е допълнително построение. Това са просто по-сложни геометрични задачи, нищо повече
Нашият учител им е давал такива, включително имаха и на класното, да се допълни до един равнобедрен триъгълник и да се намерят ъгли

# 116
  • София
Ивалета, браво! Много умно дете имаш!
С каква цел взима този изпит в 7ми клас? За американския ли е нужен?
Не е нужен за американския, там изпитът е изцяло на български език. Целта беше да видим дали ще покрие изискванията за B2, понеже е учил само с мен последните 3-4 години,  без школи. И като се успокоим, че го знае, да освободим време за подготовка за матурите. Имах и някои идеи за лятно училище на английски език в чужбина,  а такъв документ би му отворил врати.

# 117
  • София
Гледай сега как от утре всички седмокласници започват да решават задачи с допълнително построение. Joy

# 118
  • София
Гледай сега как от утре всички седмокласници започват да решават задачи с допълнително построение. Joy
Така ще стане GrinningSweat Smile
В школата ги минаха набързо, но е решавал много малко и мисля, че нищо не е останало в главата. Пускане на медиана и височина не ги броя, такива е решавал, но утре ще намеря някоя да допълни до равнобедрен триъгълник Joy

Допълвам се. Чела съм предните седмокласни  теми, настроенията и очакванията си бяха за лесни задачи. Тази година са малко по-различни коментарите, не само тук. И в училище си говорят много явно, вчера го заварих набора да разглежда НВО-та от 2017/2018г и да си мърмори ядосано. Настройва се за трудна геометрична.

Последна редакция: чт, 05 юни 2025, 23:57 от Niffi

# 119
На междучасие последният пробен е с построение, мисля че баш такова допълване беше. Ще го издиря и кача утре

Общи условия

Активация на акаунт