СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 11 - Седмокласникът е на финала, майката е вече взела-дала....

• 31 191
  • 795
  •   1
Отговори
# 150
  • София
По темата с построенията пак да подосаждам Joy.
Видях в домашното му подобна задача, останала е нерешена тази седмица. Тъкмо навреме, днес нали ще търся такива, да обясня принципа набързо 😄. Може ли математиците тук да потвърдите това с допълване до равностранен триъгълник ли се решава, или има и друг начин. Виждам, че се е мъчил над нея, доста е драскал и налучквал някакви ъгли, но не я е измислил.

"Даден е триъгълник ABC, в който AC=BC и ъгъл ACB=80 градуса.Точката M е вътрешна за триъгълника и такава, че ъгъл ABM=30 градуса и ъгъл MAB=10 градуса.Да се намери ъгъл AMC."

Продължете BM до пресичането с АС в т. К и изразете малко ъгли.
Оказва се, че БК=ВС, после АК=КМ (равнобедрени триъгълници).
После има два еднакви СКМ и ВСК. Говоря наизуст, ама си го разпишете и ще се види.

# 151
Щото си загорих манджата, докато изпитвам набора за анафора и апоси..брррм!

Е, помни ги...ама остана без обяд:joy:

Мерси Мецане:) че ми спести едно геометрично пулене...

# 152
Compass, 🤣
Нали знаеш - храната прави борбата. Така че умната!

# 153
  • София
Вече съвсем не съм наясно кое как се прави, та да попитам - как да се ориентирам къде по ред да сложа паралелка, която я е нямало досега и е различна от останалите профили в училището, например математика в 18то, където другите паралелки са чужди езици. Да гледам ли бал от миналата година или?

# 154
Според мен се редят паралелки според вашето желание.

# 155
Ми слагате я по ред на желанието ви. Няма как да има бал от миналата година, щом я е нямало досега, а балът на останалите паралелки в 18- то няма нищо общо - те са Чужди езици и може по-голямата част деца в тях да нямат никакъв интерес в математиката. Ако ви е първо желание, пишете я първо, а ако първо са ви МГ, пишете на първо СМГ, на второ нпмг и на трето мат. паралелката в 18-то. Другите паралелки от 18-то, ако не ги искате, може да ги пишете далеч назад или изобщо да не ги пишете.

# 156
Редите само според реда на желанията, не и по потенциален или миналогодишен бал.
Само така елиминирате риска да прескочи по-желана и да попадне в не толкова желана паралелка.

# 157
Различна паралелка, дори и в също училище, се води отделно желание. Аз това  запомних.

# 158
Що не решавате на Санака задачата бе, а ме карате да дращя аз

Наборът получи по мързелив начин за <ANM 80° и <AMN 70°. Каза, че са решавали такава задача, но се е търсел ъгъл BMN. Към старото си решение добави един ред отдолу и каза, че няма да се опитва да я решава. Дали е вярна не знам, много над способностите ми е, но описването ще му изяде главата.

# 159
  • София
Значи, в тролея толкова. Объркала съм едната буква, на касова бележка съм писала, че и без очила.
Ей тия трябва да са: СКМ и ВСМ: Има еднакви триъгълници, едната страна е колкото бедрото, другата колкото бедрото - АК. Ъгъл между тях 80.

За на Санака задачата вече нямаше място на бележката, а и другата беше от преди това.

# 160
Различна паралелка, дори и в също училище, се води отделно желание. Аз това  запомних.
Разбира се.

Фифи, ужас ако на това казваш мързелив начин. Чак се отказах да го гледам.

# 161
Аз тия наум ги решавам ... дет се вика, ни бележка ми требе, ни калем Stuck Out Tongue Closed Eyes

# 162
Не ща да се заяждам, ама КС не е равно на бедрото, нито на АК. КМ е равно на АК. И Ъгълът на нито единия не е 80, а част от 80.

# 163
  • София
Които ще се явяват в НПМГ, прочетете регламента, разрешено е да се носи обикновен калкулатор,, чертожни инструменти, предполагам транспортир, моята се оказа всичко е загубила, има само една счупена линия, с която можела да мери 90°, не било проблем, много се ядосах. Сега отиде да купува.

# 164
  • София
Добре.
Реши я тогава. Имаш място на твоя лист. Аз чак довечера след 21:00 ще се докарам до свободно време.

Някой да знае колко е дълго състезанието по физика в НПМТ? Питам за нея дето знаят вече.

Общи условия

Активация на акаунт