СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 11 - Седмокласникът е на финала, майката е вече взела-дала....

• 29 603
  • 795
  •   1
Отговори
# 780
Статистики не гледам...при нас има 4-5 училища и толкоз! Знае се и без статистика къде как е.

Някой назад писа че е свел желанията до 3. Тряцва да напишете още..така само с 3 може да хартиса и да не влезе никъде. Знам за такъв случай при нас със записани само 2 желания и до края на лятото трепераха ще влязат ли изобщо накъде.

# 781
Това с математиката да се учи в повече,защото все нещо щяло да влезе в главата не работи точно така. Казвам го от личен опит с мен самата.
Навремето стоеше избора пред родителите ми от 4 кл. да избират от няколко паралелки - математическа, БЕЛ и не помня още каква.
Никога не ме е влечала магемагиката, но се справях. Е, с идеята видиш ли да са повече часовете математика, защото е много е важен този предмет да се знае, ме записаха в математическата паралелка. Груба грешка и пълен кошмар. От прилично справяща се, стана манджа с гразде. Намразих безвъзвратно тази наука и до ден днешен я ненавиждам. Докарвах някакъв що годе приличен усрех по нея, но с много мъка, рев и омраза. Това, че дете се справя прилично и добре с математиката е на светлинни години от това да е наистина добър в това и да му се отдава. И тогава е наказание, ако такова дете попадне сред по-математимески настроени деца.
За мен това е талант, както музеката, пеенето, рисуването. Или го имаш и развиваш, или просто се справяш. И аз рисувам хубаво, но не мога да кажа, че имам талант и съм хубожник.
Наистина истински математически насочените деца са малко. Другите се справят повече или по-малко.
Ето защо като чуя идеи за задължителна матура по МАТ и увеличаване на часове по този предмет и как всички деца се слагат под един знаменател, започвам да се изприщвам. Но това е друга тема.

Последна редакция: сб, 14 юни 2025, 11:30 от loliy

# 782
loliy, или както се казва "насила хубост не става"...

# 783
galerida, teta75, благодаря ви, момичета...намерих някакви списъци, но пишеше 6-7 клас и ми се струваха непълни 🤔
loliy, и аз като теб, с тази разлика, че никога не съм се справяла, но мнооого дълго време се напъвах и опитвах. Може и на учители да не случвах, но не е моето математиката. Обаче виждам и колко е добре да не те плаши , за да може да ти е от полза в живота. Мен нямаше кой да ме "бута", затова сега се опитвам да побутвам поне малко. Според мен провалът с МАТ идва от ранните години. Вместо да тръгнат отдолу- нагоре- засилване на интереса на децата, качествени кадри, подход и т.н., те отново започват от "опашката"- задължителен ДЗИ по МАТ. Тъпото е, че пак отиваме на школи и т.н. в борба за повече точки. И пак няма да се види отчайващото положение, в което се намират днешните гимназисти. Има надежда за децата надолу, но това е, ако започне да се мисли наистина за бъдещето, а не за схеми, политики и пари. Другото е справяне на всеки поединично, според възможностите в семейството и на самия ученик.
Това за 3-те желания и аз си го помислих, но реално ако детето е с високи резултати до момента, нормално е погледа да е различен.

Последна редакция: сб, 14 юни 2025, 12:00 от UnaDesconocida

# 784
Споменаваното Люлинско училище е с болшинство деца от малцинствата.

# 785
  • София
Която и да е гимназия с вход 40т, ще има на изхода пак толкова.

Математиката не е толкова страшна, ако ти я обяснят и се упражняваш. Като цъкането на Candy Crash е, научаваш правилата и се опитваш да победиш. Да не говорим, че ДЗИ не е толкова страшна: всички задачи са директно прилагане на формули, които са ти дадени със задачите.

# 786
Има едно 24-то, приемният бал е много нисък, на изхода 68т мат

И голямото писа едно желание, но беше прието в частно, в което щеше да учи същото. Ако не беше стигнал балът, просто щеше да си учи в частното. За всички други варианти, да се пишат само 2 желания не е ОК.

# 787
Три желания могат да си позволят деца с висок бал. Но едно е да искаш, друго е да можеш, а съвсем различно е да го направиш. Може много да можеш, но нищо да не направиш, тогава и да искаш и да не искаш, отиваш там, където те упъти резултата

# 788
  • София
Много сте сладки. Независимо от подготовката, всяко дете може в крайна сметка да се окаже с 50 точки на изпита. И какво, ще се откажете от него ли...

# 789
Много сте сладки. Независимо от подготовката, всяко дете може в крайна сметка да се окаже с 50 точки на изпита. И какво, ще се откажете от него ли...
Това е повече от ясно, за това се разиграват всички варианти и се премислят опции според местоположение, среда и евентуално някаква насоченост.
Ей ме на, аз от сутринта направих толкова калкулации, че вкарах дятиту у всички училища, само в математическите няма да му мине номерът /или иначе казано, всички с утроен резултат от НВО по МАТ/. Е, освен ако не разчитаме на някакво чудо.. Ма  вече го наместих и в немска, и в испанска, в двете английски, в 133, в 32 ... бе, класирах си го навсякъде Sweat Smile

# 790
Не съм писала отдавна, но ви хвърлям по едно око. Моят хубостник още не е решил как да подреди желанията, поне ги сведохме до три.

Във връзка със статистиките за НВО 10 клас и ДЗИ се чудя доколко са различни нивото на обучение и средата, след като на децата в елитното им трябват години частни уроци за 10-15 точки повече.
Извинявам се, но тази глупост как точно я измислихте Wink то покрай НВОто какви ли не оправдания търсим, че ако детето се издъни да не ни е толкова яд.
За матурите след 10 клас , никой не ходи на уроци.
Първо защото тези който продължават тази оценка няма смисъл. Второ тези, които свършват своето образование, самата диплома няма смисъл.

Виж за ДЗИ някои деца ходят.
Ходят защото тази оценка им трябва за университет в чужбина. Там има условие за някакъв успех при приема. Ходят защото са им необходими стотни за накоя от най-високобаловите специалности.
И някакви си 10-15 точки хич не са малка разлика.
При НВО то за 7 клас, десет токи могат да пратят детето ви в треторазрядно училище.

Успех на детето!

# 791
  • Отвъд алеята зад шкафа
ДЗИ са важни и за кандидатстването в България, не само при условен прием в чужбина.

# 792
Треторазрядно училище, ох как долно звучи, пълен провал, не е като царедворците в първа лига и то в София,  нали?
От треторазрядното, всички заминават обслужващ персонал на елита да целуват праха пред краката им.  Боже, събери си вересиите. Аман от ментори в тази тема

При НВО то за 7 клас, десет токи могат да пратят детето ви в треторазрядно училище.

Успех на детето!

# 793
Lloliy, наясно съм, че с математическа паралелка интерес към математиката няма да се предизвика. Имам си и аз лична история с математиката, но в случая става въпрос за квартално училище с различни паралелки. Не се учи състезателна математика или нещо много сериозно. Просто имат повече часове и от пети клас насам не са им сменяли учител, преподава най-добрата учителка в училището. Другите бяха експериментални зайчета за всякакви преподаватели.

# 794

Извинявам се, но тази глупост как точно я измислихте Wink то покрай НВОто какви ли не оправдания търсим, че ако детето се издъни да не ни е толкова яд.
За матурите след 10 клас , никой не ходи на уроци.
Първо защото тези който продължават тази оценка няма смисъл. Второ тези, които свършват своето образование, самата диплома няма смисъл.

Виж за ДЗИ някои деца ходят.
Ходят защото тази оценка им трябва за университет в чужбина. Там има условие за някакъв успех при приема. Ходят защото са им необходими стотни за накоя от най-високобаловите специалности.

Успех на детето!
Не знам защо го определяте като "глупост". По мои наблюдения доста от децата, които гонят висок бал, не ходят на уроци само в 12 клас. Някои още от началното работят допълнително с учители. Доколко дете, което въпреки "елитното" училище има нужда от толкова много допълнителна работа за 10 точки отгоре е по-различно от "треторазрядните" ми бе чуденката.

Аз оправдания не търся. Моето си е избрало една високобалова и две "треторазрядни", колкото и да изкара, все ще учи нещо, което му допада. Драмата ми в момента е как ще редим желанията. Ако не е в кондиция и резултатът е по-нисък, едното желание отпада и става малко по-лесен избор.

Общи условия

Активация на акаунт