Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 47

• 20 178
  • 738
  •   1
Отговори
# 435
Нещо не е както трябва в разказа на баба ти😉
Аз преди също съм го обяснявала това за наставката. От баба ми го знам, а тя е едно поколение с твоята. Истината е, че е имало голяма детска смъртност и понеже хората са били неуки, вярващи, суеверни и т.н. са смятали, че добавят ли "К" това ще е един вид орисия и детето ще е здраво като Камък.

# 436
  • София
И едната ми баба беше с К. Твърдеше, че според майка ѝ е било мода за времето си, а и тя носи името на нейната баба и К-то било, за да е умалително, понеже тя била малката с името на голямата. Това било първият модерен повей да не се повтарят дословно имената на баби и дядовци. Подобно на по-късната мода да се ползва само първата буква в името на внучето.

# 437
  • Пловдив
И аз с това си го обяснявам - за малките момиченца, кръстени на бабите, е звучало тогава по-нежно и по-модерно. Само мое предположение, но примерите на Минка, Иванка, Еленка или дори Марийка, родена преди 1944 и кръстена на баба без К, не са един или два.

# 438
50-60те е била модата с умалителните.

# 439
  • София
Баба ми с умалителното име през 50-те вече е била майка, та това може да било краят на вълната или втора такава.

# 440
Модата на К-то си я е имало и преди комунизма, поне на някои места.
Краен софийски квартал, от 1900 до 1925 к-то е 50:50, но без К имената са по-скоро остарели - Петра, Горяна, Достена, Деспина и с К - Божурка, Боровинка, Босилка.
От 1925 до 1942 (лична статистика) не съм видяла женско име без К. Дори на нормални имена им слагат К - Анка, Ценка, Даринка, но има откровени извращения като Кирка (на дядо Киро).
След 60-те години К-то рязко изчезва от имената.

# 441
Модата на К-то си я е имало и преди комунизма, поне на някои места.
Краен софийски квартал, от 1900 до 1925 к-то е 50:50, но без К имената са по-скоро остарели - Петра, Горяна, Достена, Деспина и с К - Божурка, Боровинка, Босилка.
От 1925 до 1942 (лична статистика) не съм видяла женско име без К. Дори на нормални имена им слагат К - Анка, Ценка, Даринка, но има откровени извращения като Кирка (на дядо Киро).
След 60-те години К-то рязко изчезва от имената.
Явно в отделните части на България има различия. Аз (76 набор) в Русе имах съученички Дафинка, Иванка и Цветанка.
Може би за родените през 80-те години вече изчезна -ка.

# 442
Като се замисля, баба ми също имаше промени в документите. В кръщелното името й е било Зафира, а в свидетелството за брак е Зафирка.

# 443
  • София
Сега видях име на журналистка Симона-Алекс Михалева… дали собственото ѝ име е Симона-Алекс?

# 444
  • София
Дайана

# 445
  • Телиш/Плевен
Вайя
Скрит текст:

# 446
Неотдавна в тази тема написах, че Вайя означава „върба". В църковния календар празникът Цветница/Връбница се нарича Неделя Вайя: https://www.edna.bg/svobodno-vreme/cvetnica-e-eto-koj-praznuva-d … obichaite-4630150.

# 447
Силно се съмнявам родителите да са запознати с този факт😉
От мен - Женева и Деспот.

# 448
  • Телиш/Плевен
Силно се съмнявам родителите да са запознати с този факт😉
Дори да са запознати, това не прави името по-малко интересно или необичайно, нали темата е за такива имена...

# 449
Наблюдавам, че коментарите са разрешени, не смятам че с нещо нарушавам правилата на темата.
В повечето случаи хората избират имена по звучене, а не търсят значение, то е бонус😉

Общи условия

Активация на акаунт