Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 89

• 25 901
  • 784
  •   1
Отговори
# 105
Неда, не пет скенер на 3 месеца, образните изследвания и прегледи трябва да са на 3мес през първата година. Пет СТ ми е правен преди точно една година и то не в тяхната болница , а в Иван Рилски за стадиране на заболяването.
Въобще не мога да разбера как някои лекари дават ПЕТ редовно и без проблем, а други въобще не искат да дават, или може би на мен не иска да ми даде. Ще се радвам да се включат други, които се следят при нея или другите момичета къде другаде дават. Плащаш си сериозна сума и пак не дават.

# 106
Разбирам.Извини ме.Да,съвсем ти е време за 5 скенер.А тя дори няма да ти види очите,6м..Опитай с хирург,за скенера.Но може би трябва да се огледаш и за нов онколог.

# 107
Аз съм от тези, на които не дават. При Ганчева съм била и тя ме насочи за операция без КТ и ПЕТ, имах само ЯМР, което си платих сама след прегледа. В Надежда също не ми дават. Поисках си поне КТ и там вече като имаше нещо съмнително ме изпратиха на ПЕТ (в края на първата година от диспансера).

# 108
Аз досега бях в Дървеница и въпрекит гръмките им обещания, вече 7 месеца след операцията и 5 месеца след лъчета нямам нито едно образно изследване, а съм с 15 ЛВ заразени. Питах д-р Мусин кога ще имам пет скенер, тя ми огговори по-нататък. Тия дни имам проблем с глезена на крака, от снощи имам една подутина на ръката. Където и да отида всеки лекар ме пита правилили ли са ми пет скенер след операцията и като отоговоря НЕ се зачудват.
Затова най-вече съм решила да се местя, че ми омръзна да им се моля

# 109
В Сити чак на четвъртата година си изпросих ПЕТ скенер с триста зора. Иначе, първата година редовно ме следяха само с KT - през 3-4 месеца, а на по-късен етап  и 2 костни сцинтиграфии. ЯМР нямам дотук за 5 години и половина.
Предполагам, че за "по-леките" случаи не прекаляват с направленията. Има и субективно отношение, вероятно.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 14:44 от Корен

# 110
Аз пък ги избрах точно , защото си мислех, че ще дават направления без проблем. Явно се обърках. Да ми препоръчате диспансер другаде, но без Надежда, че покрай Опосум нещо не ми вдъхват доверие. Проф. Щерев е много емпатичен и винаги си вдига телефона, но образната им диагностика явно куца.

Корен, а таксата от 500лв  всяка година ли се плаща или само един път в началото?

Знам, че няма идеално никъде, но все пак се надявах, че ще ми пускат Пет ст един път годишно.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 14:47 от Incantrix

# 111
Дами, освен хирург и онколог, направление за ПЕТ скенер може да даде и гинеколог. Това го знам от гинеколог, при когото бях на преглед.

# 112
За тази Ганчева напоследък само оплаквания виждам.
Поне в София има много болници, не е като при нас в малкия град.
Сменете я.
Аз много харесвам проф. Щерев, позитивен, емпатичен и наистина винаги вдига телефона или връща обаждане.
Реагира веднага при проблем.
Всъщност преди отношението на всички в Надежда беше такова, много позитивно и любезно.
Последният път обаче не ми се стори така. Няколко сестри ми се сопнаха, което никога не е било. А аз съм много притеснена като ида там и наистина ставам "тъпа", но точно затова и избрах тази болница, защото бяха търпеливи с мен в такива моменти.
За съжаление май става това, което става с всичко прехвалено, разваля се.
Много са натоварени, а капацитетът им остава същия и вече им се отразява.
Ама и ние сме виновни, дето им правехме реклама.
За образната диагностика има и по-лоши неща, които мога да кажа, последния път просто бях в потрес.
С ущите си чух как една от лекарките там каза, че кор биопсията разнася ракови клетки и затова не трябва да се прави, а е най-добре направо да се извади бучката и да се види какво е. И изпрати жената при същия хирург, който ме успокои, че мога да живея 6 месеца спокойно с разпаднало се устройство до сърцето.
Както и да е, на горния етаж Щерев разпечатва американски гайдлайни и убеждава за сентинелна биопсия, долу образните обясняват, че кор биопсия не трябва да се прави в никакъв случай, защото разпространава ракови клетки.
Това е лошото на всяка една българска болница, няма никаква координация между лекарите, всяка коза за свой крак виси и ние пациентите разногледи ставаме да жонглираме между лекари и мнения.
Мъжът ми също казва да идем на друго място, но заради проф. Щерев не ми се иска. Трудно се доверявам на лекари, особено след последните две години. Scream

# 113
Сега таксата за диспансерно наблюдение е 500 лв., така ли? Когато аз плащах беше уж еднократно 300 лв.  за 5 години проследяване. После обаче, въведоха допълнително към абонамента такса от 50 лв. при всяко посещение. Ако щеш!
И те назидават, ако откажеш да я платиш.

# 114
500 или 550лв./ не помня точно/ + 70лв  за преглед с образно изследване.

# 115
Може да провериш и в болница Сердика.
онкологичното отделение е в базата в Овча купел.
Аз съм там на диспансер вече пета година и точно се спазват сроковете за прегледите. Без проблем съм получавала направление за ПЕТ, ЯМР и сцинтиграфия.
Не плащам нищо, но не знам дали не са въвели такса за нови пациенти.
Не мога да препоръчам конкретен онколог.

# 116
Опосумче,
Точно така е в Надежда както го описваш. Поетите случаи надвишават капацитета им и са нервни, зъбят се, неглижират. Аз, която се кълнях в моя лекар в Надежда, за последните 2-3 месеца виждам такова влошаване на ситуацията, че замислям да се местя. Затова и питах за другите две болници. Моля момичето, което е в Софиямед да каже дават ли направление за пет скенер без скандал, кой ръководи реално комисията, която назначава лечението? Има ли поне поносимо отношение към пациента?
В Св Екатерина проф Куртева е водеща и си била издействала огромно финансиране. Но пак са ми важни горните въпроси: дават ли направление за пет скенер, има ли що годе нормално отношение към пациента.
Проф Щерев за мен си е чист психолог - успокоява, уж съпреживява,  размахва гайдлайни и служи за хабилитирано лице(необходимо е, за да регистрират отделението). Завеждащ е д-р Мила Петрова и тя си ръководи, но вече издишат от претоварване.

# 117
  • София
Момичета, подкрепям това което казвате за Надежда. Там нещата започват да излизат от контрол, точно защото пациентите са много, много над капацитета им. То е лудница, чака се много и имаш 2-3 макс.5 мин. да говориш с д-р Щерев. Бях там вчера и се разревах.

Аз съм там от началото - т.е. от декември миналата година. До момента нямам назначен пет скенер - а минах стадиране на обикновен скенер - за съмнителните находки ми дадоха направление за сцинтиграфия и ЯМР и два пъти си платих ЯМР сама.

На мен също ми препоръчаха онкологията на Сердика, която е в Овча Купел.
Там преди доста време следяха баща ми и беше много добре. Но това беше отдавна, сега нямам идея какво е положението.
Но аз ще си изкарам и следоперативните вливки в Надежда, заради проф. Щерев. Но се чудя как ли ще се следя в това време.

# 118
Първо към DZ, мило момиче, не знам какво да ти кажа наистина и не мога да проумея твоя случай. Прегръщам те, всичко ще бъде наред!
Аз днес бях за прием в лъчетерапията в Сити клиник. Като ви слушам и се притеснявам вече. До тук съм доволна от отношението, реално от утре стартирам първата от 5-те ми назначени лъчетерапии. Не са ми искали нищо на каса, освен първичния преглед при лъчетерапевт. Дали ще ми искат такса и на мен?
По принцип съм пациент на болница Сердика в Овча купел, там карах химиотерапиите си, освен, че се чака (което май е навсякъде), нямам други сериозни оплаквания. В екипа на д-р Койнов съм, а моят онколог не е от известните, но пък всеки път е той, не се сменят както някъде другаде.  Доволна съм към момента, защото още на първото посещение ми даде личния си номер и съм го търсила доста пъти (особено след старта на ХТ) за всякакви мои притеснения и въпроси. Не е имало случай да не ми отговори или да не ме набере той обратно. Обаче да споделя, че сега болницата е с нов собственик от месец и беше много неорганизирано. Още не се знае нищо, там ли ще остане да функционира, ще ги местят ли...имах час за КТ при тях и ми го отмениха, защото не работел скенера, не се бяха разбрали. Ходих в София мед на скенер. След това онкологът ми даде направление за пет скенер,което ще е 3' месеца след лъчето (не съм искала аз) и когато имам дата за скенер ми каза да отида да ми дадат талона. Понеже съм на херцептин ми дава направление за кардиолог и ехокардиография на всеки 3 месеца, в друга болница ме праща и нищо не плащам и за това . Та относно направления не съм имала проблеми.
Обаче почти всеки път се изнервям от чакане. Отивам сутрин в лабораторията, седя и чакам да излезнат изследванията, после да ме викне докторът, влизам при него, пита ме за въпроси, оплаквания и то минали три часа. А аз ходя на 21 дни сега, защото съм на херцептин и реално самата вливка ми е 20 минути, но висене яко. Малко е фоайето, не за всички има места да седнат, тоалетните не са ок ...та така и + и - е там. Д-р Таушанова работи там и съм чула от други момичета, с които чакаме много добри отзиви .Обяснявам за Сердика на Incantrix .

Прекрасен ден на всички!

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 17:34 от LadyMillion

# 119
Явно навсякъде си карат както им е удобно с проследяването. В зависимост от апаратите които имат и лимитите по здравна каса. Много ги боли ако трябва да дадът направление за ПЕТ а самите те нямат Пет скенер. Виждат как парите от лимитите изтичат към друга болница и ги болиииии.....а пациента....е голяма работа...като стане сериозно тогава ще им се откъсне от сърцето....може би...
Тука пък ние в Бургас, друга схема. На 6 месеца ПЕТ скенер, на 3 месеца ехограф гърди корем чат пат рентген на бял дроб. Досега жена ми пък никога не е била на ЯМР. Никога - нито като откриха заболяването нито след това. Да се чудиш....

Общи условия

Активация на акаунт