Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 89

• 25 918
  • 784
  •   1
Отговори
# 120
  • Варна
За второ мнение при Бочев, се чака много и е почти 300лв.Позната праща дискове през 3м.Разчета е същия, но с малко по подробно разчитане.Направления може да вземате и от друг специалист,онколог,лъчетерапевт,хирург.Дори да е платен преглед имат право да дават за Пет, но други образни не. Истината е такава, че трябва да плащаш за второ мнение на образните. Чудно ми е как в едни болници има едни правила, а в други съвсем различни. Във Варна на всеки 3м,на Пет скенер или КТ, иначе няма лекарства. В Шумен и Бургас на 6м.Говоря при една и съща терапия. Аз като питах, дали няма да ги разредят ми отговориха, че ЗК ги задължава, защото лекарствата са скъпи. Може би ще направя едно запитване.

# 121
Днес проверих дали е готов резултата от дадената хистология за второ мнение на майка и не е.

PR- слабо позитивен, с ядрена експресия в 1- 10% от туморните клетки, при слаба интензивност, означава ли че все пак е положителен за този рецептор?

Също не разбрах и какъв скенер ще и правят. Нещо изломотиха, но сякаш не чух ПЕТ преди думата скенер, а и не знам какво да питам. Ще е в болницата за две нощувки.

# 122
  • Sofia
За Надежда и аз съм в чуденка. Там съм от самото начало. За отношение не съм забелязала да е по - различно от миналата година. Все са мили. Но, чакането е голямо. През три седмици съм при тях за таблетки. Чакам около час и половина - два. Преди седмица се забавиха с два часа и половина. Имаше супер много пациенти. За консултациите ,два пъти съм при един, следващите два пъти съм при друг, а по-следващите контролни съм при трети. За мен това е несериозно. Малко ми идва все едно сме един лист хартия и нищо повече. Вероятно на другите места е същото.
Образни дават през три или шест месеца. И то само КТ. Стоя при тях, защото досега не е имало случай да няма Верзениос, чувам че в други болници понякога липсва и пациентите чакат с месец.

Ще го мисля за напред. Ако, ще се местя може би в Софиямед. Там ми беше операцията и лъчетерапията. Познат ми е част от екипа за млечни жлези, та ако се местя мисля да е там. Имат и всякакви образни.

# 123
Благодаря на всички за подкрепата🤗
Да кажа каква я свърших днес.
Взех си епикризата, взех си блокчетата.
Пуснах консултация с Тимчева онлайн и чакам отговор. Занесох си блокчетата за консулт с доц. Калчев после ще ги изпратя и на Факирова.
Записах си час за доц.Цонев (Терапията) за 18.06.25г .
Чак днес разбрах, какво говорите всички през тези 7г, че първо трябва онколог !
В Аспарухово първо минаваш комисия и при който се паднеш. Все се чудих, как първо при онколог ходите Simple Smile
Дано да не бъркам, като сменям болницата. Но в Аспарухово вече няма лекар на който да се доверя на 100%
Като ви чета за Надежда. Няма смисъл да бия път до там. Намусени, крякащи и неглижиращи си ги имаме и тук🙃
Смятам да поддържам връзка с Тимчева и така да кординирам лечението. Зо колкото разбрах тя насочва точно към Цонев и не би трябвало да има проблем, да и следваме лечението.

# 124
DZ, запази си час при Консулова, най-ранният който има. Така ще можеш да идеш за второ мнение по-късно по време на лечението, ако се наложи и ако ти изникнат въпроси. Пък и да видиш дали се движиш в правилната посока.
Аз като отидох при нея вече бях избрала лекуващ лекар и бях почнала химията, но ми обясни доста неща и потвърди лечението, което за мен беше успокоение.
В частния кабинет няма бързане и лудница и наистина консултацията протича нормално, както трябва да бъде.

# 125
С най-добри чувства, но не мисля, че доц Консулова може да бъде второ мнение след проф. Тимчева. Евентуално да се сравнят препоръките на проф Тимчева и проф Дудов (двамата най-добри).
DZ, много правилно си се ориентирала. Проф. Тимчева като определи лечението, във Варна просто да го следват.
Ха, и аз бях вчера в Надежда за таблетки! Grinning И чаках от идването до получаването 3 часа! Може да сме се видяли с някои от вас, имаше и млади мацки, но толкова народ ...

# 126
Разбирам напълно колко е изтощително дългото чакане. Още по-трудно е, когато човек преминава през лечение и се нуждае от спокойствие и предвидимост.

Същевременно искам да споделя своите наистина добри впечатления от екипа на „Надежда“. Бях при тях повече от година и през цялото време усещах човечност, грижа и отдаденост. Да, пациентите сме много – дали защото броят на онкологичните случаи се увеличава, или защото в „Надежда“ предлагат съвременно лечение и добри условия – не мога да кажа със сигурност. Но лично за мен е важно, че никога не ми отказаха преглед, внимание или терапия, дори когато им беше трудно.

Затова съм склонна да проявя търпение сега, когато мога – за е възможно тези, които са в най-деликатен момент, да получат приоритет. Животът е пред нас – дай Боже всички да сме здрави и да стигнем до етап, в който чакането вече не е притискащо, а просто знак, че има още надежда и още хора, на които се помага.

Бъдете здрави, момичета. Другото се подрежда!

За Надежда и аз съм в чуденка. Там съм от самото начало. За отношение не съм забелязала да е по - различно от миналата година. Все са мили. Но, чакането е голямо. През три седмици съм при тях за таблетки. Чакам около час и половина - два. Преди седмица се забавиха с два часа и половина. Имаше супер много пациенти. За консултациите ,два пъти съм при един, следващите два пъти съм при друг, а по-следващите контролни съм при трети. За мен това е несериозно. Малко ми идва все едно сме един лист хартия и нищо повече. Вероятно на другите места е същото.
Образни дават през три или шест месеца. И то само КТ. Стоя при тях, защото досега не е имало случай да няма Верзениос, чувам че в други болници понякога липсва и пациентите чакат с месец.

Ще го мисля за напред. Ако, ще се местя може би в Софиямед. Там ми беше операцията и лъчетерапията. Познат ми е част от екипа за млечни жлези, та ако се местя мисля да е там. Имат и всякакви образни.

# 127
  • София
Абсолютно навсякъде чакането е огромно - пациентите са повече, отколкото болниците могат да поемат. В Сити клиник също се чака много за всичко, дори и с таксите им пациентите са повече от това, което могат да поемат. Затова се зареждам с търпение - като отида там за протокол за лекарства например си нося лаптопа и работя оттам - последния път откарах 1,5 ч., за скенерите си нося си книга и си чета, вече изобщо не се впечатлявам от чакане, от самото начало съм с очакването, че този ден е загубен за каквото и да е друго и тази настройка доста помага човек да не се дразни.

# 128
Навсякъде се чака. В Сити съм, когато бях на Таргетната терапия, минимум 3 часа чакане от кръвни до вливка, понякога и по пет часа.
Връзка с онколог на стационарни телефони. Ако е нещо спешно....не дай боже да е спешно. След приключване на Херцептин ми дадоха направление за ПЕТ скенер. Сега имам стационар юли, трябва да мина ЯМР на гърди, да видим какво ще ми гледат.

# 129
Не става въпрос за чакането само. В Надежда съм от юли 2023 г. Усещането е друго, има едно напрежение натрупано, почва едно неглижиране, едно претупване, осезаема разлика има. Персоналът се старае, но вече почва едно прегаряне. Чакайки по 2/3 часа гледам какво става, хората гледат да докопат минаващ лекар, да се вкопчат в него, да го питат нещо. Дежа вю получавам - в Токуда беше така преди години. Купчините с пациентски папки, които разнасят стават все по-огромни, хората все повече, и правостоящи има.
Иначе на мен не отказват пет скенер, все пак съм на активно лечение. Проф Тимчева каквото е препоръчвала това са ми назначавали (без да им го казвам, моя си проверка). Така че лечението, кото назначават и провеждат е ок.  Но Опосумчето и още други случаи са ми червената лампичка, която вече светна.

# 130
С най-добри чувства, но не мисля, че доц Консулова може да бъде второ мнение след проф. Тимчева. Евентуално да се сравнят препоръките на проф Тимчева и проф Дудов (двамата най-добри).
DZ, много правилно си се ориентирала. Проф. Тимчева като определи лечението, във Варна просто да го следват.
Ха, и аз бях вчера в Надежда за таблетки! Grinning И чаках от идването до получаването 3 часа! Може да сме се видяли с някои от вас, имаше и млади мацки, но толкова народ ...

Бихте ли се обосновали защо. Доцент Консулова е доста хвалена, търсена и заета. Часове щом се дават за следващ и последващ месец.

# 131
  • Sofia
Daia, не ме разбирай погрешно, защото споменах чакането. Чакам си търпеливо, бързането отдавна го оставих в миналото. Нито пък ме изтощава или ми причинява друг дискомфорт. Малко ми е напрегнато, когато трябва все пак да бързам, защото съм на работа и не винаги успявам да си взема почивен ден. Не ми е удобно от колеги и работодател да ги карам да се съобразяват все с мен. А работата ми е от такова естество, че трябва да се спазва работното време.
Ако, ще сменям болницата в никакъв случай няма да е заради отношението или чакането. Мотивите ми биха били от друго естество и едното е заради образните. Помня, че когато ми свърши лъчетерапията и стартирах таргета и хормоналната терапия попитах дали след три месеца, ще ми се назначи образно, отговора беше, че това, ще се случи след 6 месеца. Помня и още един момент, когато трябваше да си направя образно преди операцията трябваше да си търся аз къде да ми се направи платено, защото те нямаха възможност да ме изпратят в срока в който ми трябваше, защото ставаше въпрос за ЯМР. Беше ми казано, да си търся сама, защото съм нямала време и те не могат да помогнат. Няма нужда да описвам в какъв стрес бях. И това го отчитам за грешка на лекаря, който ме следеше, не на самото отделение. Мислих да споделя на д-р Петрова за случката, но реших че на този етап не ми се занимава, а и така или иначе лекарката вече не я виждам в отделението, нямам представа къде е. Общо взето образните при тях са една голяма въпросителна. А всички знаем колко са важни.
Иначе всичко останало е чудесно при тях. Ако става въпрос за активно лечение, препоръчвам с две ръце.

# 132
Доц Консулова е добър специалист, но не може да бъде коректив на проф Тимчева. Второто и трето мнение са един вид проверка на първото мнение, "сверяване на часовника". По-скоро нейното мнение би следвало да бъде сверено с по-голям специалист - проф Тимчева или проф Дудов. Той, колкото и да е спорен като поведение и държание е много, много добър специалист. Аз съм правила това когато бях в много за плетена ситуация - минах при проф Щерев (тотално неадекватно мнение), доц Арабаджиев (неадекватно), проф Дудов (гледна точка, която изцяло обърна ситуацията), проф Тимчева (вече надгради предложеното от Дудов).
И всичко това потвърдено с консулт в чужбина, не пиша само лично мнение...

# 133
Мили момичета,чета ви и си давам сметка,че всичко което описвате ,всъщност си има логично обяснение ...
За 35 г,здравната реформа,така и не се случи...,а държавническа воля за това ,няма.
Разбираемо е, персонала в болничните заведения,  да не е мотивиран,да "прегаря"...а бизнеса е пренесен в частните кабинети.Монопола на ЗК ,диктува как да се случват нещата .И не  е работа на пациентите в нужда ,да "събарят" стени ,да борят и променят системата,но за съжаление те са основните потърпевши...и спасение търсят ,отвсякъде . ..
Най-тъжното е,че младите лекари се учат,попиват в тази среда ..,не само професионални умения,а и отношение и концепция,като цяло...

# 134
  • Sofia
Неда, това което казваш е самата истина. Факт е, че има недостиг на медицински сестри, дори искат да я направят защитена професия ( може и вече да е влезнало в сила). Заплащането в сектора е брутално малко, често работят на две места. Чувала съм и дори на три. Не знам как издържат! И на този фон, не съм усетила лошо отношение.
Специално за Надежда, д-р Петрова много държи на доброто отношение към пациента. Същото е и в отделението по лъчетерапия в Софиямед. Д-р Георгиев в края на терапията винаги пита как се е държал персонала и дали имаме забележки. Там също срещнах прекрасни хора, мили и внимателни.
Не мога да се оплача до момента от лошо отношение, където и да е било. Дори и в някои моменти съм се чувствала неудобно, заради цялото внимание.

Общи условия

Активация на акаунт