Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 89

• 28 122
  • 784
  •   1
Отговори
# 225
Може ли да ми обясните кога предписват херцептин?
С хормонозависим рак съм, оперирана 08.2022, минала химио- и лъчетерапия, с високо Ки. Лечението ми беше 2 години Золадекс, който спрях, и Тамоксифен /пия го трета година вече/.
Херцептин се слага, ако и сте положителен ХЕР. Щом нямате Херцептин,значи нямате положителен ХЕР рецептор.

# 226
Излезе резултата. Мама е Хер негативна. Какво означава това?
Положителна на естроген 90% и на прогестерон в 10% от клетките.

# 227
Желязно ветрило, означава, че ще се повлияе от хормонална терапия, което е добре. Хормоналната терапия са хапчета.
И също така се счита, че отрицателен хер също е добре, защото ракът не е толкова агресивен.
Има шанс с лечението да има още доста хубави дни пред себе си, но само ако тя го реши.

# 228
  • Sofia
Желязно ветрило, както казва Опосум, това е най-често срещаният рак, т.е. има много варианти за лечение. Казвам го и аз, за да има повече мнения, да я мотивираме жената, че трябва да се бори. Има лечение, което ще ѝ позволи да има още години пред себе си.
Може и само хормонална терапия да назначат.

# 229
Подкрепям Опосум и Кати,това е разновидност на РМЖ,най-често срещан,лекарите имат опит,лекарствата и протоколите са абсолютно еднакви,в бг и САЩ,където се лекува дъщеря ми.Бъдете напълно уверени,че резултатите ще са добри.Вярвам,че милата ви майчица,ще се съвземе от шока и ще приеме лечението.Ако ви е щадила,толкова време,не споделяйки.,то сега има добър мотив и любящата ви подкрепа,да приеме предизвикателството,и да се лекува.И след най-тъмната нощ,зазорява...Прегръдки!

# 230
Момичета, невероятни сте и сте голяма сила да знаете!

Сега започна да се обвинява, че не е казала като го е забелязала. Само разпитва за болницата. Никога не е лежала в болница. Викам и че ще се запознае с други бабетки, а защо не и дедковци. Пита има ли боя за коса вкъщи, да се боядисала. После пита ще и окапе ли косата. То, нейната след ковид така оредя, че и казвам все тази. Има и какво да прави, преди месец си взехме кученце и с него се разправя докато си дойде детето от училище. Имам и седмокласник, утре е на НВО. Да ви кажа и там си промених отношението.

# 231

- казвате, че ХТ се преживява някак (това с грипа много ме окуражи). Има ли шанс човек да си я изкара "на крак" и с малко хоум офис? Щото съм уанменшоу, няма отпуск, няма болнични, а трябва да се работи, че без пари не става; Бях говорила с две жени, които са минали през това и те ме увериха, че човек в общи линии си запазва функционирането;
- за косата при ХТ - някой ми каза за някакви "студени каски", дето спасявали в прилична степен положението с косата. Има ли го това нещо или е мит?

Нова котка, има шанс по време на хт да си работиш. Евентуално няколко дни са по-кофти (и то не при всички). При мен беше 3-и и 4-и ден по-гаден, спеше ми се, боляха ме кости и мускули, но нищо фрапантно. През цялото време бях активна.
Относно каските, не е мит. Отново обаче зависи от косата на човек. Аз запазих прилично количество коса, че да не се наложи да слагам перука. Имаше жени, които изгубиха доста коса и такива, които буквално косъм им не падна. Всичко ще бъде наред, да знаеш!
Желязно ветрило, първо- успех на детето ти на НВО. Аз също  имам седмокласничка и също като теб си промених отношението към този процес.
Кажи на мама да влиза смело "в играта". Толкова сме много за съжаление. Нейният подтип е един от най-често срещаните, както са казали момичетата. Лекува се, предстоят й години живот, само да го пожелае!
Момичета, аз наистина се възхищавам на вас и на другите жени като нас. Ходя в Сити клиник в момента на лъче, ами то дамите, които са с мен изглеждат прекрасно. С грим, поддържани, усмихнати, в никой път, ако ги срещна на улицата няма да предположа, че преминават през такива лечения.
Ние сме машини! Прегръщам ви 🍀

# 232
Здравейте, момичета.  Пише ви новото попълнение. Чета ви от известно време, хубаво е, че ви има. Няма да рева тук, наревах се вече .. Само ще питам, имам толкова много въпроси..

# 233
Момичета, невероятни сте и сте голяма сила да знаете!

Сега започна да се обвинява, че не е казала като го е забелязала. Само разпитва за болницата. Никога не е лежала в болница. Викам и че ще се запознае с други бабетки, а защо не и дедковци. Пита има ли боя за коса вкъщи, да се боядисала. После пита ще и окапе ли косата. То, нейната след ковид така оредя, че и казвам все тази. Има и какво да прави, преди месец си взехме кученце и с него се разправя докато си дойде детето от училище. Имам и седмокласник, утре е на НВО. Да ви кажа и там си промених отношението.
Наложи се майка ми да влезе в болница за 3 дни - сърдечни проблеми. Бая беше спихнала, на 75 е, живее сама на село,  лежала е в болница като ни е раждала май само. Всичко се размина ама тя такава живнала се прибра. Била в стая с други две дами на нейната възраст - голям лаф, чак по едно време ѝ звъня и тя ми вика "всичко си казахме вече и остава за мъже да почнем да говорим"
Така че нека се надъхва.....

# 234
Нова котка, аз до четвъртата вливка насадих три 70 метрови оранжерии с лук, чесън и марули. Така че може да се работи.
Намери си лекарството, което ще ти помага, когато ти е лошо. На много хора помага зофран, но на мен най-много ми помагаше деган. Като усетех, че ми прилошава и си пийвах една хапче.
Също така си намери храна, от която ще се чувстваш по-добре. Обикновено е нещо свежо или кисело. При мен например това бяха репичките. Сигурно един чувал съм изяла. Също тако вода с лимонов сок, кисели краставички. Ти ще видиш кое ти понася, имай го под ръка и си хапвай.
Ще намериш твоя начин. Само между последната червена и първата бяла ми беше много лошо и повече време лежах, но пак не съм била толкова зле и не съм повръщала нито веднъж.
Няма да те лъжа, беше гадно, трудно и продължително, но минава и се забравя. С подходящата нагласа, занимания и храна, ще се справиш добре.

Желязно ветрило, това е лошото, че някои хора първо крият и не искат до се лекуват, после като осъзнаят какво наистина става и какво ще причинят на близките си, се сепват и почват да се борят. Както казваше баба ми - душата лесно не излиза.
Вярвам и се моля, че не е късно за майка ти. Има лечение. Давай и кураж, че ще се пребори и най-вече гледай да и подобряваш качеството на живот. Лечението е работа на лекарите, но близките са тези, които създават положителните емоции. Ще се справите!
И ако имате възможност я посещавайте често в болницата, нищо че е само за три дни. В повечето болници не достига персонал и понякога пациентите остават малко неглижирани.

Скрит текст:
Аз вчера имах РД и четири години от сватбата. Преди бях почнала да не си обичам РД и не исках да го празнувам. Тежеше ми, че остарявам, беше ме страх от старостта. Сега обаче искам да остарея, мечтая си за това. Искам да стана и на 50, и на 60, и на 70, и на 80...
Много ми се свива душичката от страх като си помисля, че нищо не е сигурно, дори и да не е рака. Интересна работа е животът, хем на моменти човек не вижда смисъл, хем се вкопчва в него с всички сили.
Плаках от щастие като видях как детето ми си играе във водата на плажа, това е всичко за което съм мечтала и съм се борила с години. След почти две години тревоги и страх, почвам да се отпускам и да се радвам отново на живота, въпреки че все нещо излиза на скенерите.
Слагам една снимка временно, моля да не ме цитирате. Една година ремисия, да видят новите момичета, че има живот и след рака и терапиите. Wink

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 20:56 от Opossum

# 235
Не им вярвам. Удебелено под кожата горе вляво,  три прегледа, ехо, мамо, три различни мнения-киста, аденом, тумор. Хирургична биопсия, омг her2+.. химио..различни болници различни резултати и процедури/методи на лечение. На кого да вярвам?

# 236
  • Sofia
Опосум, от все сърце ти пожелавам здраве! Да отпразнуваш безброй рождени дни с точно тези двама човека на снимката! Да се радваш на щастие! Да гледаш и участваш в порастването на сладкото момиченце, което сега носите на ръце! Да я видиш пораснала девойка и красива млада жена! Тя да те дари с внуци! Ти да помагаш в отглеждането на тези внуци! Да си спомняш за тези трудни дни само когато трябва да си припомниш, че за щастието понякога човек трябва да извърви дълъг път, но си заслужава!

Бъдете щастливи! Дълги години, заедно във всичко! И от тук насетне само радост!

# 237
  • Варна
Storvtime, разкажи повече. Този Хер2+, уточнен ли е. Имаш ли образни изследвания. Не можах да разбера, мина химио или ти назначиха сега. В кой град си, за да ти препоръчат лекар. Трябва да намериш твоя лекар и да му вярваш.Opposum, пожелавам ти да забравиш за това изпитание и да гледаш много внуци.

# 238
  • Добрич
Opossum, имаш двоен празник, честито! Бъди здрава  щастлива  усмихната, посрещай и изпращай деня с усмивка и сбъдвай мечтите си, заобиколена от любимите хора.

☆☆☆  
Не им вярвам. Удебелено под кожата горе вляво,  три прегледа, ехо, мамо, три различни мнения-киста, аденом, тумор. Хирургична биопсия, омг her2+.. химио..различни болници различни резултати и процедури/методи на лечение. На кого да вярвам?

Storytime, всъщност къде се намираш по пътя на лечението? Биопсия си правила  и хистология, а образна диагностика ( КТ, ЯМР  ПЕТ КТ)? Тя е задължителна за стадиране на рака. Ехография и мамография са крайно недостатъчни...

Къде прави хистологията? От  нея зависи после терапията. Химиотерапия ти предлагат, почнала си  свършила си? Така написано не се разбира.

# 239
Чъ Ръ Дъ, Опосум Simple Smile)) Много готино настроение в идните дни, да си здравичка и правичка и винаги заедно с любимите около теб, и те здрави, прави, на крака винаги с усмивка на уста Simple Smile)) страхотно е когато има празници, а не само делници Simple Smile

Желязно ветрило, Лейди за Милиони, успех на децата - и аз с вас съм на същата въртележка, голям купон Simple Smile)

Общи условия

Активация на акаунт