Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 89

• 27 969
  • 784
  •   1
Отговори
# 570
Някога с този форум споделях за преживяванията ми за заболяване на голямата ми дъщеря.
След това с него се преборих за мечтата ми за второ дете.
Сега, пак тук се надявам да преборя и това.
На 45 години съм. В момента съм на почивка. 8 дена. Два дена преди да заминем, отидох на профилактични прегледи, единият от които - мамограф. За 12 часа се сдобих с диагноза - рак на гърдата. Каква почивка карам - предполагам ви е ясно. Майната му. Прибираме се в събота срещу неделя, през нощта. Понеделник влизам за биопсия. Само черни и тежки мисли са ми в главата. Гледам сама дъщеричката ми на 10 г.,  с баща и сме в лоши  отношения вече години. И се чудя, ако се случи нещо дало ще я гледа. Сега за биопсията ще се грижи за нея, но дали ще е така и занапред. Кой ще помага на мен, ако се наложи. Усещам, че животът ми след броени дни ще се промени безвъзвратно и не мога да го възприема. Ужасена съм. Много съм ужасена..
I.r.e.n., точно по същото време миналата година за две седмици и точно преди почивката ми, животът се обърна с диагнозата. Гръм, през живота си не съм боледувала, хапче не пия, храня се здравословно, спортувам. На 56 години съм.
Три деца и внуче. Първата седмица, плаках и умирах, после реших друго. Намерих този форум , а и други източници. Говорих с жените  и реших, че ще оздравея. Една година по късно, 6 химиотерапии, сега таргетна, хормонална. Има отговор на лечението. Благодаря на Господ за това. Съчетах традиционното лечение с алтернативно. Чувствувам се добре и се радвам на  живота!
Вземи се в ръце и действай! Ракът, не е това, което е било! Трябва да вярваш ида имаш план за действие. Дъщеря ти, е достатъчно голяма, ще разбере и ще ти е от помощ! Никакво отчаяние! Кураж, и мини през това изпитание успешно!
Тук момичетата да много отзивчиви и в помощ!❤️❤️❤️

# 571
Iren, много съжалявам, че минаваш през това… Знам какво е този шок, ужаси, мисли за детето. Но искам да ти кажа нещо важно - това е преодолимо. Важно е да действаш бързо!!!
Кажи, къде живееш? Кой ти назначи биопсията и кой ще я прави? Казаха ли колко е голямо и какво са видели на мамографията/ехографа? Ако имаш нужда от препоръки за добър онколог или хирург -  ще ти помогнем.
Започни да пазиш всяка епикриза, резултат, снимка. Твоята сила ще бъде в това да знаеш какво следва и да действаш стъпка по стъпка, но БЕЗ отлагане!
Тук сме. Ще минеш и през това. ❤

[quote author=i.r.e.n. link=topic=1782787.msg49924430#msg49924430 date=1751545282]
Някога с този форум споделях за преживяванията ми за заболяване на голямата ми дъщеря.
След това с него се преборих за мечтата ми за второ дете.
Сега, пак тук се надявам да преборя и това.
На 45 години съм. В момента съм на почивка. 8 дена. Два дена преди да заминем, отидох на профилактични прегледи, единият от които - мамограф. За 12 часа се сдобих с диагноза - рак на гърдата. Каква почивка карам - предполагам ви е ясно. Майната му. Прибираме се в събота срещу неделя, през нощта. Понеделник влизам за биопсия. Само черни и тежки мисли са ми в главата. Гледам сама дъщеричката ми на 10 г.,  с баща и сме в лоши  отношения вече години. И се чудя, ако се случи нещо дало ще я гледа. Сега за биопсията ще се грижи за нея, но дали ще е така и занапред. Кой ще помага на мен, ако се наложи. Усещам, че животът ми след броени дни ще се промени безвъзвратно и не мога да го възприема. Ужасена съм. Много съм ужасена..
[/quote]

# 572
Освен копие на епикризите и по едно копие на болничните!
На всичко си правиш копия и си ги подреждаш в папка. Когато отидеш някъде за консулт или на преглед, да може да реагираш ведната.
Оригинали НЕ даваш никъде!

Изкарай си почивката БЕЗ да мислиш за диагнозата!
Аз от понеделник съм три дни с колегите на почивка и смятам да се веселя. От 15.07 започвам химията и не знам кога ще ми се купонясва пак.
Къде ще правиш биопсията?

# 573
Iren, много съжалявам, че минаваш през това… Знам какво е този шок, ужаси, мисли за детето. Но искам да ти кажа нещо важно - това е преодолимо. Важно е да действаш бързо!!!
Кажи, къде живееш? Кой ти назначи биопсията и кой ще я прави? Казаха ли колко е голямо и какво са видели на мамографията/ехографа? Ако имаш нужда от препоръки за добър онколог или хирург -  ще ти помогнем.
Започни да пазиш всяка епикриза, резултат, снимка. Твоята сила ще бъде в това да знаеш какво следва и да действаш стъпка по стъпка, но БЕЗ отлагане!

[quote author=i.r.e.n. link=topic=1782787.msg49924430#msg49924430 date=1751545282]

От София съм.
От снимка н мамограф в 25 поликлиника се вижда "плътна сянка с неравни очертания 16-18 мм. Консултация с ехо мамограф за диагноза". След час бях на ехо - мамографа, който ми прави снимката, прие ме "по спешност, щото се сещал коя съм". Каза, че образуванието, предвид как изглежда е злокачествено. Огледа лимфните - уж били чисти. Мастопатични гърди, като в едната е започнало преобразуване в злокачествено образувание. Но... искаше незабавно да влизам в болница и да ме оперирали. Да съм го слушала какво ми говори и съм щяла да живея.
На следващият ден бях във ВМА за консултация с проф. Байчев. Потвърди казаното. Той поема нещата оттук нататък. Умирам от страх и ужас! Още не вярвам, че ми се случва.

БРИТ, същото! Никога не съм боледувала, я хвана настинка за една година, я не. И точно напоследък си говорих с голямата ми дъщеря, че Пу-Пу, не боледувам, ама накрая ще ме тресне нещо как си трябва...

Безкрайни прегръдки и благодарности на всички ви! Плача и не вярвам какво се случва.

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 18:02 от i.r.e.n.

# 574
Поплачи си, няма лошо! Тук момичетата, не се изказват добре за ВМА. Може да се върнеш назад във форума да прочетеш.
Добре е да събереш информация.
Не се страхувай, ще мине и това!❤️

Кажи, къде живееш? Кой ти назначи биопсията и кой ще я прави? Казаха ли колко е голямо и какво са видели на мамографията/ехографа? Ако имаш нужда от препоръки за добър онколог или хирург -  ще ти помогнем.

От София съм.
От снимка н мамограф в 25 поликлиника се вижда "плътна сянка с неравни очертания 16-18 мм. Консултация с ехо мамограф за диагноза". След час бях на ехо - мамографа, който ми прави снимката, прие ме "по спешност, щото се сещал коя съм". Каза, че образуванието, предвид как изглежда е злокачествено. Огледа лимфните - уж били чисти. Мастопатични гърди, като в едната е започнало преобразуване в злокачествено образувание. Но... искаше незабавно да влизам в болница и да ме оперирали. Да съм го слушала какво ми говори и съм щяла да живея.
На следващият ден бях във ВМА за консултация с проф. Байчев. Потвърди казаното. Той поема нещата оттук нататък. Умирам от страх и ужас! Още не вярвам, че ми се случва.

БРИТ, същото! Никога не съм боледувала, я хвана настинка за една година, я не. И точно напоследък си говорих с голямата ми дъщеря, че Пу-Пу, не боледува, ама накрая ще ме тресне нещо как си трябва...

Безкрайни прегръдки и благодарности на всички ви! Плача и не вярвам какво се случва.

# 575
  • Добрич
i.r.e.n., ще се оправиш, спокойно!
Сега си в шок, всички сме минали през това. Трябва ти време да приемеш диагнозата  После тръгваш по пътя на лечението и нещата се нареждат. Ракът е лечим, даже в напреднал стадий. Дишай дълбоко, бъди уверена в победата и ще се радваш един ден на внуци!

Проф. Байчев е от старара школа, той прави отворена биопсия, което не се препоръчва при рак на гърдата. Наскоро една дама (извинявам се,  че  не помня коя, дано се включи) беше споделила тук за ВМА, обещали са и кор биопсия, а са и направили отворена. И това май било обичайно за там. Получила е и усложнения...  ВМА е удачен избор за хистологията, д-р Факирова е чудесен патолог,  но за биопсия ( трябва да е кор биопсия), не.

Щом си от няколко дни с диагноза тепърва се запознаваш със ситуацията. Това са най-важните моменти:

Скрит текст:
Според съвременната медицина се прави:

-   Кор биопсия – дебелоиглена биопсия под ехографски контрол (не тънкоиглена, не отворена). Кор биопсията е с местна упойка и не е болезнена. Остава белег, като от убождане и мястото посинява, но няма болка.

-   Пробата се изследва за да се определи вида на тумора (Не с гефрир, той дава много грешки и не се прилага в напредналите държави. Дамата, осъдила болницата в Русе за отрязаната гърда е била с гефрир. За съжаление у нас все още много лекари го прилагат).

В случай, че се окаже злокачествен се прави имунохистохимия . Това е изследване за отнасяне към
•   Естроген,
•   Прогестерон
•   и HER 2 (трансмембранен растежен хормон).
•   Определя се ki67 - полифератна активност, която определя скоростта на нарастване на тумора и може да бъде до 100. За ниски стойности се приемат под 20 (преди са се приемали под 14)
•   Обикновено се гледа и E-cadherin – трансмембранен белтък, при чиято липса или ниски стойности по-лесно се откъсват клетки.

-   Освен мамография и ехография задължително се правят още образни изследвания (с контраст) – ЯМР,  КТ(скенер), ПЕТ КТ – едно или няколко от изброените. Това е необходимо, за да се стадира ракът.

Едва тогава се определя лечението – операция, химиотерапия, хормонална терапия, лъчетерапия и т.н.

При чисти лимфни възли с ниско ki67 и хормонозависим тумор, но Her 2 негативен световните протоколи не препоръчват химиотерапия, защото е неефективна. В такива случаи някъде правят теста Ендопредикт, който у нас не се поема от здравната каса, а  е сериозна сума (около 4900 лв).

При чисти лимфни възли най-добрият вариант е сентинелна биопсия. При нея се махат само 1-2-3 стражеви лимфни възли и после ръката може да се натоварва. Повечето лекари у нас работят по старата школа и правят лимфна дисекция - махат всички лимфни възли от първи и втори ред и после ръката трябва да се пази до живот, за да не се получи лимфедем.

При заразени лимфни възли се прави лимфна дисекция.

При мултифокален карцином най-често се прави мастектомия.

За медицинските специалисти:

Биопсията се прави от хирург онколог (по-рядко от специалист по образна диагностика).

Хистологията от патолог.

Лечението е при медицински онколог.

Това са различни специалисти.

За да се лекува човек от медицински онколог, трябва да има доказан карцином. Т.е. почва се с хирург онколог и кор биопсия.

После хистологията.

Ако излезе злокачествено образувание, се търси помощ от медицински онколог.

Следва лекарска онкокомисия (мултидисциплинарен екип) и после терапия/лечение/операция,  каквото решат...

В случаите,  в които ще има неоадювантна (предоперативна) химиотерапия е добре туморът да се маркира предварително. Така ще се знае точно къде е бил и ако се повлияе напълно от "химията" и изчезне, после хурургът ще се ориентира по маркираното място точно  къде да реже.

Живеем в 21. век и е редно да се възползваме напълно от постиженията на съвременната медицина. Не сме в миналия век, че да се оперираме след ехограф и да правим тънкоиглена и отворена биопсия. За съжаление много от българските лекари работят по старата школа. Не зная дали нямат нужната апаратура или умения или двете…

В тази тема ще получиш помощ и информация,  дамите са изключителни! Помагаме си, за да минем по-лесно по пътя на оздравяването.

За ракът няколко дена по-рано или по-късно не са от значение.

По-добре да се забави човек с лечението, но да попадне на най-подходящите лекари! Лично аз посетих 4 хирурга и по стечение на обстоятелствата 5 онколога. Отмених две дати за болничен прием. Трябваше да усетя, че това е " моят" лекар и съм на правилното място.

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 18:25 от Вела

# 576
Ирен, все още нямаш окончателна диагноза. Такава ще има след хистологията. Стискам палци за добри новини. Но каквото и да е , то да е хванато навреме пожелавам ! Шокът в началото е брутален и ние всички тук го познаваме за съжаление. Кураж, успех, поплачи, поизтупай се после и продължавай! В начален стадий рак на гърдата е напълно лечим, дори в напреднали стадии се държи под контрол с години. Идвай винаги тук, когато имаш въпрос или искаш да споделиш нещо.
Прегръдки и горе главата.

# 577
Разбирам страха ти и искам да ти споделя следното от опит, споделен от всички нас в тази група:
   1.   Отворена операция (отворена биопсия или отстраняване без точна диагноза) не бива да се прави. Най-съвременните медицински протоколи (ESMO, NCCN) при съмнение за рак на гърдата изискват първо да се направи т.нар. core биопсия — с дебела игла, която взима тъкан от тумора без да се отстранява целият.
   2.   Ако се окаже, че формацията е тройно негативна (а това може да стане ясно само след биопсия!) най-новото лечение включва химиотерапия + имунотерапия преди операцията. Това се нарича неоадювантно лечение и има две много важни цели:
   •   Лекарството вижда “врага” (тумора) и така активира имунната система по-ефективно.
   •   Вижда се дали туморът изчезва напълно. Това се нарича патологичен пълен отговор (pCR) и е най-добрият прогностичен фактор за излекуване.
   3.   Ако туморът се отстрани прибързано:
   •   няма как да се види ефектът от лечението,
   •   имунотерапията може да бъде по-малко ефективна или изобщо да не се назначи,

4.   Моля те, ако вземат да те притискат, недей да бързаш с операция. Настоявай първо за:
   •   Core / кор биопсия с хистология и имунохистохимия (ER, PR, HER2, Ki67).
   •   Едва след това — консилиум и решение от мултидисциплинарен екип (хирург, онколог, радиолог, патолог).
   5.   до колкото съм чувала, Проф. Байчев е опитен специалист, но ти настоявай за ясен план: какъв вид биопсия, кога ще има резултати и какво следва спрямо съвременните онкологични протоколи.

Всички тези важни подробности не следва да бавят пода на лечението. Ако някъде за боксуваш, пиши!

От София съм.

БРИТ, същото! Никога не съм боледувала, я хвана настинка за една година, я не. И точно напоследък си говорих с голямата ми дъщеря, че Пу-Пу, не боледувам, ама накрая ще ме тресне нещо как си трябва...

# 578
Да, проф. Байчев каза, че ще направи Кор биопсия. С местна, или пълна упойка ще я прави - не се сетих да попитам. Показа ми даже "иглата"..
Когато излязат резултатите, ще свикали лекарка комисия (или нещо от сорта).
Каза, че според резултатът, можело да се размина само с терапия, можело да се наложи отстраняване не гърдата - ще чакаме биопсията, преди да говорим каквото и да е повече.
Чета ви от вчера. Чета, плача, възхищавам ви се! Прегръдки на всички вас!!

# 579
  • Добрич
i.r.e.n., ако ти кажат, че трябва пълна упойка, това е "червен сигнал", че биопсията няма да бъде кор биопсия. Тя се прави с местна упойка. Дамата, беше писала, че попитала защо и слагат пълна упойка за обещаната кор биопсия и нещо я забаламосали във ВМА и после се събудила с.... отворена биопсия.

# 580
Абсолютно подкрепям написаното от Вела. 10 пъти натиснах лайк Simple Smile
Ако тръгнат така нещата, пиши и ще намерим начин да ти се направи биопсия КАКТО ТРЯБВА!

i.r.e.n., ако ти кажат, че трябва пълна упойка, това е "червен сигнал", че биопсията няма да бъде кор биопсия. Тя се прави с местна упойка. Дамата, беше писала, че попитала защо и слагат пълна упойка за обещаната кор биопсия и нещо я забаламосали във ВМА и после се събудила с.... отворена биопсия.

# 581
  • Sofia
Момичета, може би за пълната упойка и червената лампичка имате предвид точно и само ВМА ? Защото моята биопсия беше с пълна упойка в Софиямед и си беше кор биопсия. Просто споделям, за да не помислят момичетата на които тепърва им предстои биопсия, че има ли пълна упойка, ще се правят нередности.

# 582
А защо се наложи пълна упойка, Кати? Знаеш ли?

‘ Обикновено кор биопсията (core biopsy) на гърда не се прави с пълна упойка. Най-често се извършва под локална анестезия, при която се обезболява само мястото на биопсията. Процедурата е бърза (обикновено под 30 минути), и пациентката е в съзнание, но не изпитва болка – усеща само лек натиск или опъване.

Възможни изключения:
   •   Пълна упойка (обща анестезия) може да се използва в редки случаи, например:
   •   при много силна тревожност или страх на пациента;
   •   ако пациентът е дете или човек с увреждания, който не може да остане спокоен;
   •   когато се прави биопсия едновременно с друга процедура под упойка;
   •   при труден достъп до лезията или необичайна локализация;
   •   по желание на пациента, ако болницата го предлага и е безопасно.’

Момичета, може би за пълната упойка и червената лампичка имате предвид точно и само ВМА ? Защото моята биопсия беше с пълна упойка в Софиямед и си беше кор биопсия. Просто споделям, за да не помислят момичетата на които тепърва им предстои биопсия, че има ли пълна упойка, ще се правят нередности.

# 583
Моята кор биопсия, също беше в Софиямед, също с пълна упойка. Попита ме лекарката, д-р Сечанова, с каква искам и аз избрах пълна.
Между другото силно я препоръчвам!
А защо се наложи пълна упойка, Кати? Знаеш ли?

# 584
  • Варна
Ирен, категорично НЕ при Байчев. Скоро писах. Отворена биопсия, последваща операция, без никакви образни. Нечисти резекционни линии, мастектомия. Отново без стадиране,само ЯМР на гърди,вече в друга болница. Последващо  химио и след 6 вливки Пет на който излизат активни костни метастази. Не искам никой да плаша, но при съвременните методи и технологии, не можеш 100 пъти да оперираш ненужно. Слушай момичетата за София и направи кор биопсия. Те ще те посъветват за лекар. Др. Виктор Йорданов е много добър, но е платено. Не се лъжете от титлите. Аз лично, след една гинекологични операция, която се води много лека, щях да умра от кръвоизлив при възрастен известен професор, защото не беше сложил дрен.Наложи се втора операция. Оттогава при хирург над 55г.не стъпвам.Пожелавам ти успех. До резултата от биопсията, нищо не е сигурно.

Общи условия

Активация на акаунт