Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 89

• 27 843
  • 784
  •   1
Отговори
# 705
Токсичност...това е обосновката,преди всичко,  риска за здравето не трябва да е по-сериозен от ползата.И има голяма вероятност,при тежки странични ефекти,лечението да бъде прекратено,както и Кати е пояснила.
Лекарите търсят баланс,следвайки строги протоколи.

# 706
С благодарност за доброжелателното ви отношение и отзивчивост, отново влизам с питане. След първата ХТ - доцетаксел и фесго, и последвали усложнения,  свързани с гъбички,  докторът намали дозата на препаратите. В епикризите чета, че  доцетакселът е намален от 110 мг на 90 мг, а фесгото от 1200/600 мг на 600/600 мг, т.е. наполовина.  Сега се чудя при това положение очаква ли се да има ефект? 60 кг съм, туморът е HER (3+), ER (3+5=8), PR (0). Минала съм 3 ХТ, на последната не знам какво количество ми е вливано, ще прочета,  когото си получа следващата епикриза. Ще е много неприятно да изтърпявам химиите, а накрая всичко да се окаже напразно...
Здравейте, аз  в момента на същата терапия. След първата ХТ и аз имах проблеми. Но след 2 и 3 започнаха да ми слахат Зиекстензо, следващата седмица ще ми е 4 вливка за момента съм добре.  Може да попитате вашият онколог.

# 707
И при мен намалиха дозата след третата хт. Паклитаксел от 320 на 300. Карбоплатина от началото е 850... Фесго от началото е 600/600...
Нормално е да регулират дозите. И При другите жени с които се засичам постоянно има смяна в дозите

# 708
Здравейте дами,
Към края на лъчето съм и установих, че зрението ми рязко се влоши последната седмица. Не се 'филмирам', просто се наблюдавам и споделям 🙂. Моите връстници отдавна са с очила за четене, така че явно е нормално на моята възраст. Едва ли е страничен ефект, но ми стана любопитно. Някой дали е изпитал същото?

# 709
Radmira, на следоперативна химия с други лекарства бех, но, да подкрепя, че е и при мен намалиха дозата след първата вливка. Бях чела предварително по сайтовете, че е стандартна практика докато се нагласи.
Kormoran, и при мен след лъчето се влоши зрението. Мислех, че е от химията, но очен ми каза, че не е от нея, а е точно от лъчето. Над диоптър качих и късогледство, и далекогледство. И двете ги имам от малка, но под 1 диоптър бяха. Две години по-късно имам 5-6 чифта очила всевъзможни вариации. 😁

# 710
Здравейте момичета!
Днес ми мина Кор биопсията. С пълна упойка. Все пак си я направих във ВМА.
Лошата новина е, че туморът не е около 2 см., а 4 см.
Чакам в тих и не толкова тих ужас резултатите.
Стискайте ми много палци.. 😢

# 711
Здравейте момичета!

Стискам палци. И за това да излезе по-бързо хистологията. Аз чаках близо 3 седмици.
Значи все пак някой там прави кор биопсия, кой ти я направи?

# 712
Iren, моят го виждаха на образни около 4 см, а изрязаха 6 см. Има и по-големи от тези размери, разбира се. Срещала съм жени с над 10 см тумори. Още се чудя как не го разбрах, че е там гадът с тази големина. Не ходех ли на профилактични прегледи при мамолог всяка година, кой знае кога щях да го хвана.

# 713
  • Добрич
Здравейте момичета!

Успех с хистологията!

Как определиха размера на тумора?  За рак на гърдата най-точно е с ЯМР с контраст. Обикновено на  ехография изглежда по-малък.
 След операцията се разбира действителния размер.

# 714
  • Sofia
Ирен, и аз съм от тези с тумор 4 см. , дори и малко повече. Както казва Вела  ЯМР с контраст е най-точният.
Ти недей да се филмираш заради размера. Важното е колко ти е ki67 , какъв е  HER2  и дали е хормонално зависим.
Пожелавам ти бързо да излезе хистологията, защото чакането е стресиращо. Хубавото е, че във ВМА е д-р Факирова, която е много добър патолог. Може специално към нея да се обърнеш за имунохистохимията. И най-вече ти желая всичко това да е фалшива тревога!

# 715
И аз се питам как по време на биопсия са измерили тумора. При мен на ехография се измерваше 20/22мм, а на КТ 15/20.
След операцията бяха го измерили отново 20/22.

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 23:38 от Aelita_62

# 716
Сторитайм, проф. Байчев ми я прави.

Благодаря ви за положителните думи. Още не мога да приема случващото се. Страх ме е да не е твърде късно и да е метастазирал.

Резултатите ще получа до 10-22 дни. Знам, че са при някаква най-добра хистошожла, не запомних името. Т. е. вече ще знам резултатите, но чак на 28-ми имам час при професора, понеже е в отпуск дотогава. На 28-ми имам уговорка да се вифом, за да обсъдим нещата и според резултата, да ме изпрати на ЯМР, или Пет скенер. И.... започва "купонът"

# 717
  • Добрич
i.r.e.n., хистологията се прави от лекар със специалност патология. Става въпрос за д-р Албена Факирова, тя е изключително добър патолог!

А проф. Байчев как определи размера? С ехография ли?

Резултатите може да излязат и по-рано, въпреки, че сезонът е отпускарски.

Дано хистологията е за доброкачествено образувание.

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 23:59 от Вела

# 718
i.r.e.n., моят съвет е да се насочиш и към онколог (медицинският онколог е различен лекар от хирургът онкологът, който ти е направил биопсията) и веднага щом ти излезе хистологията и ИХХ да се консултираш и с онколог, не само с хирург.
Още повече, че ще имаш време, щом ще чакаш до 28-ми.
Защото за операцията думата ще има хирургът, но за резултатите от ИХХ и за цялостното ти лечение е по-добре да чуеш онколог.
Той може да те посъветва най-добре и какво образно изследване да си направиш.

# 719
Iren, трябва ти онколог като излезе хистологията. Той ще определи лечението. Предполагам че Байчев ще те представи на комисия. Там онколог ще реши какво ще се прави и ще те поемат вече онколозите. Ще имаш предоперативна химиотерапия, над 2 см се прави химиотерапия.
Как са определили размера,че от 2 см стана 4см? Нещо не разбирам.
Най точен за размер е ЯМР. Въпреки че ЯМР има тенденция да уголемява размера, защото показва възпалението и отока около тумора. Докато пет лови самия тумор. Моят тумор беше 3,2 см на ЯМР.  Не се паникьосвай, химиотерапиите ще го стопят тумора.

Общи условия

Активация на акаунт