Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 89

• 28 167
  • 784
  •   1
Отговори
# 285
  • Добрич
Желязно ветрило, първо ракът ще се стадира, ще се определи Her2 и тогава ще се назначи терапията (химиотерапия, прицелна терапия).

Ще се дадат препарати за облекчаване на симптомите (симптоматично) и страданието ( палиативно).

Явно операцията за сега ще изчака.

Запази спокойствие, това е началото от пътят на лечението.

# 286
Взех епикризата от биопсията и гледам има Решение на онкологична комисия. И отбелязано химиотерапия- преценка след стадиране. Прицелна терапия- преценка след стадиране и Хер2. Симптоматично и палиативно лечение. Какво означава всичко това? Че ще има химиотерапия? А прицелна? А симптоматично и палиативно лечение какво означава??? Че е зле ли???
Оперативно лечение не е отбелязано с тикче. Първо химио и после операция ли.

Гледам има Прогностична група. И черта от химикалка върху много висок риск. После виждам, че останалите неща на компютър са отбелязани на компютър, а това е черта от химикалка.
Не означава, че е зле. Така си пишат. Имам предвид палиативното, което те е разтревожило. Какво чакате като изследвания още, за да бъде стадирана?

# 287
Скенер ще прави другата седмица.

# 288
Благодаря на всички за хубавите пожелания, да ви се връщат! Heart

Alatea, според мен е рано за спиране на золадекс/резилиго. Годините нямат значение, аз преди химиотерапията (от която ми спря цикъла) не бях още в пременопауза, а бях на 47. Т.е. има голям шанс дори на тези години да се върне цикълът.
При мен спря след втората вливка и вече година и половина нямам. Реших да рискувам и да не си слагам золадекс. Доколкото го разбрах, Щерев каза, че шансовете ми падат с 3% от това. И че дори да се върне цикълът не е опасно. Ама кой знае....
Ходя при двама гинеколога през 6 месеца. Единият декември месец ми каза, че няма никакъв шанс да ми се върне цикъла, че вече съм в менопауза.
Сега през май обаче ходих при другата гинеколожка и тя ми каза, че вижда задържан фоликул в единия яйчник.
На скенера в Надежда са описали киста.
Така че, според мен нека сестра ти добре да обмисли дали да спре тази част от хормоналната терапия, която е много важна, особено при нея. Сигурно е много досадно това слагане на инжекция всеки месец, а има и странични ефекти, но не ми си струва приемлив риска от спирането.

Желязно ветрило, знам че се притесняваш, но си много паникьосана и трябва да се успокоиш.
Лечението на рак става бавно, трябва да се правят изследвания, не може да се лекува на сляпо.
Изчакайте резултатите и тогава лекарите ще кажат какво е лечението.
Но да, подготви се, че резултатите може и да не са добри. Ти трябва да подкрепиш майка ти в такъв случай, така че трябва да си силна и спокойна.
Най-вероятно ще има химиотерапия, ако има метастази няма да може да се оперира веднага. Виждала съм и доста възрастни жени на химиотерапия, справят се. Преди, а понякога и след всяко вливане се правят изследвания и лекарите преценяват какво и колко да дадат така че да не навредят.
Прицелвата терапия мисля, че е заради хер, ако е положителен.
Симптоматично и палиативно лечение се пише на всички, ако ще имат химия, защото се дават допълнителни лекарства срещу гаденето и алергични реакции т.е. срещу тези симптоми. Не значи, че човека е вече зле. Даже и това, че ми даваха да пия парацетамол за болките в костите, пак е такова лечение.
Така че, изчакай резултатите, задай всички тези въпроси и на онколога след това, той може да ти отговори по-добре от нас и най-вече се успокой.
Малко паникьосваш и такива страхливи хора като мен, а на нас малко ни трябва.
Станалото станало, гледай сега напред да имате колкото се може повече хубави дни заедно. Не позволявай страхът и лечението да ви погълне живота и да мислите само за това.

# 289
Извинявам се, не искам да паникьосвам никого! Не очаквах да видя план за лечение без да е минала образно изследване и без да знаят Хер2. Друго което пише е че има ангажирани ЛВ.

# 290
Виж,ти особена вина нямаш...това което са ти дали,дори не е терапевтичен план...по -скоро е някаква готова бланка,по която някой,нещо е отбелязал,в очакване на скенер,нови резултати за Неr и т.н...На практика,момичетата тук,по-ясно и детайлно ти обясниха в какво се състои лечението и в каква последователност,евентуално.Нямаш вина,че трудно се ориентираш,и не е задължително...онколога трябва да го направи за вас.Предвид това,което казваш за ЛВ,да ще е наложителна химия,преди операцията.До стадий 3,ще има евентуално и операция.Но всичко е строго индивидуално,определят го резултатите от образни и всякакви тестове...
Имай търпение,ще се изясни терапията...вече сте на пътя.Намери онколог,той ще ви води,трябва да му имаш доверие.

# 291
Първото решение на комисията не е план за лечение, а по-скоро основание на следващите лекари да направят образни изследвания, да съставят план и най-вече това да мине по здравната каса.
Онкологът ще направи реален план за лечение, но няма как да се стигне до това без образни, а основание за тях ще даде този протокол.
Знам, че е объркващо в началото, но човек после се оправя.
И предполагам най-много ви е ссрах, че ще има химиотерапия, защото сте гледали филми, в които болните повръщат в тоалетните, нямат сила да стоят прави и приличат на живи мощи.
Не е така при РМЖ в днешно време, забравете ги тези холивудски сцени.
Химията не е страшна, страшно е да няма метастази, затова стискам палци нищо да няма на образните! Hands Pray
Затова е важно -  имате ли онколог? Точно сега е моментът за консултация с онколог и даже за второ мнение, за да ви ги обясни тези неща, а не да се лутате и да не знаете какво става.
Предполагам онколог е назначил скенера. При него ли ще останете до се лекува майка ти, харесва ли го, има ли му доверие?

# 292
Виж,ти особена вина нямаш...това което са ти дали,дори не е терапевтичен план...по -скоро е някаква готова бланка,по която някой,нещо е отбелязал,в очакване на скенер,нови резултати за Неr и т.н...На практика,момичетата тук,по-ясно и детайлно ти обясниха в какво се състои лечението и в каква последователност,евентуално.Нямаш вина,че трудно се ориентираш,и не е задължително...онколога трябва да го направи за вас.Предвид това,което казваш за ЛВ,да ще е наложителна химия,преди операцията.До стадий 3,ще има евентуално и операция.Но всичко е строго индивидуално,определят го резултатите от образни и всякакви тестове...
Имай търпение,ще се изясни терапията...вече сте на пътя.Намери онколог,той ще ви води,трябва да му имаш доверие.
В Плевен имате хубави болници.Имате избор.

# 293
Това е просто мит...за града на здравето...

Последна редакция: чт, 19 юни 2025, 20:30 от неда2

# 294
В Плевен тя е в "Сърце и мозък". Там я прегледа препоръчан ни хирург, той и направи биопсията. Пак там ще е скенера и лечението. Има онкология. Не знам имаме ли право да си избираме онколог? Не сме се срещали с онколог. Обадиха се от болницата да кажат датата за скенер при тях и че е необходимо да се изследва допълнително Хер2.

# 295
Здравейте,
Живея в София, но това не означава, че при необходимост няма да отида на консултация и в друг град. Като цяло не съм притеснена, вероюто ми е: каквото е писано ще ми се случи, но винаги се надявам на най-доброто за мен развитие. Благодаря за окуражителните думи и подкрепата. Благодаря и за насоките за лекари, ще проуча и ще взема решение към кого да се обърна. Heart

# 296
Лиска, ти имаш наследствена обремененост, не е излишно да си пуснеш БРКА тест, за да видиш дали нямаш тоя ген, ако имаш носителство, се препоръчва двойна мастектомия или следене на 6 месеца с ЯМР. Второ, според съвременните препоръки, на жени които имат наследствена обремененост за рак на гърдата, задължително се прави ЯМР веднъж годишно. 2 см фиброаденом аз лично бих махнала.

Има ли значение в коя лаборатория ще направи изследването. БРКА трябва ли да се назначи от лекар или може и свободно да се направи? Не знаех за ЯМР-а, а и никой лекар не ме е посъветвал да го правя веднъж годишно. Благодаря!

Последна редакция: чт, 19 юни 2025, 20:42 от lisska

# 297
БРКА е скъпичка, но поне ще знаете статуса си и ще вземете мерки. Аз я правих в Трансхеликс моята и дадох 1400 лв. Обаче не препоръчвам. Ужасно скъпо е. По други лаборатории е по нормална цената. Синево, Геника вижте.
Това за ЯМР то мисля, че проф.Дудов някъде го беше споменал, а и аз съм чела някъде. Не разчитайте лекарите да ви съветват, интересувайте се сама, активно.

# 298
  • Северозапада
В Националната генетична лаборатория в Майчин дом май е най-евтино изследването на БРКА. Проф. Тимчева ми каза там да си пусна изследване, ако не ми го пуснат безплатно от болницата. При тройно негативен се прави по някаква програма на Астра зенека.

# 299
Това е просто мит...за града на здравето...
С Варна сравнявам. Имам приятелка в Плевен с рак на яйчниците. Как минават диспансерните прегледи там - постъпва в болница за 2 дни и правят нужните кръвни и образни изследвания. Знаете ли как е във Варна - нямаш наблюдаващ онколог, а на определените дати висиш пред каб.111  и...по-нататък незнам какво се случва, но аз онколог не съм срещала за 7 месеца от операцията, освен на платен преглед.

Общи условия

Активация на акаунт