Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 89

• 28 120
  • 784
  •   1
Отговори
# 390
Нова котка, кое лечение от кой професор е- чисто любопитство ♡
Предния път бях на първата схема, само че по 4 курса от химия. Сега ще съм на втората схема, съжбражението при мен първия ппът е, че съм млада и прябва да е по хард. А сега е, че вече съм минала червената, а тя вреди на сърцето и може да навреди на живота ми след лечението . Така каза доктора. Щом той мисли за живота ми след диагнозата, коя съм аз, че да споря🤗🥰

Момичета, аз лично се чувствам по-спокойна, когато се лекувам в града в който живея. От написаното до тук едва ли не, правя грешка.
Може и така да излиза, знам ли... Но пишете по-спокойно. Има хора, които не могат да си позволят да пътуват и ще останат с грешно впечетрение, че не ги лекуват правилно.
Не бъдете чак толкова категорични в изказването си❤️

artas0658, чудесни препоръки🤗
Ще добавя само едно.
По време на химията никакъв грейпфрут, нар (това е ново за мен) и разните му там гъби.

Olive😘

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 09:07 от DZ

# 391
DZ,не знам за грейфрут и нар,може би е така.Аз лично изядох толкова лимони,ягоди,боровинки,грозде и т.н.плодове колкото не съм през целия си живот.Грейфрут и нар не съм,но не са ми казвали специално да ги отбягвам.Пропуснах да напиша-онколога ми каза НИКАКВИ ДОБАВКИ И РАЗНИ ПОДСИЛВАЩИ,БИЛКИ,ГЪБИ И Т.Н.

# 392
И двете химии са еднакви. Пак се редуват червена и таксани. Пти първата ЕС означава Епирубицин(червена) а Ц е от циклофосфамид. После е таксана - доцетаксел
Втората химия вместо епирубицин слагат доксорубицин (пак е -рубицин -цервена химия), пак имаме циклофосфамид и таксан който е друг но пак си е таксан - паклитаксел.
Реално втория вариант е по-хард защото е на 2 седмици вливка и рака се удря по начесто (да не може да се осефери) обаче и организма не може да се възстановява както на 3 седмици.  При втория вариант питайте задължително за растежен фактор след всяка вливка.
Против повръщане слагат в болницата поне в нашата Зофран а после и жена ми вкъши първия ден след вливка пи но не ѝ беше замаяно камо ли 3-4 дни. Просто беше уморена и ѝ се спеше повече. Дремваше следобяд. При нас онколога каза - на 2 седмици....нямаш други заболявания, млада си,  ще издържиш.
Соред мен изберете варианта който ви предлага доктора на който вътрешно имате по-голямо доверие. Като цяло вариант 1 е по-стандартен, вариант 2 е по-хард и по-нов протокол.
След като се прибрахме в Бургас нашите тук ги достраша и се опитаха да разубедят жена ми - ама този протокол е много тежък, дай на стандартния през 3 седмици....обаче тя се запъна и каза "каквото е казал професора в Сф ако ли не ставам и попваме да пътуваме до там"

# 393
Чета ви и си давам сметка,че до тук не съм срещнала лечение по-хард от американската схема на дъщеря ми,4 червени на 14 дни и 12 бели на 7дни.Само изисквайте образни за контрол,казват че в бг са задължителни,след първия цикъл (червената химия.)И след това ,
според отчетения ефект.
Хубаво е, че тук има гъвкавост и адаптивност.
В САЩ това липсва и според мен е голям недостатък.

# 394
Неда това се води по-мека схема всъщност. Най-хард е всичко да е на 2 седмици вливки.
Сметни го така -ако се налага да се влее 1 литър таксан за цялото лечение (цифрите са примерни) при първата схема на на 3 седмици ще се вливат 4 вливки по 250мл и ще има човек време да се съвзима 3 седмици между тях и курса продължава 12 седмици
При втория начин на 2 седмици пак са 4 вливки по 250мл но имаш само 2 седмици да се възстановиш и целия курс е 8 седмици
При третия начин на седмично вливане който е при вас са 12 седмици(като при вариант 1) и се слага всяка седмица по 83мл от таксана.
Така са установили че успеваемостта е същата но странипниъе ефекти са  значително по-малко. Организма наистина има само седмица за възстановяване но пък дозата е значително по малка от 250мл на 2 седмици.
Тук също се ползва тази схема но рядко - мисля че е просто не им е удобна - всяка седмица хоспитализация и т.нат. а може би и брой пациенти които ще се застъпят ако всички почнат да идват всяка седмица. Т.е. чисто логистични проблеми

# 395
Неда това се води по-мека схема всъщност. Най-хард е всичко да е на 2 седмици вливки.
Сметни го така -ако се налага да се влее 1 литър таксан за цялото лечение (цифрите са примерни) при първата схема на на 3 седмици ще се вливат 4 вливки по 250мл и ще има човек време да се съвзима 3 седмици между тях и курса продължава 12 седмици
При втория начин на 2 седмици пак са 4 вливки по 250мл но имаш само 2 седмици да се възстановиш и целия курс е 8 седмици
При третия начин на седмично вливане който е при вас са 12 седмици(като при вариант 1) и се слага всяка седмица по 83мл от таксана.
Така са установили че успеваемостта е същата но странипниъе ефекти са  значително по-малко. Организма наистина има само седмица за възстановяване но пък дозата е значително по малка от 250мл на 2 седмици.
Тук също се ползва тази схема но рядко - мисля че е просто не им е удобна - всяка седмица хоспитализация и т.нат. а може би и брой пациенти които ще се застъпят ако всички почнат да идват всяка седмица. Т.е. чисто логистични проблеми
Вероятно си прав,просто е по-щадяща ,но нямаш варианти за избор,екип решава... нямат и проблем с хоспитализациите .Никой не те хоспитализира ,даже за операция ..

# 396
Нова Котка, не съм ходила за второ мнение и не са ми предлагали съответно избор. Аз бях на следоперативна химия стандартно на 21 дни, но с по-различна схема, така че се въздържам от препоръка. Обаче, действително послушай вътрешния си глас към кой лекар те тегли!
LadyMillion, две години вече пия Тамоксифен - вечер по 2 т. горе-долу по едно и също време. Моят онколог каза както реша относно това дали две наведнъж или два пъти по една таблетка, но да спазвам часовете.

# 397
  • Sofia
Нова Котка, аз бях на Dose-dense терапия, която включваше cyclophosphamide и paclitaxel. Като първата червената беше на твърдо 14 дни, а паклитаксела има два плана на прием - 12 на 7 дни или 4 на 14 дни. Кой от двата, ще се приложи преценяват от общото състояние на пациента, но като цяло препоръчват да е по - хард, ако си млад организъм. Така на мен ми приложиха по-хард на 14 дни 4 броя. Обаче от паклитаксела получих алергична реакция ( не съм човек с алергии) на третото вливане, оттам ми се отключи херпес Зостер ( много лек вариант) и затова четвъртото вливане не се състоя. Малко се бях притеснила, че терапията не се довърши, но ме увериха, че толкова ударно са ме лекували до момента, че е напълно достатъчно. Операцията ми беше в друга болница и онколога там ( хирурга искаше да направя консултация и с него, за да е сигурен, че всичко е точно) беше много учуден, че съм била на толкова интензивна терапия, защото при тях било също 4 вливания, но през 21 дни. Както и да е, това ти го давам за инфо само. Че всяка болница си следва различни протоколи на интензитет на вливанията с едни и същи лекарства.
Относно хапчетата за повръщане. Задължително трябва да имаш Зофран под формата на система за вливане по време на самата химиотерапия. Хапчета дават за вкъщи, като вариантите са няколко. Не бих казала, че те правят сънлив и отпаднал самите хапчета. По-скоро от самата химиотерапия.
Бях много напрегната в очакване и нетърпение да ми започне лечението. След, като стартира лечението се успокоих.

# 398

Марсиан, благодаря, почва да ми се изяснява!
Всъщност за по-хард схемата ми споменаха за две опции за втората част:
- или през две седмици (с червеното, всичко продължава 4 месеца). 
- или през една седмица (с червеното, всичко продължава 5 месеца).
Жена ти как се чувстваше при по-хард схемата? 
Има ли натрупване на изтощение?

DZ,
Когато избера протокол, ще кажа е кой ми го е препоръчал.
Благодарна съм на всичките тези професори, че ми споделят знанието си, та затова не искам за момента да казвам имената им.

Какво ще кажете да отложа малко, за да се "осеферя"?

Кати D,
Аз съм на 55 и доскоро бях здрава като бик (само драми със стомаха и червата, които овладявах с подходяща диета).
Когато ми откриха чудовището, след като мина първата операция, от ужас направих силен херпес Зостер на лицето /ама без болки, само ме беше срам да си показвам лицето/.
Като те слушам, почвам да обмислям да рискувам с хард схемата, пък ако се оплеска положението, те ще го спрат.   

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 10:06 от Nova_Kotka

# 399
Колко малко?
При мен операцията беше на 29 май. Имам ПЕТ скенер за 11 юли, т.е.химията трябва да я започна евентуално на 14 юли и се притеснявам да не закъснея... Днес ще си взема протокола от комисията и дата за химия. Ако е преди 11, ще видим какво ще правим.

# 400
  • Sofia
Нова котка, поне със сигурност няма да отключиш Зостера, щом вече веднъж те е посетил. Когато отидох на дерматолог заради него и да го потвърди, той ми каза: " Е, поне бъди спокойна! Няма да се появи отново!". Помислих си : Еми чудесно! Значи всичко ми е шест! хахахха
Иначе, да. Вливането го пускат спрямо състоянието на пациента в деня на курса. Пускат кръвни и ЕКГ преди всеки курс и според състоянието забъркват "коктейла". При мен беше всичко нормално до спомената алергична реакция. Като тя се прояви, като болка в стомаха и в ръката, където ми беше поставен абоката. Сложиха ми противоалергично и ми намалиха капката и успях да изкарам цялата банка.
Имай предвид, че лекарите се съобразяват с пациента. Всичко е индивидуално. Може и да отложат вливане с една седмица, не е драма. Може да налят дозата. Гледат максимално да ни е комфортно. Затова не се притеснявай!

За отлагането на старта на терапията.....Както казах,  нямах търпение да започне. Но, всичко ми беше в норма. Килограмите, също. Затова нямаше причина да се отлага.  По време на химиотерапията от 58 кг. станах 52кг. Като отслабването ми беше по време на паклитаксела. Хранех се нормално, здравословно. Силно ограничих сладкото.

# 401
  • София
Момичета, някоя от вас да е посещавала д-р Тошков и неговия детокс център?
Имате ли впечатление от неговите методи, ирисова диагностика и т.н?

Силно ми го препоръчаха, но аз имам известни колебания.
По-скоро става дума за подсилване на организма, след преминало лечение.

Хем искам да направя нещо като превенция, хем без контрол от онколог се притеснявам. Достъпът до онколог, на който имам доверие е много ограничен предвид етапа за диспансеризация.

# 402
Нова котка, поне със сигурност няма да отключиш Зостера, щом вече веднъж те е посетил. Когато отидох на дерматолог заради него и да го потвърди, той ми каза: " Е, поне бъди спокойна! Няма да се появи отново!". Помислих си : Еми чудесно! Значи всичко ми е шест! хахахха
Иначе, да. Вливането го пускат спрямо състоянието на пациента в деня на курса. Пускат кръвни и ЕКГ преди всеки курс и според състоянието забъркват "коктейла". При мен беше всичко нормално до спомената алергична реакция. Като тя се прояви, като болка в стомаха и в ръката, където ми беше поставен абоката. Сложиха ми противоалергично и ми намалиха капката и успях да изкарам цялата банка.
Имай предвид, че лекарите се съобразяват с пациента. Всичко е индивидуално. Може и да отложат вливане с една седмица, не е драма. Може да налят дозата. Гледат максимално да ни е комфортно. Затова не се притеснявай!

За отлагането на старта на терапията.....Както казах,  нямах търпение да започне. Но, всичко ми беше в норма. Килограмите, също. Затова нямаше причина да се отлага.  По време на химиотерапията от 58 кг. станах 52кг. Като отслабването ми беше по време на паклитаксела. Хранех се нормално, здравословно. Силно ограничих сладкото.
Кати,херпес зостера не създава траен имунитет и особено при хора с компрометирана имунна система ,винаги има опасност от нова изява.
Изключително опасен,макар рядък е системния херпес зостера,който засяга вътрешни органи,без външна изява с обрив и рани...споделям го от личен опит.За съжаление в бг все още не се внася ваксина,която е за възрастни.При децата,ваксината за варицела,на практика профилактика и херпес зостер.

# 403
Nova kotka,  мнения за отлагане на терапията могат да ти дадат онколози.
Извинявай,но е несериозно за толкова сложно и тежко заболяване да се допитваш дали да отложиш лечение до неспециалисти по форуми. Навсякъде вливат Зофран, това е задължително. Аз сънливост след Зофран не съм имала, за пръв път чувам за подобен ефект, напротив,много ми помагаше лично на мен това лекарство. Трябва да си наясно, че ще имаш странични ефекти след химиотерапия, при някой са по слабо изразени, при други по силни. Виждала съм по възрастни пациенти с много странични ефекти, с минимални странични ефекти, както и по млади с почти никакви и или с много. Всеки е индивидуален и понася различно терапията. Взимаш си Зофрана или Дегана, почиваш 2-3 дни и това е.
Неда, за пръв път чувам че в България пускали образни след първата вливка. Обикновено се пускат образни след четвъртата или шеста вливка, според разбиранията на онколога и случая, ако си на неоадювантна химиотерапия.
На ме ми пуснаха ЯМР след 6 тата вливка, чувам че в Панагюрище пускали след 4-тата. Иди разбери.

# 404
Nova kotka,  мнения за отлагане на терапията могат да ти дадат онколози.
Извинявай,но е несериозно за толкова сложно и тежко заболяване да се допитваш дали да отложиш лечение до неспециалисти по форуми. Навсякъде вливат Зофран, това е задължително. Аз сънливост след Зофран не съм имала, за пръв път чувам за подобен ефект, напротив,много ми помагаше лично на мен това лекарство. Трябва да си наясно, че ще имаш странични ефекти след химиотерапия, при някой са по слабо изразени, при други по силни. Виждала съм по възрастни пациенти с много странични ефекти, с минимални странични ефекти, както и по млади с почти никакви и или с много. Всеки е индивидуален и понася различно терапията. Взимаш си Зофрана или Дегана, почиваш 2-3 дни и това е.
Неда, за пръв път чувам че в България пускали образни след първата вливка. Обикновено се пускат образни след четвъртата или шеста вливка, според разбиранията на онколога и случая, ако си на неоадювантна химиотерапия.
На ме ми пуснаха ЯМР след 6 тата вливка, чувам че в Панагюрище пускали след 4-тата. Иди разбери.
Имам предвид,след първи цикъл(4 червени вливки),съжалявам ако е разбрано погрешно.Това ми каза онколога на дъщеря ми в България,а мисля че и тук съм го срещала,споделено.В САЩ не проследяват.

Общи условия

Активация на акаунт