Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 89

• 27 855
  • 784
  •   1
Отговори
# 690
А от кортикостероида, които дават да се пие вечерта преди вливка, захарта се вдига. Даже отива в небесата. Веднъж реших да доплатя да ми изследват глюкоза и tsh. Като видях каква захар имам и се разплаках. Тогава онкологът ми обясни, че ако и той изпие вечерта и неговата захар ще е такава, после ще се нормализира. Така се получи наистина, после се регулира. Но пък наскоро имах леко завишен инсулин спрямо кръвната захар (иначе в норма), та от какво се получи, не знам. По време на химията имах и сърцебиене, но след три консултации с кардиолози, успях да го контролирам с хапчета.

Последна редакция: пн, 07 юли 2025, 11:52 от kalpazanka1

# 691
  • София
По темата със захарта. Моята е м-у 5-6 на гладно, с инсулинова резистентност. Онколога каза да се консултирам с ендокринолог преди вливките, за да не си докарам и диабет. Ендокринолога изписа Сиофор. Кардиолога обаче каза категорично да забравя за него, защото ще ми стъжни живота в комбинация с химията. Просто да съм променила храненето. А след химията и без това нямало да ми се яде, та всичко щяло да е ок. Какво мислите?
На мен зверски ми се ядеше от кортикостериодите, които вливаха заедно с другата премедикация преди вливане, та не знам дали няма да ти се яде след химия. После може и да ми ставаше лошо, ако не взимах Зофран, но веднага след химия отивах и се нахвърлях върху храна. Само след първата химия ми беше зле и не ми се ядеше. При всеки е индивидуално все пак.

Според мен може да се попита някой AI - Copilot или ChatGPT да предложи хранителен режим, съобразен със състоянието - като му укажеш, че имаш рак на гърдата, химиотерапия и инсулинова резистентност. Доста добри предложения дават, аз наскоро така направих режим за близък с начален метаболитен синдром. Но трябва да се чете какво предлага и да се коригира с въпроси/коментари, защото понякога правят глупави грешки. Може направо меню да ти изкара.

Основното като се влезе в ремисия е да се внимава за качването на кг, защото затлъстяването предизвиква възпаление, а и се повишава естрогена, което е проблем за хормоналния рак. Нищо не съм спряла/изключила, но се храня здравословно принципно - не ям и отдавна не харесвам пакетирани боклуци/газирани напитки/пържено/тлъсти неща, но си позволявам хубав десерт отвреме-навреме, най-големите ми изкушения всъщност са виното и сирената. Месо по-рядко ям, по едно време го бях спряла, сега хапвам рядко. Много бобови - обожавам всякакви, а и са много полезни, зеленчуци, пълнозърнести, яйца, риба, сурови ядки, малко плодове - горе-долу това ми е режима, без да правя нещо специално. И много движение.

# 692
А нещо еднократно не може ли да се вземе преди кортикостероидите?

# 693
  • София
Не разбрах - какво имаш предвид?

# 694
Дали мога да взема превантивно еднократно нещо преди кортикостероидите, което да предотврати скачането на захарта до небесата, което ще причинят.

# 695
Оле, момичета, колко съм плакала преди една ХТ аз. Направих си аз изследванията и чакам да излезнат и да ме извика онкологът, междувременно влизам онлайн да ги погледна и виждам глюкоза 8+. Влизам разплакана при лекаря, обяснявам, че в живота си такава глюкоза не съм имала. Какво става, сега и диабет ли имам...абе страшен филм. Той ме успокои много и както Калпазанка каза, на доктора думите му бяха същите, че и той да изпие кортикостероидите и иде да се изследва ще е същото. Та от тях захарта литва. Слава Богу после нямах проблеми, все около 5 се върти. От кортикостероидите адски се подувах аз. Все едно с помпа ме помпеха. За няколко дни отминаваше. Но през целия период на ХТ имах апатит, ядеше ми се доста, килограмите ги държах стабилни - нито свалях, нито качвах. Важно е да не се сваля, това все ми повтаряше.
Storytime, аз питах дали да взимам с кортикостероидите нещо, за да не се повишава така глюкозата, казаха,че не е необходимо и реално така стана, още веднъж-два пъти имах около 6,5-7 и после спадна до 5,1.
Относно режима ми - гледам да набавям достатъчно количество протеин (месо /намерих домашни пилета и главно такова или заешко консумирам/, бобови всякакви, киноа, булгур,яйца, извара, котидж, скир, ядки, пълнозърнест хляб, овесени ядки). Плодове ежедневно ям. Зеленчук много- предимно на салати. Но от време на време ям и домашна баница, парче пица, понякога си позволявам и сладичко. Алкохол не пия. Евентуално половин бира, ако съм навън. Намерих и един сладолед без добавена захар в Лидл, който ми изглежда ок като състав и е много вкусен.

# 696
Дали мога да взема превантивно еднократно нещо преди кортикостероидите, което да предотврати скачането на захарта до небесата, което ще причинят.
Питаш онколога, за всяко нещо което искаш да пиеш, питаш онколога. Нищо на своя глава или с препоръка от някой друг.
На мен кортикостероидите ми причиняваха сърцебиене. Ужас беше. С хапчета го контролирах и пак...накрая, ми спряха кортикостероидите и си останах на Херцептин,без кортикостероид.

# 697
  • София
За мен  много странно как знаете колко ви е кръвната захар с кортикостериоди, предвид, че в Сити Клиник сутрин на гладно взимат кръв, и ако са ти Ок показателите, те изпращат за вливания - съответно имаш премедикация и Хт.
И после пак на следващата дата същото - тоест, на мен и да ми се е качвала кръвната захар, аз не съм знаела. И по-добре, явно. Blush

# 698
Преди химиотерапията, кръвната захар ми беше 4,8. Не мръдваше. Като започнах химиотерапията, на рутинните изследвания излизаше 6,1. След приключване на химиотерапията се върна на 5,1-5,5, вече е леко повишена, за пет скенера април беше 5,1. Предполагам че ще се върне на 4,8 след време.
Момичета, кръвните показатели се стабилизират след година от приключване на лечението. На тялото му трябва месеците терапия умножено по две,за да се възстанови. Ако химиотерапията ви е била 5 месеца 5*2=10 месеца се възстановява тялото.
Яжте много протеин, това диетолог-лекар който е бил болен от рак, го препоръчва. В Инстаграм я следвам, доктор Amy. Тялото има нужда от протеин. Аз мляко и месо не ям, но си пийвам по малко кефир заради млечнокиселите бактерии и протеина. Забелязах,че като пия протеин се чувствам много добре. Явно и а нещо вярно.
Ето го сайта за храните според типа рак. Всичко подкрепено с клинични проучвания.
https://foodforbreastcancer.com/recommended-foods.php

# 699
  • Северозапада
Влезнах да видя дали са ме тествали в Надежда глюкозата, защото нямам такъв спомен. Ми не са. Имам АСАТ, АЛТ и креатинин освен ПКК. Обаче в прожението се загледах в реклама точно за храненето по време на терапия. Пускам линк към семинарите на Надежда по теми свързани с онкологични заболявания. https://nadezhdahospital.com/category/kachestvo-na-jivot/rak-na-gardata/

# 700
За мен  много странно как знаете колко ви е кръвната захар с кортикостериоди, предвид, че в Сити Клиник сутрин на гладно взимат кръв, и ако са ти Ок показателите, те изпращат за вливания - съответно имаш премедикация и Хт.
И после пак на следващата дата същото - тоест, на мен и да ми се е качвала кръвната захар, аз не съм знаела. И по-добре, явно. Blush
Олив, аз знаех, защото вечерта, преди химиотерапия пиех дексометазон (по предписание на онколога). При вливката, те ми слагаха.

# 701
С благодарност за доброжелателното ви отношение и отзивчивост, отново влизам с питане. След първата ХТ - доцетаксел и фесго, и последвали усложнения,  свързани с гъбички,  докторът намали дозата на препаратите. В епикризите чета, че  доцетакселът е намален от 110 мг на 90 мг, а фесгото от 1200/600 мг на 600/600 мг, т.е. наполовина.  Сега се чудя при това положение очаква ли се да има ефект? 60 кг съм, туморът е HER (3+), ER (3+5=8), PR (0). Минала съм 3 ХТ, на последната не знам какво количество ми е вливано, ще прочета,  когото си получа следващата епикриза. Ще е много неприятно да изтърпявам химиите, а накрая всичко да се окаже напразно...

# 702
Радмира...имай вяра на докторите, разсъждаваш и се тревожиш в абсолютно грешна посока. Редуциране на дозата заради висока токсичност, е абсолютно стандартен протокол.  Всеки пациент има редуциране на дозата в някакъв момент, и аз имах, даже май два пъти ми я редуцираха. Всички имат редукция. Ние не сме лекари, та да ти изчисляваме по кг дозите, това е работа на онколога и най вече фармацевта. Не е сериозно да се допитваш за дозировки на онколекарства по форуми с неспециалисти. Да не говорим, че хората са различни,и това което е валидно за теб, не е валидно за другия. Твоята индивидуална схема е съобразена само с теб и твоето състояние.
Да те успокоя, мойта Перджета и Херцептин бяха 428 мг...и имах пълен клиничен отговор.
Вкарваш си абсолютно необоснован стрес, по средата на лечението, заради стандартни неща, които са част от лечението.Тия онколози затова учат 7 години. Могат да изчислят риск/ползи дозировки. Малко по спокойно и с вяра.

# 703
  • Sofia
Radmira, имай вяра, че лечението, ще е успешно. Не се притеснявай! Лекарите знаят какво правят.  Много често се налага коригиране на дозата.  Аз не съм била на това лечение, защото тумора ми е с друга характеристика, но се наложи да ми отменят един курс с паклитаксел ( 4 -ти по ред), защото отключих херпес Зостер и беше опасно да се продължи. Не да се намали, а въобще не се състоя. По-добре намалена доза, за да може да продължи лечението, отколкото да се поемат рискове.

# 704
Да, наясно съм, че от неспециалисти във форума няма как да получа медицинска обосновка по моя случай. Но благодаря, че споделихте, че и при вас е имало редукция,  това ми е достатъчно. Осъзнавам, че се филмирам на моменти и се извинявам за глупавите въпроси.  Хубаво е да знам, че ви има и винаги сте насреща.

Общи условия

Активация на акаунт