Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 89

• 25 888
  • 784
  •   1
Отговори
# 750
Неда, има си протоколи,контрол няма. Контрол. Тея протоколи са препоръчителни и те затова си правят, каквото искат. Доктор Кръстева ми каза, че има протокол в България.
Момичета, изтръпна ми дясната китка и длан, три пръста - показалец, среден и палец. От три дни съм така. Ще изчакам и ще ходя на невролог, чудя се дали не е периферна невропатия, някоя от вас да има такова нещо и как го усеща? Писна ми да ходя по лекари, писна ми хора, ейййй. Реве ми се вече. Пия прогестерон и чакам уж да ми дойде цикъл, да видим. И това ми цъка в главата. Все нещо има да ме притеснява,мир няма.
Така да каже,протокол в бг болница,врата у поле...
Сина ми е юрист,и той така казва...закони има,няма воля и контрол по спазването им...
Това ,което се случва е недопустимо...лекари да залагат живота и здравето на пациенти,водени от бизнес интереси.
Силни лобита и абдикирала държава...

# 751
Здравейте, дами!

Ще бъда оперирана в Онкологията в София следващата седмица и исках да помоля за малко повече информация за базата. Да, със сигурност това не е от първостепенно значение, просто ми помага да се почувствам подготвена.

Аз със сигурност ще си взема дезинфектант и мокри кърпички, но се чудех дали да не взема и сапун за ръце. Също така - предполагам не трябва да си нося спално бельо? Нямам опит с болничен престои и от споделяния на приятелки (за други медицински заведения) очакванията ми са доста апокалиптични.

Знаете ли по колко души са в стая обикновено?

Наистина нямам претенции, просто искам да се почувствам подготвена 🤣 😊 Например се чудя дали да си взема power bank за телефона/електронния четец  или ще има контакт около леглото.

Благодаря предварително за отделеното време и пожелавам добри новини на всички в групата Simple Smile

# 752
Кати Д, мерси!
Доцент Орозова изрично ми каза Изопринузин и витамин С да не си и помислям, че те вдигали имунитета, а Х-то трябвало нарочно да го свали.
Ще пусна в ChatGBT дали си взаимодействат Ацикловира и това, дето ще ми го наливат /от американския протокол/ и толкова.
Като се сетя как почти три седмици ме беше срам да си покажа лицето заради херпес зостера ...
Ще му се не види и чудото, и РМЖ, и зостера Simple Smile.

Херпеса се отключва при спаднал иминитет а ХТ го срива. Не знам но ми хрумва идея дали не може да се слага инжекция с растежен фактор (не ви помня каква ще ви е ХТ). Тези инжекции вдигат белите кр.телца и надали херпеса ще посмее да си подаде носа. Попитайте дали не можете да го включите този растежвн фактор - може не след всяка вливка а от време на време профилактично колкото да не тръгне херпеса.
Това просто ми хрумна, но да знаете може и пълна глупост да говоря в момента - вие преценете дали да питате онколога, все пак нищо не губите, дори и да е пълна глупост.

# 753
Марсиан, мерси! Ще го питам - може и да има растежен фактор, щото ще съм по хард схемата 4 на 14 дни и после 12 на 7 дни. Ще го питам дали растежния фактор може да помогне срещу зостера.

Ра, няколко пъти съм ходила там, но в крайна сметка основната ми операция беше в Токуда.
Носи си пижама, задължително с горнище, което може да се разкопчава изцяло, тоал.хартия, сапун, чехли, тоал.принадлежности, минерална вода. За контакти за зареждане- би трябвало да има - първата болница, където бях, условията бяха много скромни, но пак имаше контакт да си зареждам телефона, както и ТВ. 
Не съм влизала вътре в отделението на Онкологията, но няколко неща ми направиха впечатление:
- персоналът, без изключение, е много човечен и се отнася с разбиране;
- има кафеавтомат на всеки етаж;
- болните си излизат да си се виждат с посетителите във фоайето без никакъв проблем;
- фоайета, коридори изглеждат прилично поддържани.   
Хората в Онкологията са любезни - звънни и питай, може да ти дадат информация, за да не те мъчи неизвестност по битовите въпроси /а те са важни/.
Дано всичко да е наред!   

Последна редакция: чт, 10 юли 2025, 17:47 от Nova_Kotka

# 754
i.r.e.n., прочети в тема 88 - от 22 - ра страница напред, мои постове, за това какво ми се случи във ВМА. Със сигурност щом имаш разрез, значи не е кор биопсия, а отворена биопсия. Там, както и в други държавни болници, са масова практика тези отворени биопсии, не защото не могат да правят кор биопсии, а защото касата им плаща за отворените биопсии 5 пъти повече пари, отколкто за кор биопсия. Изобщо не ги интересува пациента, а само парите, които ще получат от касата. Нагледах се там на какви ли не случаи, както и на масови мастектомии. Миналата седмица една жена също ми се оплака, как са и казали, че ще и правят кор биопсия, а са и направили отворена биопсия - изрязали са и част от тумора, даже не са и махнали целия тумор. И още други неща ми каза, които аз зная от престоя си там. И сентинелна биопсия не правят, не защото не могат, а защото не искат и плашат пациентките с какво ли не, само, за да ги откажат да настояват за Сентинелна биопсия. А като режат повече лимфни възли, вземат от касата повече пари - това ми го каза друг гръден хирург. В много случаи при хистологията, се оказва, че те не са с метастази. Но проблемите за оперираните после са много, включително и оспасност за поява на лимфедем. Моят съвет е да бягаш от ВМА. Аз избягах и за сега не съжалявам.
В България има европейски медицински стандарт за всичко, но не се спазва от доста лекари и болници, всички знаем защо.
Поствам линк на видео с Нана Гладуиш(Фондация Една от 8 ), с няколко лекари с различни специалности, свързани с карцином на гърдата, относно този и други проблеми, и безобразия на системата в България:
https://www.youtube.com/watch?v=lZiugUZy1iA

Последна редакция: пт, 11 юли 2025, 09:29 от didona666

# 755
Марсиан, мерси! Ще го питам - може и да има растежен фактор, щото ще съм по хард схемата 4 на 14 дни и после 12 на 7 дни. Ще го питам дали растежния фактор може да помогне срещу зостера.

Ра, няколко пъти съм ходила там, но в крайна сметка основната ми операция беше в Токуда.
Носи си пижама, задължително с горнище, което може да се разкопчава изцяло, тоал.хартия, сапун, чехли, тоал.принадлежности, минерална вода. За контакти за зареждане- би трябвало да има - първата болница, където бях, условията бяха много скромни, но пак имаше контакт да си зареждам телефона, както и ТВ. 
Не съм влизала вътре в отделението на Онкологията, но няколко неща ми направиха впечатление:
- персоналът, без изключение, е много човечен и се отнася с разбиране;
- има кафеавтомат на всеки етаж;
- болните си излизат да си се виждат с посетителите във фоайето без никакъв проблем;
- фоайета, коридори изглеждат прилично поддържани.   
Хората в Онкологията са любезни - звънни и питай, може да ти дадат информация, за да не те мъчи неизвестност по битовите въпроси /а те са важни/.
Дано всичко да е наред!   

Много благодаря, Нова Котка! Ето че не се бях сетила за тоалетна хартия! Като цяло е за 3 дни цялото нещо - прием, операция, изписване и наистина не съм претенциозна, особено в тази ситуация.

Знаех за пижамата с копчета, мислех да си взема и мини аптечка с нурофен и хапчетата за мигрена.

От София съм, така ще може някой от вкъщи да ми донесе нещо при нужда. ♥

Отново благодаря!

# 756
  • Sofia
Marsian, при мен се отключи, нищо, че ми слагаха растежен фактор след всеки курс и държах левкоцити около 30.

# 757
  • Варна
Интервю на Маслянков, по повод биопсиите и стандартите в хирургията. https://clinica.bg/31930-sentinelnata-biopsiq-da-vleze-v-kp-za-rak-na-gyrdata За Херпес Зостер, сега четох, че има ваксина, която се поставя преди химия. Ваксинация преди химиотерапия
Има ваксина срещу херпес зостер – например Shingrix (нежива ваксина с рекомбинантен протеин).

Важно: Тази ваксина може да се постави само преди започване на химиотерапията, когато имунната система е все още стабилна.

Живата ваксина (Zostavax) не се препоръчва при имуносупресирани пациенти.

🛡️ Ваксинация срещу херпес зостер преди химиотерапия
Shingrix – нежива ваксина с рекомбинантен протеин:

Подходяща за хора над 50 г. или за имунокомпрометирани пациенти по медицинска преценка.

Съдържа адювант, който стимулира имунния отговор, без да съдържа жив вирус.

Схема на прилагане: 2 дози, поставени с интервал от 2 до 6 месеца.

Важно: Трябва да се приложи преди началото на химиотерапията, когато пациентът все още има добър имунен отговор.

Zostavax – жива атенюирана ваксина:

Не се препоръчва при хора с потисната имунна система.

Рискът от ваксинален херпес зостер при имуносупресия е реален, поради живия вирус във ваксината.

В България вече е с ограничена употреба, заради появата на по-безопасната Shingrix.

📌 Препоръки:
Обсъдете с онколога ваксинацията, особено ако предстои начало на химиотерапия.

В някои случаи лекарят може да прецени да се ускори поставянето на първа доза на Shingrix дори при кратък прозорец преди лечение.

След започване на химиотерапия не се препоръчва поставяне на никаква ваксина без изрично одобрение от лекуващия екип.

# 758
Алатея, благодаря!
Обаче нямам 2/6 месеца, за да се ваксинирам, за съжаление (инак щях да притичам до морето и там да си работя до септември Simple Smile.
Професор Щерев няма да кандиса да ми отпусне даже две седмици или месец, за да се ваксинирам (не му хареса и забавянето от 4 дни заради оня екшън с ПЕТ скенера).   
Бърза справка в интернет показа, че май няма несъвместимост между Ацикловир и работите, дето ще ми ги наливат по американския протокол. Професор Щерев се изуми най-много от иновативната идея за превенция на зостера по време на Х. Инак сякаш нямаше конкретна информация за съчетаване на двете или поне така си мисля.

Честно да ви кажа, направо полудявам при мисълта за това какво ме чака на/след 14 юли ... Обаче млъквам, за да не почнете да ми се карате Simple Smile.       

# 759
Котка... Чака те началото на процеса на излекуване... Започва началото на края... Нищо страшно... Ще видиш... И аз съм на 14.07 (пета вливка)... Ще се изненадаш даже колко бързо ще мине времето от първа до последна

# 760
Предполагам ,че проф.Щерев се изумява най-вече от желанието за профилактика на Херпес зостера с противовирусни .Да,профилактиката е с ваксина,писах преди време.До колкото ми е известно,в България не се предлага.Риска от херпес зостер е реален,за всеки боледувал от Варицела и с компрометиран имунитет,не е задължително даже,да си на химиотерапия.
Както и не е задължително да развиеш Зостер,само защото си на химиотерапия...до тук мисля само на Кати се е случило.
Паниката е лош съветник,а от личен опит знам,че лекарското съсловие са силно объркани по отношение диагностика и лечение на Херпес зостера ..от пълно непознаване,диагностика и др.,до...престараване ..
Иначе,горещо препоръчвам ваксиниране,за който успее..
А също съм съгласна с професора,че лечението не трябва да се отлага,нито ден..

Последна редакция: пт, 11 юли 2025, 00:24 от неда2

# 761
Нова-Котка, аз съм на 15ти.
Да ти кажа повече ме е страх от липсата на вени, отколкото от химията. През 2018г имах 8курса химия. Останаха ми две читави вени, които се местят... абе мечтата на всяка сестра съм🙄
Вчера ми стана лошо, докато отивам до лабораторията, само при мисълта, че ще ме направят на решето. Днес съм на ПЕТ скенер и май направо ще припадам пак. През 2022г им взех акъла.
Имам дупчене на 15,16,18 и 21...🫣😶‍🌫️
Значи поне 6 пъти ще припадна🤣
Та спокойно, знам какво е след химията, а ме  е страх от иглата🫣
Предния път си ги броях и отчитах тук в темата 1от 8- мина... и т.н. Мисли за химията, като за лекарство🤗😘

# 762
  • София
DZ, защо не сложиш порт тогава? Знам, че не за всичко върши работа, но поне за основното.

# 763
Момичета,днес ми е телк комисията, подадох документи онлайн, сега решението пак да го чакам през система за електронно връчване, нали така? Нея посочих за връчване. Доколко време излиза решението и доколко време да го очаквам?

# 764
Haidi, моето ЕР излезе за 2 месеца и половина след подаването онлайн. После НОИ ги чаках 3 месеца и кусур. Иначе изплащат със задна дата накуп.

Общи условия

Активация на акаунт