Любители на рози 5

• 15 272
  • 547
  •   1
Отговори
# 135
Благодаря. Така ще направя. И мен ме боли като режа. Още повече, че и не съм сигурна, че го правя добре.

# 136
Всяка година си виждам грешките в рязането, и така се уча. Със сигурност, дори лошо подрязана роза цъфти и се развива по-добре от неподрязаната. Това го научих още първата година, не питай как Joy

# 137
Аз тази година като прецъфти розата махам само цвета без да режа . Малко е като мушкатата . Там където свършва клона и започва пъпката има едно като снадка и се чупи по лесно . Не ги режа . Всяка година аз си ги подрязвам . Не ми харесват как вървят тази година .

# 138
Ако искате да цъфтят пак, трябва да режете прецъфтелия цвят до листо с пет листенца. Там са заложени цветните пъпки - в основата на листото с пет листенца. Така прочетох в един розарски форум.

Тази година не съм снимала много. Тийнейджърката ми не иска да ходим на вилата и почти не сме ходили тази година...
Но ето все пак няколко снимки на част от розите:

Скрит текст:

# 139
Всякак може да премахвате цвета, но подрязването е най-ефективно за последващ растеж и цъфтеж над добре развита и леко надула пъпка, най-често тя е в основата на първия петлистник, но не винаги.

# 140
  • при късмета
Лилавата катереща роза, която поръчах от Оакплантс на есен, в момента е като храстовидна. От 5 чепки в основата, са тръгнали 2, като едната е само листа, другата има 1 цвят на върха, затова помислих, че е храстовидна, а не катереща. А и цвета е на височина около 50см. от земята. Свързах се с тях, да не би да има грешка в пратката, увериха ме, че няма и ме посъветваха да отрежа този цвят и да наторя с тор, с ниско или никакво съдържание на азот. Някой да препоръча конкретна?

# 141
Е, то няма как роза от есента да достигне кой знае каква височина на този етап и да изглежда като катереща.

Аз имам даже една лилава катереща, купена от Брит розако, която ми е вече втора година и едва крета и още не е цъфтяла. Дори си е доста малка. Надявам се да тръгне. Може и аз да наторя с нещо. Но по принцип не торя и не мога да препоръчам тор. Ползвала съм само това
https://bauhaus.bg/techen-tor-za-rozi-biopon-bp-1026/p/140065

# 142
  • при късмета
Другата катереща, жълтата, като я получих имаше само 1 високо стебло, до наесен имаше още 4, на височина над метър и половина. то е до сорт де, ама катереща роза да цъфне на върха на 5см. височина, ми се стори неестествено.
Ще видя какво предлагат в агроаптеката

# 143
В момента точно лилава роза си търся.

# 144
.... катереща роза да цъфне на върха на 5см. височина, ми се стори неестествено....
Не е естествено. Цъфтежът е предизвикан от някакви фактори.
Например засушаване - при това растенията цъфтят, за да направят плодове, после семена, и така да продължат живота. Обясних го много примитивно, но това, преразказано много накратко, научих от професионален цветар работещ в Испания.
Друг фактор може да е повишеното съдържание на калий в почвата. Този елемент стимулира цъфтеж.
Не разбирам защо са те посъветвали от фирмата да наториш с ниско съдържание на азот. С азотен тор се подсилва растежа на растението, натрупване на листна маса.
Аз бих торила с комбиниран тор от Агро аптека, не от супермаркети.

# 145
  • София
За мое учудване, в най-голямата суша и жега, моята розана се пребори да пусне две нови клонки, които не изсъхнаха в зародиш, а вече са около кутре височина и се поразлистват, виждам светлина в тунела.
Аз очаквах в тази суша и жега съвем да загине.
След 2пръскания със скор и 200други с канели, чесъни, соди, веро с олио, коприви, хвощове и мащерки и не знам какво още, за момента даже от три дни нищо не я лази🤣 подхранвах я с пепел, птича тор, утайка от кафе, ръсих канела,, мулчирах я... Почнах да я поливам също мн внимателно и обилно на корен, на малки порции, които внимавам да не се разливат на широко, а да попиват навътре, всеки ден... Знам, че пише на 3дни,обаче според мен тя е прекалено слаба и бебе и не я виждам да издържи на 40градуса и ниска влажност без ежедневни поливки на този етап. И явно й се отразява добре. И специално я засенчвам от 13,30 до 16,30....😂 😂 😂 😂 😂 Ужас простно, голяма е лигла, но ако оцелее след собствените си слабости, болести, насекоми и тормоза на който я подлагам, ще я призная и вероятно ще ми стане любимката в двора.

Последна редакция: чт, 26 юни 2025, 17:40 от Angel_Dust

# 146
  • при късмета
Сега си виждам грешката, розата има цвят не на 5, а на 50 см височина.
В агроаптеката ми дадоха HORTI grow. Става и за поливане и за пръскане. Ще докладвам за ефекта

# 147
  • в страната на чудесата
Розата, която казахте че е инес састр хич не върви
За сметка на това бордюрните ме изненадаха, въпросната полианата която не знам как се казва и една чаена от баухаус бодната Мин година

# 148
  • София
Тази мъненката най-долу е страхотна❤️

# 149
  • в страната на чудесата
Бордюрна от Флоров
Не съм питала какс е казва ако има име

Общи условия

Активация на акаунт