Любители на рози 5

• 15 270
  • 547
  •   1
Отговори
# 120
  • при късмета
Супер е щамбова, Утро, браво! Аз май я орязвам повече от нужното моята.

Камъните съм ги сложила, за да държи влагата и да не расте трева точно в корените на розата., че ми е голям проблем плевенето, не мога да с преборя с тревата. Клечките и коловете съм сложила за ограничение за косачката. Мъжа ми окоси една преди 2-3 седмици, ама тръгна, беше ѝ изчезнала пръчката някъде

# 121
  • София
ма ко, капковите маркучи с индивидуални капкообразуватели ли са?
Чудя се от кои да взема, но май ще са с постоянни през 30 см, че едната част от градината е с размери 15 х 3 м и има доста растения, а друга част е по-рядка.

# 122
  • при късмета
Не. Цялата система ми е на едно, минава през розите, които са общо 9 гнезда, ама не на всички има рози в момента, после през 4 реда зеленчуци, с 5-6 корена на ред. Всичко е възрано на едно компютърче от Кауфланд, ма ги и в Лидл, страхотна работа върши. Бяхме взели специални маркучи за капково от Бриколаж, ама са много нефелни. На края взехме обикновен градински маркуч, като го разпънем дупчим където е нужно

# 123
  • Бургас
Хора, много сте полезни с нещата които споделяте! Чета ви редовно и се уча. Експериментирам си с вкореняване на резници от рози, които ми харесват и понякога ми се получава! Едното ми 2-годишно резниче цъфна вече!
Но повода да пиша днес е срещата ми с една прекрасна разновидност на розите, за чието съществуване дори не подозирах! Плени ме, когато я видях, чак не вярвах на очите си. Гугълнах снимка и се оказа Ругоза / ROSA RUGOSA. Прилича много на дива шипка, но е с много големи цветове в прекрасно цикламено! И има 7-9 наситени зелени и много релефни листа на клонките. Изкушението да си открадна беше огромно, но устоях! За жалост откривам продажби само в руски сайтове. Ето снимките, които набързо направих.

Едва на другия ден я видях с разтворени цветове, но не успях да я снимам.
Мечтая си да имам в градината си тази красота!

# 124
Имам приятел, който има Ругоса или азиатска шипка, това е бодливо чудовище, става огромен храст. Но ако искате мога да ви взема резници без никакъв проблем.

# 125
  • Бургас
I am coffee, много мило и изкушаващо предложение! Heartpulse  Любопитна съм в коя част на страната я отглежда вашият познат, защото останах с впечатление, че вирее най-добре край морето. Но нека да дам малко време на моя мъж, че вече е вдигнал ръце от моите експерименти... Той обикновените шипки не ги харесва, та....

Пък и ще имам повод да си изпрося още едно пътуване Laughing до Царево / там я видях /!

# 126
В Югозападна България расте конкретния храст.

# 127
В сайта на Незабравка съм срещала Ругоза, вероятно се е предлагала и по другите. Исках бяла, но я изпуснах.

# 128
Единствената ми закупена роза, този март месец, от Лидл е. Трябваше да е "Време за валс", лилава. Три бяха вътре, две се хванаха. Едната излезе жълта, а другата май е флорибунда "Рапсодия в синьо". Имаха и някаква оранжева. Ако третата е била объркана с такава, направо джакпот в един пакет 🤣

# 129
  • при късмета

И при мен най-после цъфнали

# 130
  • София
Да изпратим слънцето в най-дългият ден в годината!

# 131
Знам за теорията за рязане до първото клонче с 5/7 листа, но аз режа само цвета и ето как избива:

# 132
От всяка спяща пъпка може да избие клонче, разбира се. Аз режа според колко искам да са високи.

# 133
Значи, не е задължително да се реже до първото 5 листие?
Аз така ги орязах моите. Виждам, че по-миналогодишната ми роза начева да цъфти, но с много по-дребни цветове. Защо е така? Заради това, че в саксия?
Мисля си нещо, ама не знам дали е правилно. Ако не цъфти обилно, възножно ли е да работи за силен корен? Иначе е свежа и пуска нови клони.

# 134
Розите изразходват много бързо почвата в саксията. Добре е да се пресаждат на две години в нова почва. Веднъж като изхабят почвата, никакво торене не помага, от опит говоря.
Ако пресаждаш, напролет или наесен, я изрежи отгоре, но и корените също. Почти все едно ще я садиш наново на гол горен. Мен лично ме боли като ги режа Joy но следващия сезон ми се отблагодаряват с чудесен цъфтеж.

Общи условия

Активация на акаунт