Любители на рози 5

• 15 315
  • 547
  •   1
Отговори
# 180
Аз не мога да препоръчам бордюрни рози, нямам такива. Питай продавачите, те ги знаят кои имат добри отзиви.
 Моите са повечето флорибунди, които изглеждат добре, стотици цветове, но е малко трудно за поддръжка. Малко са ми чаените, и ми се ще да ги увелича.
За бордюр много ми харесва лавандула.

# 181
  • София
Като каза лавандула... Бях се влюбила в тази комбинация, може би е част от причината да си купя тази розичка. Но при мен откакто настъпиха жегите спря да цъфти... Иначе, за разлика от другата си е живичка и нищо не иска
тя е и самопочистваща се... Ама пусто не пуска цветенца. Разбира се, може и просто да се окаже, че на розите просто не им харесва при мен.

# 182
Аз в жегите къпя непрекъснато растенията от горе до долу. Обикновено вечер. Чувстват се доста добре като се измие прахоляка от листата. При вас кое не цъфти - лавандулата или розите (не ми стана съвсем ясно 😀)

# 183
  • София
Розичката, лавандулите цъфтят та се късат.

# 184
Едната ми роза миналогодишната е нападната от някакви неща освен листните въшки, обаче да дошли и калинки и не ми се иска да пръскам, защото вчера имаше една калинка, около пъпките бяха колонии листни въшки, а днес видях 3 без да се заглеждам, и листните въшки са разредени, подозирам, че калинките са много повече. Довечера пак ще напръскам само със сапун и лъжица олио, че ако ползвам препарат ще убия и калинките. Не знам дали заради калинките, но мравките са изчезнали.

# 185
ФВ68 ма моля те показвай ни още .

# 186
Първата роза, която успях да отгледам

Интересно, че купих 4 от едно място, посадих ги, освен тази и на още една тръгват пъпки, а едната изсъхна напълно. Еднакви са, само различни на цвят чудя се защо се получи така

# 187
Първата роза, която успях да отгледам

Интересно, че купих 4 от едно място, посадих ги, освен тази и на още една тръгват пъпки, а едната изсъхна напълно. Еднакви са, само различни на цвят чудя се защо се получи така
Защото всяко растение е различно, както са различни хората. Мястото, на което са посадени също не е еднакво. Малко повече слънце и ли малко повече вятър - и резултата е различен.
И аз купих от едно място две рози с различен цвят. Едната цъфти и хубавее на пълно слънце. Другата едва не умря и се чувства добре на сянка. Жалко е когато умират растения, но пък е повод да се освободи място за нови. (поне аз така разглеждам нещата в градинарството 😏)

# 188
В някои разсадници вкореняват резници от рози, а не ги присаждат на основа шипка. Лесно е, с хормони за вкореняване. И ако резникът не е бил достатъчно добре вкоренен, и ако грижите не са били добри за него, то и растението съответно ще бъде слабо и болнаво. Същото се отнася и за присадените на основа. Много честа практика е едва вкоренено растение да се форсира с химикали за цъфтеж с цел атрактивен външен вид и бърза продажба и печалба. Затова е и масовата бърза смърт на новозакупени цветя в контейнер. По-добре е да купя на гол корен на есен и да видя нещата в подробности, отколкото котка в чувал.
Добрите производители не случайно са известни и хвалени с добро качество на растенията.

# 189
  • в страната на чудесата

Някой знае ли каква болест е това?
Листата са здрави, новите пъпки също
Поливам редовно както и другите рози, но мн бързо съхнат цветовете и пикафеняват още пъпките

# 190
Отвори някоя прясно увехнала пъпка и разгледай за буболечки. Аз намерих едно много гадно бръмбарче - пробива пъпките и ги яде отвътре. Писах тук преди месец.
https://bg-mam.ma/p/1783257/49847852
Режи всички наранени и увехнали и пръскай обилно с инсектициди, включително и по земята около растенията.
Може и някаква болест да е, не знам, питай в Агро аптека.

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 09:11 от FB680797BGM

# 191
Възможно ли е да е от много горещ и сух въздух? Аз моите вечер ги "къпя" с маркуча. Обливам целите растения. Да измия праха и да вкарам малко влага на листата и в атмосферата.

# 192
  • в страната на чудесата
Няма буболечки в пъпките
Според мен е някаква гъба
Сега намерих някакъв фунгицид за домати 😂 пък ще видим.
Дано оцелее

# 193
Здравейте,
Аз търся пръчки от старите български рози - онези, които садиха преди промените в парковете. Ухаеха божествено - лилави, жълти, розови... Не държа розите ми да са "Льо-фльор-дьо-мон-пльон".
Имам една тъмно червена от баба - цъфти янколко пъти в сезон, дори пази пъпки и през зимата. Ухае на гюл. Където я бодна, там расте.
Такива рози искам, нашенски от старите градини.
Купих една от оакплантс - Summer Song. Уж цветът й бил около 10-12см. Ми тя ми вади цветове по 3-4см. Да, ароматна е. Но нещо не е това, което видях на снимките.
Та, идеи откъде мога да си поискам пръчки на хубави рози? Освен да крада от бабите по селата?

# 194
Всичко добре, само дето няма стари български сортове рози(вкл. и Дамасцената), всички са дошли отвън. Като пример давам Франция, иначе спор няма, че много съвременни сортове са кекави, гледаш едно на каталога, а после мъка. ADR розите на Кордес държат на студ и болести.

Общи условия

Активация на акаунт