Любители на рози 5

• 15 317
  • 547
  •   1
Отговори
# 195
  • при късмета
Аз в нито една стара градина не съм виждала лилава роза. Червено, жълто, бяло, розово и толкоз. Даже розовото беше предимно трендафил, не роза. И то без нюанси, навсякъде бяха едни и същи. Сама си си отговорила, търсиш където си видяла роза, която ти харесва. Не е нужно да крадеш, всяка баба с радост ще ти  даде резник предполагам.
При мен за пръв път на всички рози цъфтежната вълна е едновременно. Орязано е всичко, нови пъпки тръгват, но всичко е само на пъпки. Лилавото на щамбовата роза измръзна, много лоша година. Новата от Иванови си дойде калпава и изобщо не просъществува. Поне се радвам, че оцеля резника от казанлъшката роза, макар да не е цъфтял

# 196
Момичета,малко да раздвижа темата...
ММ днес ми донесе една роза от някакъв аутлет. На пръв поглед хубавелка цъфтелива обаче се оказа болна. Вътрешноста на цветовете беше сбита на камък,като отворих един,видях това

И другите са така.Отрязах всички цветове,напръсках с препарат за буби.
Какво е това?

Между другото, ма ко майка ми има на село лилава роза.Млечно лилава и много уханна

# 197
  • в страната на чудесата
Аз докладвам за полиантата: вероятно е сиво гниене. Пръсках с някакъв фунгицид за домати преди седмица, че нямах друго, а вчера със суич. Ще видим др седмица. Новите пъпки засега са ок.

# 198
  • при късмета
Между другото, ма ко майка ми има на село лилава роза.Млечно лилава и много уханна
Аз отговарях на пост, в който се твърдеше, че едно време имало по-хубави рози. Даже в поста се споменава конкретно преди промените. Сега и аз имам лилави рози, две даже едната храстовидна (много боледува) и другата катерлива, малка е още, че е от есента, но едно време лилави рози нямаше по градините.
При мен тръгва втора вълна на цъфтеж, както винаги първа и жълтата катерлива. Но там, както за всичко друго е доста назад

# 199
Привет на всички. Моля за помощ. Нова съм още и тепърва се сблъсквам с проблемите при розите. Имам няколко катерливи рози. Развиват се при малко екстремни условия. Бяха позамръзнали. Сега в големите жеги нямаше кой да ги полива , съответно поизсъхнаха. Пръскала със само против въшки и съм торила. Видях това нещо на една от розите ми. Чета ,че вероятно е рак. Има ли смисъл да отрежа болното и да изчакам да видя как ще се развие ? Или да извадя корена да видя има ли образувания по него ? С какво да пръскам и с какво да намажа ако отрежа клона. Флорвнтина е.

# 200
Как да процедирам с тази роза - фунгицид, акарицид какви ?
Мая + вода +захар или йод + вода ?

Това петно от какво е ? С нещо залято ?

# 201
  • гр. София
Според мен - нищо. На Първата снимка пораженията са от листозавивачна оса или както се казва.... Тя си къса от листата, за да си прави гнездо. Не вреди на розата. Втората снимка - просто откъснете тези листа. Не е нужно да се пръска при най-малкото петно.

# 202
Да, откъснах и не съм пръскала с нищо. Храстчето е в градинката пред блока и подозирам , че е умишлено увредено, а не просто изгоряло.

# 203
Момичета, спешен въпрос. Сега ми дадоха резници от роза, която много харесах и искам да си посадя на вилата.  Въпросът е, че на вилата ще мога да отида след 10 дена. Какво да ги правя, дали може да ги посадя в кофички от кисело мляко и след 10 дена да ги прехвърля? Други съвети?
Нямаше как самите резници да ги получа друг път, за жалост. Сега или никога😄

# 204
Резниците слагам първо да се вкоренят с вкоренител в саксии. Когато имат добре оформени коренчета слагам в земята. Не съм слагала резник директно в градината.

# 205
Проблема е, че в къщи имам дамо една остълена северна тераса, ако се налага да остнат до пролетта не съм сигурна, че ще оживеят. Другите ми домашни растения едва съществуват.
А ще ги садя в района на Драгоман, където рано става студено и съседите ми там казват, че рози садят края на авгус обикновено.

# 206
Момичета, спешен въпрос. Сега ми дадоха резници от роза, която много харесах и искам да си посадя на вилата.  Въпросът е, че на вилата ще мога да отида след 10 дена. Какво да ги правя, дали може да ги посадя в кофички от кисело мляко и след 10 дена да ги прехвърля? Други съвети?
Нямаше как самите резници да ги получа друг път, за жалост. Сега или никога😄
Може спокойно да ги държите във вода за 10 дни, северната тераса е идеално място за това, ако някой започне да почернява, го премахнете. Така след 10 дни ще имате само силните резници. Върху съда с вода поставете найлонов плик с няколко отвора в него.

# 207
Резниците слагам първо да се вкоренят с вкоренител в саксии. Когато имат добре оформени коренчета слагам в земята. Не съм слагала резник директно в градината.

Какъв вкоренител използваш ?

Аз съм слагала в градината , но много зависи по кое време се слагат .

# 208
# 209
  • На морето!
Аз залагам резници директно в градината, на постоянното им място през октомври.
Махам бутилките през май.

Общи условия

Активация на акаунт