Любители на рози 5

• 15 359
  • 547
  •   1
Отговори
# 285
Здравейте, извинявам се, че нахлувам така, но имам голям проблем. Няколко рози са започнали да съхнат, тръгнах да изрежа изсъхнали стебла и попадам на това:

От каква гад се получава това и с какво мога да третирам? Благодаря предварително!

# 286
Насекомо е, някакъв пробивач. Едни пробиват пъпките, други стеблата. Не знам с какво се третира, най-добре в аптека да те посъветват. Много важно е и да ти обяснят кога и колко пъти да пръскаш, ако насекомото не е в активна фаза, няма да подейства препаратът.

# 287
Режеш до здраво
Пръскаш с Кораген

# 288
  • София
Да покажа розата - катерач, която лекувах от железен дефицит. Имаше и мнения, че е вирус, и почти се бях съгласила, защото имам проблем с вирус по доматите вече две години. Но реших да не я махам. В крайна сметка е било дефицит.
Преди:

Сега, вече има нови леторасли, висока е около 2 м и цветът стана много кичест и аромарен:

И другата катерачка, тя е малка, също предполагам, че догодина ще промени цвета:

# 289
  • София
Много красиви, браво на теб и на ризичка, че сте се справили.
И моята едната безименница отвори пъпки пред 2дни и й се радвам ... Първо бяха доста бели цветовете, после се пооцветиха, а пъпките какви са тъмни, не мога да й схвана съвсем спатиите, но все едно... 🤔

Другата, която дойде с два ярки цвята все още държи венчелистчетата и се мумифицират на място
не знам да ги махам ли...
Само "марковата" госпожица мята   цвят за ден🤔😁💕

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 11:29 от Angel_Dust

# 290
  • София
Благодаря, Ейнджи!
Твоята първа красавица май е като моята, Apricot sensation. На снимката изглежда по-розова, но в действителност е точно цвят като твоята.Купувала съм я за "маркова", но не се разви много този сезон, май й е малко слънцето. Ще я местя наесен.

Махай прецъфтялите цветове, като поавяхнат още малко

# 291
  • София
Ам не знам има много рози, които изглеждат подобно и не мисля, че ще я разпозная така.
Domaine de Chantilly същи е подобна, на някои храсти и la villa cota изглежда така, някои са супер по-ярки... Гугъл нахалства, че е  bliss parfuma, но понеже другата ми е такава, не смятам така. Имаше още няколко... Включ разни японки... Въобще ми се струва невъзможно, освен ако някой не знае точно коя стои под този номер на rozi.bg

# 292
От пролетта отглеждам успешно тази роза в саксия 50 см дълбочина. Идва зима и живея на малко по- хладно място в планината. Как да я опазя зимата? Ако я прибера на вътрешни стълби няма да има достатъчно светлина,  а ако остане на терасата ме е страх да не измръзне.  Видях, че в Тему продават изолации за саксии, ако й взема + да я подрежа и покрия с пръст , достатъчно ли е?

# 293
  • София
Аз миналата година изолирах саксии(не с рози) с разни изолации, които имах под ръка от разни предмети и поръчки - едно дебелко като гъркаво и няколко пласта балончета и накрая стреч фолио. Оцеляха си. Имах една единична и още 3,тройката ги събрах на куп и между тях насипах мулч, парчета от дробилката за клони. На пролет, когато имаше зеленина(едничнат абеше с луковични) и пада онзи последен студ със сняг, който уби цъфтежите по дърветата, им бях направила палатка от агрил. Всичко оцеля.
Но розите все пак следва да са доста по устойчиви на студ, за да пазиш надземната част.
Имах предвид, че ако имаш някакви такива подръчни не е задължително да купуваш нещо готово и като цяло върши работа.
Иначе, класиката за завиване е я сено, я иглолисни клони.. Има и варианта да изкопаеш дупка и да заровиш саксията в земята.
Скрит текст:

Ето така бяха опаковани

Последна редакция: пн, 22 сеп 2025, 08:58 от Angel_Dust

# 294
Страхотни идеи. Благодаря! За първи път ми оцелява роза в саксия след ваши съвети и ме е страх да не измръзне.

# 295
  • София
Е, рози се гледат в саксии... Не би трябвало да няма проблеми.

При мен на едната почнаха да растат нови клонки, радвам им се и виж за тях не знам трябва ли нещо да правя зимата...

# 296
Гледат се , но при мене все умираха. Или листата им окапваха, или хващаха  паяжина....и все им идваше края. Тази я пръсках 2-3 пъти с един препарат когато тръгваше да пожълтява или да заформя паяжинки и ето, че сега е зелена и свежа, а има и пъпки.

# 297
Лилиум, добре е да не стои директно на плочките зимата. Сложи я върху подложка от стиропор или друга пяна, или дървена подложка, или нещо подобно. За да не мръзне отдолу.
Ейнджъл, тези нови клонки много неудачен момент са избрали да покарат, но няма какво да направиш. В най-лошия случай ще измръзнат и почернеят, но напролет пак ще покарат, не им се притеснявай и не ги режи сега, че пак ще покарат. Вероятно корените вече са се развили добре щом изкарва клонки, напролет ще тръгне като отвързана Wink

# 298
  • София
Мерси, дано ме умрат, според мен това са от допълнително заложени пъпки, той спомена нещо такова, за това да не съм ги заравяла по-дълбоко отколкото бяха в неговата саксия...
Има ли смисъл зимата например да ги позавия с малко агрил?

# 299
Сега като погледнах пак снимката, това не е ли точно присадката, откъдето са ти покарали клончетата Flushed
Т.е. мястото, където на шипковия корен са присадени розовите клони. Присадката не бива да е отгоре, заравя се на 5см в земята при засаждане. От там излизат бъдещите клони и постепенно се вкореняват, след време шипковият корен става излишен.
Да не би да не сте се доразбрали с човека нещо?

Общи условия

Активация на акаунт