Любители на рози 5

• 15 358
  • 547
  •   1
Отговори
# 270
Вече не е чак такава жега и не се налага толкова често поливане.
Аз бих поливала през няколко дни.

# 271
Като гледам прогнозите цял септември ще е 30 градуса, на два дни е добре и то за новите рози.

# 272
  • София
Ейнджъл, хубаво е да се направят двете зимни пръскания, с 2% бордолезов р-р. Първото, когато окапят по-голямата част от листата, около края на ноември, а второто - февруари. Най-удобен за ползване е Бордомикс, като за тези две пръскания трябва да се сложи два пъти повече от указаното.
Скрит текст:
Някои от новите ми розички цъфнаха:

И трети цъфтеж на останалите - оскъден. Поливам два пъти в седмицата, водата сериозно не ми достига, а имам и доста зеленчуци, и дървета, и плодни храсти... Нашият проблемно мокър район също се превърна в безводен. Sad
Скрит текст:

И новата градинка, където отпред са основно рози, а отзад - няколко храста и сребристия смърч.

Последна редакция: ср, 10 сеп 2025, 16:17 от sofyia

# 273
  • София
Аз гледах това, не ми стана ясно като коктейл ли се прави
https://oakplants.eu/zimni-praskaniya-na-rozi/
На някои места меден сулфат...  Но твоят вариант ми звучи лесно... 😁

# 274
Според вас, кога е добре да се купуват нови рози в контейнери? Чета коментари, че сега пробутват каквото не е продадено тази година.

# 275
Според вас, кога е добре да се купуват нови рози в контейнери? Чета коментари, че сега пробутват каквото не е продадено тази година.
Всякакво генерализиране е само в полза на търговците, по всяко време може да си купите хубави или смотани рози.

# 276
  • София
На мен ми казаха, без да знам  колко е така, че приключват с контейнерите и от сега до пролетта ще зареждат гол корен, дали важи за вс не знам.
Иначе и такива коментари има-че розите в контейнер се продават само, за да не изхвърлят непродадените гол корен... Иначе били по-лошия избор... И всякакви варианти.
Предполагам все пак ако ще купуваш контейнер действай бързо, за да има време да се установи растението за зимата, това е личната ми логика.

Последна редакция: чт, 11 сеп 2025, 19:58 от Angel_Dust

# 277
  • в страната на чудесата
Аз от Флоров съм купувала само контейнер и нямам забележка
Една бордюрна уморих но аз съм си крива
Гол корен съм купувала от веригите и те се хванаха…

# 278
Повечето ми рози са садени на гол корен през зимата.  Предпочитам този метод - така получават прекрасен старт за пролетта.
Наблюденията ми над розите в контейнер са, че специално частните производители започнаха много да спекулират - бързат малки растенийца, само да са разлистени и да ги продават.

Особено на гол корен се вижда, когато растението е голямо, силно, с добри корени, развито.
Ако са някакви тънички вейки, най-добре да не се купува.
Но да, има и на гол корен слабички растения.

Последно купувах от някакъв полски сайт - миналата зима, от три ми оцеляха две на гол корен, бяха изключително мижави растенията, които ми пратиха.

# 279
  • София
А някакви впечатления за растенията на Guillot и  Delbard? Здраве, претрнции, издръжлив цъфтеж... Има някои страшно интересни и красиви😁

# 280
За съжаление нямам, но и аз бях харесала един сорт на Delbard. За момента имам и купувам само на Кордес, защото растенията са здрави и устоичиви. Искам да взема два катерача на Кордес, но още го мисля. Харесала съм Aloha и Peach melba.

# 281
  • София
А нормално ли е цветовете при по-прясно засадените да траят малко. Кордесът отваря цветове, но на другия ден почват да падат венчелистчетата....
Другата, например, която си дойде с 2цвята още си ги държи, вярно изсветляват, да кажем бавно увяхват, но от тях не е паднало и едно листе.
Третата пък отваря супер странни пъпки според мен на цвят, сравнение с  цъфналото, с което дойде, това вс от стрес ли е. Или да не би да съм им се престарала с поливанията в началото?

# 282
Според мен е от горещината. Имам храстовидна роза на Кордес, която цъфти за трети път тази година. Колкото по-топло е, толкова по-бързо увяхват цветовете.

Последна редакция: сб, 13 сеп 2025, 10:37 от Janice_

# 283
И аз мисля, че е от топлината. Моите Кордес не са спрели да цъфтят цяло лято. Но когато е много топло, цветовете или увяхват за ден или все едно изгарят още преди да се отвори пъпката.

# 284
  • София
Ами не знам стигат до това и после просто им падат листетата
Скрит текст:

За ден, най-мн два, някои и толкова не се отварят и падат

Общи условия

Активация на акаунт