Любители на рози 5

• 15 346
  • 547
  •   1
Отговори
# 255
Аз знам, че катерещите не се орязват като храстовидните, ниско, всяка година. Ако я орежеш като храстовидна, наистина много ниско, няма ли да се рестартира един вид? Някъде го четох, но моята катереща е все още само на 3 годинки.
Тази, която поръчах пролетта, продължава да ми бие на храстовидна

Рязах ги различно и двете - от едната премахнат много стари и вдървени стебла и клони, оставих по-младите. Тя е по-добре, запазих повече от нея. Другата е ужасно капризна и се наложи да орежа драстично, не чак като храсовидна, но почти. Еми не се рестартира, пък ще видим, много оскъдно расна и цъфна едва с няколко цветчета.

# 256
  • при късмета
И моето е само теория за сега, но е хубаво да го запомня занапред. Вероятно не нивото на рязане е важно, а да оставиш по-млади клони. Всъщност има логика

# 257
На Дейвид Остин съм харесала:
Lady of Shallot
Roald Dahl
Charles Darwin
Strawberry hill
Bring me sunshine

Но май ще заложа на Кордес, защото от тях съм доволна. Доста хора пишат, че не им виреят добре английските рози в България. Има пък мнения, че са много доволни и розите им се развиват супер. Ако има значение, живея по североизточното Черноморие.

# 258
Ако има значение, живея по североизточното Черноморие.

И аз съм наблизо. Но не съм на самото Черноморие. На 16км. съм от Албена.

Аз доста добра информация за розите намирам в руската онлайн Енциклопедия роз.
Търсиш по име и си четеш колко големи стават по размери, как ще изглежда самото растение като форма и т.н. Дали цъфти обилно, дали е устойчиво на заболявания.
Ако видиш, че рускините са го оценили на Превъзходно, значи правилно си се насочила към конкретния сорт.

https://www.rosebook.ru/roses/

# 259
  • София
Близо до морето все пак има и влага във въздуха, което според мен е добре за растенията и прави отглеждането по-лесно.

При нас (близо до Благоевград сме) е сух възуха и горещо... Иии по принцип дори някои "сухолюбиви" изобщо не им харесва😄 а розите не са особено сухолюбиви същества. Та според мен по морето може и да им е доста добре на остините, щом и по-насевер по-добре. Те на сайта, както и кордес си пишеха някъде кой сорт за коя зона става, гледай за по-горещите, защото все пак в англия е далеч по-хладно.

# 260
Лятото при нас е голяма мъка през последните години. В някои дни поливам сутрин и вечер.

# 261
Utro, няма написано име на розата там, от където я купих. Та не го знам. Хареса ми снимката, поръчвах други цветя от там и реших да я пробвам.

# 262
  • София
Мъхъм, то къде ли не е, тук сега е 35 на сянка, 29%влажност,което не е зле...
Вчера четох статия пък за хортензиите, че заради общото затопляне опитни градинари/озеленители спирали да ги гледат и препоръчват, защото растенията мн трудно се спрявали със сухотата във въ,здуха, мн отслабвали, боледували, почти не цъфтели и тн... Това за франция, германия и тн...

# 263
Имам 4 хортензии макрофили и 1 паникулата. Трябват доста поливане и сянка, дори паникултата, която е за слънце. Моите са в саксии, поливам ги сутрин и вечер лятото, защото е много горещо. Но по-скоро ще спра да купувам нови сортове хортензии.

# 264
  • София
Утро момичета, имам малко въпроси...
Кога мога да ги броя розите, че са се захванали?
Кога да им понамаля поливането...
Кога трябва да почна да ги подготвям за зимата и как... Чета на места за есенно подрязване, на други не... За някакви подхранвания, завивания... Правите ли такива неща и кога?

# 265
Моята градина е вече на 10 години. Не спазвам почти никакви правила и не съм имала проблем.

За какви рози имаш предвид дали са се захванали - от резник или с корен?
От резник не съм захващала аз и не мога  да кажа.
За рози с корен няма какво да ги мислиш.
Единствено нови рози на гол корен, когато садя зимно време /ноември-декември/, тогава ги позатрупвам повечко с пръст, която напролет махам. Това е.

Есенното подрязване е само козметично - да се махнат сухи клони. Същинското рязане е пролетта.

През първата година розите не се подрязват.

Знам, че наесен се пръска с бордолезов разтвор, но аз лиечно 1-2 пъти успях да го направя. Все забравям.

# 266
  • София
Тези, които купих преди седмица, храсти поотраснали в контейнер.

# 267
Тези, които купих преди седмица, храсти поотраснали в контейнер.

Ахаа. Не, няма какво да ги правиш специално. Поливай си ги нормално. НЯМА да ги подрязваш сега, нито пък напролет 2026г. Няма нужда да ги затрупваш зимата с пръст.

# 268
  • при късмета
На есен орязвам, но не ниско. Оставям ги поне на 60-70 см. височина. Режа основно напролет. Окопавам ги, като правя по-висока купчинка пръст около корена. Но моите всички бяха от резници и миналата есен им беше първа като захванати.
Може да ги броиш за такива, ако 2-3 седмици след пренасяне в градината, растението няма промяна и е свежо. Поливай нормално, все още е топло.

# 269
  • София
Мерси, а какво значи нормално, някой каза първата седмица обилно и ежедневно, но може ли сега да следя пръстта и през някой др ден да поливам... До колкото съм чела всъщност розите предпочитат малко по-рядко и обилно поливане, а не точно ежедневно?
Да им слагалим ли тор за рози...
Чета и за някакви зимни пръскания 2пъти  д някакви коктейли...

Малко ме е дтрах да не ги предобря 😂

Общи условия

Активация на акаунт