Любители на рози 5

• 14 087
  • 523
  •   1
Отговори
# 480
По последните мнения, много им се взирате, момичета. Резници садя наесен в градината, на завет и сянка. Отново ги поглеждам чак напролет, когато розите се разлистят.
Чакам още една година, и пресаждам на слънце.

# 481
Момичета, какво ги похлюпвате и отхлюпвате тези резници?
Бодвате ги, похлюпвате ги и чак на пролет им обръщате внимание.  Корена няма как да се появи за ден-два.🤗 В дупката добавям перлит и пясък. Разбърквам с пръста и бодвам 3 резника в дупка. Когато има трева вътре я оставяте. Тя ще му топли през зимата.
Прекалено много беше влагата при мен в едното шише забелязах, че е започнал като мухъл да се образува и затова им махнах капачките, а и после забелязах, че са на място, което събира вода и е сенчесто. При другите тревата беше станала по висока от резниците. Тя също е предпоставка за гъбички. Като махнах да я изчистя всичко беше зеленясяло и на тях влажността им е дошла в повече. Другото, което установих е че много дълбоко съм заровила шишетата и ги коригирах.
По принцип до сега и аз както написах само съм забивала клечката в почвата, слагам шишето и забравям до април за тях. Дори две се вкорениха на бедна почва, но тези рози са мои и да не стане ще отрежа нови и ще сложа. Тези са ми подарени, ако не се хванат няма от къде да взема още, а и много искам да се хванат,  за да имам и аз следващата година да подарявам.
Иначе съм съгласна, че много им се вживяваме, но това е основната причина, желанието да го видиш вече вкоренено това клонче,  да се зарадваш, че си успял и с нетърпение да чакаш да видиш какво ще цъфне и как ще изглежда.

# 482
Е другите с перлит и почва вкореняват за 1 месец . Моите бяха на студено , сега са на по топло надявам се да имам успех . Другата седмица ше купя перлит и ще омеся с почва . Слагате ли вкоренител ? Вчера като извадих единия резник вкоренителя беше мокър в края , да не почнат да гният заради него . Май няма да го ползвам повече .

Представи си - основен клон на роза от който израства страничен клон в основата на страничния клон и стария е петичка . Страничния клон се реже от самото израстване на пъпката с основния клон , на това му се казва петичка . Уж резниците с петичка се вкореняват по бързо от отрязаните .

# 483
Лили, май такава е работата и е петичка. Нали ти казвам котките го счупиха, докато си играха и явно точно там е било мястото, което се е отчупило. Но се радвам, защото това е любимият ми сорт роза, а вече не я намирам в сайтовете и ще гледам да си я размножа.

# 484
Мога ли да държа резници две седмици във вода вкъщи? И после в земя с шише. Или не е желателно да седят толкова време във вода?

# 485
Някои хора от резници във вода получават директно растение с корен. След "откритието" ми вчера, ще видя дали да не сложа всички във вода, явно имам повече успеваемост така.

# 486
За първи път ще засявам от резник, забравих да питам за шишетата. При сегашните температури нужни ли са? И напълно затворени ли са, как диша растението. (Досега съм засявала само с корен през пролетта, с успех 50:50)

# 487
Нужни са, защото може рязко да се влоши времето. Капачката да е затворена. Отваряш я чак през май.

# 488
Аз днес насадих резници стояли във вода 3 седмици и няколко дни. Само един беше тръгнал да загнива, а две рози бяха тръгнали май да пускат корени.
Ето, изрязах загнилото и го боцнах в почвата.

Тук мисля че е тръгнал да се развива корен

Чудих се дали да не си ги оставя във водата докато не видя ясен корен, но реших да ги сложа в земята.
Новите войничета.

Ще стоят без шишета. Нямам вече всички налични ги използвах.

Последна редакция: нд, 23 ное 2025, 20:45 от Morkovelka99

# 489
На снимката се виждат наченки на калус, корени още няма, но е добър знак появата на калус.

# 490
И на мен на това ми заприлича, затова написах, че май са тръгнали да пускат корени. Ще видим какво ще стане от тях след прехвърлянето в почвата. Надявам се да се вкоренят.

Между другото до кога могат да се слагат резници вън на открито? До края на този месец ли?

Последна редакция: нд, 23 ное 2025, 19:59 от Morkovelka99

# 491
И аз имам такова питане, до кога се слагат в земята? Аз ще мога първата седмица на декември, дали няма да е късно? Или да пробвам на балкона в саксии под шишета?

# 492
Времето е доста меко, земята едва ли ще е изстинала много, дори и да завали сняг. Според мен няма проблем.
Аз вчера сложих малко резници, но главно защото едни много стари рози ще пречат и ще ги махаме след известно време, поорязах от тях, дано се хване нещо. Иначе не съм много търпелива и разчитам на купени. Такива в саксия буквално по всяко време може да се садят, освен ако земята ме е замръзнала или не е адска жега. На гол корен сега си садят спокойно, до скоро беше много топло и сухо.

# 493
Да това на резниците е калус . До средата на ноември могат да се залагат резници , но ако сте по упорити като мен можете и по късно да залагате . Не е задължително да се слагат шишета , но ако има трябва да са с капачка с дупка за да циркулира въздуха . Моите садури ги свалих на топло и са всели да показват листенца , обаче на обяд ще ида да взема перлит и ще им наруша спокойствието .

Ако държите резници във вода , трябва да има вода само на дъното . Скоро в цветарската тема питах как да прихвана хризантеми . Е сложих ги в бурканче с вода на дъното , след няколко дни се сетих да сложа вкоренител и абсолютно всички са пуснали калуси .

# 494
Кой вкоренител ползвате, не съм запозната с тях?

Общи условия

Активация на акаунт