Любители на рози 5

• 14 082
  • 523
  •   1
Отговори
# 510
Е в смисъл такива като мен дето също слагат по няколко редника под едно шише. В един момент те не могат да растат заедно, ако дай Боже се хванат всички
Аз домати не гледам, вижда ми се сложно, но цветя Sunglasses

# 511
Идвам и аз да споделя какво се случва с моите резници.
Имам резници, които вкорених с вкоренител в смес от перлит и пръст, стоят в шишета в стая, която е светла, но не се отоплява. Направих им мини оранжерии от пластмасови бутилки. Вече два месеца имам, както е показала и Морковелка, само листа и никаква наченка на корен. Извадих всички резници от тези мини оранжерии, които съм им направила от пластмасови бутилки, но няма никакви корени, само нови листа.

В двора сложих резници, които също бях потопила във вкоренител преди да сложа в почвата. Сложила съм им единствено една мрежа отгоре, защото котките ми ходят в двора и понякога ровят. Но нямат нито бутилки, нито нищо. При тях виждам калус и наченки на коренчета. Те са вкоренени от месец.

Имам резници, които сложих в саксия на терасата, в която има и лавандула, но имаше мястото и ей така реших да бодна. Също са с вкоренител, без бутилка и също имат вече образуван калус. Те са на месец.

Имам и резник от роза на Кордес, която котките ми счупиха и сложих ей така във вода, без да имам очаквания. Тя също има коренчета, от месец е във вода. Преди две седмици прехвърлих във вода и два резника, които бяха заложени в мини оранжериите вътре.

С две думи вече се чудя дали положението не е на късмет. Не знам какво да кажа, сортовете рози са най-различни. Имя такива с бодли и без, защото на места четох, че и това имало значение.

# 512
Тези от градината как видя, че имат калус, разрови пръстта ли?
Аз имам и такива, които са садени по едно и също време на 24 октомври, едните вече са с много листна маса, а на други още не са развили и едно листо. Стоят на леко тръгнала пъпка. Първите от края на септември и тези от края на октомври съм ги садила много надълбоко.
Тези от 7 ноември нито една пръчка няма още листа, но са с отворени капачки.
Имам и аз шишета с по 2-3 пръчки в тях. Заради липса на шишетата даже съм слагала по 1 пръчка от два различни сорта под едно шише. Помолих им се да се хванат и да не си пречат, че да си имам и от двата вида розички 😆. Под две големи шишета от вода имам неизвестни пръчки много на брой, които са май леко нагъсто, но пак нямах шишета. Ние не пием газирано, вода не купуваме имаме кани, обрах от където имаше всичко и като останах съвсем без започнах да ги слагам без нищо. И такива резници имам доста, но са прясно садени.
Имам и аз варианти за наблюдение и заключения. Останаха ми и някакви много дребни и се чудих какво да ги правя. Първо мислих да ги сложа в една саксия, после май се отказах и реших да стоят във вода.
Дано пролетта имаме положителни резултати.
Аз нямам търпение вече и си представям как ще ги видя всички цъфнали ще им се радвам и ще ги душа.  Ще гадая тези без имената кои са и какво може  да цъфне от някоя неизяснена пръчка.
Много нетърпелив човек съм и хич не обичам да чакам и това си е малко мъчение за мен 😆

# 513
Ама не трябва да ги бутате . Така им нарушавате спокойствието . Те хората за това казват до май месец . Ще си пуснат корени просто трябва време . Аз имам в транспортна саксия и после в туба - там ми се развиват най - добре . Дребничките съм ги боцнала в табла с кварцов пясък мисля , но бавно се развиват . На четири места имам направо в градината като аз си правя трапче - слагам каквото имам да им слагам и ги боцкам . Имам няколко и под туби в градината . Те също ми се развиват добре . Мисля тези , които са на куп да ги покрия с найлон да не се мокрят много . Имам и във чашки , но изобщо не вървят . За корените зависи от сорта . Има сортове , които се хващат бързо има и които се хващат трудно . Вкоренител на Лактофол ли използваш ?
Аз май специално за резниците не съм доволна . Потопих всички резници в нещо и след като ги заложех след 2 седмици реших да вида какво става . Ами вкоренителя беше мокър и единия резник беше тръгнал да гние .. Събота и неделя ще залагам сортови ще им бая да станат . Първите ми рози , които ги заложих изобщо не са мръднали . Те са на ред и под туби . Грам листо нямат . Защо се получава така . То не е много студено времето , би трябвало да изкарват бързо листа . Мисля да пробвам в оранжерията да видим .

# 514
Знам, че не е правилно да ги бутам, но просто извадих директно резника от земята, за да видя дали нещо се случва и после го върнах. По-съществено е дали се развива коренова система, а не дали има листа, затова исках да видя какво се случва под земята.

# 515
Не е много по темата, но донякъде. Смокиня от резник по същия начин ли се хваща

# 516
  • в страната на чудесата
Бях боднала в градината резник, покрит с шише. Нямаше листа а само напъпили такива. Днес отивам и познайте, няма го резника а шишето си стои. Може ли къртица да го изяде без никаква следа? Направо се изумих…

# 517
  • На морето!
Да го е дръпнала като спагетка ли? Много странно наистина 😃

Хепи, резник смокиня направо в земята или за по-сигурно в голяма саксия, която да поддържаш влажна през лятото и пролетта и наесен ще е с корени за градината вече.

# 518
  • в страната на чудесата
Нямам идея
Всичко е както го оставих, само резника липсва
Никой не е влизал имам наблюдение

# 519
  • при късмета
Къртица не знам, сляпо куче така прави с растения и луковици. Ужасно същество

# 520
Не е много по темата, но донякъде. Смокиня от резник по същия начин ли се хваща

Смокинята майка при теб ли е ? Ако е просто зарови 1 2 клона по младички като ги наклониш и заровиш . Остави така той ще си пусне корени .

Ако не е при теб отрежи 2 3 резника около 25 30 см и засади в саксия .

Обаче аз не мисля , че сега е времето за хващане на смокиня .

Казвам го , защото другия месец ако паднат студ и слана ще заминат .

Тази година смокинята пролетта беше само сухи пръчки , мислихме че е замръзнала . Обаче си изби , но не върза много плодове защото изби късно . А твоите ще са млади , което е още по рисковано . Опитай .

# 521
Имайте предвид, че смокините са разнополови растения. Ние имахме две смокини в двора, които явно бяха в "правилното" съотношение на половете, защото даваха плодове. За съжаление се наложи да отрешем едната и след това другата започна да дава само ялови плодове. При съседи забелязвам същото нещо, зависи от половете. Намираме се на северното Черноморие.

# 522
Не е за рози, но и на мене ми измръзнаха смокините и избиха от долу,  нямаше плод. Също измръзна райската ябълка, изби от долу, но това, което чета е че на тази основа е ашладисана ябълката, значи ще е нещо друго, казват дивачка.

# 523
Не е за рози, но и на мене ми измръзнаха смокините и избиха от долу,  нямаше плод. Също измръзна райската ябълка, изби от долу, но това, което чета е че на тази основа е ашладисана ябълката, значи ще е нещо друго, казват дивачка.

Нара ми също замръзна и изби . Явно не понасят много студеното .

Общи условия

Активация на акаунт