Нечовешки условия в дом за възрастни хора с.Ягода

• 19 192
  • 672
  •   1
Отговори
# 345
Аз чакам да видя какво ще се случи с "изведените" хора. Сега са в болници, ясно. Утре шефовете на отделенията като кажат "изписваме ги", какво ще стане?

# 346
На много от тях са им намерили места в държавни домове. Някои са върнати при близките си. Ще се намерят места и за останалите, сигурна съм.

# 347
Така де, сега изведнъж са се намерили места в държавните домове, а ако отидеш да търсиш място, отговорът е няма. И хората чакат с месеци и тогава хоп, насреща е Ягода.

# 348
Да, и аз това си мисля тези дни.

# 349
Напротив, Елора. Точно след разкритията за домовете в Джурково, Могилино и Крушаре, държавата започна реформата в детските домове. Закриха големите такива. Разкриха Центрове за настаняване от семеен тип с по-малък брой деца в тях и с по-добри битови условия. В някои населени места има и дневни центров за деца.

Дано сега да се промени нещо и по отношение на възрастните хора.

Аз пък гледах документален филм на ВВС как всъщност почти нищо не се е променило след 10 години.

# 350
Познавам социални работници, работили в различен тип социални услуги за деца и за възрастни, включително имам позната, работила в такъв ЦНСТ във Варна, преди това тя е работила като педагог в Дом „Майка и дете" във Варна и в още няколко организации. Познавам я от 25 години. Ходила съм няколко пъти в Карин дом - Варна. Години посещавах и организации за пълнолетни с увреждания.

Разбира се, има още много какво да се направи, но определено е по-добре.

# 351
Значи ВВС лъжат Grinning
Дано да е както ти казваш, че иначе срам и позор.

# 352
  • Пловдив
Вярно е, че институциите за деца със или без увреждания сега са центрове от семеен тип, тоест малки. Има такива и за възрастни (пълнолетни) с умствено изоставане, и за възрастни с психически заболявания има. Ходила съм в няколко на територията на община Пазарджик - за деца, за умствено изостанали възрастни и за психично болни има един - и условията изглеждат добри. За битовите говоря. Има и един дом за пълнолетни жени с умствено изоставане в община Септември, там са поносими, в смисъл стара сграда и не много ново обзавеждане, но не се прескачат плъхове, гьолове и паяжини. Не знам дали ги бият и държат гладни и на голи матраци настанените, като няма никого, но пред нас, посетителите, нали, не са ги били. Има и държавен старчески дом, в който не съм ходила, но съм чувала, че е с нормални условия. Сега, ако BBC казва друго, значи аз лъжа.

# 353
Значи ВВС лъжат Grinning
Дано да е както ти казваш, че иначе срам и позор.

Не бяха ли ББС тези, които искаха да представят, че умираме от студ по време на някаква ужким газова криза преди години и караха малцинствени да се държат по определен начин за тяхно видео за доказателство? На края се оказа, че всичко, разбира се, е нагласено.

# 354
Не знам, не помня такова нещо.
Може и да е имало газова криза, но аз на газ не съм била, че да изпадна в криза Grinning

# 355
Статия в 24 часа с разказ от първо лице защо съществуват такива места и извадка с подобни случаи в чужбина. Ако е някаква утеха - не сме открили топлата вода.
https://www.24chasa.bg/mneniya/article/20684304

# 356
  • София
Много ми харесва тази статия в "Сега": "Kъщите на ужасите и ужасното лицемерие" – https://www.segabg.com/category-observer/kushtite-na-uzhasite-i- … hasnoto-licemerie

# 357
Сега четох изявления на близки - ок, за болните хора има някакво оправдание да им търсят дом, може да не са могли да реагират навреме да ги преместят. Но какво им е пречела здрава контактна жена - защо трябва да я извадят от дома й и да я настаняват някъде?
Скрит текст:
Спомням си репортажа, който споменавате - в стария ми квартал бяха снимали едни роми, как живеят в средновековни условия в един апартамент и твърдяха, че това е типично българско семейство.

# 358
Лицемери са естествено.
А и ги е било страх да не стане като с Могилино и да ги сочат с пръст.
Сега се правят на ощипани моми.

# 359
  • Beyond the stars
Пълнолетен здрав възрастен се настанява доста трудно, където й да е , ако е против волята му. (той и с психично заболяване пак трудно може да се настани против волята му)
Съдебната процедура се обясни и в предходни коментари.

Според мен се спекулира с броя и тезата на контактните здрави възрастни в тези домове и се дават като основен пример, а всъщност са по-скоро изключение.
Защо да плащаш да гледат възрастен, ако се оправя самостоятелно?

milenaka Лицемерието на държавата, която Е извършвала проверки с констатации. (Т.е. била е съвсем наясно.) е покъртително.

Общи условия

Активация на акаунт