Нечовешки условия в дом за възрастни хора с.Ягода

• 19 165
  • 672
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Пълнолетен здрав възрастен се настанява доста трудно, където й да е , ако е против волята му. (той и с психично заболяване пак трудно може да се настани против волята му)
Съдебната процедура се обясни и в предходни коментари.

Според мен се спекулира с броя и тезата на контактните здрави възрастни в тези домове и се дават като основен пример, а всъщност са по-скоро изключение.
Защо да плащаш да гледат възрастен, ако се оправя самостоятелно?
Скрит текст:
milenaka Лицемерието на държавата, която Е извършвала проверки с констатации. (Т.е. била е съвсем наясно.) е покъртително.
Имам същите подозрения.

# 361
Акцентът, както винаги, е бил върху сградите, дворовете, леглата, масите, пода, стените и всичко материално. Там са били насочени средствата. И пак както винаги, е неглижиран човешкият фактор. Персоналът, лекарите, мед. сестрите, а рехабилитатори или физиотерапевти изобщо не се споменават. Не са обсъждани, обмислени като нужни ли, или някой си е мислел, че ще работят в полза роду безвъзмездно, или са очаквали да има много желаещи за санитари предвид голямата безработица?
Да се допълня- всичко става с хора. Без хора нито дом, нито грижа, нито лечение, нито нищо. Дори да има хубава къща, ако няма Хора, тя не се превръща в дом.

Последна редакция: чт, 12 юни 2025, 11:46 от DNT177

# 362
  • Другата България
Попадна ми нещо, което доказва хипотезата и предположението ми от преди дни.
Относно т.нар. “близки“ на настанените в “стаите под наем“, които години са мълчали, осъзнавайки /вероятно/, че има нещо нередно, но сега вече, когато се шуми, един по един излизат “на светло“ и разбира се, “ще си търсят правата в съда“. Мила родна картинка.
https://gospodari.com/novini/snaha-na-nastanena-zhena-v-doma-na- … ala-shamari-video
Цитат
Шокиращите истории на близки на настанени в "дома на ужасите" в с. Ягода продължават. 76-годишната Марийка Личева е настанена в дома през април 2024 година. Тя е една от първите, изведени от там след разкритията за незаконната дейност.
Пред NOVA снаха ѝ Анета Георгиева разказва, че, когато настанявали свекърва ѝ, не били допуснати до стаята, в която тя щяла да живее.
„Казаха: „Вземете си довиждане и това е!”. След това подписахме договора”, заяви тя.

По думите ѝ през ноември роднините отишли на свиждане, но не ги пуснали в дома. Жената била изведена навън с други дрехи и два различни чорапа. Не било позволено да ѝ бъдат дадени сладки, които били донесени за Марийка.
„Изпращала съм всеки месец сладки неща, които не са ѝ били давани. Тя нямаше телефон с нея, тъй като не позволиха. Казах на Валентин Желев, но той ми обясни, че можем да се обаждаме само на стационарния телефон на рецепция всеки ден между 9 и 10 часа сутринта. Звъняла съм многократно – казваха ми, че тя е добре и си изяжда храната”, подчерта Анета.

Скрит текст:
След разкритията роднините намерили Марийка в болница в Стара Загора. „Тя е добре. Видяхме я в сряда”, обяснява снахата. И допълни, че възрастната жена е била настанена в дом, защото „няма кой да се грижи за нея”.

„И двамата със съпруга ми сме на работа. Няма кой да полага грижи за нея. А тя е на легло с различни заболявания”.

Анета Георгиева подчерта, че е разбрала за хосписа „от интернет”. Първоначално таксата била 800 лева на месец за издръжка. След три месеца обаче сумата нараснала до 890 лева, а след това поискали 990 лева.

Тя разказа, че на 76-годишната Марийка са удряни и шамари.

"Сестрата, която се казва Севда, и с която говорих - си призна. Говорих с нея лично. Тя ми каза, че си е позволила да  удари шамар на свекърва ми. Дали е бил един - не мога да кажа. Марийка, когато я видях в болницата, отказа да говори за преживяното в дома. Но доколкото знам - са ги държали и гладни. Давали са им по една филийка сутрин и вечер", подчертава Анета.
И е категорична, че, ако се докаже, че срещу свекърва ѝ е упражнявано системно насилие - ще си потърси правата в съда.
Скрит текст:
С всеки изминал ден историите за "дома на ужасите" в Ягода се увеличават. Вчера на заседание на Комисията по труда и социалната политика началникът на кабинета на министъра на правосъдието сподели, че планират промени в Наказателния кодекс, които да не позволяват предоставянето на здравни услуги без лиценз - дребна крачка в правилната посока, която обаче навежда на въпроса защо това не е било адресирано досега?
Защо тази жена не е сигнализирала накъде, да инициира проверка, да даде гласност на всичко това, след като то буквално “крещи“ за нередност?

# 363
Ако това е тази от сутрешния блок която разправяше как са оставяли свекърва й, никак не беше убедителна и не мога да и повярвам. Не ги допускали до свекърва и, ама веднъж се наложило, че трябвало да подпише за имотен проблем, та тогава извели жената някъде навън. Точно в този случай смятам, че възрастната жена е била захвърлена там без да се интересуват как е. Но има много други случаи, разни съдби и не можем да обвиняваме близките, че като им потрябва социална услуга не могат да разчитат на друг освен на дебелака-собственик на "стаите под наем". И да, държавата е огромен длъжник на тези хора и техните близки. Дано не се забрави този скандал и да се подобри нещо в грижатата за възрастни, болни и социално слаби хора.

# 364
Сега четох изявления на близки - ок, за болните хора има някакво оправдание да им търсят дом, може да не са могли да реагират навреме да ги преместят. Но какво им е пречела здрава контактна жена - защо трябва да я извадят от дома й и да я настаняват някъде?
Скрит текст:
Спомням си репортажа, който споменавате - в стария ми квартал бяха снимали едни роми, как живеят в средновековни условия в един апартамент и твърдяха, че това е типично българско семейство.

Да, а тук ехидно се пробутват като източника на истина.

# 365
  • Другата България
Не знам дали е тя, умишлено не гледам новини, това ми попадна в нета.
И доказа моята теза, вероятно тя няма да е единствена.
Което в никакъв случай не омаловажава огромния проблем на държавата, и вината, факт.

# 366
76-годишната Марийка Личева постъпва там през април 2024 г. Тя е една от първите, изведени от мястото след разкритията за незаконната дейност.

В ефира на "Здравей, България" снаха ѝ Анета Георгиева разказа, че, когато настанявали свекърва ѝ, не били допуснати до стаята, в която тя щяла да живее. „Казаха: „Вземете си довиждане и това е!”. След това подписахме договора”, заяви тя.

Кажете ми кой нормален след последното изречение подписва договор?

# 367
  • Другата България
Два поста по-нагоре съм публикувала същото.

# 368
Аз не знам и телевизиите защо активно издирват близки на изведените от Ягода възрастни хора да ни разправят колко било лошо там. Аз самата чувствам неудобство като ги слушам. И си представям колко лесно от активни и всеотдайни родители в един момент ставаме излишни и ни захвърлят някъде в някакви стаи в някакво село без никакъв контакт със света.

# 369
Аз на мястото на тези близки щях да се срамувам да говоря пред репортери и да обяснявам как нищо не знам. Безотговорно е, грозно е.

# 370
https://nova.bg/news/view/2025/06/12/500617/%D0%B8%D1%81%D1%82%D … 0%BE%D0%BC%D0%B0/
Ето ги - и внукът и снахата от един дол дренки и в двата репортажа. Бабата се самообслужвала, била без някакви изразени болести, ама бащата имал нужда от грижи и айде в дом за възрастни, където почива на третия ден. Представям си какво е преживяла женицата....А близките имат сурат сега да предявяват претенции към дома като видяха накъде духа вятърът.

# 371
И аз се учудвам, че не си траят, ами ходят да обясняват. Не съм гледала, но по това, което казвате и попрочетох, направо са си знаели, че оставят роднините си в пълен ад.

# 372
Не знам защо телевизиите търсят роднини на такива хора.  Да намерят някой наистина отчаян роднина, който е в невъзможност да гледа психично болен човек. Този внук сутринта беше потресаващ. Баба му била здрава, подвижна, с акъла си и те я пратили в дом......
Вероятно хората, изпратили роднините си от невъзможност да се справят, не биха давали интервюта.

# 373
  • Другата България
https://nova.bg/news/view/2025/06/12/500617/%D0%B8%D1%81%D1%82%D … 0%BE%D0%BC%D0%B0/
Ето ги - и внукът и снахата от един дол дренки и в двата репортажа. Бабата се самообслужвала, била без някакви изразени болести, ама бащата имал нужда от грижи и айде в дом за възрастни, където почива на третия ден. Представям си какво е преживяла женицата....А близките имат сурат сега да предявяват претенции към дома като видяха накъде духа вятърът.
Именно, именно.
Много исках да не се окажа права, уви, оказах се.
Тъжно, много тъжно.

# 374
  • Beyond the stars
Аз на мястото на тези близки щях да се срамувам да говоря пред репортери и да обяснявам как нищо не знам. Безотговорно е, грозно е.

Както държавните институции хич не се срамуват да ронят сълзи по телевизията, ще кажеш не зависи от тях.

Общи условия

Активация на акаунт