Нечовешки условия в дом за възрастни хора с.Ягода

• 19 128
  • 672
  •   1
Отговори
# 420
  • Пловдив
Какви неща пишете? Едва се намират хора за тежко болните с висок процент ТЕЛК, а някои си фантазират, че държавата ще почне да отпуска асистенти на здрави хора?
Именно, проблем е и че нема ора, не дали трябва да са безплатни домовете. Нема ора нито за асистенти, нито дори да изкарат достатъчно за данъци според всички нужди.

# 421
Ако трябва да се предприемат мерки в насока насърчаване на личните асистенти/ домашна грижа. Лицата, грижещи се самотни старци, да бъдат с намалено работно време, което да се равнява на пълен 8 часов работен ден. Да полагат труд 6 или 7 часа, да бъдат осигурявани на пълен работен ден и заплащане за пълен работен ден. Някога социалните работници бяха на 7 часов работен ден, на цяла заплата и пълни осигуровки. Сега не зная как е. Да се насърчи по някакъв начин тази заетост. Старите хора да останат вкъщи максимално, до последно, ако е възможно.
Трудът на асистентите е тежък. Тежък физически и емоционално, и психически. Не е само да пуснат прахосмукачка и да почистят праха. Трябва и да изслушат човека, къде го боляло, как спал, какво сънувал, какво му се хапва, да кажат някоя дума за утеха. Старите хора често стават с по- особен характер от възрастта, сърдити, капризни и пр., вдетеняват се.

# 422
Ами вижте, както на мен работодателят не ми отчита времето за път от и до работа, така и на соц.асистент не му броят часовете между ангажиментите. При едно достойно заплащане мисля това няма да е проблем, както при мен. Никой никого няма да кара насила. Има достатъчно хора без особено образование, но с добро сърце и с нужда от доходи, които биха работили такава работа, може да се внесат и кадри от други държави както в развитите западни страни, има начин стига да има воля за това.

Ами, има, ето предлагат частно, където сигурно е достойно:
https://helfen.bg/uslugi/asistenti/

В много случаи се плаща от работодателя този път, а я си представи да го имаш този път не само в началото и края на работния ден, ами и 3-4-5 пъти дневно през самия работен ден. Хората са си преценили примерно, че не искат да работят 8 часа на МРЗ и да имат още 4 часа път за тяхна сметка и като време, и като финанси, и като умора, между ангажиментите.

# 423
  • София /Абсурдистан
Имам от скоро съседка рускиня. Разказа ми, че при тях на възрастни или болни хора идва социална работничка веднъж или два пъти седмично. Чисти, подрежда, пазарува, помага за къпане, за лека работа по дома, пуска пералня, простира и глади. Услугата е осигурена от държавата. Питаше ме дали тук може ли да се запише някъде. Друг път. Синът и живее в района и е женен за българка, не и помага особено.

# 424
В Япония има и ИИ, който прави компания на възрастните. Мъничко роботче, което задава елементарни въпроси и може да отговаря на стандартни въпроси, следи жизнените показатели като кръвно налягане, часовете за хранене, дали човекът се е прибрал навреме от пазар или се е забавил и пр. Ако нещо не е наред, подава сигнал на близките. Много полезно измислено.

# 425
Има „Домашен оциален патронаж“, споменахме преди малко. Ето пак информацията: https://pomosti.com/socialen-patronaj/. Нека да попита в съответната община.

# 426
  • София /Абсурдистан
Тя е наемателка, а за тази услуга искат нотариален акт. Ще и кажа де.

# 427
  • София
Предполага се, в родната си страна, където е плащала данъци има нотариален акт за жилището си? Имала и син, чувам.

# 428
  • España
Жалко и непростимо  е , че социалната система в България ( доколкото става ясно от този случай , а и не само ) е буквално абдикирала и хората се принуждават да действат според “кой както” , за да се стигне до такива трагедии!
Ще дам пример за обратното тук в Испания : Моя близка стана персонален асистент на съпруга си , който след инцидент  ослепява  ( не напълно ….мисля , че 80%) . За грижите , които тя полага ежедневно за него получава заплата , мисля че към момента около 1800 евро . Това е едно много добро решение за тяхното семейство : заплатата плюс пенсията , която взема мъжа и  им осигуряват един приличен доход от една страна , от друга : кой , ако не най-близкият може да се грижи за съответния нуждаещ се ?!  Отделно те имат и парфюмериен магазин , който продължава да им носи доходи , но това е друга тема …. Персоналните асистенти са няколко категории , всеки , при желание може да запише курс и да получи сертификат , има и допълнителни курсове за повишаване на квалификацията и съответно възнаграждението ….

# 429
Имам от скоро съседка рускиня. Разказа ми, че при тях на възрастни или болни хора идва социална работничка веднъж или два пъти седмично. Чисти, подрежда, пазарува, помага за къпане, за лека работа по дома, пуска пералня, простира и глади. Услугата е осигурена от държавата. Питаше ме дали тук може ли да се запише някъде. Друг път. Синът и живее в района и е женен за българка, не и помага особено.
Има го и тук. В Социалните служби по район ще ви дадат информация. Моята баба се възползва от подобни услуги /пазаруване, почистване/, а също така и от кухня от социалните, която носят в дома й. Дори и психолог й предлагали веднъж в месеца да идва да си говорят, но тя отказала.

# 430
Има го това, лошото е, че само за живеещи в град. По селата няма нищо. А хората по селата искат да си бъдат в своето жилище и няма как да им помогнеш. Имаше един филм "Дърво без корен".  Въобще тежко и трудно е, особено ако възрастен остане сам. Ако си има другарчето, пак някак се крепят и помагат.

# 431
  • София
В новините току що, дадоха една от жените настанени в болницата в Ст.Загора, която се оплака, че в домът, памперса й е бил сменян много рядко.. Стояла и търпяла, но потресаващото беше, че след това каза:- Аз сега това защо го казвам, не трябваше.. Worried  Много беше наплашена, очакваща че ще я набият, заради тези думи, горката.. Взели са им акъла там..
А друг човек каза, че след прекараните повече от 4г там, е станал атеист...

# 432
  • София /Абсурдистан
Предполага се, в родната си страна, където е плащала данъци има нотариален акт за жилището си? Имала и син, чувам.
Продала си е жилището в Москва, а сега тук наема апартамент.

# 433
Има го това, лошото е, че само за живеещи в град. По селата няма нищо. А хората по селата искат да си бъдат в своето жилище и няма как да им помогнеш. Имаше един филм "Дърво без корен".  Въобще тежко и трудно е, особено ако възрастен остане сам. Ако си има другарчето, пак някак се крепят и помагат.

Това не е вярно, съседка на баба ми, която живее на село, има асистент. Преди родителите ми да се преместят при нея, баба също имаше за 2 часа, всеки делничен ден.

# 434
Не е масова практика да има асистенти по селата. Повечето хора са си сами.

Общи условия

Активация на акаунт