Нечовешки условия в дом за възрастни хора с.Ягода

• 19 139
  • 672
  •   1
Отговори
# 405
Не е въпрос на мислене, а на логика.
И на мен не ми харесва, но мога да смятам. И казвам това, което виждам.
Осигуряването се прави на база текущи отчисления от сега работещите, а не на база какво са трупали преди пенсия нашите пенсионери.
Харесва ни или не, това е реалността. И е хубаво да мислим спрямо тази призма, а не през спомени, желания и т.н.

# 406
Не е задължително асистентът да работи непременно на четири, шест или осем часа. Има лица, на които е назначена помощ и за един, два, три, четири часа дневно. В зависимост от нуждите на обгрижваното лице. Могат да работят и пенсионери като асистенти. Познавам няколко такива. Могат да обгрижват две лица за по два, три, четири часа дневно. Срещнах такава жена - грижеше се две жени с увреждания за по четири часа всяка от тях.

Могат да работят и друга работа, и едновременно с това като асистенти. Варианти има.

Последна редакция: чт, 12 юни 2025, 15:11 от Radilena

# 407
Осигуряването се прави на база текущи отчисления от сега работещите, а не на база какво са трупали преди пенсия нашите пенсионери.
Харесва ни или не, това е реалността. И е хубаво да мислим спрямо тази призма, а не през спомени, желания и т.н.
Това не означава, че сме си зарязали близките понеже вече техните отчисления са минало, нали? Поне в моето семейство е така.

# 408
И някога младите(сега пенсионери) са плащали с труда си издръжката на тогавашните пенсионери. На база текущи отчисления. Без сантименти към близки и роднини. Но тогава никой не е противопоставял работещи срещу пенсионери, така както днес младите се настройват срещу старите.

# 409
  • София /Абсурдистан
Всеки човек, който е с ума си, е по-добре да остане в дома си и да идват да му помагат. Познавам и доста хора, които взеха родителите си в САЩ и Канада. Вече за болните с тежка деменция, където личността се е разпаднала, трябва да има предвидени институции. Това е непосилна грижа за обикновен човек.
И пак да го напиша - леко по-малко да се краде и ще има начин.

# 410
Спомняте ли си, имаше една потребителка от Швеция. Тя казваше, че само много тежко болните са в домове. Всички останали ги насърчават да са си по домовете и има социални асистенти, които да им помагат. Така се пестял ресурс в държавата.

# 411
Като почнете едно време....
Едно време хората живееха няколко поколения заедно.
Сега имаме голяма част навън.
Пак съпоставка на круши със сливи.
Животът се промени.
Бабите се пенсионираха на 50 и гледаха по-възрастните. Сега се работи до 65.
Няма съпоставимост на условията.
При 3 млн. българи навън кой да полага грижи на територията?

# 412
Аз мисля, че цялото това раздухване на случая, защото става въпрос точно за раздухване, е с цел държавата да отдели някакви пари за нови домове и хосписи, които да бъдат окрадени, както стана със строежа на магистралите. Ще се построят домове и хосписи, ще има тържествени откривания и рязане на лентички, обаче строителството ще е толкова некадърно, че чак ще е опасно за обитателите, защото парите ще са отишли в някоя дълбока партийна каса.

Или за да се покрие чичко тревичко. Темата успешно удря в крайно болно място, кой ще се вълнува, че по 100 лв от всяка сметка за енергия на домакинство отива в корумпирано джобче, щом нашите възрастни хора са подложени на ужаси. Страницата, която започна да публикува документи за кражбите, изчезна, а се появиха ужасени министри и плачещи социални служители по разни брифинги и сайтове. Все едно проблемът възникнал скоро и сега го установяват.
Съвсем умишлено се раздухва сега.

# 413
Не е задължително асистентът да работи непременно на четири, шест или осем часа. Има лица, на които е назначена помощ и за един, два, три, четири часа дневно. В зависимост от нуждите на обгрижваното лице. Могат да работят и пенсионери като асистенти. Познавам няколко такива. Могат да обгрижват две лица за по два, три, четири часа дневно. Срещнах такава жена - грижеше се две жени с увреждания за по четири часа всяка от тях.

Могат да работят и друга работа, и едновременно с това като асистенти. Варианти има.

Да, разбира се, че може да има лица, на които да е назначена помощ за 1-2-3 часа дневно. Помощта им се определя в зависимост от здравословното им състояние, на колко часа имат право. Разбира се, че може социалният (личният асистент) да е назначен на по-малко от 8 часа и ще взима по-малко. Въпросът е как ще намериш хора, които не са роднини, да обикалят между 5 човека, по 1-2 часа при всеки и това не им влиза в работното време. Часовете се отчитат. Имаш колко часа си чистил при единия, колко часа си го разхождал, колко часа си го къпал, си му готвил..., няма колко часа ти отиват в разходки между единия и другия нуждаещ се. Желаещи външни хора, които не са роднини, няма в големите градове да работят като лични или социални асистенти на  МРЗ или част от МРЗ. Само където безработицата е висока може.
https://bg-mam.ma/p/870250/48241321

# 414
Ами вижте, както на мен работодателят не ми отчита времето за път от и до работа, така и на соц.асистент не му броят часовете между ангажиментите. При едно достойно заплащане мисля това няма да е проблем, както при мен. Никой никого няма да кара насила. Има достатъчно хора без особено образование, но с добро сърце и с нужда от доходи, които биха работили такава работа, може да се внесат и кадри от други държави както в развитите западни страни, има начин стига да има воля за това.

# 415
  • Beyond the stars
И кой ще работи социален патронаж.
Имате ли идея какви са заплатите?
Постоянно се хвърлят идеи за държавата това, държавата онова.
Откъде да дойдат парите?
От данъци естествено.
Значи една дъщеря не може да отдели малко пари за посещение от човек 2 пъти седмично, но може да понесе вдигане на данъци?

Имах баба, за която се грижихме в друг град.
В нейният апартамент. Докрай.
И друг близът с припадъци и падане навсякъде. Пътуваме редовно по 300 км. да го издирваме къде е паднал, защото не е дементен и не иска да се мести от апартамента си. И това с наличието на деца и работа.
Има начини, освен да го хвърлиш в дом и да не го виждаш.

Пенсионерите са над 2 милиона.
Работещите са колкото тях. Как очаквате да се осигурят пари за всичко?

Ама къде някой каза, че трябва да е без пари?
То и в момента не е. И домовете в Ягода не са безплатни.

# 416
  • София /Абсурдистан
Е идеята за личните асистенти е те да са от семейството.
След една определена възраст за старците е опасно да живеят сами. И ако са с акъла си, по-добре е да живеят в семейството си заедно с другите.

# 417
Какви неща пишете? Едва се намират хора за тежко болните с висок процент ТЕЛК, а някои си фантазират, че държавата ще почне да отпуска асистенти на здрави хора?

# 418
Тежко болните с висок процент ТЕЛК са друг тип болни и за тях трябват различни хора от необходимите за тези, които са здрави, но са вече стари и нямат сили за всичко. Съвсем теоретично е възможно да се назначи един асистент за няколко човека от един блок или от съседни блокове и така ще се пести от времето, което е необходимо за пътуване между различните адреси. Само че е необходимо държавата да създаде организация, а тук нещата яко удрят на камък.

# 419
Преди време гледах репортаж по бТВ - жена пенсионерка от Мездра се грижеше за три жени дневно - всяка с различен брой часове. Живеели близо една до друга.

Общи условия

Активация на акаунт