Нечовешки условия в дом за възрастни хора с.Ягода

• 19 115
  • 672
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Ама, чакайте сега. Кой трябва да ми гледа родителите?! Аз не искам с моите данъци да се гледат родителите на Пешо, който си е занесъл з...ка на другия  край на света.

Нямаш избор. Такава ни е социалната система.
По-горе ме нарекоха безчувствена, но фактите са, че 2 млн. работещи плащат за осигуряване на деца, държавна администрация и 2 млн. пенсионери през данъци.

Няма как да станат по-добре нещата, ако и да ме наречете ледено безчувствена. Милионни българи са навън и не внасят в тази система, която обслужва много застаряващо население, имащо нарастващо пенсионно население.
За нас ще е още по-зле.

И поне половината от тези в чужбина, ще се върнат като остареят и ще ги поеме пак социалната и здравна система.
Предния път като го написах ме обявиха за звяр Simple Smile

# 451
  • Beyond the stars
Я се върнат, я не.
При това отношение и грижа за възрастните, колко да изгарят от желание, особено ако и децата им са там.

# 452
  • Другата България
Програмата може да е национална, и е, въпросът е, че няма кой да упражнява тази дейност по селата.
Малките, обезлюдените, каквито са повечето в България.
Това не значи, че няма изобщо, но масово възрастните разчитат на съседи.

# 453
Точно Meri. Няма кой, от горчив опит го пиша.

# 454
Я се върнат, я не.
При това отношение и грижа за възрастните, колко да изгарят от желание, особено ако и децата им са там.

Много хора се върнаха в пенсионна възраст, след 2-3-4 десетилетия в чужбина. Не е от вчера да мигрират българите навън и да няма случаи да се връщат. Същият процес го има и от София към провинцията по родните места, като се пенсионират.

# 455
Изпратените пари не постъпват в бюджета. Те отиват по сметки.
Аз като си привеждам пари от чуждестранната сметка към българска, не моя, тази статистика как го отчита Stuck Out Tongue Winking Eye

Скрит текст:
Като преведени пари от чуждестранни сметки в българска.  Пари се превеждат по сметки на строители за апартаменти и т.н., но не влизат в социалната система. Тя се пълни от данъците на работещите тук.
[/spoiler]

Не си заслужава ама, айде.
Държавно- като ръст на БВП.
Частно- да платят сметки; храна; лекарства.

Какво ще се случи в бъдеще?
Сега, може да се регулира частния сектор, касаещ социалните услуги, каквито са домовете за възрастни, да се улесни достъпа до държавни. Много може да се направи.

Едното село, за което говоря е с по-малко от 100 жители. Най-голямото е с около 800. Не казвам, че навсякъде има лични асистенти за възрастни, не за хора с ТЕЛК, но не са изключение.

# 456
  • Пловдив
Фрау, здравните осигуровки в България също са по-ниски от европейските, но все пак имаме добри болници и апаратура, а и добри специалисти, поне в големите градове, и повечето българи успяват да получат качествено и навременно здравно обслужване въпреки това.

Същото може да се постигне и в социалната сфера.
Може да се подобрят с целенасочени мерки доста неща, обаче това, че просто сме застарели като население и нема ора, а има старци, не може да се подобри.

# 457
Опитвам се, но явно хората мислейки за себе си в пенсионна възраст не искат да повярват, че по-добра тази грижа няма да стане.
Надявам се да греша.

# 458
Като се почне с приказките как емигрантите едва ли не ни издържали и като си погледна какви данъци плащам директно на държавата само аз, лошо ми става. Отделно си харча парите тук и създавам най-важното - деца.
Хората в чужбина не са толкова, колкото се изкарват. Все пак имаме и отпицателен приръст така или иначе. А тенхите деца няма да са българи, така че дори да бяха милиони, това няма никакво значение.
Аз очаквам колапс на системите и съм почти ситурна, че няма да има кой и пенсия да ми изкарва (надявам се, че е ясно, че моите осигуровки отиват за сегашните пенсии).

# 459
И какво се предлага? Разбрахме, че пари за пенсионери и хора с увреждания няма(за други има), млади хора няма, системата в колапс(другите системи не са в колапс). Може да назовете директно накъде водите "разговора". Както се казва, да изплюете камъчето.

# 460
  • Пловдив
За предходните години БВП беше нещо като 80 милиарда долара, а парите от емигрантите - към един и половина по приблизителни оценки, вкл. тези "на ръка", колко да ни издържат. И да, децата (в мн. ч.) са най-важното.

Ама и камъче за изплюване ли трябвало да има?
Нищо не е в колапс, но по обективни причини не върви на добро. Нищо различно не се предлага, опит се прави да се укротят твърде смелите очаквания, възклицания и укори.

Последна редакция: пт, 13 юни 2025, 08:49 от Магдена

# 461
Зад постоянното изтъкване, че пари за конкретни групи няма и хора няма, винаги стои някаква идея. Добре би било нещата да се назовават директно.

# 462
И какво се предлага? Разбрахме, че пари за пенсионери и хора с увреждания няма(за други има), млади хора няма, системата в колапс(другите системи не са в колапс). Може да назовете директно накъде водите "разговора". Както се казва, да изплюете камъчето.

Предлага се хората да се погрижат поединично за спасението си, а каквото дойде от държавата/пенсионната система, добре дошло. В Япония как спестяват като луди? В САЩ също си правят някакви вноски във фондове. Само у нас се харчи до последно, щото "има време" и "я доживея до пенсия, я не", а осигуровките са на минимална основа, защото се вземат пари в плик. Но после идва Видов ден и почват оплаквания как Пенка имала 30 години трудов стаж, а минимална пенсия.

# 463
  • Beyond the stars
Като с всичко друго с две думи.
Спасяваме с поединично за места в детски градини с частни. Спасяваме се поединично с допълнително здравно, плащане на ръка и т.н. заради иначе толкова добре работещата ни здравна система. Спасяваме се поединично с частни уроци/частни училища заради образователната система.
В общи линии много добре сваляме всички изисквания към институции и ги прехвърляме към поеднично спасяване.

# 464
Като с всичко друго с две думи.
Спасяваме с поединично за места в детски градини с частни. Спасяваме се поединично с допълнително здравно, плащане на ръка и т.н. заради иначе толкова добре работещата ни здравна система. Спасяваме се поединично с частни уроци/частни училища заради образователната система.
В общи линии много добре сваляме всички изисквания към институции и ги прехвърляме към поеднично спасяване.

Да, защото за да работят супер детски градини, здравеопазване и пенсии трябва да отделяме много повече пари за данъци и осигуровки. А първо хората не искат да го правят и се скатават, и второ многото пари ще се окрадат и пропилеят. По-добре всеки сам да се оправя. Но няма как със заплата в плик да се оплакваш, че ти се налага сама да се спасяваш, нали?

Общи условия

Активация на акаунт