Нечовешки условия в дом за възрастни хора с.Ягода

• 19 131
  • 672
  •   1
Отговори
# 435
Ама, чакайте сега. Кой трябва да ми гледа родителите?! Аз не искам с моите данъци да се гледат родителите на Пешо, който си е занесъл з...ка на другия край на света. Да се оправя там Пешо. Изобщо не ме интересува.

# 436
Ама, чакайте сега. Кой трябва да ми гледа родителите?! Аз не искам с моите данъци да се гледат родителите на Пешо, който си е занесъл з...ка на другия  край на света.

Нямаш избор. Такава ни е социалната система.
По-горе ме нарекоха безчувствена, но фактите са, че 2 млн. работещи плащат за осигуряване на деца, държавна администрация и 2 млн. пенсионери през данъци.

Няма как да станат по-добре нещата, ако и да ме наречете ледено безчувствена. Милионни българи са навън и не внасят в тази система, която обслужва много застаряващо население, имащо нарастващо пенсионно население.
За нас ще е още по-зле.

# 437
  • София
И здравната ни система е солидарна. Ако искате да минем на "несолидарни"... Хм, внимавай какво си пожелаваш.

Всъщност, българите в чужбина внасят доста пари в България.

# 438
  • Beyond the stars
Ама, чакайте сега. Кой трябва да ми гледа родителите?! Аз не искам с моите данъци да се гледат родителите на Пешо, който си е занесъл з...ка на другия край на света. Да се оправя там Пешо. Изобщо не ме интересува.

То може детските градини, училища или помощи за малцинства да не ви интересуват, но държавата по принцип функционира на принципа на солидарност и грижа за общността.

# 439
Не е масова практика да има асистенти по селата. Повечето хора са си сами.

Имам наблюдения,  над няколко села, в различни области на страната. Наличието на патронаж и асистенти е нормално.

Фрау К,

Тази сума са внесли българите, работещи в чужбина.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&ur … g2VeIJixpYR3Yxa7Z

Обсъждаме в темата частни домове, чиято такса се покрива на 100% от ползвателя, не държавни.

# 440
  • Другата България
Патронаж да.
Асистенти не.
Възрастните и самотни хора разчитат основно на съседи.
Там, където ги има.

# 441
Изпратените пари не постъпват в бюджета. Те отиват по сметки.
Аз като си привеждам пари от чуждестранната сметка към българска, не моя, тази статистика как го отчита Stuck Out Tongue Winking Eye

Като преведени пари от чуждестранни сметки в българска.  Пари се превеждат по сметки на строители за апартаменти и т.н., но не влизат в социалната система. Тя се пълни от данъците на работещите тук.

# 442
  • София
Не постъпват пряко в бюджета, да. Но косвено отиват и там.

# 443
Не постъпват пряко в бюджета, да. Но косвено отиват и там.

ДДС при покупка, сметнете 20÷ от тази сума и за какво стига това.

# 444
Парите от чужбина, когато влязат в обръщение, разбира се, че са плюс за хазната. Плащат се данъци, такси, посещават се аптеки, лекари, зъболекари, магазини, ползва се обществен транспорт...

# 445
  • София
Фрау, предлагам да не издребняваме за конкретни цифри. Един внася повече данъци и осигуровки, друг по-малко... Въпросът е, че солидарно издържаме и чуждите родители. Защото много малко деца могат да си позволят да плащат операциите на родителите си. Ако не сме солидарни. Същото важи и за данъците и чуждите родители.

# 446
Айрън Леди, искат нотариален акт за справка само ако имаш собствен имот. Не е задължително да имаш такъв.

Асистенти има и по селата. Програмата е национална. Може да са роднини, може и да не са.

За социален патронаж - може и да няма навсякъде все още. И това е обяснимо - за да  разнасят храна по домовете, трябва да има поне няколко желаещи.

Последна редакция: чт, 12 юни 2025, 22:00 от Radilena

# 447
Факт. Но работещите навън са повече от работещите тук.
А пенсионерите и на тези тук и на тези навън са си тук. Т.е. нереално е да се очаква адекватна грижа и като човешки ресурси и като материална база.
Само това искам да кажа.
Наясно съм как работи бюджета и знам какво ще се случи в бъдещи при тези показатели.
За да имаме европейска грижа ни грябват техни осигуровки и съотношение осигуряващи се на светло към пенсионери.
Въпреки, че всички искаме друго.

# 448
Ако имаше добри предпоставки за трудова заетост тук и добра жизнена среда, инфраструктира и т.н., нямаше повечето хора в работоспособна възраст да са навън, а родителите им сами.

# 449
Фрау, здравните осигуровки в България също са по-ниски от европейските, но все пак имаме добри болници и апаратура, а и добри специалисти, поне в големите градове, и повечето българи успяват да получат качествено и навременно здравно обслужване въпреки това.

Същото може да се постигне и в социалната сфера.

Последна редакция: чт, 12 юни 2025, 22:33 от Radilena

Общи условия

Активация на акаунт