Нечовешки условия в дом за възрастни хора с.Ягода

• 19 083
  • 672
  •   1
Отговори
# 555
  • София /Абсурдистан
Цените на имотите, които не са близо до София и до областни градове са много ниски, под 50000лв. И обикновено са неподдържани и в много лошо състояние Кой ще го купи и за колко време ще стигнат тези пари.

Последна редакция: пн, 16 юни 2025, 12:54 от The Iron Lady

# 556
Тия дето имат готов апартамент от родители, са с млади родители и по градовете. Те ще се справят с болните си родители. Но има много хора, които нямат тези възможност.

# 557
И защо се говори само за баби в къщи за 10 000 лв - има много баби с апартаменти, които също живеят сами.
 А и тези, които имат къщи за 10 000 лв, най-вероятно няма да имат "загрижени" роднини, които да ги оставят в дом - малко вероятно е и да ги заведат на лекар...

# 558
  • Beyond the stars
И защо се говори само за баби в къщи за 10 000 лв - има много баби с апартаменти, които също живеят сами.
 А и тези, които имат къщи за 10 000 лв, най-вероятно няма да имат "загрижени" роднини, които да ги оставят в дом - малко вероятно е и да ги заведат на лекар...

Защото вие говорите само за наследства и баби скучаещи милионерки. А тази картинка е по-скоро изключение, отколкото правило.

Моите родители отглеждат все баби с къщи за 10000, как не им се падна баба реститутка - не знам.
Пък и къща те сами си купиха на село, за да могат да са близо и да отглеждат бабата и дядото.

# 559
Говори се, че 90% имали собствено жилище, което могат да продадат, и после да живеят с парите в охолство и комфорт в някой дом. Да, ама и с апартаментите положението е същото - харчат се в столицата, няколко областни града и туристическите места. В моя роден град поне половината апартаменти стоят празни и заключени, няма кой да ги купи и да се засели в града, където няма работа, болница, има една банка на кръст и като ти потрябва да прекратиш договор с мобилен оператор, трябва да пътуваш до съседен град, където имат офиси.

# 560
Преди бях писала, че имам три такива съседки - и трите са с нормални апартаменти, в централна зона. Не са милионерки. И друга съседка (до родителите ми), също живееше сама в апартамент (също на хубаво място), но се побърка (ходеше по улиците и си говореше сама) и близките й я пратиха на някакво място (не знам подробности).

# 561
Преди бях писала, че имам три такива съседки - и трите са с нормални апартаменти, в централна зона. Не са милионерки. И друга съседка (до родителите ми), също живееше сама в апартамент (също на хубаво място), но се побърка (ходеше по улиците и си говореше сама) и близките й я пратиха на някакво място (не знам подробности).

Да де, нямаш поглед, защото родителите ти и ти живеете в София или друго населено място, където понятието "централна зона" има някакъв смисъл. Едва ли ходиш по забутани градчета и села да познаваш живущите в тях.

При майка ми на практика няма съседи. Преди зимата беше добре, отдолу камина имаха и цялото жилище отопляваха, отгоре и отстрани горяха печки съседите. Сега отдолу отдавна се изнесоха в София и въобще не са се прибирали от години. Отгоре починаха собствениците. Празен стои апартаментът. Отстрани никой не живее, идват веднъж на няколко месеца, имат къща и там си живеят. С по-далечнире апартаменти е същата работа, от 15 апартамента във входа, в 10 не живее никой. В съседните блокове и входове пак е подобно. В най-добрия случай идват за по някой месец лятото, на "почивка".

Последна редакция: пн, 16 юни 2025, 10:37 от кукумицинка

# 562
Ако стигна до там и си продам наследството за децата ми, по-добре да се свършва бързо с мен. Имоти за човек на доизживяване вместо за млади хора, създаващи семейство. Успешна работа, няма що.
Да не говорим, че доста често продавачите не са били купувачи.

# 563
Скрит текст:
Живея в Плевен. Имах предвид хората тук - те съществуват.

Във връзка с работата ми знам за доста хора, които са развалили договори за издръжка и гледане с роднините си и се оправят сами, точно защото им нямат доверие. Някои даже се и женят и съответно новите им съпрузи стават наследници (понякога изцяло - ако прехвърлят каквото имат на тях), което не е оптималният вариант, защото има измамници, но просто те предпочитат нищо да не остане на кръвните им роднини (и това в много случаи е целенасочено, а не резултат от манипулация).

# 564
  • София
Ако стигна до там и си продам наследството за децата ми, по-добре да се свършва бързо с мен. Имоти за човек на доизживяване вместо за млади хора, създаващи семейство. Успешна работа, няма що.
Да не говорим, че доста често продавачите не са били купувачи.
Когато въпросните млади хора не се грижат за възрастния, възрастният няма избор освен да продаде/даде жилището срещу гледане. Нормално е. И съвсем справедливо.

# 565
Значи по-добре възрастния да мизерства и да се мъчи или направо да се самоубие, за да пази наследството за децата? И после се чудим как има домове като в Ягода и Варна.

# 566
Лошото е, че в България дори да плащаш много, пак не се знае дали ще получиш качествени грижи. По-назад в темата беше написано за един такъв хоспис.

Вижте и този материал: https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/20718187.

# 567
  • София
Гаранция няма никъде - даже и ако те гледат близки.

# 568
Това, което описва е ужасно, но и странно - той ходел всеки ден, били я настанили в самостоятелна стая, но когато отишъл изненадващо, била в стая със 7-8 души?

# 569
Това, което описва е ужасно, но и странно - той ходел всеки ден, били я настанили в самостоятелна стая, но когато отишъл изненадващо, била в стая със 7-8 души?
Нищо странно няма. Получаваш супер самостоятелна стая при настаняване и като видят гърба на близките - айде в комуналката с по шест легла. Нищо чудно да имат една такава оборотна стая наредена като по журнал, а след това настанените се сблъскват с реалността в общо помещение. И аз мисля, че високата такса за съжаление не гарантира добро обслужване в такива места.

Общи условия

Активация на акаунт