Нечовешки условия в дом за възрастни хора с.Ягода

• 19 082
  • 672
  •   1
Отговори
# 570
Не става дума за гаранции. Очевидно в повечето частни домове и хосписи в България доброто отношение е по-скоро изключение. Което говори за липса на стандарти, контрол и цялостна политика от страна на държавата и на обществото. Тоест, парите, които дават болните или близките им, не отиват за качествена грижа за тях.

# 571
Реално тези хосписи в някои случаи действат като така забранената у нас евтаназия - човек си отива бързо-бързо, след като постъпи там. И наследството остава за децата - опазено...!

# 572
Е, да, но когато близките идват всеки ден, едва ли е удобно да местят човека в самостоятелната стая. Плюс, че аз бих поискала камера, ако плащам толкова много, колкото той казва, че е плащал.

# 573
Никой не знае какво се случва, когато близките си тръгват. Никой не знае какво се случва и преди да дойдат проверяващи служебни лица, и след като те си тръгнат. Повечето управители на домове са свързани с проверяващите по някакъв начин и последните ги предупреждават преди проверка. Както навсякъде, така и по домовете е "ти на мен, аз на теб". Особено в държавните институции няма случаен човек на ръководен пост. В частните домове също няма да допуснат начело на социална услуга да е някой "необвързан".

# 574
  • Beyond the stars
Не става дума за гаранции. Очевидно в повечето частни домове и хосписи в България доброто отношение е по-скоро изключение. Което говори за липса на стандарти, контрол и цялостна политика от страна на държавата и на обществото. Тоест, парите, които дават болните или близките им, не отиват за качествена грижа за тях.

За това според мен става въпрос от началото на темата. Колкото да се опитват да прехвърлят вината към близките, вината е изцяло в отсъстващата държава. И тук не говорим за безплатни грижи, услуги и т.н.
Говорим за липса на стандарт, контрол , политика по отношение на работната сила необходима за тези услуги.
По НЗОК има една единствена пътека за палеативни грижи. Само за раково болни, и за 20 дни. Толкова. Колко болници изобщо работят по нея е още по-сложна тема.  Все едно тези хората не съществуват и от такива грижи никой няма нужда.

# 575
Това казват и двама бивши министри: https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/20718187.

# 576
  • Другата България
Точно това отблъсква много хора - самите възрастни имам предвид, такива, които са с акъла си, да отидат и преживяват в дом или хоспис. Повечето предпочитат да останат в дома си, сами, и за съжаление разчитат основно на съседи и познати, отколкото на роднини. Децата им са или в чужбина, или в друг град, някои звънят по телефон, други са делегирали права на съседи да ги посещават, или на асистенти, но основно хората са сами, с или без социален патронаж, който както успее.
И за мен лично това е по-добър вариант, отколкото да преживееш отношение като това в Ягода, от непознати.
Пак казвам - говоря за хора, които са с акъла си, не психично болни или дементни.

# 577
Да, абсолютно съм съгласна. Ако имаше добри грижи в такива институции, самите възрастни щяха да искат да отиват. А то няма. Няма и персонал.

# 578
Ако стигна до там и си продам наследството за децата ми, по-добре да се свършва бързо с мен. Имоти за човек на доизживяване вместо за млади хора, създаващи семейство. Успешна работа, няма що.
Да не говорим, че доста често продавачите не са били купувачи.
Когато въпросните млади хора не се грижат за възрастния, възрастният няма избор освен да продаде/даде жилището срещу гледане. Нормално е. И съвсем справедливо.

А кой е казал, че не се грижат. Иначе ако аз толкова си мразя децата, последните ми дни ще са ми най-малкият проблем и ще направя всичко възможно да прехвърля наследството към внуците, а не да го пропилявам.
Ако ти изобщо имаш какво да оставиш и нямаш проблем да си лишаваш децата, ок. Очевидно повечето хора, които имат нещо, са като мен.

# 579
Аз не бих се оставила в мизерия и не бих се самоубила в името на това да пазя имот за децата, ако имам възможност той да ми помогне. След като цял живот се справям, без някой да ми е дал имот, не виждам защо и те да не успеят. И смятам докато съм жива да им помагам да сбъднат своите планове, но не и да се жертвам като агне. Като умра, няма вече да могат да разчитат на мен - така ги виждам нещата. Какво ще остане след мен - каквото остане.

# 580
  • София
Ако стигна до там и си продам наследството за децата ми, по-добре да се свършва бързо с мен. Имоти за човек на доизживяване вместо за млади хора, създаващи семейство. Успешна работа, няма що.
Да не говорим, че доста често продавачите не са били купувачи.
Когато въпросните млади хора не се грижат за възрастния, възрастният няма избор освен да продаде/даде жилището срещу гледане. Нормално е. И съвсем справедливо.

А кой е казал, че не се грижат. Иначе ако аз толкова си мразя децата, последните ми дни ще са ми най-малкият проблем и ще направя всичко възможно да прехвърля наследството към внуците, а не да го пропилявам.
Ако ти изобщо имаш какво да оставиш и нямаш проблем да си лишаваш децата, ок. Очевидно повечето хора, които имат нещо, са като мен.
Ако се грижат за възрастните и въпреки това възрастните дадат жилището на друг, са напълно в правото си да престанат да се грижат, а получателят на жилището да поеме грижите.

Евтиното заяждане за липсите или наличието на мои имоти няма да коментирам.

Последна редакция: пн, 16 юни 2025, 13:19 от milenaka

# 581
Възрастните масово са против това да си продават имотите. Как точно си мислите, че ще притиснете възрастен човек да си продаде жилището, за да има пари за дом?

# 582
Възрастният може да се наложи да продаде имота си  поради скъпо лечение или нещо друго. Това ако има желание.

Иначе кой иска да иде в дом - обичайно никой. Но сигурно някои от възрастните хора в домовете са приписали на някого имота си срещу гледане и грижи

# 583
90% от възрастните хора в България имат имоти - не са бездомни и безимотни. Ако тези неща се продадат, ще има достатъчно пари за хубав дом - даже за истински стаи под наем с обслужване, ако възрастниятчовек е здрав, но не иска да живее сам.
Тези имоти са ТЕХНИ - на възрастните хора. Не са на децата. В западните държави, към чиито стандарт се стремим, младите не считат имотите на баба си и дядо си за гарантирано техни.

Така е, ама за апартамент в София. А една селска къща за 50 000 лева няма да стигне и за две години таксата в хубав дом. И това е за лукс къща във вървежно село, може и да е по-малко. Може и да няма кой да я купи.

# 584
Факторите възрастните да не искат да продадат имотите си са комплекти - манталитет и културни особености, невъзможност да се справят с евентуална продажба, ако са сами, недоверие в институциите, страх от промяна, страх да не бъдат измамени и т.н. Не ги виня. На приказки е много лесно, на практика не е баш така. Споменаха по-назад, че дори и налични, имотите често са с ниска стойност и в лошо състояние, търсенето не е кой знае колко голяма извън някои градове/региони, цените извън същите тези градове и региони са ниски и сумата при продажба няма да е достатъчна за дълго. Не е толкова просто.

Общи условия

Активация на акаунт