АС и други романтични К-драми - тема 14

• 21 616
  • 737
  •   1
Отговори
# 585
  • Варненска клюкарка
Ким Хе Юн днес е рожденичка. Преди няколко дни агенцията и съобщи че водят преговори за втори сезон на "Добър партньор" хитова адвокатска драма за случаите  на две адвокатки по разводите, другата актриса е Чанг На Ра. Първият сезоне бил с доста висок рейтинг- до 17,1%.Чанг На Ра, тази година на едни от престижните награди получи за ролята си в този сериал Десанг ли се казваше голямата награда. Малко съм скептична за вторите  сезони с промяна на част от каста. Хе Юн вече има 2 готови проекта - сериалът за Гумихо и филм на ужасите. В момента снима някакъв криминален филм в каст с известни актьори и паралелно не е спирала да тича по фен срещи, което пак е свързано с репетиции за шоутата и т.н.... Накратко догодина и предстоят 3 премиери - много работа е свършила за една година откак миналия октомври започна снимките на Гумихото, но предвид  преговорите за нов проект, явно няма намерение да почива.
Утре пък Ломон е рожденик- и двамата имат интересни рождени дати с много единици в тях, казват че  с многото   единици винаги са особени дати, а Ломон е на 11.11...

Роце, за Оппа го бях отделила да го прочета по подробно, не знам дали е било същото като твоето, но имаше спомената историята и употребата на обръщението в наши дни, която според автора, новозенландси кореец се е превърнала направо в шир потреба и на некорейци е необходимо да бъде обяснена с примери, защото няма чист превод. Беше отворил скоба с обясненията които е давал на свои познати в Нова Зенладия които са гледали К- сериали и са изпадали в недоумение заради някои преводи (това мен ме подсети за моя бяс по повод българския превод на разговор между ГГ в ТГ където главния след закачки с намеци към бъдеща интимност каза на любимата си да го нарича ...батко Flushed ) От обясненията на корееца запомних също,че в наши дни често се случва съпругите да наричат съпрузите си "оппа" ставаше въпрос за по-младите двойки. Авторът обясняваше че е нормално след 5-6 годишна връзка, в която жената през цялото време е наричала така своя любим, да продължи да го нарича по същия начин и след сватбата, защото той все така си е нейният скъп любим човек. Аз май съм останала с впечатление че в сериалите  ако ГГ го играят  съпрузи  се обръщат един към друг направо с имената си, ама може и да е било от превода. Щом кореецът обясняваше за "Оаппа" в тези случаи, вероятно има някакви недоразумения свързани с превода на драмите.
Тук се сещам за възрастна семейна двойка, родителите на ГГ в Секретарката Ким как майката на ГГ пред хора наричаше баща му "г-н председател", а когато бяха сами на няколко пъти му се изкотка с едно леко сръгване в ребрата и закачливо "Оппаа" Joy

Роце как ще досаждаш, смятам че на всички ни е интересно да четем лични впечатления! Като спомена тоалетните, забравих да те питам вярно ли е че на доста от обществени места са от онези с електронните сензорни панели за различни почистващи функции, където не докосваш нищо, пък отстрани край мивките има устройства за дезинфекция на телефони, или това беше за Япония?
Това, което си забелязала за сдържаността на корейците извън къщи е едно от нещата които много често гледам че обсъждат рускините омъжени за корейци и едно от първите неща в общуването, което се е наложило стриктно да спазват извън къщи.  Не пропускат да подчертаят че не се държат за ръце, не се прегръщат, за целуване  на открито/ пред хора и дума да не става.  Някои по-топли изрази на привързаност навън демонстрирали публично само с роднини и то инициатнорът бил по-възрастния, към по-младия човек.та може би едно от осезаемо преувеличените неща по сериалите е именно романтиките наситени с докосвания и целувки по улиците.
Колегата кореец на синът ми от университета му е казвал че на родителите си говорят в учтивата форма, така било прието, но това не съм го виждала в сериалите.

Изгледах девета и десета серии на Омъжи се за мен и много ми харесаха. Инфантилизми не видях. Става това, което подозирах от последното раздаване предната седмица - че започва "награждаването по заслуги" и всеки ще си получи своето. Криминалната част и разскритията в десета също бяха много добри. Главните обаче все така не ги бива в двойка, стоят ми като бизнес партньори, а не като романтична двойка и все така са с най спечените целувки, които някога съм виждала в К-сериал, ама и не ми липсва поече от това което показват, историята е приятна, затова. Няма пълнежи, там където има, са напълно поносими. Съботния рейтинг е хубав- 7,9% казват че е по-висок от Съседския и както и да завърши ще е успешен сериал.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 21:13 от Беллора

# 586
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Преди да видя новите епизоди на Омъжи се за мен, ще си догледам Пиянския.

Но преди това да наслагам малко линкове от нашенските преводачи. Не агитирам Марги да ги слага всичките в следващата тема, но това е начин да я улесня. Hug

Последната мисия на ангела го има качен и при Мечтателите - https://playtube.tv/watch/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D … t/1Ffp9rFIEpv1m5E

Пак при тях го има преведен и Моят перфектен секретар - https://playtube.tv/watch/%D0%BC%D0%BE%D1%8F%D1%82-%D0%BF%D0%B5% … t/bvg2fS4TJD9qiO6

Както и Минкиния Кралицата на самочувствието - https://playtube.tv/search?keyword=%D0%9A%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B … D0%B5%D1%82%D0%BE

Да припомня, че те са почнали и Омъжи се за мен (Ще се ожениш ли за мен?), макар да са стигнали само до 3 епизод и не знам дали ще продължат превода - https://playtube.tv/watch/%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D0%B6 … t/mIxmLQKp3BoXS3K

От старите заглавия при тях има Психо, но това е добре (С отклонения, но всичко е наред) - https://playtube.tv/watch/%D1%81-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%BB%D0%BE% … t/wfvG5ppesD1lajw , което Марги вече си го отбеляза, понеже го дадох  наскоро.

Духчетата, пък освен нови преводи са качили и стари заглавия.
Например сериалът под номер 1 в листата ни на първа стр. - Кафе "Принц" - https://playtube.tv/watch/%D0%BA%D0%B0%D1%84%D0%B5-%D0%BF%D1%80% … t/rdG3JJNGXiSsNsT
И още много от старите, но на мен заглавията нищо не ми говорят.

Пуснали са още Картофения (Лабораторията за картофи) - https://playtube.tv/watch/%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B0%D … t/PnrirUz7NDZ9WQ6

Първата нощ с принца - https://playtube.tv/watch/%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D … t/VSOF9CmCHAmHfEd

Добър апетит, Ваше Величество.. - https://playtube.tv/watch/%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%8A%D1%80-%D0%B0% … t/PUG9RpFIZw8FpNc

Джини, изпълни ми желание - https://playtube.tv/watch/%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B8% … t/ZiFnissPpSXL8Uk

Превеждат и Семейство "Тайфун" - https://playtube.tv/watch/%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D1%81%D … t/juQCDgnZCM7xprp

При Вещичките се намира преведен
Госпожица Инкогнито - https://playtube.tv/watch/%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B6%D … t/ERNaNNYkG6mrdYV

А при Kdrama Fever  е преведен сериал, който аз харесах и коментирах тук
Учебна група - https://playtube.tv/watch/%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B0-% … t/fGE38zBSYbknxGF

# 587
  • Русе
https://www.youtube.com/shorts/aYK9TG7cMhU
rududu, дано не те подвеждам, но "Йобу" е обръщение от жена към мъж ( семейна двойка), със смисъл "скъпи", "мили".

# 588
  • Варненска клюкарка
Проф, на мен можеш ли да ми потърсиш с озвучка Dear X във ВК, това е новия сериал с Ким Ю. Дано английското заглавие да е достатъчно за търсене, че руското не го знам.

С Йобо един към друг се обръщат съпрузи и мъжете и жените го използват и да, означава скъпи/скъпа.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 22:41 от Беллора

# 589
Няма как да се преведат техните безброй обръщения. Просто нямат аналог при нас. За това на английски, а и на български е по-удачно, в повечето случаи, героите да се превеждат по име, за да няма объркване. Там за всяка позиция не само в работата/обществото, но и в семейството си има определено обръщение, без да споменаваме, че зависи дали си мъж, дали си жена, към кого се обръщаш и всякакви подобни условности. Да говориш само на име освен, ако не сте приятели и то на една възраст, се смята за грубо и неуважително.
Роцито вече е обяснила за Оппа.
Йобо е обръщение само между съпрузи. И, да, на английски го превеждат dear/скъпи-скъпа, но не мисля, че означава точно това. 
Добавянето на -ним (сънбе-ним, омо-ним, або-ним, хьонг-ним) е уважителна форма. Същото е и с -йо (анньонг/здрасти - анньонгхасе-йо/здравей - анньонг-ха-шимника/здравейте).
Комауо/комауойо/комапсъмнида - все е благодаря, но първото е в неформална реч (корейците я наричат banmal и се ползва между приятели, много близки роднини, към по-млади от теб хора); второто е учтиво в разговорен стил, а третото е още по-учтива форма, която се ползва към възрастни, непознати или висшестоящи. Малко като нашето да говориш на Вие.
Тук може да видите обръщенията само в семейството какви са. Да не споменаваме колко още има навън в обществото, на работното място и т.н.

Бел, я пробвай тук или тук за Dear X. И на двете места можеш да си избираш с коя озвучка или субтитри да гледаш.

# 590
Белл, видях, че в дорамалайв.нюз. има две озвучки, на SoftBox и на Студия HighHopes, които са качени в контакта, но са достъпни само за регистрирани потребители, а аз не съм такъв. Няма как да видя линковете, които водят до озвучените серии. Другите озвучки са качени в други сайтове. Към единия не могат да се дават преки линкове към видеото. Към другия линкът може да се копира, но води до забранен пряк достъп, т.е. най-просто обяснено там няма как да се възпроизведе видеото.

Пробвай втория линк от поста на 2в1. Може да си харесаш някоя от другите озвучки, нямат SUB след името на екипа.

Аз си направих маратон с пътеписа от всички дни на Роцето в Ю.К., качен в Магеланци. Супер ми беше.Heart Eyes

# 591
# 592
Благодаря Grinning, Дилан винаги може да ме усмихне, много е лъчезарен.
И понеже стенният ми календар казва, че днес е Свети Мина и хората с имена Виктор/Виктория/Минка/Минчо имат имен ден ... Честит имен ден Вики! Hug

# 593
Благодаря Grinning, Дилан винаги може да ме усмихне, много е лъчезарен.
И понеже стенният ми календар казва, че днес е Свети Мина и хората с имена Виктор/Виктория/Минка/Минчо имат имен ден ... Честит имен ден Вики! Hug
Честит имен ден! На всички празнуващи! Благодаря от сърце! (въпреки, че трябва да призная, че това не е името ми,  все пак сме в социална мрежа)

# 594
Е, изпросих си една почерпка. Joy
Много апетитно изглежда, благодаря.
Нищо лошо няма да си намираме всевъзможни поводи, било то и екранно име Laughing, да се поздравим и почерпим виртуално. Hands Thumbsup

# 595
  • Русе
2в1, твоята информация за обръщенията ме докарва до безумната радост, че съм българка! Joy Да съм принудена да ги запомня, че и да ги употребявам ( правилно), би ме докарало до близка среща с д-р Цветеслава Гълъбова.
И все пак ти благодаря за споделянето! Flowers Hibiscus

Последна редакция: вт, 11 ное 2025, 13:09 от winona

# 596
Вики, Flowers Hibiscus много хубава почерпка.
И на мен ми поднасят виртуално любимата китка без реално да съм маргаритка...  Поводи си създаваме Heart

Проф, много благодаря за линковете. Ще минавам темата отново да видя за кои от заглавията отзивите ви са положителни и ще ги добавя. Аз съм си загубила акъла, не може да се каже, че си спомням кое и къде съм отбелязала Mr. Green
Пооплела бях конците с една документация. Подавам, връщат и това в продължение на месец, пък се беше натрупало напрежение и от по-рано... Така си отдъхнах днес, че ми дойде отвътре да го споделя. Joy

И в този ред на мисли, понеже съм разсеяна и  съм пропуснала ако сте споделяли, че пътеписа на Роца е качен в Магеланци, ще може ли линк. Макар, че и да се разровя отново из мненията ѝ съм способна Grinning

Роце, щяхме да се оплакваме ако ни беше лишила от това изживяване. Сигурна съм, че всички с удоволствие четат впечатленията ти.

# 597
  • пак на Рив Гош
Марги, не мога да дам директен линк към "магеланците", защото мисля, че е против правилата на форума.
Но ако напишеш в Гугъл "Отнесени от hallyu* (корейската вълна) – 18 дни в Южна Корея – октомври-ноември 2025", би трябвало първият линк да те отведе към темата ми при тях.
Тъкмо я допълних със снимките от последния ден в Сеул и няколко заключителни бележки Grinning.

Като спомена тоалетните, забравих да те питам вярно ли е че на доста от обществени места са от онези с електронните сензорни панели за различни почистващи функции, където не докосваш нищо, пък отстрани край мивките има устройства за дезинфекция на телефони, или това беше за Япония?
Белл, това е повече за Япония. В Корея има и от двата вида - и със страничен панел, който ти дава възможност да си включиш затопляне на седалката, или водичка за подмиване, както и обикновени такива. На самата кабинка има картинка, която ти показва каква чиния има вътре - проста, или от джиджаните.

Аз най-накрая започнах "Омъжи се за мен", както и Last Summer, защото много харесвам И Дже Ук (Главния). Ще продължа и двата. Както и сериала на Джуно, The Typhoon Family.

# 598
...
Тъкмо я допълних със снимките от последния ден в Сеул и няколко заключителни бележки Grinning.
А така! Значи и тази вечер ще съм ти "на гости", да прегледам и тях. Laughing

Не съм решила още дали ще хвърля едно око на Джуновия сериал или не. Зависи какво настроение ще ми се иска да придобия вечерите от тази седмица. Имам един гигантски лист с набелязани заглавия, които чакат да ги изгледам. Говоря за вече отдавна излъчени през годините сериали. Плюс постоянно излизащите нови ... А все пак трябва и да се работи, и малко и да се поспи ... Направо се чувствам в затруднено положение Joy. И тази тема никак, ама никак, не ме улеснява. Joy

# 599
  • пак на Рив Гош
ГоворИ ми, говорИ ми за затруднения Joy
Току-що си погледнах списъка в МДЛ - имам отбелязани 406 сериала за гледане... някой ден Joy

П.П. сега се сетих, че онзи ден някой питаше за адреса на блога ми. Това е Мармотника (в стария му вариант). Полека-лека започнах да го допълвам публикациите от 2019та насам. Като напиша и постовете за пътуването в Корея (засега се очертават да са поне 5-6 Joy, заедно с организацията и храната), ще пусна линковете в темата.

Последна редакция: вт, 11 ное 2025, 19:17 от Роца

Общи условия

Активация на акаунт