Отговори
# 1 305
За да ме разберете правилно ще обясня пак и ще се постарая да не допускам неволни грешки . Направиха ми конизациЯ и резултата от хистологията,който е взет от изрязания конус от шийката на матката показа "карцинома ин ситу с глатки резекционни ръбове".

Неволни грешки е допускал всеки от нас. Не се притеснявай. Коригирах те, не с цел да те засрамвам, а да не подвеждаме по-малко опитните и знаещите.

Иначе твоят резултат е и хубав и лош.
Хубав, защото всичко са извадили. Лош заради резултата карцинома ин ситу (предполагам ПАП 4, ЦИН 3). Аз имах същия резултат. Но за щастие са ме изчистили добре и ето вече година и 3 месеца имам нисък ПАП и се чувствам добре в това отношение.
Пожелавам го на всяка от вас, минала или минаваща по тоя път. Hug

# 1 306
 Мен като ме оперираха всички в отделението казваха конизациО и на епикризата пише конизациО  newsm78 Та си мислех, че аз греша Всъщност не че има значение.
  m.s.g. само добри резултати вече  Peace

# 1 307
Мен като ме оперираха всички в отделението казваха конизациО и на епикризата пише конизациО  newsm78 Та си мислех, че аз греша Всъщност не че има значение.

Неграмотни хора има навсякъде. Дори и сред добрите лекари. Понеже баща ми е болен човек и ходи по доктори, съм виждала толкова неграмотно написани епикризи, че съм се чудела дали не е нарочно.
Лекарят като каже "конизациО" (старо и неправилно склонение) и сестрите почват и те така да казват...
Нямам време да търся онлайн медицински речник, по лесно беше да видя резултатите в Гоогл:
Personalized Results 1 - 10 of about 3,820 Bulgarian pages for конизация.
Personalized Results 1 - 10 of about 494 Bulgarian pages for конизацио.

Както и да е, да не разводняваме темата с офтопици.

# 1 308
 cubbit аз не споря  Hug просто сега се замислих над това  Peace
      /спирам да спамя  Embarassed/

# 1 309
Диагнозата е - конизацио коли утери Peace

# 1 310
За да ме разберете правилно ще обясня пак и ще се постарая да не допускам неволни грешки . Направиха ми конизациЯ и резултата от хистологията,който е взет от изрязания конус от шийката на матката показа "карцинома ин ситу с глатки резекционни ръбове".

Неволни грешки е допускал всеки от нас. Не се притеснявай. Коригирах те, не с цел да те засрамвам, а да не подвеждаме по-малко опитните и знаещите.

Иначе твоят резултат е и хубав и лош.
Хубав, защото всичко са извадили. Лош заради резултата карцинома ин ситу (предполагам ПАП 4, ЦИН 3). Аз имах същия резултат. Но за щастие са ме изчистили добре и ето вече година и 3 месеца имам нисък ПАП и се чувствам добре в това отношение.
Пожелавам го на всяка от вас, минала или минаваща по тоя път. Hug
Диагнозата преди операцията беше PAP 3 Б/ CIN 2-3 CryНадявам се ,че доктора е изрязал всичко.Той така каза и аз му вярвам напълно.Същото каза и другия хирург(оперираха ме 2-ма).Обясниха ми,че проблема не е "инвазивен" и оттук нататък няма за какво да се притеснявам ConfusedДано е така Wink

# 1 311
  m.s.g. само добри резултати вече  Peace
Много мило Simple SmileБлагодаря , да ти се връща Grinning Peace

# 1 312
PeaceИ при мен така пише и от 4-мата лекари които съм посетила по въпроса Wink

# 1 313

На латински Conisatio cervicis uteri и Conisatio colli uteri е едно и също.
cervics = врат, collum = шия
И двете служат за обозначение на маточната шийка.

Conisatio colli uteri е остаряло наименование на тази диагноза от 40те и 50те години. В модерната съвременна гинекология се ползва Conisatio cervicis uteri. Това е така защото анатомичната номенклатура се променя с времето. Никой вече не говори за коли утери, използва се цервикс утери.
Не искам да отварям темата отново, защото е бистрена до безкрай, но много лекари не ъпдейтват знанията си и не се интересуват от новини в тяхната област, нови техники на работа, процедури...

Не знам латински и не разбирам от падежите му, но погледнете медицински речник за правилния превод на conisatio от латински на български. Със сигурност знам, че не е конизацио.

Целта на темата не е да бистрим кое как се казва, но не мога да се сдържа...  Confused

# 1 314

На латински Conisatio cervicis uteri и Conisatio colli uteri е едно и също.
cervics = врат, collum = шия
И двете служат за обозначение на маточната шийка.

Conisatio colli uteri е остаряло наименование на тази диагноза от 40те и 50те години. В модерната съвременна гинекология се ползва Conisatio cervicis uteri. Това е така защото анатомичната номенклатура се променя с времето. Никой вече не говори за коли утери, използва се цервикс утери.
Не искам да отварям темата отново, защото е бистрена до безкрай, но много лекари не ъпдейтват знанията си и не се интересуват от новини в тяхната област, нови техники на работа, процедури...

Не знам латински и не разбирам от падежите му, но погледнете медицински речник за правилния превод на conisatio от латински на български. Със сигурност знам, че не е конизацио.

Целта на темата не е да бистрим кое как се казва, но не мога да се сдържа...  Confused

Абе да ти кажа и аз си мисля че трябва да спреш вече, защото тук не е форум по правопис!
А също има    ПРОВЕРКА ПРАВОПИС    който иска да го ползва.
Аз съм мед работник, но повечето хора не са и щом док така го означават значи се разбира за какво става дума и не е излязло от употреба.
Аз прекратявам безмисления спор и без друго достатъчно разводнихме темата.

# 1 315
Момичета, наистина не е най-важното дали се казва конизацио или конизация. Честно казано мен повече ме притеснява факта, че колкото пъти вляза в темата, все има по някой "новопостъпил" със същия проблем. Ето това е наистина проблем!
Явно вирусът е активиран в момента, или може би благодарение на профилактичната цитонамазка се откриват проблемите навреме и съответно се лекуват, преди да е станало късно newsm78
Дано всички да сме здрави и да сме направили всичко необходимо за да нямаме проблеми оттук-нататък.  Peace

# 1 316
Ами според мен не се говори достатъчно за ЧПВ. Говори се тук таме за ваксината, но не и за самият ЧПВ и последиците му.
Аз съм от глупавите момичета, които си направиха цитонамазка за първи път тази година( на 23 ). Истина е , че бях ходила на гинеколог но тя и така не ми е предложила да ми направи. Смених я разбира се.Както и да е. Имам предвид, че ако се говореше повече за това щях със сигурност да отида. А аз бях чувала само за рак на шийката на матката, който не знаех как се причинява и мислих, че е рядкост!Мисля, че това говори достатъчно.
Моите приятелки също не са наясно с това.Ама въобще.

# 1 317
Ами според мен не се говори достатъчно за ЧПВ. Говори се тук таме за ваксината, но не и за самият ЧПВ и последиците му.

Абсолютно права си, за съжаление. Но няма кой да направи рекламна кампания. Парите все отиват по други направления.

Като дойдох в САЩ останах учудена, че ваксината се рекламира (по телевизията - няколко излъчания на ден, почти по всички канали, рекламни билбордове, листовки...). Интересувах се и се оказа, че националния институт за борба с рака спонсорира тези кампании. Освен това се организират годишни безплатни гинекологични прегледи и консултации, включващи всичко - цитонамазка, мамограф и каквото се сетите. Реклами за тях се слагат по спирките. Така всяка една жена, дори и такава без застраховка, има възможност да бъде прегледана.
Скоро имаше такива преглеси пак и едната болница, в която се правеха е близо до нас. Наложи ми се да мина от там по друг повод и видях колко много жени чакат за преглед. Направо не можех да повярвам.

Единственият шанс младите момичета в България да разберат за HPV е да го научат от приятелки или родители. Тъжно е.
Майка ми ме заведе мен на гинеколог като станах на 15 и ми дойде за пръв път. Казах тогава на една приятелка и тя едва ли не ми се подигра, че видиш ли каква работа имам аз там...
Половото възпитание е нещо важно и не трябва да е срамно, но уви... е!  newsm78

Абе да ти кажа и аз си мисля че трябва да спреш вече, защото тук не е форум по правопис!

Кой друг освен теб? Между моя и твоя постинг няма нито един друг, за да правиш такова изказване.

Аз съм мед работник, но повечето хора не са и щом док така го означават значи се разбира за какво става дума и не е излязло от употреба.

Аз живея с лекар, най-добрата ми приятелка е гинеколог (не в България), документацията ми, на която пише диагнозата, също не е от България, мога да продължавам още... В цивилизованите страни е излязло от употреба много отдавна.

Това си беше заяждане. Но не и предният ми постинг, на който ти отговори заядливо.

# 1 318
Здравейте момичета.Моята конизация беше на 30.01. първата контролна цито беше март ПАП 2.Миналата седмица ходих на втора контрола и тази чакам да излязат резултатите от цитонамазката.Докторката ме гледа и с колпоскоп и е писала това.
"Колпоскопия-невидима ГГПЦЕ ,без атипични находки"
Знае ли някоя от вас какво е това "невидима ГГПЦЕ"?
Вече направо не съм на себе си от страх защото като ми свърши МЦ този месец след оргазъм леко прокървявам SickНаправо съм изпаднала в ужас какво ли става #Crazy

# 1 319
Здравейте момичета.Моята конизация беше на 30.01. първата контролна цито беше март ПАП 2.Миналата седмица ходих на втора контрола и тази чакам да излязат резултатите от цитонамазката.Докторката ме гледа и с колпоскоп и е писала това.
"Колпоскопия-невидима ГГПЦЕ ,без атипични находки"
Знае ли някоя от вас какво е това "невидима ГГПЦЕ"?
Вече направо не съм на себе си от страх защото като ми свърши МЦ този месец след оргазъм леко прокървявам SickНаправо съм изпаднала в ужас какво ли става #Crazy

svetla1971, ти не попита ли какво е невидима ГГПЦЕ?  newsm78 Моят съвет е да й се обадиш и да я питаш. На мен лично не ми звучи опасно, дори напротив. Също така й кажи, че кървиш след оргазъм. Не се притеснявай, говори с лекарката. Стискам палци! fingerscrossed

Общи условия

Активация на акаунт