Отговори
# 1 170
Момичета
ще се опитам да внеса малко пояснение, доколкото мога разбира се
има 2 типа изследвания за НРV
-скрийнингови /пресяващи/-които установяват има или не инфекция с НРV-това е т.нар тест на Digene и струва между 50 и 60 лева, зависи къде и как се работи
-диагностични-типизиране-ако се прецени от лекаря-за установяване на това, какъв точно НРV вирус имаш
Типидирането се прави САМО при необходимост, то не е предназначено за скрийнинг, защото е прекалено чувствително и обременено с много ФАЛШИВО ПОЛОЖИТЕЛНИ резултати
Всички останали методи за диагноза на НРV са индиректни
Здравните каси по света /аз живея в Австрия и тук е така/ плащат само скрийнинговите тестове и то при нужда.
Благодаря ти за изчерпателния отговор WinkДоколкото разбитам скрининговия тест е най-сигурен за поставяне на диагноза HPV. Чудя се как 90% от гинеколозите поставят същата диагноза БЕЗ тези важни изследвания ConfusedСледват нерви,операции,мъчително чакане за резултат след това и т.н.  и  т.н. ConfusedСпоред мен за да се стигне до хирургическа намеса е необходимо лекаря да е  100% сигурен за какво става дума(диагноза) , а за да се знае със сигурност - трябва да се направят всички необходими тестове . Не вярвам някоя от нас да откаже да си плати за тях ,без значение дали може да си го позволи или не Confused
Случвало ми се е , ходейки при поредния специалист да попитам :"Да направя ли типизация(само за този метод  знаех досега)?" а той/тя ми казва:"Ооо,няма смисъл ,а и е много е скъпо изследването  ShockedТи имаш HPV и ..... дата за конизацио"! ОК,нека ми направят операцията щом се налага,но дали наистина причината за състоянието ми е HPV? И откъде са толкова убедени ????????????? Предишните цитонамазки преди месеци ПЕРФЕКТНИ и изведнъж PAP 3 / CIN 3 Confused Confused ConfusedЕто затова се съмнявам и искам да разбера повече за диагностицирането на тая гадина ConfusedБлагодаря за отговора Wink

# 1 171
  • София-България, Израел - където си поискам
m.v моята лекарка ми каза,че иска да знае дали имам ЧПВ и какъв тип е, за да прецени по нататък как да ме лекува.Каза,че ако нямам може и само с лекарства да ме лекува, ако го имам ще ме лекува по агресивно  Rolling Eyes.Другата седмица ще ходя,че сега бяха празници и не успях да отида с резултата и ще пиша какво ми е казала.
Другото което ми каза,че вече в България повечето лекари при група ПАП 3 и повече задължително  взимат проби за наличие на вируса.

# 1 172
  • София
m.v моята лекарка ми каза,че иска да знае дали имам ЧПВ и какъв тип е, за да прецени по нататък как да ме лекува.Каза,че ако нямам може и само с лекарства да ме лекува, ако го имам ще ме лекува по агресивно  Rolling Eyes.Другата седмица ще ходя,че сега бяха празници и не успях да отида с резултата и ще пиша какво ми е казала.
Другото което ми каза,че вече в България повечето лекари при група ПАП 3 и повече задължително  взимат проби за наличие на вируса.
И на мен ми е интересно каква е разликата в лечението при дисплазия и наличие/липса на ЧПВ!

Моля някой, който има тази информация, да я сподели с нас!

Дали това не е поредната печеливша карта за гинеколозите!

Установили са как да лекуват вируса може би?  Laughing

# 1 173
Момичета, моля кажете добър док за колпоскопия, и изобщо да си ме следи, защото съм с конизация а моя док замина в чужбина.Ако знаете някой от окръжния диспансер до 5 градска ще ми е удобно, ако не може и от друго място.Мерси предварително Grinning

# 1 174
  • София
И на мен ми е интересно каква е разликата в лечението при дисплазия и наличие/липса на ЧПВ!

Установили са как да лекуват вируса може би?  Laughing
И аз много бих искала да знам.... Thinking

# 1 175
  • София
Момичета, моля кажете добър док за колпоскопия, и изобщо да си ме следи, защото съм с конизация а моя док замина в чужбина.Ако знаете някой от окръжния диспансер до 5 градска ще ми е удобно, ако не може и от друго място.Мерси предварително Grinning
Д-р Станков - Шейново Hug

# 1 176
  • Варна
Здравйте!
Вече пускам няколко теми за съжаление без отговор, относно вземане на цитонамазка с четчица. От 2 год. не съм си правила такова изследване и ми се иска да отида при добър гинеколог, който взема прецизно материала. От Варна съм. Моля ако някоя мама е посетила гинеколог, който прави цитонамазка с 4ет4ица да даде координати. Толкова много гинеколози съм посетила досега и 2 деца съм родила и все още не съм срещнала гинеколог, на когото да се доверя.
Бъдете живи и здрави!

# 1 177
Здравей m.v. ,

Това което мога да кажа със сигурност е че цитонамазката показва че има или няма проблем - но не може да каже ако има проблем от какво е причинен. Затова при съмнителна цитонамазка най-логичното решение е да се направи скринингов тест или както каза dimata известен още като теста на Digene. Той е достъчно информативен и икономически достъпен. Ако резултатът е положителен взависимост от конкретния случай, лекаря може да назначи колпоскопия и/или биопсия.
Или накаратко казано да, с цитонамазка, колпоскоия и биопсия може да се определи дали става въпрос за ЧПВ или не. Но много по-лесно и безобидно като изследване е след неясна циотнаназка да се направи теста на Digene и след това да се решава какво ще се прави.

# 1 178
  • София
Момичета, може ли един въпрос? Praynig
Направих си профилактично цитонамазка, но още се подмотвам да я занеса до лабораторията.Колко време издържа това стъкълце?

# 1 179
  • София
Направих си профилактично цитонамазка, но още се подмотвам да я занеса до лабораторията.Колко време издържа това стъкълце?
Трябвало е веднага да го занесеш... Naughty По добре си направи нова... Peace

# 1 180

По принцип трябва да се занесе възможно нй-бързо но няма проблем и да е късничко.
Всичките стъкла от цитонамазките ми се връщат в кутийка да ги съхранявам у дома ако се наложи контрола.Д-т Милев каза, че трябва да ги пазя и винаги могат да се изследват отново!

# 1 181
  • София-България, Израел - където си поискам

Сега се обадих по телефона на мойта лекарка, казах и ,че имам ЧПВ тип 11, тя каза добре, спокойно, да отида на 14.05 ще ми изгори раничката.
Доколкото разбрах, при наличието на ЧПВ трябва да се правят по-често цитонамазки и контролни прегледи.Не вярвям да е някаква мода или прищявка на лекарите.

Установили са как да лекуват вируса може би?  Laughing

# 1 182
  • София
m.v на мен с четчица ми взеха материал, поставиха го в една малка епруветка с р-р и аз го занесох в лабораторията ( в института по вирусология) след няколко дни ми излезе резултата.

jakinik
Къде е това институт по вирусология?
Това нали е изследване за НРV? По-скоро типизация...

срущу Централния затвор в София, има голям паркинг пред сградата, на втория етаж стая 105 или 115 не помня точно.

Благодаря!    bouquet

# 1 183
  • София
jakinik, като вмъкваш цитат пиши извън него.

Относно горенето - раничката се гори дори и да няма ЧПВ.
И какво като се установи номера щама?
Моля те, попитай лекарката си какво чеше да ти прави ако нямаше ЧПВ или ако щамовете бяха с други номера?
Не мога да се отърва от мисълта, че излишно даваме пари за скъпите вирусологични изследвания!

# 1 184
  • София
kamelita,emoli,благодаря ви за отговорите!
Питам, защото лекарката ми каза, че няма проблем и след седмица да се занесе, но те минаха повече от 3 седмици.

Общи условия

Активация на акаунт