Работливи ли са българите?

• 9 987
  • 291
  •   1
Отговори
# 150
  • Out of the Mix
Фивър, с две думи - кой, както се уреди и докъдето му стига капацитетът и може би желанието. Simple Smile

# 151
  • София
Основно второто, понеже първото винаги е до време.
Както е казано: "Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш."

# 152
Аз работя от къщи и нямам нормирано време. Да, мога да си свърша друга работа през деня, ако има кой да ми гледа детето вечерта, за да наваксам. Имам си работа, която трябва да свърша и тя изиска съсредоточаване. Пробвала съм да си ходя с лаптопа по институции, за да работя докато чакам. Не е работа. Ходила съм и на море докато съм на работа (не да се преместя да живея за половин година там) и не можах да си почина.
Аз отговарям на това, че едва ли не при този начин на работа се изкарва, че човек е свободен. Не, хората, които не си клатят краката, не са. Това, което ти описваш, е нещо съвсем различно.

# 153
Не е въпрос до клатене на крака, но си разполагаш с времето. Например може да имаш за 20 минути работа до институция или до лекар и ако работиш в завод извън града и си там около 10-11 часа с пътя, трябва да си пуснеш отпуска. И ако тя е 20 дни годишно, за кое по-напред.

# 154
Много зависи каква е работата. Аз съм работила у дома като фрий ленсър и съм си вършила какво ли не като лични неща. Но просто при мен натоварването не беше перманентно, а на моментни и после като дойде работа зависи колко бързо се работи.

# 155
  • София
Ооо, не става дума за клатене на крака. Още повече, че я примера с племенника ми става дума за инженерна работа, при която грешки могат да костват сериозни загуби на фирмата. Работата му е натоварена и точно тази гъвкавост му помага да не "прегори". Имаше състуденти, които започнаха да работят същото нещо в българския клон на същата компания и напуснаха още в изпитателния срок.
Когато има работа, ако ще не на плажа, а на луната да си, няма кой да я свърши и или я свършваш, или горите или то, и фирмата. За повечето дейности важи.
Дистанционната работа не е почивка.
Но пък разполагаш с времето си, с възможността да не губиш 2 часа над работното време в път от дома до офис и обратно сутрин и вечер, да не бързаш да се чекираш и да се обясняваш защо точно днес си отишъл за 20 Мин до аптеката или си изтичал да заведеш/посрещнеш детето си, не бързаш тепърва след работа да си вършиш по нощите домакинските задачи и т.н. И да, на много места те карат за 30 Мин излизане да си пуснеш половин ден отпуска, което е безумно. Различно е да се наспиш и да почнеш спокойно да работиш, приключвайки по-късно, вместо да станеш по тъмно и да не знаеш на кой свят си първите няколко часа.
И конкретно за фирмата от примера. Смятат, че този метод е доста успешен и имат 150% повишаване на капацитета на служителите през последните години, понеже се чувстват свободни и сами управляват темпа си на работа.

# 156
Аз съм работила хоум, като изключение. Нямаше възможност да свърша нещо важно в комбинация -като например гледане на малки деца, ремонт, чакане с часове някъде, работата ми изискваше съсредоточаване, а и постоянно ми звъняха доставчици и колеги. Ползвала съм ги именно за важни неща -ходене на лекар, да отключа на майстори, когато съм била с лек вирус и съм се чувствала добре да работя, но не съм искала да заразявам колегите. В някоя дупка от десет минути съм си слагала манджа в тенджерата например. Единия път имах 20 минути лична работа в един куриерски офис и цяла сутрин не успях да намеря пролука, изтичах в обедната почивка. Но това пак е нещо, работата ми беше извън града и ако бях присъствено, нямаше и в почивката да мога. Но работата на компютър не ми обхващаше цялото работно време, имаше неща, които трябваше да се свършат на място присъствено всеки ден и когато съм оставала хоум винаги съм молила колеги да го свършат. Съответно старала съм се да сведа тези дни до минимум. Те й не бяха регламентирани писмено, бяха един вид жест от работодателя към дългогодишни служители. В новата ми работа също има много неща, които могат да се свършат само на място, плюс това се работи и с много хартиени документи и ще е трудно да работя от вкъщи, въпреки, че имам лаптоп. Гледам и колегите ползват хоум само, когато супер спешно им се налага, аз още не съм. Иначе и на мен пътя ми се връзва по повече от час в посока, ама в крайна сметка аз съм си го избрала. Ако работата ми позволяваше, бих избрала някакъв хибриден режим, например 50:50 , не бих стояла и по цяла седмица в къщи.

# 157
Точно инженерите, не са най-удачен примери, освен малка част от тях, които са малко канцеларски плъхове или развой, но дори последните не могат да карат само на компютър от тях.
Повечето истински инженери са с хибридно работно време, 1-2 дни в тях, другото на работа или пък 100% на работа.
Все пак това което се прави на теория, в един момент трябва да се направи и на практика и не става от стола вкъщи.
Сега, ако се говори за т.нар софтуерни инженери, които не са никакви инженери, защото повечето са с курсове, а нямат диплома за инженер, е друга работа, те могат цял живот да са си в тях.

# 158
  • София
Той конкретно е проектант в специфична строителна област. Веднъж на 3-4 месеца ходи за по седмица в офиса в Германия. Работа в заводите и по обектите няма.
Братовчед ми работи в същата фирма, отново от България, но в друга структура. Той ходи 2 пъти в годината до офиса - за годишното парти през лятото и за Коледното през зимата.
Инженерните специалности са много и зависи от естеството им на работа дали са по обекти или не.

Аналогично е при нас. Аз можех, когато работех, изцяло да работя от дома. Съпругът ми трябва обаче да се вижда с клиенти и да ходи в Съда и до други институции, което не му пречи през останалото време да си работи от дивана или от плажа/басейна. Това, че сме в една кантора не означава, че правим едно и също, а всеки си има специфична дейност.

# 159
  • Пловдив
Основно второто, понеже първото винаги е до време.
Както е казано: "Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш."
Николай Хайтов, "Мъжки времена". " едно е да ти се иска, друго е да можеш, а пък трето и четвърто — да го направиш.

# 160
Еее, каква е тази работна седмица 36 часа в Германия? Това е супер изключение.  Нормално е между 37,5 до 42 часа седмично. И въобще цялата рази лежерност е изключение.  Моят мъж е IT и работи хомофис частично, но 2 дни е в офиса. Тук се коментират изключенията като нещо обичайно. Отделно аз с моята професия си ходя всеки ден на работа.

# 161
  • София /Абсурдистан
Синът ми е ИТ и в тяхната фирма само един ден ден може работа от дома.

# 162
Е пък какъв строителен/машинен инженер си, ако не си плътно по обектите или до производствените машини? Но явно щом германците са го измислили - става.
Едни от най-добрите ВиК проектанти, които познавам има фирма, предлагаща ВиК услуги, от сериозни обекти, с багери до изпълнение на инсталации. И когато е натоварено, лично той си ходи да лепи тръби. Един електро или ОВиК проектант, не може да сравнява само на хартия децибелите, които произвежда една термична машина, ако не е  виждал или чувал в действителност как работи такава машина. А всяка година измислят нови, пък как е монтирана, на какво място. Един строителен инженер, трябва да си приеме армировките, кофражите. Машинен инженер да си види наживо готовата продукция, електронен - тества елементите.
Как става инженер от дивана ??? Това си е един чертожник, да представя на хартия идеите на инженера/архитекта - аз това работя, въпреки че ходя по обектите по други причини.

# 163
  • София
Написах, че е голяма международна компания, а служителите са от цял свят. Трудно някой индиец или аржентинец ще ходи всеки ден до офиса с неколкочасов полет.
Проектантите изработват проектите в една страна, които после отиват в заводи в други страни и там се изпитват, за да се доставят до клиенти в трети страни.
То сега остава да напиша и фирмата, и името на племенника и на братовчед ми. Wink
Писах по отношение на организацията на работа в други европейски страни. Надали във всички фирми и производства е така.
Дадох пример и с нашата професия, която също позволява такъв тип работа.
Т.е. някои дейности го позволяват, други не, което не означава, че човек си почива, работейки.
Независимо как и откъде се работи, неработещите в един момент отпадат от пазара. Дори и тези, които имат "човек", в един момент остават без подкрепа и пак рядко остават да си мързелуват до пенсия.

# 164
  • Тра-ла-ла
Проектантът не ходи всеки ден да приема армировка или каквото приема според специалността. Ако е избрал консултантска дейност - също не винаги се изисква ежедневно присъствие на обекта. Може да работи в офертен отдел и т.н. Чертожници звучи обидно. Проектанти са. Нямат полевия опит на техн. ръководители, но и последните почти никога не с били проектанти. Едните предпочитат офисна работа, другите се изприщват да стоят в офис 😁

Общи условия

Активация на акаунт