Отговори
# 30
Здравейте, благодаря ви за възможността да получа и вашият съвет. Успешно и постоянно лекувам  розацея със солантра и метроруборил, при последната консултация с дерматолога си изследвах фецес за хеликобактер, който излезе с положителен резултат. Миналата седмица посетих гастроентеролог, като нямам изменения във вътрешните органи, нямам фамилна обремененост и по принцип проблеми със стомаха. Назначеното лечение е по схема 5 дни антибиотик Оспамокс и Нолпаза 20 мг. сутрин и вечер, и вторите пет дни антибиотик Левокса 500 мг. и Метронидазол 200 мг. Плюс Нолпаза сутрин и вечер, антибиотиците са на 12 часа по 1 левокса, а по 2 метронидазол. Днес е трети ден от този прием, но в изключително раздразнен стомах и явно реакция преустановявам взимането им. Имам изтръпване на крайниците, замаяност и гадене и много силни и остри болки в стомаха, не ми се е случвало до момента. Лекуващия лекар ме увери че това е метода или един от методите след проучване доказан за изчистване от бактерията. Вече 12 часа дори и след спиране на всичко имам подут корем и общо неразположение не мога и да се храня. Въпросът ми към вас е дали изобщо съм успяла да направя нещо с този си прием за двата антибиотика само за 3 дни и според Вас има ли изобщо полза от над седмицата взимане на 3 различни антибиотика? Какво мога да направя и как да постъпя напред, знам че след 45 дни трябва да пусна отново проба за изследване, но да не очаквам ефект по думите на лекуващият ме гастроентеролог.
Очаквам вашето мнение и Ви благодаря за отговора.

Здравейте!
Това е най-странното лечение, което съм чувала. Не знам как по-меко да се изразя!
Потърсете друг гастроентеролог за да Ви прегледа, да оцени находките и да Ви изпише адекватно лечение.

# 31
  • Sofia
Благодаря ви за светкавичния отговор и наистина съм много изненадана, да не кажа шокирана, и след като и изживях ужаса нощес. Ще се консултирам и с друг лекар, няма да Ви моля да уточните защо е странно лечението и всъщност пак да Ви питам има или няма да има никакъв ефект, но ако все пак прецените и е етично тук във форума може да конкретизирате.
Благодаря и лека вечер!

# 32
Здравейте, доц. Д-р Симонова, моля да ме посъветвате какво да направя. От малка се боря с гастрити и запек. Бях много слаба. С гастрита се справих, но не и със запека. Нищо не ми помага. Аз съм слаба, храня се здравословно , пия вода по 2 литра на ден, не съм пушач, никога не съм пила алкохол, но за съжаление съм с тежък запек , с кървене.
Вече не знам какво да правя? Ходя до тоалетна с много мъки до 2 пъти в седмицата. Какво ще ме посъветвате?
Благодаря Ви, предварително!

# 33
здравейте д-р Симеонова.
Жена на 37 г. съм и скоро ми откриха полип в жлъчката-8 мм и възпалена жлъчка/ от към прегъната част. Като цяло никога не съм имала проблеми с храносмилателната система. Миналата година заради алергия бях на диета само на хляб и вода 3 м. и след това пих чай от коприва 2 седмици. След започването на нормалното хранене и започнаха проблемите ми- първоначално страшни хемороиди -3 на бр., газове, къркорене на червата и болки в жлъчката от време на време. Докторът ми назначи само диета и енгилен заради възпалението. Аз не го почнах поради алергията ми към амброзия и съставките на това лекарство. Вие какво бихте ми препоръчали и посъветвали?
Сладко много рядко консумирам, безалкохолни и алкохол не приемам, не пуша,  много бързо свалям килограми ако не се храня нормално. Винаги съм гладна, но не качвам килограми- поддържам 55 кг за 160 см височина. Консумирам и всеки ден плодове, храня се 3 пъти на ден и пия около 3-4 л вода дневно.
Благодаря Ви предварително.

# 34
Благодаря ви за светкавичния отговор и наистина съм много изненадана, да не кажа шокирана, и след като и изживях ужаса нощес. Ще се консултирам и с друг лекар, няма да Ви моля да уточните защо е странно лечението и всъщност пак да Ви питам има или няма да има никакъв ефект, но ако все пак прецените и е етично тук във форума може да конкретизирате.
Благодаря и лека вечер!

Здарвейте!
Дали ще има ефект от 1-2 дни лечение не знам. Схемите за лечение, които се препоръчват са от 14 дни пълен курс на лечение. Може да проверите с НР антиген във фецес

# 35
здравейте д-р Симеонова.
Жена на 37 г. съм и скоро ми откриха полип в жлъчката-8 мм и възпалена жлъчка/ от към прегъната част. Като цяло никога не съм имала проблеми с храносмилателната система. Миналата година заради алергия бях на диета само на хляб и вода 3 м. и след това пих чай от коприва 2 седмици. След започването на нормалното хранене и започнаха проблемите ми- първоначално страшни хемороиди -3 на бр., газове, къркорене на червата и болки в жлъчката от време на време. Докторът ми назначи само диета и енгилен заради възпалението. Аз не го почнах поради алергията ми към амброзия и съставките на това лекарство. Вие какво бихте ми препоръчали и посъветвали?
Сладко много рядко консумирам, безалкохолни и алкохол не приемам, не пуша,  много бързо свалям килограми ако не се храня нормално. Винаги съм гладна, но не качвам килограми- поддържам 55 кг за 160 см височина. Консумирам и всеки ден плодове, храня се 3 пъти на ден и пия около 3-4 л вода дневно.
Благодаря Ви предварително.

Здравейте!
Ако въпростът ви е дали да приемате заради възпалението в жлъчния мехур - не. Възпалена жлъчка както ми пишете не се лекува с хранителни добавки. Бих ви посъветвала да се доуточни диагнозата по отношение на жлъчния мехур и след това и терапията по този повод.

# 36
Здравейте, доц. Д-р Симонова, моля да ме посъветвате какво да направя. От малка се боря с гастрити и запек. Бях много слаба. С гастрита се справих, но не и със запека. Нищо не ми помага. Аз съм слаба, храня се здравословно , пия вода по 2 литра на ден, не съм пушач, никога не съм пила алкохол, но за съжаление съм с тежък запек , с кървене.
Вече не знам какво да правя? Ходя до тоалетна с много мъки до 2 пъти в седмицата. Какво ще ме посъветвате?
Благодаря Ви, предварително!

Здравейте!
Бих ви посъветвала да се обърнете към гастроенетролог за по-подробни изследвания. Трябва да се проведе клиничен преглед, лабораторни и образни изследвания. Кървенето при изхождане, дори да се предполага, че се дължи на хемороиди изсисква диагностична колоноскопия.

# 37
  • Sofia
Много Ви благодаря за вниманието 🙂 след като се зачетох и аз видях че пет дни с единият антибиотик и 5, а в моя случай 3 с другите два няма как да има реален ефект. Въпроса ми е в случая станала ли е бактерията по -устойчива или е резистентна вече на тези АБ след като съм спряла внезапно и все пак дали имам шанс да повторя лечението и да има благоприятен ефект. Също така си мисля дали неразположенията не идват именно от метронидазола? И има ли как да се избегнат, не съм страхлива и неопитна откъм лекарства, но за толкова години наистина от лекарства такова нещо не ми се беше случвало.

Благодаря Ви още веднъж за отговорите.

Благодаря и лека вечер!

Здарвейте!
Дали ще има ефект от 1-2 дни лечение не знам. Схемите за лечение, които се препоръчват са от 14 дни пълен курс на лечение. Може да проверите с НР антиген във фецес

# 38
Здравейте , бях на преглед при гастроентеролог и ми изписа метилпреднизолон и пробиотик за лечение . Странно ми е за лечение на подут стомах  с болка такова лечение . Моля за мнение

# 39
  • София
Здравейте, д-р Симонова. Какво бихте постъпили, ако имате пациент с оплакване от подуване и разтягане в областта между пъпа и слънчевия сплит, безболезнени спазми, слабо гадене. Гастроскопия показва повърхностен гастрит и дуоденит. Ехографията е без особености. Няма типични гастритни симптоми, няма и не е имало болка. Няма реакция към дразнещи храни. Храносмилането и емилинацията са почти перфектни (но е имало леко разхлабване след последните антибиотици).Лекарствата за гастрит не влияят и не лекуват, антиацидните средства също. Единствено помагат ментова тинктура и Кока-Кола.
Проблемите започват след пиене на антибиотик няколко години преди това и се влошават значително след терапията за Хеликобактер (малко количество, успешна ерадикирация, проба  фецес и биопсия). Въпреки вероятната дисбиоза, е имало само редки случаи на проблеми с дебелото черво (разхлабеност, газове и слаба болка, често след ядене на бобови), но те не засягат проблемното място. Елиминационна диета не показва непоносимост към млечни и глутен. Може би чувствителност към бобови, но не всеки път, изключени са.
Какво бихте посъветвали този пациент, д-р Симонова?

# 40
Здравейте забелязах подобен случай на моя в преден въпрос - поради подут корем и газове, понякога запек,  диагнозата е синдром на раздразненото черво .  Тест за непоносимост към зърнени е негативен, възпаление с проба не се откри, колокоскопия на червата - всичко е ок . Сега ще гледат стомаха, но аз много не разбирам какво общо има стомаха. Имала съм загуба на тегло , но аз обясних, че е защото заради дискомфорта хапвам съвсем малки количества и то ограничени неща. Все пак ще отида.
Млечни не ми правят проблем според мен и моите наблюдения. 
Въпроса ми е - ако и изследванията на стомаха също излезнат ок, то какви други непоносимости е добре да бъдат изследвани?
Защото малко се чувствам като имам проблем, но не се открива с тежката артилерия ,  да не ме виждат като лъжливото овчарче?
Аз лично се чудя дали не е свързано с определени мазнини? Ползваме изключително зехтин или масло . Може да пробвам да сменя зехтина с нещо друго и да пробвам?
Имате ли препоръки или насоки какво и как да се пробва?
Добавям, че според мен нямам проблеми с плодова захар .  Плодове ям без проблеми.
Но опитвам да не ям сурови плодове и дори зеленчуци с другото хранене. ОСтавям време след това или преди това.
Друго, което започнах да правя след съвет от познати е да изпивам по чаша топла вода с лъжица мед сутрин на гладно.

Последна редакция: чт, 26 юни 2025, 11:42 от bella-ciao

# 41
Здравейте доцент Симеонова,имам камъни в жлъчката жлъчния мехур е пълен, изключен съветват ме да я махна, защото съм решила да правя инвитро със донорски яйцеклетки аз съм на 46год.Завишени са ми ГГТ   на какво се дължи 67,0 референтна стойност ---5,0--38,0

# 42
Здравейте доцент Симеонова,имам камъни в жлъчката жлъчния мехур е пълен, изключен съветват ме да я махна, защото съм решила да правя инвитро със донорски яйцеклетки аз съм на 46год.Завишени са ми ГГТ   на какво се дължи 67,0 референтна стойност ---5,0--38,0

Здравейте!
Задавате ми много важен за Вас въпрос, но отговорът не е еднозначен. Не е за онлайн консултация. Много зависи от каква е Вашата минала анамнеза - била ли е симптоматична тази холелитиаза, как изглежда ехографски този жлъчен мехур - има ли белези на хронично възпаление, колко и какви са жлъчните камъни и др. Има и повишен холестатичен ензим, защо? Съветвам Ви да се обърнете, към гастроенетролг за да оцени всички тези фактори, които да помогнат да се направи наякаква прогноза. Иначе е разбираемо менеитео на колегите акушер-гинеколози да минимализират всички рискове пред една асистирана бременност на 46 години. Желая Ви успех!

# 43
Здравейте забелязах подобен случай на моя в преден въпрос - поради подут корем и газове, понякога запек,  диагнозата е синдром на раздразненото черво .  Тест за непоносимост към зърнени е негативен, възпаление с проба не се откри, колокоскопия на червата - всичко е ок . Сега ще гледат стомаха, но аз много не разбирам какво общо има стомаха. Имала съм загуба на тегло , но аз обясних, че е защото заради дискомфорта хапвам съвсем малки количества и то ограничени неща. Все пак ще отида.
Млечни не ми правят проблем според мен и моите наблюдения. 
Въпроса ми е - ако и изследванията на стомаха също излезнат ок, то какви други непоносимости е добре да бъдат изследвани?
Защото малко се чувствам като имам проблем, но не се открива с тежката артилерия ,  да не ме виждат като лъжливото овчарче?
Аз лично се чудя дали не е свързано с определени мазнини? Ползваме изключително зехтин или масло . Може да пробвам да сменя зехтина с нещо друго и да пробвам?
Имате ли препоръки или насоки какво и как да се пробва?
Добавям, че според мен нямам проблеми с плодова захар .  Плодове ям без проблеми.
Но опитвам да не ям сурови плодове и дори зеленчуци с другото хранене. ОСтавям време след това или преди това.
Друго, което започнах да правя след съвет от познати е да изпивам по чаша топла вода с лъжица мед сутрин на гладно.

Здравейте!
Смятам, че колегите които са Ви преопъчали колоноскопия и след това гастроскопия са прави. Това са правилата, да се изключи болестен процес и тогава се поставя диагноза - дразним колон или синдром на раздразненото черво. Сигурна съм, че страдате и Ви вярвам. Ако Ви поставят диагноза дразним колон след гастроскопията Ви преопъчвам диетолог. Така, че стигнете до режим на хранене подходящ за Вас. Храненето и психичното състояние за ключови в овладяването на симптоматиката.

# 44
Здравейте, д-р Симонова. Какво бихте постъпили, ако имате пациент с оплакване от подуване и разтягане в областта между пъпа и слънчевия сплит, безболезнени спазми, слабо гадене. Гастроскопия показва повърхностен гастрит и дуоденит. Ехографията е без особености. Няма типични гастритни симптоми, няма и не е имало болка. Няма реакция към дразнещи храни. Храносмилането и емилинацията са почти перфектни (но е имало леко разхлабване след последните антибиотици).Лекарствата за гастрит не влияят и не лекуват, антиацидните средства също. Единствено помагат ментова тинктура и Кока-Кола.
Проблемите започват след пиене на антибиотик няколко години преди това и се влошават значително след терапията за Хеликобактер (малко количество, успешна ерадикирация, проба  фецес и биопсия). Въпреки вероятната дисбиоза, е имало само редки случаи на проблеми с дебелото черво (разхлабеност, газове и слаба болка, често след ядене на бобови), но те не засягат проблемното място. Елиминационна диета не показва непоносимост към млечни и глутен. Може би чувствителност към бобови, но не всеки път, изключени са.
Какво бихте посъветвали този пациент, д-р Симонова?

Здравейте!
Има инфермация при Вас, която трябва да се изясни:
- "Гастроскопия показва повърхностен гастрит и дуоденит" - кога е била тази гастроскипия? Каво е било поведението? Кави са били първо началните симптоми?
-"Проблемите започват след пиене на антибиотик няколко години преди това и се влошават значително след терапията за Хеликобактер (малко количество, успешна ерадикирация, проба  фецес и биопсия). Въпреки вероятната дисбиоза, е имало само редки случаи на проблеми с дебелото черво" - Кой е доказал, че няма дисбиоза?
- Имате ли колоноскопия?
Има доста въпроси да се зададат и на доста въпроси да се намери отговор, за да се дадат съвети за по-нататъчно повоедение. Затова съветът ми е да се обърнете към гастроенетролог за да се уточни проблемът.

Общи условия

Активация на акаунт