Отговори
# 120
Здравейте доц. Симонова,
Какво лечение бихте препоръчали при ерозивен гастрит? Има ли опасност при нелечение,  поради факта, че пациента няма сериозни оплаквания, гастрита да премине в язва? Избягват се дразнещи, пържени и пикантни храни.
Диагнозата е поставена при гастроскопия.

Здравейте!
Какво Ви препоръча лекарят, направил гастроскопията? За избора на лечение има значение има ли инфекция с Хелкобактер пилори, или не. При ерозивен гастрит обикновено пациентите имат оплаквания. Диетата е много важна, но се налага и медикаментозно лечение. Това не е безобидна диагноза. Обърнете се към лекаря, направил изследването, за да Ви изпише терапия, съответстваща на находката.

Последна редакция: сб, 13 дек 2025, 10:37 от Рaдост

# 121
Здравейте, д-р Симеонова, имам проблем с ануса от един месец и половина. От тогава изпитвам парене и болка в ануса. До момента съм посетила хирург, който установи вътрешен хемороид, който не е възпален предписа масту. След 3 дневно ползване получих силно парене. След това посетих гастроентериог, който каза вътрешен хемороид и ми изписа бутирект свещички веднъж вечер. След поставяне около 30мин. имам силни болки от тях. Слагам ги вече 8 дни, но резултат няма. Симптомите са парене и болка, която се засилва след изхождане. Понякога паренето е концентрирано от лявата страна, понякога се усеща по целият анус. Днес вече забелязах и прозрачна слуз по изпражненията. Но кръв не съм имала и изпражненията винаги са твърди. Моля за съвет, какво да направя. Благодаря предварително!

# 122
Здравейте,

На 44 години съм, от София.
Имам хеликобактер пилори намерен на 23.08.2025г чрез изследване на фецес - 8.55 единици.

След него по предписание на гастроентеролог направих лечение с антибиотици както следва:
- Тетрациклин 4 пъти на ден, през 6 часа, по 500 мг за 14 дни
- Метронидазол 2 пъти на ден, през 12 часа, по 2 таблетки за същите 14 дни
- Улкамед 2 пъти на ден по 2 таблетки за същите 14 дни
- Микомакс - 5 капсули - това беше да не развия гъбички, доколкото помня и беше по една капсула през няколко дни за 14-те дена с антибиотиците
- Пулсет - 2 пъти на ден по 20 мг за 1 месец
Изкарах целия курс. На 04.10.2025г  си направих нов тест на фецес и беше още по зле - имах 21.1 единици хеликобактер пилори.

Отидох при различен гастроентеролог, на 08.10.2025г и той ми предписа следното лечение:
- Оспамокс - 2 пъти на ден, през 12 часа, за 7 дни
- Левофлоксацин - 1 таблетка веднъж на ден, за вторите 7-дни след оспамокса
- Метронидазол 2 пъти на ден, през 12 часа, по 2 таблетки мг за 7 дни за същия период както Левофлоксацина
- Пулсет - 2 пъти на ден по 1 капсула за 1 месец
Пак изкарах целия курс и на 15.11.2025г си направих нова тест на фецес и беше отново положителен - 13.3 единици.

Имах съмнение, че някъде отвън приемах тази бактерия - спрях да пия вода от чешмата по време на курсовете. Всичко се миеше старателно и т.н, но пак си остана бактерията.
Също постоянно съм приемал и пробиотици на синкванон според предписанието им по 2 на ден и на разстояние във времето от антибиотиците (само без периода с тетрациклина).

Въпросът ми е има ли начин да се разбере с някакво изследване какъв щам на бактерията имам за да е ясно какви антибиотици биха имали ефект?

Защото не искам пак да ми предпишат някакви антибиотици, които да ги тестват дали биха повлияли на бактерията. Защото така на проба-грешка аз мога да направя още много курсове с антибиотици без никакъв ефект върху бактерията, а само негативен върху общото ми здраве.

Благодаря предварително,
Павел.

# 123
Скрит текст:
Здравейте,

На 44 години съм, от София.
Имам хеликобактер пилори намерен на 23.08.2025г чрез изследване на фецес - 8.55 единици.

След него по предписание на гастроентеролог направих лечение с антибиотици както следва:
- Тетрациклин 4 пъти на ден, през 6 часа, по 500 мг за 14 дни
- Метронидазол 2 пъти на ден, през 12 часа, по 2 таблетки за същите 14 дни
- Улкамед 2 пъти на ден по 2 таблетки за същите 14 дни
- Микомакс - 5 капсули - това беше да не развия гъбички, доколкото помня и беше по една капсула през няколко дни за 14-те дена с антибиотиците
- Пулсет - 2 пъти на ден по 20 мг за 1 месец
Изкарах целия курс. На 04.10.2025г  си направих нов тест на фецес и беше още по зле - имах 21.1 единици хеликобактер пилори.

Отидох при различен гастроентеролог, на 08.10.2025г и той ми предписа следното лечение:
- Оспамокс - 2 пъти на ден, през 12 часа, за 7 дни
- Левофлоксацин - 1 таблетка веднъж на ден, за вторите 7-дни след оспамокса
- Метронидазол 2 пъти на ден, през 12 часа, по 2 таблетки мг за 7 дни за същия период както Левофлоксацина
- Пулсет - 2 пъти на ден по 1 капсула за 1 месец
Пак изкарах целия курс и на 15.11.2025г си направих нова тест на фецес и беше отново положителен - 13.3 единици.

Имах съмнение, че някъде отвън приемах тази бактерия - спрях да пия вода от чешмата по време на курсовете. Всичко се миеше старателно и т.н, но пак си остана бактерията.
Също постоянно съм приемал и пробиотици на синкванон според предписанието им по 2 на ден и на разстояние във времето от антибиотиците (само без периода с тетрациклина).

Въпросът ми е има ли начин да се разбере с някакво изследване какъв щам на бактерията имам за да е ясно какви антибиотици биха имали ефект?

Защото не искам пак да ми предпишат някакви антибиотици, които да ги тестват дали биха повлияли на бактерията. Защото така на проба-грешка аз мога да направя още много курсове с антибиотици без никакъв ефект върху бактерията, а само негативен върху общото ми здраве.

Благодаря предварително,
Павел.

Здравейте!
Във Вашия случай трябва да се направи културелно изследване за Хеликобактер пилори. Това означава да се вземат стомашни биопсии по протокол, в специална среда, и да се изпратят за микробилогично изследване. Тъй като се изискват специални условия за култивиране, много малко микробилогии го правят. Принципно и по света не се прави често. В София аз знам само една лаборатория в Медицинска академия, която прави такова културелно изследване, но може и да има и други. При това изследване, ако се изолира Хеликобактер пилори, се прави и антибиограма т.е. на кои антибиотици е чувствителен бактерият, и според тези резултати би се направило последващото лечение. Има обаче задължителни условия, които да се спазят, преди да се направи това изследване. А именно: да няма прием на антибиотици поне 4 седмици и да няма прием на инхибитори на протонна помпа поне 2 седмици. Иначе ще се получи фалшиво негативен резултат.

Последна редакция: пт, 19 дек 2025, 19:50 от Рaдост

# 124
Скрит текст:
Здравейте, д-р Симеонова, имам проблем с ануса от един месец и половина. От тогава изпитвам парене и болка в ануса. До момента съм посетила хирург, който установи вътрешен хемороид, който не е възпален предписа масту. След 3 дневно ползване получих силно парене. След това посетих гастроентериог, който каза вътрешен хемороид и ми изписа бутирект свещички веднъж вечер. След поставяне около 30мин. имам силни болки от тях. Слагам ги вече 8 дни, но резултат няма. Симптомите са парене и болка, която се засилва след изхождане. Понякога паренето е концентрирано от лявата страна, понякога се усеща по целият анус. Днес вече забелязах и прозрачна слуз по изпражненията. Но кръв не съм имала и изпражненията винаги са твърди. Моля за съвет, какво да направя. Благодаря предварително!

Здравейте!
Направете нова консултация, след като болките не преминават. По-добре при хирург - те правят аноскопия и могат добре да огледат аналния канал. Разбира се, може и при гастроентеролог. Може да имате фисура, т.к болките са силно изразени и не се повлияват от стандартната терапия за хемороиди. Едни неусложнени хемороиди не протичат така

Последна редакция: пт, 19 дек 2025, 19:51 от Рaдост

# 125
  • София
Здравейте, доц. Симонова!
Честита Коледа! Бъдете здрава и много щастлива!

Моят въпрос е малко по-различен.
Има ли медикамент, аналог на Пантопразол, който да не дава фалшив, полеви тест за наркотици.
Моят съпруг, който задължително трябва да го приема, отказва, поради тази причина. Неговият лекар (Гастроентеролог) не успя да посочи такъв медикамент.
https://pharmacoznanie.bg/false_positive_drug_test/
ПП.
Има Хиатална херния и това налага, приема на Пантопразол.

# 126
Здравейте,

Пиша Ви за сина ми на 8 год. Всичко започна преди близо 8 дни с оплаквания за болки около пъпа и запек - това се появи 2 дни след като пристигнахме в Тайланд. Давам му Дуфалак 15мл вечер + червена боровинка с пробиотици. Първите дни от запека повръщяше от напъване и акаше много малко на ден 7ми се изака хубаво 2 - 3 пъти, сега ден 8 ака през около 1 час по много малко тънки и меки фекалий.
В България 1 седмица преди да заминем пак го болеше около пъпа ходихме на видеозон и казаха, че е на нервна почва и му дадоха хомеопатично Неврохил и Спакуприл.
Давах му и от тях 7 дни днес ги спрях.

Като цяло в момента просто ака доста често по много малко и след всяко хранене му се ходи до тоалетна. Може ли да ни дадете съвет? С харненето тук е много трудно дава ме му диня малко, ябълков сок, пуканки, но яде картофи и пиле само другото ядене не му харесва. В момента не го боли корема.

# 127
  • В.Търново
Здравейте! Имам близка възрастна жена, която лежа септември месец в кардиологично отделение и са й правили бързи тестове за Хепатит В, С, Хив, Сифилис. На бързия тест тип касета HCV излиза позинивно. Това какво означава? От отделението не са казали абсолютно никакви препоръки за това, личната не знам дали е потърсена от нея самата след изписване. Моята позната казва, че личната й е казала, че нищо й няма, но ме съмнява дали въобще е ходила при нея. От епикризата виждам, че чернодробните са й в норма. Въпроса ми е дали трябва да се изследва на апарат чрез кръвен тест? Жената отказва да се изследва, а близките й се притесняват за нея и тях самите.

# 128
Здравейте, докторе!

От десетилетия съм с хроничен колит и се справям някак с проблема. Обаче от февруари тази година започна нещо, което няма общо с колита и досега не съм успяла да разбера какво е. Ще го опиша в скрит текст, защото е неприятно.
Скрит текст:
Започва неочаквано  и се повтаря на всеки 1-2 до 3 месеца, като следва една и съща схема. Някоя сутрин се събуждам и имам кашаво изхождане със силна миризма. Независимо от това, че взимам мерки с лека храна и пробиотик на другия ден обикновено получавам разстройство със слуз, но без кръв. Затягам диетата и пия лупедиум или смекта и след 1-2 дни разстройството спира, но проблемът се задълбочава, защото дебелото черво започва да се пълни с някаква слузеста течност, червата ми бълбукат, боли ме остро корема, непрекъснато имам позиви за ходене по голяма нужда и излизат много газове, а тази слузеста течност изтича на силна струя. Това ме облекчава временно за около 1-2 часа, после пак. Не мога да спя, защото и през нощта ставам непрекъснато до тоалетна, но изпражнения не излизат, а само слузеста течност. Нямам температура, не повръщам и не губя апетит, но е ужасно тежко и уморително. Това продължава 3-4 дни като редовно взимам ентерол и съм на диета, но без резултат. След тези 3-4 дни отново получавам разстройство и след 1-2  дни то също спира, слузестата течност изчезва и всичко се оправя. Случва се още 2-3 дни да откривам по малко слуз на хартията понякога, друг път направо всичко си е както преди. Всичко приключва за около 9-10 дни. През останалото време нямам сериозни оплаквания от червата. Целият ми проблем е свързан с тази слузеста течност, на нея се дължат всички проблеми. Казах на гастроентеролога, при който се лекувам за този проблем, защото този месец беше прекалено тежко и тя ми каза да си пусна изследвания за клостридиум и копрокултура. Излязоха отрицателни в лаборатория Рамус, но аз реших да ги повторя отново в Писанец. Там също резултатът е отрицателен за всичко изследвано. През тези 8-9 месеци съм си правила също изследване за хранителни непоносимости като съм включила всички храни, които консумирам. Правила съм също изследване калпротектин и окултна кръв и всичко е било отрицателно. Спазвам диета без пържено, мазно, тежки храни, пикантни, не пия газирано и алкохол, не пуша. Не знам какво става и съм отчаяна. Имам нужда някой да ми каже накъде да се ориентирам за изследване и установяване на проблема. Очаквам съвет.

ПП. Имуносупресирана съм от почти 18 години заради автоимунно гастро заболяване - ПБЦ. През лятото ми извадиха жлъчката, тъй като имах съмнения, че камъните в нея може да ми правят тези проблеми, но явно не е това. Всички чернодробни изследвания  са ми в норма през цялото време, както и при последния контролен преглед преди 25 дни.

Благодаря!

# 129
Здравейте д-р Симеонова,

Скрит текст:
Имам болка в дясно подребрие отпред (от 30 дни в месеца, 3-4 дни я няма, т.е. е постоянна), дясно подребрие отзад (рядко, но я има, може би 6-7 дни в месеца), ляво подребрие отпред (много рядко) и в средата отпред (4 пръста над пъпа) (много рядко. (Трябва да кажа, че органите ми са леко смъкнати надолу, така каза 2ят гастроентеролог). Болките започнаха след пикантна вечеря ... може да е съвпадение, ... Болките ги няма, когато имам запек, примерно 5 дни.
Един гастроентеролог каза: жлъчката е сгъната и заради нея). Вторият гастроентеролог каза, че не е от жлъчката, нито от малките хемангиоми, които откри на черения дроб, десен лоб.
От 20-годишна страдам от запек, подуване, усещане за стягане, опъване и т.н. Тези симптоми се изостриха след лек ковид 2021-ва година, който включваше леки симптоми,
но продължителна диария, която през последните 2 години отшумя.
И така вторият гастроентеролог заключи СРЧ.
Така си страдам ежедневно ... Примирила съм се но
Моят въпрос е, защо СРЧ причинява болка? И аз все така не мога да разбера защо болките са все на едни и същи места? Какво е медицинското обяснение?

# 130
  • София
Здравейте, д-р Симонова и Честита Нова година! Нека е пълна с нови възможности и радост!
Благодаря за възможността да задам въпрос!

Преди около 10 години лежах в гастроентерологично отделение с цел колоноскопия и гастроскопия по повод хроничен запек и подут корем.
Тогава ми казаха, че не е добре да се пият хранителни добавки на билкова основа, защото не се разтварят напълно в стомаха и се получават наслагвания в червата, които водят до проблеми. Но след това други лекари , не гастроентеролози, са ми изписвали именно такива добавки и са били изненадани, когато формулирам причините за отказа си от тези добавки с изтъкнатото наслагване.

1. Вашето мнение какво е? Получава ли се такова наслагване и ако например приемам дадена билкова добавка под формата на сироп или си варя отвара, пак ли ще има наслагване, или важи само за таблетки/капсули?

2.Към днешна дата регулирам запека и подуването с диета и пробиотици, но периодично се налага да сменям пробиотика, защото спира да действа. В момента пак издирвам пробиотик и ще бъда благодарна, ако ми препоръчате такъв.

# 131
Здравейте. Колко дълго без прекъсване могат да се приемат Дуспаталин, Лансопрол и Зирид? Ако се налага прекъсване, в каква схема може да се поднови употребата им?

# 132
Скрит текст:
Здравейте, доц. Симонова!
Честита Коледа! Бъдете здрава и много щастлива!

Моят въпрос е малко по-различен.
Има ли медикамент, аналог на Пантопразол, който да не дава фалшив, полеви тест за наркотици.
Моят съпруг, който задължително трябва да го приема, отказва, поради тази причина. Неговият лекар (Гастроентеролог) не успя да посочи такъв медикамент.
https://pharmacoznanie.bg/false_positive_drug_test/
ПП.
Има Хиатална херния и това налага, приема на Пантопразол.

Здравейте!
Изненадана съм от тази статия, но може и да е така. Лекарства от същата група са: Омепразол, Езомепразол и Ланзопразол. Те могат да се използват вместо Пантопразол. Действието им е същото върху стомашната секреция. Дали дават фалшиви позитивни тестове за наркотици, не ми е известно. Категорично нямат нищо общо с опиатите или бензодиазепините, които са забранени.

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 10:50 от Рaдост

# 133
Здравейте! Имам близка възрастна жена, която лежа септември месец в кардиологично отделение и са й правили бързи тестове за Хепатит В, С, Хив, Сифилис. На бързия тест тип касета HCV излиза позинивно. Това какво означава? От отделението не са казали абсолютно никакви препоръки за това, личната не знам дали е потърсена от нея самата след изписване. Моята позната казва, че личната й е казала, че нищо й няма, но ме съмнява дали въобще е ходила при нея. От епикризата виждам, че чернодробните са й в норма. Въпроса ми е дали трябва да се изследва на апарат чрез кръвен тест? Жената отказва да се изследва, а близките й се притесняват за нея и тях самите.

Здравейте! Позитивните антитела за хепатит С означават среща с вируса на хепатит С, но не могат да разграничат активна от минала (излекувана) инфекция. Тестът, който ще разграничи активна от минала инфекция, е PCR HCV RNA. Това е кръвен тест. Ако е наличен вирусът там, значи активна инфекция и се налага лечение, ако е негативен - това означава минала, излекувана инфекция и не се налага лечение. Лечението за HCV e специфично и трябва да се обърнете към Клиника по гастроентерология, акредитирана за изписване на такова антивирусно лечение. Има информация на сайта на НЗОК. По отношение на това какви мерки трябва да спазят близките при евентуална активна HCV инфекция - да се обърнат към личния си лекар. Това е информация, която лекарите знаят.

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 10:52 от Рaдост

# 134
Здравейте. Колко дълго без прекъсване могат да се приемат Дуспаталин, Лансопрол и Зирид? Ако се налага прекъсване, в каква схема може да се поднови употребата им?

Здравейте!
Лекарствата, за които питате, се приемат кратко. Те облекчават симптома и затова обикновено се дават за кратко време или при нужда. Изключение е само Лансопрол или Ланзопразол. Това е инхибитор на протонна помпа на стомашната лигавица и може да се приема дълго време. Обсъдете употребата на медикаментите с този, който ги е предписал. Схема за подновяване - няма. Всичко зависи от индикацията, за която са дадени.

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 10:53 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт