Старчески дом или дом на страданието? Състоянието на грижата в България

• 809
  • 3
  •   1
Отговори
Темата е провокирана от новините със скандалните разкрития за старческия дом в село Ягода.  Това ли е реалността за възрастните хора у нас? Нехуманни условия, садистичен персонал и държавен контрол, който сякаш не съществува. Как е възможно никой да не е забелязал и сигнализирал толкова време? Контрастът с други страни е огромен.Приятелка англичанка ми разказа за майка ѝ, която живее в старчески дом във Великобритания.Напълняла е, защото храната била чудесна, имат седмични забави, персоналът е мил и грижовен, а атмосферата напомня повече на уютен хотел, отколкото на институция. Не казвам, че всичко навън е идеално. Но у нас липсва дори усещането, че възрастните хора заслужават нормално, достойно ежедневие.

Какво според вас трябва да се промени - законово, обществено или лично за да имаме по-добра грижа за възрастните хора?

Последна редакция: пн, 09 юни 2025, 12:16 от •MERA•

# 1
Има вече такава тема с ок. 100 отговора до момента

https://bg-mam.ma/t/1783426

# 2
  • Glasgow
Контрастът с други страни е огромен.Приятелка англичанка ми разказа за майка ѝ, която живее в старчески дом във Великобритания.Напълняла е, защото храната била чудесна, имат седмични забави, персоналът е мил и грижовен, а атмосферата напомня повече на уютен хотел, отколкото на институция. Не казвам, че всичко навън е идеално. Но у нас липсва дори усещането, че възрастните хора заслужават нормално, достойно ежедневие.

живея в близост до такъв дом в Шотландия, прилича на хотел, с хубава градина, изглежда много приятно. Обслужващият персонал са може би 80% нигерийци, мисля че само от мениджмънта са местни. Възрастните хора изглеждат добре обгрижени, често виждам по кафенетата наоколо с някой асистент, или ги разхождат из градината. Следя им Фб страницата, имат тематични вечери, бинго, малки концерти. Понякога успяват да "избягат" и се лутат наоколо , но всички в зоната са загрижени, пускат се публикации из местните фб групи и бързо ги намират. Много се разстроих от новините за нелегалните домове в България 😓

# 3
Има вече такава тема с ок. 100 отговора до момента

https://bg-mam.ma/t/1783426

Не съм я видяла. Модератор да заключи ако прецени.

Общи условия

Активация на акаунт