Февруарски бебчета 2026г

• 28 201
  • 800
  •   1
Отговори
# 405
Мъхм, същото имам предвид и аз. Че прием на фолиева по време на цялата бременност не вреди, а може само да помогне, особено когато не е изследвана тромбофилия.
Даже метил-фолат е за предпочитане, защото е активната й форма и заобикаля пътя на ензимната мутация, така решава проблема.

SGNikolova аз приемам прогестерон от началото на бременността. Първо пролутекс, после минах на циклогест. Единия АГ каза да го спирам още на 10 седмица, другия до 12 г.с. Аз чаках да ми потвърдят, че плацентата е оформена и тогава щях да го спра, но прокървях и продължавам да си слагам глобули циклогест, най-вероятно до 12 г.с.  

Аз съм с тромбофилия и не усвоявам б-витамините.(освен това имам още няколко мутации) Бях на преглед при д-р Тончев (хематолог), който изрично ми каза, че при тази мутация фолиевата киселина не се спира и се пие през цялата бременност. На мен даже ми каза да пия 800 , вместо препоръчаните 400 на ден.

За да се определи дозата фолиева и продължителността на приема се пускат изследвания, проверява се концентрацията в кръвта и тогава се преценя. Това е по протокол и по учебник. Сега обаче се досещам за нещо друго, моя приятелка си прави изследвания за тромбофилия по време на бременност излезе  хомозиготна на MTFR  т.е. тялото й не произвеждаше изобщо фолиева, а това крие риск за бебето тъй като фолиевата е важна за синтезата на ДНК, а оттам на всички органи при това до края на бременността. Моите нива бяха над горна граница и нямам проблем с тромбофилия, въпреки това ми казаха да я приемам до край, така че явно всяко АГ си има свои тези и подходи.

Последна редакция: чт, 07 авг 2025, 13:12 от Alfafa

# 406
  • 🌊
Потвърждавам за метилираната форма. Имам мутация и от 4 при долна граница 3 в началото, след няколко опаковки беше станала 37 от 39 - пуснах я заедно с първото ЧХГ да видя накъде съм и бях впечатлена.

# 407
  • София
Хъм, не знаех всичко това. И аз имам някаква мутация, която пречи на усвояването и пия мета фолиева, но реших, че след като АГ-то каза до 12-а и после както искаш, няма проблем. Ще си продължава да си я пия, то не пречи

# 408
Aз бих пролутекс до 9та седмица и няколко дни. След като видяхме пулс ми дадоха схема да го намалям, до тогава го биех два пъти на ден.
Сега съм само на утрогестан три пъти на ден, мисля че до към 13та седмица.

Не знам дали подходът на всеки лекар не е различен 😅 в сравнение с ин витрото в Турция, тук дозите са доста различни

Не сме коментирали приема на фолиева още, за сега ми е казал да я пия. На опаковката пише до 12та седмица, изписан ми е Пренатал Денк

# 409
И аз съм инвитро в Турция. Там спират прогестероновара терапия след 8 седм. Следя се в София и в Пловдив частно. А по здравна каса още не съм се записала, труден ми е избора - за град Пловдив. Единия е категоричен до 12 седм. максимум , другия ми обясни как още няма плацента и е абсурдно да спра инжекциите.

# 410
Наистина прехода жълто тяло-плацента е доста рисков, прогестерона няма да навреди. Ако искате ще Ви пратя научно пручване проведено с пациентки инвитро, да видите какви резултати са получили и как се приема прогестероновата подкрепа по време на първи триместър.

И аз съм инвитро в Турция. Там спират прогестероновара терапия след 8 седм. Следя се в София и в Пловдив частно. А по здравна каса още не съм се записала, труден ми е избора - за град Пловдив. Единия е категоричен до 12 седм. максимум , другия ми обясни как още няма плацента и е абсурдно да спра инжекциите.

# 411
Интересно. Но да, като се замисля, там бях само на протестан х2 на ден. Сега бях на инжекции пролутекс х2 на ден и утрогестан 3 пъти по 2 на ден. Огромна разлика между двете терапии. Но да, аз го приемам до 13та седмица.

На мен честно казано даже ми е малко по-спокойно, че поне утрогестан ми оставиха, да ми подкрепя тялото и бебето 🤍

# 412
Тези които са на пролутекс или са били да знаят, че безсънието е от него. Обикновено има седативен ефект и унася, но там концентрацията е много висока и се получава интоксикация (не е задължително, но е възможно), предвид че черния дроб не смогва да го изхвърли. Страничен ефект- нарушен циркаден ритъм. Аз все  ставам в 3-4ч стоя будна до 6ч и после, ако имам късмет си доспивам.

# 413
Наистина ли? Аз съм същата! Спи ми се зверски, един път щях да заспя докато вървя, но в 3-4 съм будна и няма заспиване го 5-6 🥲 мислех, че е от бременността. Без следобедна дрямка (когато имам късмета да работя от нас), съм тотален парцал, даже не ми се яде!

Знам, че замайването е от него, затова и не смея да шофирам. Благодаря, че сподели, дано скоро да отшуми това неспане, че някои дни съм и с главоболие от неспане
Тези които са на пролутекс или са били да знаят, че безсънието е от него. Обикновено има седативен ефект и унася, но там концентрацията е много висока и се получава интоксикация (не е задължително, но е възможно), предвид че черния дроб не смогва да го изхвърли. Страничен ефект- нарушен циркаден ритъм. Аз все  ставам в 3-4ч стоя будна до 6ч и после ако имам късмет си доспивам.

# 414
Здравейте, бъдещи мамчета!
Надявам се, че бременеете щастливо, въпреки периодичните дискомфорти, които всички минаваме.

След втора поредна стерилна урина при мен потвърдиха инфекция на пикочните пътища – с наличие на E. coli, Enterococcus faecalis и ESBL-продуциращ щам. Очаквам назначение на лечение от проследяващия ми лекар.

Има ли някоя от вас с подобна ситуация? Как протече при вас и какво лечение ви назначиха?

Знам, че може да бъде опасно, ако не се лекува навреме, но аз веднага взимам мерки. Стриктно спазвам интимна хигиена и въпреки това не съм успяла да го избегна. В момента съм в 12 г.с.

Ще се радвам да споделите опит или съвет ❤

# 415
И аз се моля да отшуми, много се моля, че това не е търпи.
Даже писах под един подкаст на Станулов и го попитах, как стои въпроса с пролутекс и липсата на сън по време на бременност. Този въпрос съм го отнесла към всички АГ, които са ме лекували, никой нищо не знае. Само един д-р Константин Маламов (ендкринолог) потвърди съмненията ми.

# 416
Не съм се сещала да го питам 😅 аз съм негова пациентка, ще го питам и аз на следващия преглед и ще пиша какво ми е казал. Надявам се до тогава да е отшумяло при всички, които сме били на пролутекс де
Даже писах под един подкаст на Станулов и го попитах, как стои въпроса с пролутекс и липсата на сън по време на бременност. Този въпрос съм го отнесла към всички АГ, които са ме лекували, никой нищо не знае. Само един д-р Константин Маламов (ендкринолог) потвърди съмненията ми.

# 417
Извинявам се, но ето този го попитах в Надежда практикува. Не съм сигурна дали е Станулов или Стаменов 😂😂 Ама то не пречи да питате и Вие 😂

Не съм се сещала да го питам 😅 аз съм негова пациентка, ще го питам и аз на следващия преглед и ще пиша какво ми е казал. Надявам се до тогава да е отшумяло при всички, които сме били на пролутекс де

# 418
Май е Стаменов, със сигурност не е Станулов 😁😁😁

# 419
Стаменов е това, от Надежда Grinning
Аз влизам да се оплача- много съм нервна в последно време. Или ми се пуши ужасяващо на моменти (спрях да пуша веднага след + тест и нямах такива проблеми до сега), или ми се яде в огромни количества (а се пазя заради началните кг и като цяло килограмите, които качих през първата бременност). Направо не зная какво става..

Общи условия

Активация на акаунт