Ухапване от куче

• 563
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте, малко се наплаших от всичко прочетено в нета и от информацията, от новият ми приятел “Chat GPT”. Преди 3 дни ме захапа едно куче за крака, близо до петата. Кучето не е съвсем бездомно, но си скита, когато, където поиска, стопанина му е възрастен човек и не особено хигиеничен. Относно раната-мъничка е , като драскотина, имаше малко кръв може би 2,3 капки. Съвсем леко ме проби, две малки ,,дупчици”. Та измих го със сапун и вода, дезинфектирах мястото, но прочетох за възможни усложнения като тетанус и най-страшното - бяс и ме хвана шубето. В момента мястото е твърдо и леко синьо, но мисля че е нормално, все пак е ухапване. Какво мислите вие? Дали това са признаци на някаква инфекция?

# 1
  • София
Ако се притесняваш иди на лекар. Може един тетанус да ти бият за да си по-спокойна. Не знам дали нямаше някакъв срок за това. За бяс не вярвам в градска среда да има, но може и това да обсъдиш с лекаря.

# 2
За да предаде бяс, трбва самото куче да е болно. Надали е така, иначе щеше да ти направи впечатление поведението му. Потърси в нета какво е поведението на болно от бяс куче. При такава опасност се поставят инжекции в корема. Някога слагаха в Първа градска болница, сега не зная как е. Тогава казваха да наблюдаваме кучето, защото инжекциите са болезнени и имаше и още някакви причини, не ги помня.
https://dogsandcats.bg/kucheta/bias-pri-kuchetata-kakvo-triabva- … D0%B5%D1%82%D0%B5,%20%D1%87%D0%B5%20%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%20%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5,%D0%B1%D1%8F%D1%81%20%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%20%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%B0%20%D0%B4%D0%B0%20%D1%81%D0%B5%20%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B8%20%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD%20%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80.

За тетанус не зная дали може да се предаде по този начин. До колкото съм запозната, тетанус има в почвата, ръждиви стари неща. Но имаме имунизации, които все пак ни предпазват. За по-сигурно, може да говорш с ЛЛ, да ти поставят ваксина, ако прецени.

Раните от ухапване от куче, минават доста трудно и са болезнени. Правилно си измила със сапун, а не със спирт, да запечаташ. Не е зле лекар да погледне и раната, дори да е малка. Преди години, свекърва ми беше ухапана от дворно куче и цял месец ходи на превръзки в Пиригов, накрая се получи некроза на тъканта. Оправихме го с ваготил за 15 мин ( тогава се продаваше у нас) и после превръзки с маслен извлек на жълт кантарион. Мина за седмица, но беше дълбоко захапване.

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 23:55 от Diorela

# 3
Едва ли е бяс. Съмнява ме кучето да е болно. По принцип тетанус се поставя през 10 години, ако не се лъжа. Трябвало е веднага да отидете за 1 бустер, по-скоро за ваше успокоение. Щом раната не е дълбока, не се тормозете толкова. Следете я за зачервяване.

# 4
  • София
Бяс в България няма от години. За тетанус би трябвало да се реваксинираш редовно. Минали са вече 3 дни, днес даже 4, та май вече няма смисъл.

# 5
Иди за ваксина.

# 6
Тетанус се прави до 24 часа - след това няма смисъл.

# 7
https://www.puls.bg/aktualno-c-6/koga-e-neobkhodimo-vaksiniranet … u-tetanus-n-48433

Цитат
Кога е необходимо ваксинирането срещу тетанус?

При тежко порязване и пропуснато прилагане на бустер срещу тетанус през последните 10 години, е необходимо незабавно прилагане на ваксина против тетанус в близко лечебно заведение или спешно отделение. Изключително важно е прилагането на ваксината да стане скоро (в рамките на 72 часа) след нараняване. Инжектирането на ваксината се извършва мускулно в горната част на делтоидния мускул на ръката.

# 8
Щом е синьо и боли, вероятно раната се е инфектирала, защото не е била почистена добре. Няма нужда от тетанус и бяс, но точно заради риска от инфекция в такива случаи е добре да се пие няколко дни антибиотик. Според мен отидете до личния лекар да ви предпише някакъв, защото може да отшуми, но може и да отече още, до степен до която да не може да си стъпите на крака от болка.

# 9
Три-четири дни не са малко време, аз бих отишла по спешност. Така или иначе задължително трябва лекар, за такива неща не се самолекувайте, направете си кръвни изследвания и попитайте какво друго е необходимо. Някои неща не търпят отлагане.

# 10
Според мен е синьо и боли, защото кучето е стиснало зъби, ако беше инфектирано, щеше да е зачервено или да пулсира. Направила си каквото си могла, вече няма смисъл да правиш друго. Просто наблюдавай раната.

# 11
Благодаря на всички, в момента самата раната е хванала коричка, но е зачервена, а около нея вече не е синьо, а по-скоро жълто-зелено. Дали това означава, че минава или се влошава? Все още е подуто и твърдо, но вече не изпитвам болка дори и при допир.

# 12
  • София
Задължително тетанус и антибиотик.

# 13
Е, то за тетанус е вече късно. Да посети лекар за свое успокоение. То и човек да те ухапе е опасно.

# 14
  • София
Тетанус е добре да се сложи, не знам колко е късно, говори с лекар. Моят син беше сериозно ухапан преди 4 години, тогава слагахме тетанус. В ИСУЛ ни казаха да наблюдаваме (ако имаме възможност) кучето поне 2-3- седмици, ако дотогава няма признаци на бяс - всичко е наред, а ако има - не е късно да се сложи ваксината срещу бяс и тогава. Но и на нас ни казаха, че бяс от години не е засичан в БГ.

Последна редакция: пт, 13 юни 2025, 15:30 от mimski

Общи условия

Активация на акаунт