С какво ви дразнят свекървите? - 165

• 32 458
  • 751
  •   1
Отговори
# 225
  • В полите на Пирин планина
Поставете ясни граници и не я допускайте да обикаля из къщата ви. Като идва да бъде гостенин, а не да бърка навсякъде. Щом си позволи своеволия й кажете в прав текст,  че не го одобрявате. Комуникация до минимум, общи разговори за времето, без лична информация.
С детето е трудно, тя й е внучка. Но все пак се опитайте да я защитите.
Важното е, че с мъжа ти сте на едно мнение. Заедно трябва да я спрете да се меси. Бъдете категорични и не се ловете на въдичките й.

# 226
Внучка и е, но се държи ужасно с нея. Направо го комплексира момичето. Представям си баба ми да ми беше казвала какъв гъз съм отпрала. Хич не и трябва на внучката такава баба. Да си стои сама със злобата си

# 227
  • В полите на Пирин планина
Аз не го одобрявам. Не бих търпяла подобно поведение и не бих комуникирала с въпросната личност. При екстремна нужда - комуникация на санитарния минимум.

# 228
Когато баба ти ти каже, че трябва да отслабнеш, положението е извън контрол. 😀

# 229

Какво е извън контрол? Бабата надявам се

# 230
Виц е. 😀
Обикновено бабите мислят внуците си за недохранени.

# 231
Бащата го позволява, да не казвам толерира това нещо. Ти не можеш да направиш много авторке. Щом вече една е станала бивша заради мама, смятай.

Все пак бъди твърда, с мъжа ти имам предвид.  Трябва да се справи с тормоза на майка си върху дъщеря си и семейството си, ако не иска да си седи сам с мама. Правилно ли разбрах, че и ти имаш детенце, или ви е общо? Няма значение всъщност, вие сте едно семейство и мъжът ти просто трябва да си премисли приоритетите. Брат му е избрал да се дистанцира и си е добре, а твоят мъж вече е загубил едно семейство и то със свястна жена.

Съветът ми е да не се занимаваш със свекървата, а да бъдеш твърда  с мъжа си. Да продължи да се вижда с нея само навън изглежда добро начало.
И на негово място аз въобще не бих и давала достъп до внучката. Възрастта и е деликатна и няма нужда никой, камо ли пък баба и да и насажда комплекси.

# 232
Чие е жилището?
Ако не е нейно, и не го е купила тя, й се казва, че не е добре дошла у вас. Гостите не обикалят чужди къщи и не ровят чужди вещи.

# 233
  • София
Защо ли не вярвам и на една дума от тази мелодрама....

# 234
И аз не мога да си визуализирам как свекървата влиза в стаята на детето, рови и открадва дневника му. Другите къде са през това време?

# 235
Здравейте, майки,

Обръщам се към вас с молба за помощ и подкрепа, защото вече не знам как да се справя с една много трудна ситуация в семейството ми.

Аз съм на 30 години, майка на малко дете, в очакване на ново попълнение и съпруга на мъж, който има дъщеря от първия си брак. С бившата му жена нямаме никакви проблеми – даже напротив, опитваме се да изградим нормални отношения заради детето и често си помагаме, когато има нужда от това. Към момента, тя живее основно с нас, поради естеството на работа на майка ѝ  и двете с нея имаме наистина много топли отношения.

Обаче проблемът идва от свекърва ми. Тя се меси във всичко – от възпитанието на децата, до начина, по който подреждаме дома и организираме ежедневието си. Постоянно се опитва да ни дава тон и да налага своето мнение, сякаш то е миродавно.  Посещенията ѝ обикновено се превръщат в ад, след който ми иде да си тръгна.  Тя е ѝ причината за разпада на първия брак на мъжа ми,

Особено тежко е отношението ѝ към голямата дъщеря, постянно  я критикува, а понякога си се стига и до откровени обиди, като "я се виж какъв гъз си отпрала на 14 години", " с такава майка, нищо добро не може да излезе от теб", " същата си като нея"... Позволява си да влиза в стаята ѝ, да оглежда личните ѝ вещи, да ѝ бърка в чантата, а преди няколко месеца, даже беше взела един от дневниците ѝ. След този случай за няколко седмици ѝ бяхме забранили да идва вкъщи и с мъжа ми се срещаха навън.  А когато иска някаква информация, веднага става мила и добра и почва да манипулира детето - ще ти дам това или онова, ще те заведа там и т.н

Според мен тя има нарцистични наклони,  винаги иска да бъде център на вниманието, не признава, че може да греши, и използва всякакви начини, за да поддържа контрол над ситуацията и хората около себе си. Ако не става на нейното почва да плаче и да се прави на жертва.

Това създава огромно напрежение между всички нас. Чувствам се изолирана, а понякога и безсилна да защитя както себе си, така и децата. Мъжът ми ме подкрепя и застава до мен, но и двамата явно не знаем как да се справим в подобна ситуация.  Мъжът ми не иска тотално да къса контакта с нея, тъй като тя няма много други близки хора освен него. С другите си син и снаха не общува, вече повече от пет години, именно заради подобно отношения.

Ще ви бъда много благодарна, ако някой е минал през нещо подобно и може да сподели как се е справил с подобна ситуация. Как да говорим със свекървата? Как да помогнем на детето. Как да запазим мира в семейството си?

Благодаря предварително на всички, които ще отделят време!

Мъжът ти да ходи у тях да се виждат.
Ти не си длъжна да я виждаш.
Те да се виждат. Да не идва у вас.
Просто е.

# 236
  • Варна
Другия брат и жена му са по-умни от вас. И това го казвам без изобщо да целя да те обидя. Мисля, че изводите можеш и сама да си ги направиш. Както много други в темата, нямаш проблем със свекървата, а с мъжа си. Или поне не само със свекървата, от мен да мине. Я си представи един ден и твоето дете да слуша такива неща?

# 237
  • София
Здравейте, благодаря на всички за коментарите.

Малкото дете е наше общо, каката е от първия брак на мъжа ми, но за мен и тя е мое дете, защото прекарваме доста време заедно.

Някой беше написал, че мъжа ми го позволява това отношение - не мисля че го позволява, даже напротив, обикновено, когато той е наоколо - тя е мила и добра, както с мен, така и с децата, не коментира и Марина, първата съпруга на мъжа ми в тези ситуации, защото знае, че няма да и бъде позволено. Но тя често си позволява да идва и когато го няма, което е често защото той е медицинско лице и работи и нощем и събота и неделя, тогава отношението и е коренно различно. Когато се повдгине въпроса относно отношението, когато него го няма - почва да се хваща за сърцето и да плаче или да говори неща от рода "баща ти вкарахте в гроба с вашето отношение и мене искате да убиете". Обикновено след това скандала умира... Жали я, майка му е... Ограничили сме идването ѝ в дома ни, но се случват  и такива моменти и ситуации.  Не оставяме децата при нея да ги гледа, рядко общува с тях, без някой от нас да е наоколо, но се случва.  Голямата почти не общува вече с нея, когато знае, че баба ѝ ще идва ходи или при майка си, ако е в града или излиза с приятели навън. До преди случая с дневника бяха много близки и даже оставаше понякога при нея.

Относно жилището, в което към момента живеем, то е наследствено, от бабата и дядото на мъжа ми по бащина линия. Не е нейна собственост, макар че тя смята, че има права върху него, макар бабата и дядото още приживе да са преписали имотите си на двата внука, именно за да не отидат при нея, тъй като сина им е починал доста млад. Скоро обаче ни предстои да се изнесем в собствено жилище, закупено с лични средства и ипотека, тъй като скоро чакаме близнаци.

Извинявайте, но това е изключително грубо, детето нито е пълно, нито нищо. Малко по-едричка е да, но това е защото е по-висока и се занимава със спорт, но не е пухкаво дори, камо ли пълно.

# 238
В мъжа ти е проблемът!

Аз като не искам някой да стъпва вкъщи...не стъпва. Ама мъжа ми е зад мен. Като иска..свободен е навън да си се виждат...с там който има нужда Simple Smile

# 239
  • Пловдив
След като мъжа ти го няма, а тя се държи зле в негово отсъствие - ТИ защо и отваряш вратата и я пускаш да влезе? Защо изобщо общуваш с нея в негово отсъствие?

Общи условия

Активация на акаунт