Адресна регистрация

• 738
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте,
Закупих си жилище в София, преди това бях на квартира. Въпросът ми е къде трябва да ходя, за да сменя адресната си регистрация (ще се регистрирам за постоянно) - в районното, което районно ми е удобно, или в това, което е в квартала. Какви документи ми трябват (медицинско и др.)? .След като си сменя адресната регистрация трябва ли да сменя и шофьорска си книжка ?

# 1
  • Sofia
Адресната регистрация става в общината по местоживеене. Ходи се мисля, че преди беше с нотариалният акт и лична карта бяха достатъчни. Подават се заявления за постоянен и временен адрес или едното само, не помня.
След това се ходи в районното ПУ по местоживене за личната карта, ако срокът на книжката крайният наближава може да смениш и нея, но ако не , не е необходимо.
Но проверяват и дали имаш неплатени глоби в КАТ

# 2
Може и онлайн да се смени адресната регистрация - https://address.sofia.bg/bg

# 3
Може и онлайн да се смени адресната регистрация - https://address.sofia.bg/bg
Да и аз това видях , ако се справя само трябва да отида в Рпу.

# 4
  • UK
И аз с един въпрос за адресна регистрация. Цялото семейство сме регистрирани по постоянен адрес в апартамент, който  скоро ще продадем.
 Имам друг имот където искаме да се регистрираме, дали мога да регистрирам ММ без да присъства. Ще разгледам линка даден по-горе. А при децата как седи въпроса, какви документи ми трябват , за да ги регистрирам и тях.

# 5
  • София
Децата вървят с регистрацията на майката.
За мъжа - може би ще трябва нотар. заверено пълномощно.
Все пак се изисква лично присъствие, показнате и попълване на документи.
Може да се обадиш да питаш в служба ЕСГРАОН.

# 6
Към автора на темата:
При смяна на постоянен адрес се сменя лична карта. Шофьорска книжка, ако се сменя адрес от една административна област с друга. Ако старият постоянен адрес е бил също в София не е необходимо подмяна на книжката.

# 7
Към автора на темата:
При смяна на постоянен адрес се сменя лична карта. Шофьорска книжка, ако се сменя адрес от една административна област с друга. Ако старият постоянен адрес е бил също в София не е необходимо подмяна на книжката.
Аз, като съм регистриран в друга област на България, трябва да сменя и книжката,има Има ли някакъв срок за това, за да не получа глоба?

# 8
# 9
Едновременно пусни и двете. Ако искаш шофьорската книжка да е с валидност 10 години (кат. В) или 5 (кат. С или по-висока), прилагаш медицинско. Иначе без медицинско ще бъде с валидността на сегашната ти. В РПУ-то се подават, не е нужно да ходиш до КАТ.

# 10
  • UK
Аз пак с въпрос, на децата носят ли се някакви документи в общината когато аз си сменям адресната регистрация, за да сменя и техните.
 Глупави са ми въпросите, но съм в чужбина не мога да се обадя, ще проверя онлайн. Ще имам една работна седмица престой в България и искам максимален брой задачи да отхвърли.

# 11
  • София
Нямам спомени от преди 20 г.
Но за всеки случай носи оригинал и копие на удостоверенията за раждане на децата. Може и да искат пълномощно от бащата, ако не присъства. Не знам за последното, аз съм единствен родител.
Ако може някой близък в БГ да попита в служба ЕСГРАОН към общината.

# 12
Със задължително изрично пълномощно от бащата, нотариално заверено, ако не присъства при смяна на адресната регистрация.

Последна редакция: пт, 13 юни 2025, 19:31 от Clo - Camille

# 13
  • София
Със задължително изрично пълномощно от бащата, нотариално заверено, ако не присъства при смяна на адресната регистрация.
Смяна на адрес на деца
Нищо такова не са ми искали от бащата.
Децата ги записват на адреса на майката, когато реших да сменя моя, съответно смениха и този на децата.
Носех актовете им за раждане.
Никой не ме питал защо не сме на един адрес с таткото, имаме брак, живеем заедно. 3 пъти сменях адрес моя и на децата в периода 2012-2019

4мата сме с адрес А, живеем на А.
Аз и децата сменяме адреса си на Б, а таткото си запази А. Живеем всички на Б.
Аз и децата на сменяме адреса на В, таткото продължава да е на А, всички живеем на Б.
Аз и децата си върнахме адрес Б, таткото и досега е с адрес А, всички живеем на Б.

Адреси А и Б са в един и същ Софийски район, адрес В е в друг.

Всъщност може да поискат документ за собственост в Грао и съгласие от собственика (а от него нотариален акт),  ако не сте вие. Не е задължително да оставяте копие, може да откажете. Да не говорим, че в общината имат информация кой е собственика и не би следвало да искат.

За смяната на шофьорската книжка процедурата е сложна, ако се сменя областта.
Задължително се ходи в КАТ и се подава документи за прехвърляне на досието ... В цифровия свят им е нужен месец или повече. След това може да се подаде за смяна на книжката.
Същата е процедурата и ако се държи изпита в друга област и за първата книжка пак се прави този трансфер.

Общи условия

Активация на акаунт