Докато всичко навън разцъфтява, нов живот в мен се появява. ~бебеправене 621~

• 33 948
  • 767
  •   1
Отговори
# 525
Историята на родилката от Майчин дом просто не мога да я коментирам.. В ноемврийската ни тема има няколко момичета, които в момента се следят при същата лекарка и са доста разколебани след историята. Аз имам приятелка с друг кофти опит от болницата, та също за себе си я отписах още в началото. Болницата, на която сме се спрели, е частна и пускат татковците срещу заплащане (100 лева е конкретно за нея). ММ като го питах каза, че предпочита да не присъства, така че не мисля да го насилвам, аз също за момента не държа на това, но оценявам, че го има като опция.

# 526
😅😂

Случаите, за които говоря с присъстващите бащи не са в България, там е практика и е нормално. Също както отложеното рязане на пъпната връв и контакт кожа в кожа след раждането, което май също не се практикува много в България. От разказите на моите познати, някои са били хладнокръвни и адекватни, други явно не толкова, един е припаднал, с което е създал само суматоха и повече работа в отделението.

Според мен колко ще е адекватен си зависи от човекът. Моят не би бил. Говорили сме си, той казва, че по принцип не би искал да присъства, ако се наложело щял, ама налагало ли се. Аз бих се чувствала със сигурност по-добре ако е до мен и е адекватен и хладнокръвен. Но както казах, не мисля, че би бил, затова живот и здраве да се стигне до там, ще прави крачки отвън 🫣

# 527
В Майчин дом също може да присъства бащата и на секцио, и на естествено раждане. Може да присъства изцяло в предродилна зала, а за самото раждане да изчака отвън  ако майката не иска да я вижда (например)
Ако майката ражда секцио, като отиде в реанимация, бащата може да остане 1-2 часа с бебето, преди да го пратят в бокса с другите бебета.
Правата е хубаво да се търсят, но май не точно в инстаграм

# 528
Скрит текст:
ММ присъства (не сме в България) и ми беше огромна опора.
Изобщо не съжалявам, че беше до мен. Иначе отиваш сам и сам трябва да минаваш през, лично за мен, най-трудния и физически болезнен момент в живота.
Стоя до главата ми и изобщо не е видял какво се случва "долу".
Определено има съвсем различно виждане за раждането вече и знае през какво преминават жените (чу и други раждащи... Simple Smile )

# 529
  • На изток от Ада
И аз познавам една при въпросната док.
След няколко аборта беше.  Следвше се там.  После и при Ковачев при който роди всъщност.
Тук в ст Загора също има една.такава.
Имаше история тук в мамата от майката.
Док си работи . Бях ори нея по жк (уж с връзки от аг) Кофти се държеше , цупеше се. Тя остави аборта при мен и пак страшно тъпо стана . Видя ме в друг кабинет,  мм е в нейният.  И тя ме връща там . И като се спря да говори с жената от регистрация и като се посмяха ...

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 12:32 от nasito8988

# 530
Мъжът ми присъства на раждането, но то се проточи 13 часа и бях в друго измерение, въобще не ме интересуваше кой е около мен, исках просто да ме оставят на мира да си се движа, както намеря за добре. Въпреки че нямаше активна помощ от негова страна, знаех, че е там и ми беше по-спокойно, съмнявам се с външен човек в стаята някой да си позволи поведение като това на въпросната АГ. Партньорите при раждането могат да са много ценни, не е задължително да е таткото, викнете си майка, сестра, приятелка, дула. Бих била до сестра ми или до приятелка, ако ме искат, преживяването е разтърсващо и само като си помисля как се държат с родилките, всичко ми ври и кипи. Това ти е най-уязвимият момент, най-слаба и най-силна си, случва се нещо красиво и опасно и жените имаме нужда единствено от любов и подкрепа.

# 531
И аз съм в потрес Firebird.
Скрит текст:
Също имам някакви познати жени, които са били при нея но с връзки, дебели като асансьорни въжета и са доволни и щастливи. Ако е била неадекватна тая жена, много ясно, че ще я освестят и разни такива слушам и чета.
Едно единственото преживяване имам с лекар от Майчин дом. На една от 10те фетални, които имах ми се каза на висок тон да спра да наричам плода бебе. “Никакво бебе не е още, бебе е едва ако се роди и преживее”. Окей, разбирам, но…
Съответно милиард обвинения по мой адрес защо седя бременна, защо не е прекъсната тая бременност, как може да си рискувам живота, аз знаела ли съм на какво се подлагам и тн. Това ми се говори в коридор пред още 20 души. Едвам изпълзях от тая мизерна клиника. Но все пак беше единствения лекар, който ми се обади след няколко месеца да пита какво е станало. Ходи я разбери тая шизофрения.
Към момента имам опит само с частни АГ отделения - нищо освен грижа, внимание и съдействие не съм получила. Без др Ненов от Надежда (ако четете докторете, метнете се от някъде и се застреляйте, докато падате)   

Не мога да оправдая никакво изпускане на нерви по време на работа аз, нито да приема такива възпитателни методи.
Историята е отвратителна и подозрително няма да има нито един виновен, ще се събират чичаците в белите престилки най-отпред, отзад колежките лекарки подредени ще кимат и това ще е.
Аз не съм много съгласна с теб.
Скрит текст:
Не ми се изпада в дълги обяснения, но ще споделя накратко. Моето бебе пък е “бебе” в Майчин дом още от 6-та гестационна седмица, макар и само за един конкретен лекар. Отношението там, както и на много други места, зависи най-вече от човека, на когото попаднеш.
Що се отнася до д-р Шикова и конкретната пациентка, макар че никога не съм била нейна пациентка, бих застанала на страната на лекаря. В случая за мен поведението на въпросната дама не е конструктивно. Права не се търсят във Facebook или Instagram - особено когато става дума за сериозна тема. А това са единствените места, на които тя изразява недоволството си, и това подкопава доверието в нейните думи. Ако беше 12-годишно момиче щях да проявя разбиране към този начин на търсене на справедливост. Но когато става дума за възрастен човек, особено за бъдещ родител, очаква се да може да отстоява правата си по отговорен и официален ред. Ако беше подала официална жалба, оплакване или сигнал и след това да търси гласност това поне би било по-разбираемо. Но само гласност, без никакви реални действия, изглежда по-скоро като търсене на сензация, отколкото на справедливост.
Може и да е истина казаното от госпожа инфлуенсърката, но в социалните мрежи никой няма капацитета да провери фактите. 

# 532
Мислех да замълча, но WTF бе! Ще обвинявате жена, която няма да е първата, нито последната, която ще мине през подобен вид отношение, че не е потърсила правен съвет или не е сезирала съответните институции....

Жена към жена, а?!

Всяка история има две страни, но без и двете, никой не може да обвинява и съди! И да не забравяме, че лекарската професия е най-хуманната и е призвание, поне следва да е!

О, и skupocenna, това, че при теб са зачитали ембриона за бебе от чисто човешка гледна точка, не означава, че при други е било така, че да коментираш как не си съгласна и да оспорваш чуждия опит!

# 533
И етичната комисия, и медицински надзор са активни по случая. Дали е по изричен сигнал или като реакция след публичността е вече без значение. Жената е много вероятно да не е знаела конкретните стъпки и да е направила първото, което и е дошло на ума като реакция. Аз не се съмнявам в думите на родилката изобщо и съм твърдо ЗА да се дава гласност на подобни случаи. За каква сензация говорим, като родилката нищо не печели от този случай?

Обиди като “простакеса”, възмущение как “идват и не знаят как да раждат” и шамари не са нормални и такива лекари заслужават да попаднат под линча на социалните медии. Заслужават и порицание, и дисциплинарно наказание. Идва аргументът - ама на лекарите работата им е тежка, ако се оплакваме от тях съвсем нямало да има кой да я върши! Аз не знаем човек да отиде да си измисля истории как са го ударили и обиждали лекари, от които е доволен. Обикновено точно обратно, препоръчва се на всички познати и после чакаме месеци за удоволствието да оставим примерно двеста лева за консултация. Тъй че айде моля ви се.

Проблемът с лекарите като съсловие е, че много от тях имат его от тук до Луната, и според мен някои хора не са в състояние да противодействат. Аз обаче всекидневно се разправям с хора с още по-голямо его от това от години и въобще не ми мигва окото, знам как да се оплаквам, къде, на кого, и заплахи с адвокати и дела не ме притесняват, защото имам със сигурност повече опит отколкото имат те в такива ситуации 😂 но не всеки е така. От опит ви казвам, че споменете ли медицински надзор веднага стават по-кооперативни навсякъде. Както казах, аз за нещо много по-невинно в сравнение с тази ситуация докарах абсолютно заслужени дисциплинарни наказания на няколко лекаря, защото граници ИМА и никой не е длъжен да търпи. Също е редно обществото да знае, когато лекарите се отнасят така. И не става дума само за родилки, а за кой да е пациент, за възрастните хора по домовете, за всеки слаб човек, от чиято слабост някой се възползва, за да си излее фрустрацията!

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 13:42 от Firebird26

# 534
Скъпоценна, имам доста голям проблем аз с тая точно нагласа ”Отношението там, както и на много други места, зависи най-вече от човека, на когото попаднеш.”

Не може да нормализираш тая томбола какъв човек ще ти се падне, когато отиваш някъде да ти свършат работа, да се въртят 17 телефона да се намери “някой”, дето да ги уговори нещата, че да ти обърнат внимание.

Съвсем отделно слагам факта, че фейсбуци, инстаграми и тн са вече много повече от снимки на мушката, недопечени кексове и почивки от Кюстендил. Това са информационни платформи, места където се случват  държавни политики ако щете, отдавна функциите и възприемането им надминаха това, което са.
Жената е избрала своята “safe” аудитория, пред която да сподели - колко е смислено, зряло, родителско, православно и общоприето - не знам. Освен и за това да изяде един шамар, че е избрала баш там да си каже.

# 535
Аз й вярвам на жената и именно за това ме е яд, че заради този инфлуенсърси цирк, няма да получи нужното възмездие, а само подкрепа от секцията с коментарите. По друг начин можеше да е различно
Както видяхте екипа на болницата се принуди д защити публично тая докторка…
hardcandy платформи бълващи с дезинформация…. Масово никой не може да разпознае истината

# 536
Точно така, макар че със сигурност е вярно, че някои хора/лекари са по-приветливи от други, има една граница на уважение, под която е абсолютно неприемливо да се пада. Едно е лекар да е учтив, но дистанциран, дори малко рязък, но да си мери приказките - не ходим при тях да сме си приятели все пак, съвсем друго е да се стига до физическо и вербално насилие над пациент в толкова беззащитно състояние като жена, която в този момент ражда!

# 537
Следя си ви, няма ново при мен (освен, че официално имаме жилище на наше име). Ама тази тема ми е болна, та реших да пиша.

Гласността е изключително важна, ама изключително! Да търсиш правата си по каналния ред за съжаление далеч не е толкова лесно. Защото става точно това - вътрешна проверка, после "вътрешната проверка не установи нарушения". Силно препоръчвам да разгледате цитатите, споделени от Фондация УоманЪп. Физическото насилие е абсолютно недопустимо. Психическото също. Независимо дали говорим за родилка или какъвто и да е друг пациент. Но е трудно доказуемо. Да не говорим, че за не малка част от лекарите това "емпатия" и "емоционална травма" са думи на китайски.

Трябва да се говори публично за тези неща. Не за да има лов на вещици, както често го наричам, а за се знае, че това не е ок. За да има дискусии. За да има обществен натиск при проверките, че току-виж се извършат по-задълбочено.

Скрит текст:
Преди около месец ме удари чуденето дали е късно да се консултирам с адвокат по медицинско право по повод раждането ми и резултата от него. Даже бях написала мейла, но го изтрих и не го изпратих, защото първо са минали 4 години, второ - отново са недоказуеми неща. Но не е ок:
- лекар, различен от следящия ти да решава как ще раждаш
- този лекар да те прегледа все едно не си в стаята, т.е. никаква комуникация с теб
- да крещи на колегите си пред теб
- въпреки развоя на събитията на висок глас да порицава колегите си в коридора, че са ти направили секцио, въпреки нейното решение
- и все пак да няма смелостта да те погледне в очите и да каже поне едно 'съжалявам'
Не е ок:
- анестезиолога да ти се хили насреща в реанимация и да ти казва, че "трябва да прати някой да те ядоса", защото ти е нисък пулса, докато не можеш да говориш от шок и единственото, което правиш е да плачеш безмълвно
- да не допуснат мъжа ти в продължение на една седмица при теб (ковид ограничения, но лесно можеха просто да му поискат тест предвид ситуацията)
- да ти казват да се успокоиш, че иначе трябвало да те оставят в реанимация, което си прозвуча като чиста заплаха
- да не ти покажат бебетата ти (едното въобще, другото в продължение на 26 часа)
- акушерка да ти смее, защото се притесняваш за бебето си "и ся ще си от тея, дето като се приберат спят на смени с мъжа си, че да гледат постоянно детето, нали"
- на никой да не му хрумне да прати психолог при теб, макар да има двама на разположение в болницата
Да не говорим за всички други коментари тип "кво толкова, ще си направите друго бебе"

И това е в частна болница. Може би за повечето хора са незначителни неща, но предвид факта че си нося травмата въпреки 4 години психотерапия, на мен не ми се струват незначителни. Очаква се лекарите и акушерките да мислят преди да говорят.

Имаше и хора, които подходиха с малко повече такт. Винаги ще съм благодарна на лекаря, който ме следи и изроди за огромната подкрепа, която ми оказа. Идваше да ме види дори в дните, в които не беше на работа. Имаше и една акушерка, която ме прегърна скришом. Но това са - двама човека. Пак казвам - в частна болница. Може да е крайно обобщаване, но съм сигурна, че в държавна щях да получа още по-неадекватно поведение, защото работя с различни фондации, специално свързано със загуба и раждане, и знам какви реплики са изричали лекари и от болницата, в която аз родих, и от Майчин Дом конкретно. Трудно ми е да ги степенувам даже по абсурдност.

Не ми е трудно да повярвам на тази майка. И на която е друга, която се включва с такъв опит. Но само с говорене, адвокати, натиск и обучения има шанс това да се промени малко от малко. Става ужасно бавно. За справка - във Великобритания от поне 25 години има организации, които се борят за правата на бременните, родилките и родителите, загубили бебе. Много по-напред са от нас, но и там има още работа. Ама само ние, хората в дължавата, може да допринесем за промяната. Това да не си мълчим е първата стъпка.

И след толкова писане, знаете си - стискам ви палци на всички! Да забременеете и после да имате чудесни бременност и раждане, без лоши спомени Heart

# 538
Вътрешни проверки да си правят ако искат. Ако си от София - сигнал и среща с министъра (да, имате право!!!! Лично тествано), информация при медицински одит. Ще се шокирате колко често протоколите не се изпълняват както трябва, оставяме настрана кой какво казал, което е недоказуемо.

# 539
Мислех да замълча, но WTF бе! Ще обвинявате жена, която няма да е първата, нито последната, която ще мине през подобен вид отношение, че не е потърсила правен съвет или не е сезирала съответните институции....

Жена към жена, а?!

Всяка история има две страни, но без и двете, никой не може да обвинява и съди! И да не забравяме, че лекарската професия е най-хуманната и е призвание, поне следва да е!

О, и skupocenna, това, че при теб са зачитали ембриона за бебе от чисто човешка гледна точка, не означава, че при други е било така, че да коментираш как не си съгласна и да оспорваш чуждия опит!
Да обвинявам жената? Казах, че начина, по който разказва историята си поражда съмнение в достоверността на казаното. И казах какво за мен би накарало нещата да звучат по-адекватно.  Не смятам за нормално един човек, който има себе си за пълноценен член на обществото, да се оплаква по социалните мрежи като единствен метод за оплакване. Това са 20 дни от раждането, 20 минути щеше да отнеме да се информира къде е редно да изрази възмущение.
А за другото, не съм съгласна с казаното за д-р Шикова, за другото с бебетата написах, че е от лекар до лекар явно. А не е общо за всички специалисти в болницата. Можеш ли следващия път преди да ми отговориш да прочетеш какво съм написала? Или като цяло да не ми отговаряш. Благодаря.
Кенди, съгласна съм, че не трябва да е томбола, нито връзкарска история. Но е такова, и единственият начин да не е такова е да се оплакваш, когато смяташ, че и на 20% някой е нарушил правата ти.
Просто не смятам, че оплакването беше направено по правилния начин и смятам, че освен гласност се търси и известност, но това са само мои усещания.

Общи условия

Активация на акаунт