Гордея се с детето си, защото...

• 2 049
  • 26
  •   1
Отговори
Имаме си тема на чакащите, имаме си и тема за споделяне на проблеми с осиновените си деца, но си нямаме тема за споделените радости и поводи за гордост. На мен ми липсва една такава позитивна темичка. Ясно е, че осиновяването ни изправя пред доста предизвикателства, често пъти е трудно - децата имат обучителни затруднения или проблем със социализацията и адаптацията. Но ги има и поводите за гордост, техните мънички, но и толкова големи успехи, които ни карат да се гордеем с тях.
Моите осиновени деца са две, без биологична връзка. Тя е "трудното" дете, а той - "детето-мечта". Но именно Тя е тази, която ме възхищава и ме кара да се гордея със силата й, с желанието й да е добра поне колкото са другите.
Не мога да не й се възхищавам на упоритостта, с която в първи клас се учеше да чете и пише. Това, което не представлява чак такова усилие, за нея беше истинско предизвикателство от вида да изкачиш Еверест без кислородна бутилка. Детето, което не виждаше тесния ред, което не схващаше как да изпише елемента на бъдещата буква, как да слее два елемента, което плачеше уморено и дописваше това, което не е успяло в занималнята постигна на НВО в четвърти клас 39/50, което по тогавашната скала се равняваше на 78% успеваемост и оценка Много добър (5). Детето, което с много усилия се научи да чете, изчете половината библиотека у дома. Детето, което не би трябвало да може да кара колело, това е много трудно за деца с дислексия и диспраксия, кара прекрасно. Е, отне й две години да се научи, но успя. Това същото дете само се научи да плува три стила, да се гмурка и най-голямото постижение - да си поема въздух докато плува. Сама, без треньор. Треньорът на деца с увреждания, когото преди няколко години помолих за помощ да я научи на това да вдишва докато плува ми отказа. И изпусна един състезател, защото изискваше индивидуална работа, а не групова. Но Тя успя. Съвсем сама.
Не мога да не се похваля и с Него - умен, схватлив, с характер, стриктен, коректен, лоялен.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 20:06 от Mama Ru

# 1
И аз мисля за осиновяване след известно време. Радвам се че има хора, които осиновяват деца и нямат нищо против това. Удобно ли е да попитам, децата ти знаят ли че са осиновени (всъщност не зная на каква възраст са били, когато си ги осиновила), тъй като между мен и някои роднини има казус дали е редно или не да знаят, и кога трябва да им се каже. Това не е съвсем пряко по темата, но искам мнение от личен опит Simple Smile

# 2
Разбира се, че знаят. В днешно време съветът е да се каже на детето преди да тръгне първи клас, т.е най-късно до 7-годишна възраст.

# 3
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е да знаят. Ще разберът в най-неподходящия момент и тогава става страшно. Въпреки ,че много хора си мислят, че не трябва да знаят.

# 4
Благодаря, и аз смятам че е редно да знаят.

# 5
Не знам как е към днешна дата.Когато ние кандидатствахме бяхме длъжни да минем курс на обучение за осиновител. От днешна гледна точка даже не се и доближава до реалните проблеми и ситуации с които представете да се сблъскаме. Та там ни обясниха, че е много важно семето са знае.И да почнем постепенно да го информираме чрез подготвителни истории и приказки от 4-5 годишна възраст. Много пъти съм си мислил по темата дали това е най-удачното във всеки един случай.Много често детето ни тастъпваше по темата че е осиновено и не му обръщаме такова внимание колкото на биологичното ти дете.Малко като та извиване на ръце беше ситуацията.А истината беше, че пренебрегвахме малкото заради голямото.Сякаш изпитвам вина, че е била изоставена. Но й казах:Ако не ти бях казал че си осиновена, как щеше са гледаш та цялата ситуация и този разговор щеше ли да го има.Мисля, че щеше да живее по-спокойно.

# 6
Идеята на тази тема беше да споделим кое ни радва и ни прави горди с нашите деца, а не да обсъждаме осиновяването като процес, за това си има тема.

Последна редакция: чт, 12 юни 2025, 10:51 от Mama Ru

# 7
Гордея се с детето си всеки Божи ден,защото минава целия този път.Като чета постовете оставам с усещането,че имаме нереалистични очаквания към тях.

# 8
Не , няма как да имаме нереалистични очаквания. Да искаш да говори  сравнително добре, да има прилична хигиена, не мисля че е нереалистично очакване.

# 9
Не , няма как да имаме нереалистични очаквания. Да искаш да говори  сравнително добре, да има прилична
хигиена, не мисля че е нереалистично очакване.

Всеки родител иска детето му да говори добре и да има прилична хигиена и затова са родителите,за да ги научат на тези неща.Просто имайте малко повече търпение.Всеки ден си я взимам  ликьосана от градина,но да Ви кажа и другите деца не са по чисти от нея,нищо че не са осиновени.

# 10
Не , няма как да имаме нереалистични очаквания. Да искаш да говори  сравнително добре, да има прилична

Всеки родител иска детето му да говори добре и да има прилична хигиена и затова са родителите,за да ги научат на тези неща.Просто имайте малко повече търпение.Всеки ден си я взимам  ликьосана от градина,но да Ви кажа и другите деца не са по чисти от нея,нищо че не са осиновени.
Въобще не говоря за това. Личната хигиена е съвсем различно нещо. Не е нормално момиченце на 7г. да пишка и ака и да вдига гащите. Не е нормално момче на 9г. да се наака в гащите и да стои цял ден така в училище. Това са съвсем различни неща. Лекетата от храна и игра ,въобще не ги броя. И да научих ги ,но хич не им беше приятно,защото на моменти бях и груб. Сега вече почити 2 год.след това, си сменят бельо всяка вечер ,задължително дали е чисто или мръсно . Също така не е нормално дете на 7г. да знае 5 думички и да ги повтаря, повтаряше като папагал след нас,незнаеше елементарни неща,  Та само с любов не става ! Несъм  съгласен въобще даже,че всичко с любов се постига. Не напразно има жаргонен лаф--Дупе знае 2 и 200.
Децата трябва да си знаят границата, разлигаваш ли ги става страшно. Няма как да допусна момиче на 9г. да спи с баща си на светната лампа и работеш Телевизор , да  му се задоволяват всички прищевки, капризи в храненето , да хапва хамбургери,сникерси и чипсове и това да е основната им храна. Да стои по 3-4 ч на телефон и още толкова пред телевизора . Аз примерни ги ограничавам с по 30 мин. телефон вечер през учебно време. Големия си има собствен телефон,но той също е ограничен,защото иначе нямат мярка. Сега  на 16 Юни свършва училище и съм решил да му дам малко повече свобода. Та така,не всичко е цветя и рози.

# 11

Въобще не говоря за това. Личната хигиена е съвсем различно нещо. Не е нормално момиченце на 7г. да пишка и ака и да вдига гащите. Не е нормално момче на 9г. да се наака в гащите и да стои цял ден така в училище. Това са съвсем различни неща. Лекетата от храна и игра ,въобще не ги броя. И да научих ги ,но хич не им беше приятно,защото на моменти бях и груб. Сега вече почити 2 год.след това, си сменят бельо всяка вечер ,задължително дали е чисто или мръсно . Също така не е нормално дете на 7г. да знае 5 думички и да ги повтаря, повтаряше като папагал след нас,незнаеше елементарни неща,  Та само с любов не става ! Несъм  съгласен въобще даже,че всичко с любов се постига. Не напразно има жаргонен лаф--Дупе знае 2 и 200.
Децата трябва да си знаят границата, разлигаваш ли ги става страшно. Няма как да допусна момиче на 9г. да спи с баща си на светната лампа и работеш Телевизор , да  му се задоволяват всички прищевки, капризи в храненето , да хапва хамбургери,сникерси и чипсове и това да е основната им храна. Да стои по 3-4 ч на телефон и още толкова пред телевизора . Аз примерни ги ограничавам с по 30 мин. телефон вечер през учебно време. Големия си има собствен телефон,но той също е ограничен,защото иначе нямат мярка. Сега  на 16 Юни свършва училище и съм решил да му дам малко повече свобода. Та така,не всичко е цветя и рози.

Даже не мисля да ви влизам в тона,защото виждам ,че е кауза пердута.Никъде не пиша,че е цветя и рози и никъде не пиша,че става само с любов,Но и да живееш като в казарма не си е работа да знаете.Моето дете е на шест и още не ползва телефон,разрешено и е да гледа детски и то определени и до там.Не си мислете,че у дома е свободна Европа,но Търпение му е майката и благ тон доколкото е възможно.Хубава вечер.

# 12
Ами точно Вие сте написали , само с любов!
Иначе децата ни, имат огромна промяна за това време, няма как да не го отбележа. С две думи , нямат нищо общо с тези деца които взехме.

# 13
Иначе децата ни, имат огромна промяна за това време, няма как да не го отбележа. С две думи , нямат нищо общо с тези деца които взехме.

Вие четете постовете така както Дявола чете Евангелието😃 Вашите постове винаги са черно бели и винаги влизате остро на хората,които нямат вашето мислене.Хубава вечер отново.

# 14

Вие четете постовете така както Дявола чете Евангелието😃 Вашите постове винаги са черно бели и винаги влизате остро на хората,които нямат вашето мислене.Хубава вечер отново.
Е, нали и Вие сте тук за цвят!
Хубава цветна вечер.

Общи условия

Активация на акаунт