Седма тема на чакащите

• 28 448
  • 468
  •   1
Отговори
# 285
Манту в тубдиспансера. Не помня да съм взимала направление, но не е скъпо. Другият пакет - Васерман, СПИН се плаща, да, но както са Ви пасира в РЗИ може да Ви го направят безплатно. Имаше нещо, че при тях е анонимен, не помня как ми го приеха, но не съм имала проблем нито в социалните, нито на делото

Да анонимни са, но ако искаш. На нас ни писаха имената

# 286
  • Видин
Аз влизам с бърз въпрос. Събираме първичните документи. Една от точките е медицинско и изследвания за туберколоза, сифилис,хепатит Б и Спин.
Личният лекар твърди,че тези изследвания не се поемат от ЗК, а днес от лаборатория ми казаха да си взема направление от липнуя.
Вие свободно ли ги направихте или с направление?

Изследванията си ги платихме, около 150 лв за двамата

# 287
  • Видин
Курсът мисля е 32 учебни часа, въпрос на организация е как ще се провежда - съботно-неделно или през седмицата.
Децата трябва да присъстват на срещата, ще разгледат дома и ще питат къде планирате да настаните детето. Не е задължително да имате нещо готово, нито да осигурите самостоятелна стая, ако става въпрос за малко дете, но трябва да имате визия къде ще са леглото, шкаф за дрехи, етажерка за играчки, място за бюро. Ще питат къде ходите на разходка, къде ще ходи детето на ясла/ градина/ училище... Вероятно ще зададат въпроси на децата относно нагласата им за ново братче или сестриче.

При нас пък коментар от страна на социалния работник който проведе среща с поръчителите ни, след като станало дума че имаме и подготвена стая за детето е бил " то една стая дете не прави"

# 288
Курсът мисля е 32 учебни часа, въпрос на организация е как ще се провежда - съботно-неделно или през седмицата.
Децата трябва да присъстват на срещата, ще разгледат дома и ще питат къде планирате да настаните детето. Не е задължително да имате нещо готово, нито да осигурите самостоятелна стая, ако става въпрос за малко дете, но трябва да имате визия къде ще са леглото, шкаф за дрехи, етажерка за играчки, място за бюро. Ще питат къде ходите на разходка, къде ще ходи детето на ясла/ градина/ училище... Вероятно ще зададат въпроси на децата относно нагласата им за ново братче или сестриче.

При нас пък коментар от страна на социалния работник който проведе среща с поръчителите ни, след като станало дума че имаме и подготвена стая за детето е бил " то една стая дете не прави"

А при нас при проверката на жилището нещо се мръщеха, че имаме вътрешно стълбище в къщата, по което няма парапет на първите 5 стъпала, по които обаче има стена и от двете страни 😁 не били сигурни дали това е безопасно и подходящо за отглеждане на дете. В крайна сметка след кратък спор, подкрепен със солидна обосновка от моя страна и коментар, че ще оспоря доклада в случай, че наистина напишат, че не разполагме с подходящи жилищни условия тези факти не фигурираха в доклада.

# 289
Приемете, че социалните работници са просто хора, които пречупват нещата през собствената си призна. За съжаление, оставам с впечатление, че някои си позволяват да правят доста неуместни коментари, предвид тяхната позиция на работещи в интерес на децата. Пускайте всичко от едното ухо, директно през другото ухо и толкова. И мен се опитаха да ме откажат да се откажа от осиновяване на точно моето дете. Не знам по какви причини. Едва ли са били много загрижени как ще се развие животът ни. По-скоро я бяха приготвили за международно осиновяване. След два отказа, очакваха и трети. Развалихме им плановете. Слушайте сърцата си! След години ще си припомняте глупостите, които сега чувате с огромна усмивка и чувство за щастие!

# 290
Една история за между националните осиновявания и за любовта, за спасяването на едно дете, което познава само сивия свят на детския дом, за да се превърне в една щастливо, обичано, свободно дете и да порасне една уверена, щастлива млада жена. Не знам колко от вас разбират руски, но тази история ме разтърси. Не знам истина ли е или художествена измислица, но ми се иска да я споделя:
https://www.facebook.com/share/v/1KUZjeHNL4/

# 291
  • Видин
Вчера си взех решението за продължаване на процедурите по осиновяване, видях си и номера под който фигурираме в списъците 12808, том 129, стр 14, и се замислих, може би ние сме само едни номера в очите на социалните, поредните които срещат, да сигурно и на тях им е трудно да се сблъскват с тъгата и трудностите на хората и предпочитат може би да гледат на нас като пореден номер, да не си позволяват да изпитват някакво съчувствие, не знам, но както по-горе е написала cveti_75 някои от изказванията им просто звучат неморални, ненормални и страни за хора работещи в тази сфера

# 292
Както навсякъде, така и в тази институция има всякакви хора като мислене и интелигентност. На мен ми се падна супер готина социална работничка, с която и до ден днешен съм много близка. И, ако съм имала във времето някакви въпроси, или притеснения за детето, винаги я питах. И тя беше винаги насреща. Не мога да кажа същото за тези, с които се сблъсках в града, от който осинових. Да не говорим за болшинството от тези, които работеха в дома.

# 293
Здравейте.Къде мога да намеря имейлите на всичките дирекции в страната?Тук преди време си спомням,че бяха ги писали,но не мога да открия

# 294
Здравейте.Къде мога да намеря имейлите на всичките дирекции в страната?Тук преди време си спомням,че бяха ги писали,но не мога да открия

https://asp.government.bg/bg/kontakti/teritorialni-strukturi/

# 295
Благодаря

# 296
Здравейте!

Давам информация какво се случи при нас, ще се опитам да съм максимално кратка, обективна (доколкото е възможно това) и изчерпателна.
- вписване 2023 г. - до 4 г. без значение от пол и произход, с леки и лечими заболявания - както повечто от вас
- подновяване 2025 г. със същите критерии
- едно обаждане 2025 г. - представено като здраво дете
- отказ с мотиви медицински причини
- веднага след отказа смяна на критерии - напълно здраво, до 4 г., без значение от произход.
- неколкократни запитвания до всички РДСП до кой номер са стигнали с разглеждането
- отговори: няма деца; ще си чакате реда и т.н. в този смисъл
- искане на информация от различно естество и множество откази 
- Преглед ежемесечен на списъка, публикуван на сайта на АСП за децата предадени за международно осиновяване по НАРЕДБА № РД-07-7 ОТ 5 ОКТОМВРИ 2010 Г.
- дете попадащо в критериите здраво, до 4 г., без значение от произход  фигурира в този списък, след всички "писания", че деца няма.
- Пускане на молба по Наредбата за конкретното дете  - одобрение, среща, дело в периода 20.08.2025 до 13.10.2025 г.
- в крайна сметка вчера беше делото и чакаме обжалването да си го вземем.

Това е моят опит, бих казала горчив. Повече не искам да си спомням тези кошмарни 3 години. 

Пожелавам успех на всички, надявам се да съм била полезна.

# 297
  • Be realistic - plan for a miracle.
Шокирана съм. Neutral Face

# 298
Здравейте!

Давам информация какво се случи при нас, ще се опитам да съм максимално кратка, обективна (доколкото е възможно това) и изчерпателна.
- вписване 2023 г. - до 4 г. без значение от пол и произход, с леки и лечими заболявания - както повечто от вас
- веднага след отказа смяна на критерии - напълно здраво, до 4 г., без значение от произход.
- неколкократни запитвания до всички РДСП до кой номер са стигнали с разглеждането
- Преглед ежемесечен на списъка, публикуван на сайта на АСП за децата предадени за международно осиновяване по НАРЕДБА № РД-07-7 ОТ 5 ОКТОМВРИ 2010 Г.
- дете попадащо в критериите здраво, до 4 г., без значение от произход  фигурира в този списък, след всички "писания", че деца няма.
- Пускане на молба по Наредбата за конкретното дете  - одобрение, среща, дело в периода 20.08.2025 до 13.10.2025 г.

Това е моят опит, бих казала горчив. Повече не искам да си спомням тези кошмарни 3 години. 

Ами, честито!
Сега се въоръжете със ЗДРАВИ нерви!
Пожелавам Ви, всичко да е наред.
Съвета ми е, прегледайте всички документи и изискайте липсващите.Особенно важни са тези за медицинското досие.Там трябва да са вписани всички прегледи и ваксини.
Успех!

# 299
Здравейте!

- дете попадащо в критериите здраво, до 4 г., без значение от произход  фигурира в този списък, след всички "писания", че деца няма.
- Пускане на молба по Наредбата за конкретното дете  - одобрение, среща, дело в периода 20.08.2025 до 13.10.2025 г.

Аз много се радвам за вас.Ние също сме вписани от 2022 и миналата година си удължихме разрешението. Все още позвъняване няма но вие сте извадили голям късмет. Бърза адаптация и много щастливи мигове като вече истинско и пълно семейство!

Общи условия

Активация на акаунт