Седма тема на чакащите

• 28 456
  • 468
  •   2
Отговори
# 345
# 346
Да. Щях.
Казвам Ви го с ръка на сърцето като жена на друга жена. Аз знам какво е да нямаш дете. Знам какво е да се молиш, да се надяваш, да чакаш. И ако изборът ми е да имам дете или да имам някакво имагинерно, според собствените ми представи дете, избирам първото! Човек не може и не трябва да  живее заради хората. Тяхното мислене и предразсъдъци няма да се променят. Но Вие може да се промените.
Аз съм благодарна за времето, което имах да се тръшкам, да рева и да си осмисля приоритетите, сега всичко ми се струва много глупаво.
Но..тук слагам едно голямо НО! Аз съм перде. Мен не ме интересуват хората, мнението им, пускам ги по пързалката и заминавам. В един малък град, където всички се познават и мисленето е друго, вероятно човек много по-трудно би се справил. За мен ако някой преразгледа приоритетите си и се реши на крачката да осинови дете от ромски произход, трябва да е напълно готов да приеме това дете на 100 %. Защото и най-малкото съмнение в родителя ще се усети от детето. То трябва да расте, вярвайки че е специално и че с нищо не е по-различно от другите деца, каквото е всъщност.

За протокола, днес водих дъщеричката ми на градина, видях 2 деца, чиито биологични родители познавам и са си българи, а децата ако някой ги види поотделно, приличат абсолютно и категорично на ромчета. И тук пак идва въпросът: какво прави едно дете ромче? Цветът на кожата ли? Ако кожата му е светла, то ромче ли е?

Всички вие, които чакате: имайте предвид, че когато получите предложение, ще бъдете поканени на среща. Ще видите детето. Никой не ви задължава да кажете ДА. Но ограничавайки се с произхода, вие изпускате не само много време, но и много шансове. Казвам ви го като човек, минал по този път.
И все пак...всеки си извървява своят собствен път и учи своите уроци. Това, което мога от сърце да пожелая е, всяко изоставено детенце да намери правилното семейство, в което ще бъде ценено, обичано и обгрижвано!

# 347
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...

Дали са променили нещо в системата с помощите за малцинствата или тази информация не е особено релевантна, се чудя?
Странно е изведнъж да има бум на изоставени малки деца.
И следващият въпрос - ще има ли активизация по процесите за включване на тези деца в системата за осиновяване, или ще останат по приемните семейства..
Размишлявам си просто...

# 348
Благодаря за информацията. Интересно ми е от тези деца които са настанени в приемни семейства ще бъдат ли включени и в регистъра за осиновяване?

# 349
Някой има ли списък с актуалните документи, които се изискват при подаване на документи за осиновяване? Освен декларацията, медицинско от личния лекар, бележка от психо и туб-диспансера, от работодател за доходи имаше ли нещо друго?

# 350
Някой има ли списък с актуалните документи, които се изискват при подаване на документи за осиновяване? Освен декларацията, медицинско от личния лекар, бележка от психо и туб-диспансера, от работодател за доходи имаше ли нещо друго?
Здравейте това което ще ви пратя съм го копирал от закона за осиновяващите
Чл. 25. (1) Към заявлението по чл. 24 се прилагат следните документи:

1. документ, удостоверяващ, че лицето не е лишавано от родителски права, който се издава от общината по постоянния му адрес след проверка в другите общини, в които той е имал постоянен адрес;

2. удостоверение за психично здраве и медицинско удостоверение за физическо здраве, липса на тежки хронични заболявания и други застрашаващи живота на осиновяващия, сексуално предавани инфекции с приложени резултати от проведени изследвания за туберкулоза, сифилис, хепатит В, ХИВ/СПИН;

3. свидетелство за съдимост;

4. документ, удостоверяващ, че срещу лицето не е образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер;

5. документи за доходи и имотно състояние (декларация, удостоверение и др.);

6. препоръки за лицето, което желае да осинови, както и за лицата, които живеят с него.

(2) Към заявлението, подадено от съпрузи или един от тях, се прилагат документите по ал. 1 за всеки от съпрузите и удостоверение за сключен граждански брак.
4) В случай на пропуски, фактически грешки или несъответствия в приложените документи директорът на дирекция "Социално подпомагане" определя срок и дава указания за отстраняването им, а при необходимост изисква уточняване на наличната и предоставяне на допълнителна информация.

(5) Заедно с документите по ал. 1 лицето, което желае да осинови дете, подава и декларация за готовност за сътрудничество с дирекция "Социално подпомагане" при наблюдението на отглеждането на детето и спазването на неговите права и законни интереси, включително и за предоставяне на информация за развитието на детето на всеки шест месеца през първите две години от осиновяването съгласно приложение № 7.

(6) Към заявлението се прилага и фотокопие на описаните документи.

Чл. 26. (1) В срок до три месеца от подаване на заявлението дирекция "Социално подпомагане" извършва социално проучване на лицето относно годността му да осинови дете. Срокът може да бъде удължен еднократно с два месеца по обективни причини, касаещи кандидатите.

(2) В случаите, когато заявлението е подадено от един от съпрузите, дирекция "Социално подпомагане" осъществява социалното проучване и по отношение на другия съпруг.

(3) Социалното проучване се извършва от определен от директора на дирекция "Социално подпомагане" социален работник. При необходимост в извършването на социалното проучване директорът включва и други специалисти от дирекцията.

(4) Проучването включва:

1. най-малко три срещи с лицето, което желае да осинови;

2. най-малко едно посещение в дома на желаещия да осинови, в който ще бъде отглеждано детето и в който трябва да бъде гарантирана безопасна и сигурна среда за отглеждането му;

3. най-малко една среща с членовете на семейството на лицето, което желае да осинови, и с лицата, живеещи с него;

4. най-малко една среща с лицата, дали препоръки.

(5) В хода на социалното проучване дирекция "Социално подпомагане" извършва обучение или насочва за обучение осиновяващите към друг доставчик на социални услуги за деца и семейства по програма, утвърдена от министъра на труда и социалната политика по предложение на председателя на Държавната агенция за закрила на детето и изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане.

(6) В случаите, когато има издадено направление за ползване на социални услуги, доставчикът на социални услуги изготвя доклад до дирекция "Социално подпомагане" за резултатите от предоставените услуги.

Чл. 27. (1) За резултатите от социалното проучване социалният работник изготвя доклад относно годността на лицето да осинови дете при условията на пълно осиновяване, който задължително съдържа информацията по чл. 24 и 25, както и информация за:

1. възрастта, пола и здравословното състояние на детето, за което би бил подходящ осиновител;

2. възможността за осигуряване на условия за задоволяване на специални потребности на детето;

3. възможността за осигуряване на безопасна и сигурна среда за отглеждането на детето;

4. готовността за осигуряване на приемственост при отглеждането на детето, както и на етническите, религиозните, културните и езиковите особености на средата, от която то произхожда;

5. проведените срещи с лицето, което желае да осинови, с членовете на неговото семейство и с лицата, които живеят с него;

6. посещенията в дома на лицето, което желае да осинови;

7. проведените срещи с лицата, дали препоръки;

8. резултатите от проведеното обучение по чл. 26, ал. 5;

9. други обстоятелства от значение за преценката.

(2) В случаите, когато осиновяващият не е български гражданин, социалният работник по ал. 1 отразява в доклада и обстоятелството дали държавата, чийто гражданин е лицето, ще признае решението на българския съд за осиновяване.

(3) В доклада по ал. 1 социалният работник дава заключение относно годността на лицето, което желае да осинови, и прави мотивирано предложение до директора на дирекция "Социално подпомагане" за издаване или отказ за издаване на разрешение за вписване в регистъра на осиновяващи при условията на пълно осиновяване.

Чл. 28. (1) В 7-дневен срок от представянето на доклада по чл. 27 директорът на дирекция "Социално подпомагане" издава разрешение или мотивиран отказ за вписване в регистъра на осиновяващи при условията на пълно осиновяване. В разрешението задължително се посочват и другите регионални дирекции за социално подпомагане, в чиито регистри да бъде вписано лицето.

(2) За издаване на разрешение за вписване в регистъра се вземат предвид възможностите за осигуряване на физическо, психическо и социално благополучие на детето, както и информацията за осиновяващия относно личностното и семейното му развитие, здравословното му състояние, неговата социална среда, мотивите му за осиновяване, способността му да осигури подходящи условия за специалните потребности на детето и други обстоятелства от значение за осиновяването.

(3) Отказът по ал. 1 подлежи на обжалване при условията и по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Чл. 29. (1) В 3-дневен срок от издаване на разрешението директорът на дирекция "Социално подпомагане" го изпраща заедно с доклада относно годността, заявлението по чл. 24 и всички документи по чл. 25 на директора на регионалната дирекция за социално подпомагане по постоянния адрес на осиновяващия за вписване в регистъра.

(2) В дирекция "Социално подпомагане" се съхранява досие, съдържащо фотокопие от посочените в ал. 1 документи.
Успех в осиновителната процедура!

# 351
Благодаря!

# 352
Моля пожелавам ви кратко чакане и скорошно позвъняване.
Успех още веднъж

# 353
Обмисляме само подаване на документи за втото осиновяване. Но съпругът ми е кандидатсвал за работа в чужбина, извън ЕС, не че има значение. В момента чака, няма отговор да или не, но ако стане, ще трябва цялото семейство да се преместим. И не знам това как би повлияло ако сме в списъка. Вероятно няма да може..

# 354
Обмисляме само подаване на документи за втото осиновяване. Но съпругът ми е кандидатсвал за работа в чужбина, извън ЕС, не че има значение. В момента чака, няма отговор да или не, но ако стане, ще трябва цялото семейство да се преместим. И не знам това как би повлияло ако сме в списъка. Вероятно няма да може..
Единствено в местното РДСП може да ви отговорят. Попитайте там успех ви желая!

# 355

Доколкото си спомням свидетелство за съдимост,удостоверение от прокоратурата,че не се водят дела с/у вас,удостоверение,че не са ви ответни родителски права и изследвания за Васерман и СПИН.

# 356
  • Видин
Да. Щях.
Казвам Ви го с ръка на сърцето като жена на друга жена. Аз знам какво е да нямаш дете. Знам какво е да се молиш, да се надяваш, да чакаш. И ако изборът ми е да имам дете или да имам някакво имагинерно, според собствените ми представи дете, избирам първото! Човек не може и не трябва да  живее заради хората. Тяхното мислене и предразсъдъци няма да се променят. Но Вие може да се промените.
Аз съм благодарна за времето, което имах да се тръшкам, да рева и да си осмисля приоритетите, сега всичко ми се струва много глупаво.
Но..тук слагам едно голямо НО! Аз съм перде. Мен не ме интересуват хората, мнението им, пускам ги по пързалката и заминавам. В един малък град, където всички се познават и мисленето е друго, вероятно човек много по-трудно би се справил. За мен ако някой преразгледа приоритетите си и се реши на крачката да осинови дете от ромски произход, трябва да е напълно готов да приеме това дете на 100 %. Защото и най-малкото съмнение в родителя ще се усети от детето. То трябва да расте, вярвайки че е специално и че с нищо не е по-различно от другите деца, каквото е всъщност.

За протокола, днес водих дъщеричката ми на градина, видях 2 деца, чиито биологични родители познавам и са си българи, а децата ако някой ги види поотделно, приличат абсолютно и категорично на ромчета. И тук пак идва въпросът: какво прави едно дете ромче? Цветът на кожата ли? Ако кожата му е светла, то ромче ли е?

Всички вие, които чакате: имайте предвид, че когато получите предложение, ще бъдете поканени на среща. Ще видите детето. Никой не ви задължава да кажете ДА. Но ограничавайки се с произхода, вие изпускате не само много време, но и много шансове. Казвам ви го като човек, минал по този път.
И все пак...всеки си извървява своят собствен път и учи своите уроци. Това, което мога от сърце да пожелая е, всяко изоставено детенце да намери правилното семейство, в което ще бъде ценено, обичано и обгрижвано!

Много Ви благодаря за отговораи и за съветите, хубаво е човек минал по пътя да сподели! И аз се надявам всяко дете да намери своето семейство.

# 357
Произхода има огромно значение. И се показва сериозно с времето и то как...
Аз си мислех, че ще пиша на бял лист, ще възпитавам, ще уча...Няма такъв филм.Генът избуява и неможеш нищо да направиш.
Относно цвета на кожата...На срещите преди да решим дали да се вземем беше бяла, розови бузи. Само дето детето него беше виждало слънцето. Започнахме да излизаме навън и нещата станаха различни, а след първото море...
Казвам го за онези които се притесняват за чертите.Те не са проблема!

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 14:40 от den_za_den

# 358
Всички казват, че за тях не нило проблем! Може за Вас да не е проблем, но за детето е ОГРОМЕН проблем, особенно в училищна възраст. Различните се приемат изключително трудно, ако се приемат въобще. Подигравки, обиди, отхвърляне от класа и още един куп неща. Обществото ни е такова, писал съм не един път по този въпрос.

# 359
Истина е Дядо Яг... Преживяваме  ги тези предразсъдъци. И преди съм го писал, мисля, че щеше да се чувства прекрасно и на място обградена от хора от етноса.
Но го има и другото... освен, че чертите са такива и манталитета е такъв. И никой не го е преподавал. Той си е там, заложен генетично .Лъже, краде, не се къпе, стаята е кочина с поне 30 единици дрехи разхвърляни навсякъде. Храни се и си оставя чиниите на масата. Няма миене...Ако изпусне нещо на земята то си остава там...било то храна, отпадъци или каквото се сетиш. Родителите сме прислужници. Има права и никакви задължения. Звучи ли познато?

Общи условия

Активация на акаунт