Седма тема на чакащите

• 28 398
  • 468
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте, отдавна не съм писала,незнам дали помните,но подадохме за второ осиновяване юли 2023г.през октомври същата година ни вписаха в регистъра.И днес ми звъннаха по телефона с предложение за среща. Само питах по телефона пола и възрастта на детето.Почти 7м.момче.Искам да ви помоля какво точно да питам на срещата, в нета ще прочета нормите за развитие в съответната възраст, отделно какво подаръче да взема. Имаме момиче вече на 6г.и 4м.беше на почти 8м.котато я видяхме за първи път и на 9м.и 3 дена на делото.Много ви благодаря ❤️

# 211
Саманта, честито предложение, дано е вашето бебе. Ами и това, което сте питали и гледали първия път, особено ако е било в приемна грижа би следвало да е в нормите за възрастта, макар че и там може да е оставена на самотек в креватчето. Питаш какви данни имат от раждането, било ли е на кислород, нормално раждане или цезарово сечение, коя по ред бременност, проследявана ли е, АПГАР, доносено дете ли е, захранено ли е, ако да кога и с какво, има ли всички ваксини за възрастта, какъв ми у режимът на хранене и бодърстване, спокойно дете ли е, носено ли е на ръце (лично за мен е плюс), как спи, хваща ли играчки, кога се е преобърнал за първи път по корем, прави ли опити да се изправя или да сяда... По таблици първо е сядането, после изправянето, но моят син беше на 4 месеца като си го взех, се преобърна седмица преди да навърши 5, но първо се изправи е тръгна покрай неподвижна опора на 7 месеца, а чак на 8 седна самостоятелно (без опора).  Играчка - нещо, което издава звуци

# 212
Ще ви пиша като мине срещата.Много ти благодаря mama ru за съветите.Макар,че като помня за дъщеря ни това, което ни четоха в доклада не е истина.Четоха,четоха майката се определила с турски произход 4 на бременност бащата в чужбина,не се прибирал пък уж от него забременяла.После ме чухнаха, на по късен етап, че не е той бащата е аз се сетих де.Не бяха писали,че има шум на сърцето ч,не че ми е драма, само я следихме известно време .Приемната майка и беше давала нон стоп Панадол да е спокойна.Но пък още като я видях на следващия ден хукнах да подготвям документите за осиновяването.Беше ни второ предложения тогава.Сега ще видим как ще е.Моята майка не ме подкрепя, други роднини нямам, но аз съм претръпнала.Сами се оправяме от ден 1 с първото дете.

# 213
Щом не си сама, а със съпруг, че и първото дете е вече голямо, ще се справите. Минали сте по този път. След десетина година ще е леко вече, че децата ще са големи и само ще питат в колко да се приберат 😀 като моят единадесет годишен.

# 214
Mama Ru ,
Ти си голяма пророчица. Днес ни се обади социалната, не беше ни "тормозила" от м.Февруари.Тааа ми обърка всички планове за утре. Искала да види децата, кво ще ги гледа незнам, ама туй е положението.

# 215
А, собствен опит. Социалните четат тук и реагират. Поне от някои РДСПта. Не се шегувам, четат.

# 216
  • малкия йеросалим
Здравейте. Включвам се в темата, за да събера повече информация.
Накратко: На 43 години съм,семейна с две големи деца на почти 20 и 15 години.Със съпруга ми започнахме да обсъждаме идеята да си осиновим дете.Нашите деца пораснаха и ми липсва да се грижа за тях.
Едното ми притеснение от темите,който четох е че масово децата,който са в регистъра за осиновяване са с някакъв здравословен проблем.Така ли е или съм чела между редовете.
Другото което исках да попитам дали това, че вече имаме биологични деца би ни сложило назад в списъка примерно ако ни съпоставят с двойка,която няма деца? И също дали, че сме над 40 години също е фактор?

# 217
Възрастта не е фактор. Основният фактор са очакванията за дете или профила, който давате. Все пак, предвид, че децата са на половината на желащите и едва 1/4-1/3 от тях са осиновяеми у нас, логично е да се даде предпочитание на семейство или кандидат, който не може да има дете пред хора, които вече имат, но не знам гледат ли това.
И да, децата в системата, които чакат осиновяване са на възраст от 2 месеца до 17 години и 11 месеца. Да, децата са от всякакъв произход - български, турски, ромски, смесен, неизвестен и други. Да, част от децата са със сериозни здравословни проблеми, увреждания или леки такива. Да, част от децата са част от група - три и повече деца с кръвна връзка. Да, част от децата са от непроследявани бременности, от биологични родители, които пият, дрогират се, пушат, с нисък образователен ценз, със заболявания... Предприемете ли тази стъпка не очаквайте, че осиновеното дете ще се развива, чувства, реагира като биологичните ви деца. Осиновените деца имат така наречената първична рана в резултата от изоставянето/отделянето им от БМ след раждането или в ранна възраст, някои са били отнети заради неглижиране или дори насилие. Децата имат минало и то дава своя отпечатък.

# 218
Накратко: На 43 години съм,семейна с две големи деца на почти 20 и 15 години.Със съпруга ми започнахме да обсъждаме идеята да си осиновим дете.Нашите деца пораснаха и ми липсва да се грижа за тях.
Едното ми притеснение от темите,който четох е че масово децата,който са в регистъра за осиновяване са с някакъв здравословен проблем.Така ли е или съм чела между редовете.
Другото което исках да попитам дали това, че вече имаме биологични деца би ни сложило назад в списъка примерно ако ни съпоставят с двойка,която няма деца? И също дали, че сме над 40 години също е фактор?

На мен социални работници са ми казвали, че хора които имат контакт с деца са за предпочитане от такива, които нямат такъв. В тази хипотеза ми казаха, че хора които имат собствени или други осиновени деца са ни пряка конкуренция. В този смисъл това следва да е във ваша полза.
Успех!

# 219

Че какво Ви е на 43год. В разцвета на силите сте си , не слушайте хорските приказки. Аз Аз съм на 51, съпругата ми е на 47, грижим си се за двете деца, без проблем. Възраста не е критерий, а това което сте заложили Вие като критерии.
Възраст , пол, положение на детето/та. Пиша децата ,защото ние тръгнахме с нагласата за 1 дете, а се оказахме с две.
Щом мислите, значи ще го направите!
Действайте, че процедурите са тромави и бавни!!!

# 220
Здравейте, ние като подадохме за първото дете през 2018г.именно това питах нашите социални."Аз като нямам органи детеродни т.е.няма как да забременея,не съм ли с някакво предимство пред другите те ми казаха НЕ.т.е.това няма значение.2023г.като подадохме за второ дете близки приятели ни казваха,че щом имаме едно ще стане по-бързо.На всички отговарях,че няма такова нещо.Почнах си процедурата съвсем отначало.

# 221
Здравейте!
Може ли осиновителите на деца с ромски произход да споделят как са се справили с дискриминацията, подигравките и т.н. Децата как го приемат този факт? Смятате ли, че гените влияят, тъй като навсякъде в медийното пространство това се тиражира, че гените са гени и основно те са важни и водещи. Но пък от друга страна аз познавам няколко българчета, родени в собствените си семейства български, които са на възраст между 8 и 11 години и крадат, лъжат и се бият повече от ц*гани! Какво е вашето мнение от опита ви на родители. Само споменавате на децата, че имат такъв произход или по-често го обсъждате?
Втората ми чуденка е ако приемното семейство е отгледало детето ви, което е на 2 г. - 2 г. и 6 м.  с много "екранно време" и без режим на хранене цитирам " отварям му хладилника когато си поиска да си хареса каквото си поиска" - трудно ли успяхте да наложите режим и правила и да го откажете от екраните, а да наблегнете на игри и книжки. Оказало ли е екранното време влияние на речевото развитие на детето? Не ме разбирайте погрешно, не обвинявам приемните семейства, няма как всички да имаме едно общо мнение по отношение на възпитанието. Интересувам се от чисто практическа гледна точка.
Благодаря на отзовалите се!

# 222
Здравейте!
Може ли осиновителите на деца с ромски произход да споделят как са се справили с дискриминацията, подигравките и т.н. Децата как го приемат този факт? Смятате ли, че гените влияят, тъй като навсякъде в медийното пространство това се тиражира, че гените са гени и основно те са важни и водещи. Но пък от друга страна аз познавам няколко българчета, родени в собствените си семейства български, които са на възраст между 8 и 11 години и крадат, лъжат и се бият повече от ц*гани! Какво е вашето мнение от опита ви на родители. Само споменавате на децата, че имат такъв произход или по-често го обсъждате?
Втората ми чуденка е ако приемното семейство е отгледало детето ви, което е на 2 г. - 2 г. и 6 м.  с много "екранно време" и без режим на хранене цитирам " отварям му хладилника когато си поиска да си хареса каквото си поиска" - трудно ли успяхте да наложите режим и правила и да го откажете от екраните, а да наблегнете на игри и книжки. Оказало ли е екранното време влияние на речевото развитие на детето? Не ме разбирайте погрешно, не обвинявам приемните семейства, няма как всички да имаме едно общо мнение по отношение на възпитанието. Интересувам се от чисто практическа гледна точка.

Много е трудно с различните хора.
Нашите осиновени деца не са Роми, но в началото имахме големи проблеми, особенно първата година. Някак си, децата разбират, че нещо не е както трябва . С течение на времето, всичко си идва на мястото, но трябва много гоеорене,пистоянно обяснение и т.н.
Големия и основен проблем идва в  училището! Имайте го в предвид това.

# 223
Здравейте!
Писал съм няколко пъти по тази тема.Ще добавя само, че имаше осезаемо разлика между детската градина и първи клас. В детската градина нямаше нападки, пренебрежение, обиди.Даже напротив, бяхме в центъра на игрите.
От първи клас насетне нещата се преобърнаха много. Аутсайдер, подигравки, конфликти. Предполагам, че е резултат от различни фактори...нови деца, по-голяма възраст, отношение на семейната среда към ромите...
Класната помогна до известна степен в пети клас за туширане на напрежението и някакъв мир.Класната преди това нямаше желание да се затопмодява с такива проблеми.
И не, според мен не можем да променим ситуацията на дискриминация. Какво да говоря с родители , като те са в основата децата им да имат такова отношение.Имаме още година и половина в този клас и след това се махаме на секундата.

# 224
Някой, който не се страхува от бебета под 7-8 месеца ще извади късмет:
https://www.facebook.com/share/p/175gKrsuZv/

Общи условия

Активация на акаунт