Седма тема на чакащите

• 37 126
  • 579
  •   4
Отговори
# 570
Аз съм от 2016 година, юли месец във форума. Т.е почти 10 години. Вече бях осиновила децата си, но когато четох темите, а и през времето, през което аз пиша, скандалите стават, когато някой напише, че не иска ромче или с изразени ромски черти. Никой не се нахвърля върху човек, който е написал, че иска здраво дете. Това се приема за нещо подразбиращо се.
И понеже съм отдавна тук, помня две потребителки, което имаха осиновени ромски деца + биологично. И всеки път, когато имаше проблем с осиновеното дете/ деца другите бяха обвинявани в расизъм, оплаквали се от детето им, защото било ромче, а не защото реално има някакъв проблем. Стигна се до там, че поне едната емигрира. Напуснаха и фб групите на осиновители, в които членуваха.

# 571
Аз съм от 2016 година, юли месец във форума. Т.е почти 10 години. Вече бях осиновила децата си, но когато четох темите, а и през времето, през което аз пиша, скандалите стават, когато някой напише, че не иска ромче или с изразени ромски черти. Никой не се нахвърля върху човек, който е написал, че иска здраво дете. Това се приема за нещо подразбиращо се.
И понеже съм отдавна тук, помня две потребителки, което имаха осиновени ромски деца + биологично. И всеки път, когато имаше проблем с осиновеното дете/ деца другите бяха обвинявани в расизъм, оплаквали се от детето им, защото било ромче, а не защото реално има някакъв проблем. Стигна се до там, че поне едната емигрира. Напуснаха и фб групите на осиновители, в които членуваха.
Съболезнования за майка Ви.

# 572
Вие изядохте Beach Please, но ми се струва, че е доста права по отношение на разликата със възрастта и как един 50-годишен родител тепърва ще отглежда тодлър. Аз съм на 46 години, синът ми е на 13 години. Биологично дете ми е, роден е от донорска инсеминация, гледаме се сами, без баща. Аз съм и винаги съм била в много добро здраве, спортувам, грижа се за себе си. Честно казано, през последната една година някакси физически започвам да чувствам годините - оказа се, че имам наченки на артроза на дясното коляно. Отделно започват разни кости и стави да ме наболяват. Нерядко сутрин ми трябва време да си раздвижа краката. Същото наблюдавам и сред приятелките - около 50-те, с наченки на менопауза вече. Отделно психическото състояние и тоталната смяна на интереси. Имам приятелка на 48 години с дете на 2 години - амииии толкова далече съм от нейните неволи, че на моменти се чудя аз дали някога съм се вълнувала от памперси и пюрета. И третото, на практика поне до 75-годишна възраст (докато детето навърши 25 години) ще имате финансово зависим от вас човек - дали ще издържите психически и физически. Не говоря за финанси. И много важно - разликата в светогледа между родителя и детето ще бъде огромна. Дори при нас със сина ми е огромна при 33 години разлика. В днешно време светът се развива много бързо, технологиите обърнаха наопаки всичко досега, а това естествено води неминуемо до изменения в обществото. Когато децата са малки, няма драма. Към 10-годишна възраст ситуацията започва да ескалира, а в пубертета направо става взривоопасна. Това са нещата, на които би трябвало да се замисли 50-годишната осиновителка (това важи и за биологични родители). И още нещо - какво ще стане с детето, ако с осиновителката нещо стане? Аз лично много подробно, след разговори в семейството, съм определила в писмен вид кой ще поеме грижите за сина ми, ако нещо се случи с мен, (няма да е баба му, която в момента е на 70 години) и отделно откакто се е родил, работя по въпроса той да бъде финансово обезпечен възможно най-много.

МамаРу, съболезнования за майка ти. Да почива в мир, а на теб кураж да минеш по-бързо през този труден период. 🫶

# 573
Преди години се говореше уж за разлика не повече от 45 години, но явно не е прието като закон, защото на практика се дават деца на родители, с които имат и над 50 години разлика. Друг проблем е, че в днешно време опитите за дете се отлагат във времето, жената се сеща на 27-30 годишна възраст, и то ако вече има сериозна връзка към момента и подкрепата на съпруг/ партньор. И изведнъж се оказва, че няма време. Не стане по естествен път, започват опити инвитро, докато се стигне до идеята за осиновяване. А времето не чака и жената вече е на 40-45 години. И като почака и без особени ограничения за предложение 4-5 години ето как се натрупва възрастовата разлика. От друга страна познавам две жени, които са родили на около 45-46 годишна възраст. Не мога да кажа, че децата им страдат от това, че имат възрастни родители, напротив - всеотдайни родителите са.

# 574
Ако човек не може да приеме болно дете или дете от друг етнос, по-добре да е честен пред себе си и да не поема ангажимент, отколкото да съжали и да стигне дори до разсиновяване, защото няма подкрепа заради етноса / расата на детето или състоянието му. Това не е расизъм, да кажеш "Аз няма да се справя, моята среда ще отхвърли детето ми и мен". Това не значи, че ти отхвърляш всички от този етнос. Може да ви шокирам, но аз можех да осиновя ромче, но не и дете с турски произход. Мога да работя с турци, но не мога да се възприема като родител на такова дете. В съзнанието ми има една граница, една бариера, която не мога да превъзмогна на ниво моето семейство.

# 575
Аз лично нямам проблем с който и да е етнос. Завърших основното си образование в детски санаториум – поне 40 процента от децата бяха турци и роми, при това много от тях от социално слаби семейства. Имаше и едно виетнамче. Голяма част от санитарките също бяха ромки и туркини. Никота не сме имали проблеми помежду си – делили сме си храната, давали сме си назаем вещи и дрехи.

И в по-късни години съм лежала в болници в една стая с турци и роми. Също не е имало проблеми – нито с другите пациенти, нито с лекарите.

А относно възрастта – никой не може да знае колко ще живее и в какво здравословно състояние ще бъде. При съвременната продължителност на живота дори да си на 50 години, когато раждаш/осиновяваш, може да се очаква, че имаш още поне 20 години пред себе си, за да отгледаш това дете до пълнолетие, когато ще е способно да работи и да се издържа само.

А дали ще стане така – никой не може да каже. Но имам приятели и познати, които загубиха родителите си. Родителите им починаха много млади. На някои – само единият родител, а на други – и двамата. Е, децата пораснаха. Намери се кой да ги отгледа.

Впечатление ми направи последното изречение ‘намери се кой да ги отгледа’ Аз лично не желая това за детето си. Ако с мен се случи нещо, искам да отиде при хора, които не само ще задоволяват основните му потребности от храна и дрехи. Искам да се грижат за него, както аз бих направила, да усеща, че е обичано и обгрижвано на ниво отвъд битовото, а не просто гледано. В институция също все ще се израстне.

Дядо Яг, всеки родител на тийнейджър трябва да си вземе куче. Така ще има поне едно същество, което да се радва, когато се прибираш у дома. Ние си взехме преди три години един малтиец - най-прекрасното същество. И аз като теб - като ме ядоса тийна, излизам с него, в противен случай има опасност да попадна в черната хроника.

# 576
Моите приятели и познати също бяха приети и гледани с любов. Някои ги отгледаха баба и дядо, някои - други роднини или приятелски семейства и така... При това родителите им не бяха възрастни и съвсем не са очаквали, че ще оставят деца сираци. Така че никога не се знае.

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 23:19 от Radilena

# 577
Законът си е закон, ако той позволява на хора над 45+ да станат осиновители - ще станат. Ако някой не е съгласен,  може да сезира омбудсмана. Жената вече се извини в последния си пост за това, че е използвала неправилната дума. Всеки, който чака на опашката на осиновителите смята, че заслужава да получи дете според личните си критерии и преди всички други, обаче в живия живот картината е доста по-мрачна.

# 578
Pak Az, в пост 549 пишете, че се притеснявате за разликата във възрастта и разни потребителки си дадоха мнението, включително аз. Съвети не бих дала. В крайна сметка решението си е ваше, последиците от него също са за вас. Не е необходимо да давате отчет за имотите си и плановете си. На нас ни е все едно. Критикувате разни потребителки, вашият пост е в същия стил и със същите квалификации.

Бъдете здрави, гледайте си детето и бъдете щастливи заедно. Като единствен родител единствено бих ви посъветвала да си осигурите един кръг от доверени хора, на които можете да разчитате 24 часа в денонощието. Имало е случаи, в които в рамките на 10 минути трябва да намеря кой да се погрижи за сина ми или да го вземе от градина. Успех.

# 579
И аз се присъединявам към съвета да си осигурите човек, който да реагира при спешен случай. Най-елементарното - синът ми на 6 месеца и след това на 1 година и 4 месеца два пъти боледува от ротавирус като го прехвърляше и на мен. А при мен ентеровирусите протичат много тежко и се налагаше да влизаме в инфекциозно отделение. Хора сме, всичко се случва. Хубавото е, че ще имате година високоплатена майчинство, през което да си организирате такъв човек.
Възрастта не е без значение, но по-важно е да имате втори човек на разположение при спешен случай както и подкрепяща среда.

Общи условия

Активация на акаунт