Всякакви въпроси за пералнята - тема 21

• 24 775
  • 646
  •   4
Отговори
# 450
Сигурно е от перилния препарат, а не от пералнята.
Кой препарат използвате?

# 451
Ами уж....качествени.
Персил мега перли за бяло,Ариел за цветно и от време на време Корал за вълнени и смесени пуловери.
Просто наистина нямам обяснение....
Пера в тази конфигурация от доста години.

Последна редакция: пн, 13 окт 2025, 23:04 от Cvetelina Hristova 644155

# 452
Наистина неприятно. Дискутираше се тук преди време
 за дупки от препарат, но не мога да си спомня кой беше....може би Персил.
При мен дупки и закъсвания ставаха на дрехи от НМ. Разбрах, че са от рециклирани материали и отдавна спрях да ги купвам.

# 453
Да,и дрехите са с не особено добро качество,както и повечето неща,които ползваме в ежедневието,имам в предвид средно-статичния гражданин,но това се случва при мен и на нови и на по-стари дрехи.
Може би съм изтеглила късата клечка,за момента не ми е възможна смяна/пералнята е на почти 3 год/,но не е на дневен ред.Благодаря!Ще сменя праховете,въпреки,че съм доволна от тези е ще наблюдавам.

# 454
  • на Мелмак
Моята снощи издаваше звук необичаен, днес ММ ще я отваря да види дали нещо не е заседнало. Дано е това, че си я обичам и не искам да я сменям, въпреки, че едно Миле ми намигва така от лятото Simple Smile

# 455
Скрит текст:
Да,и дрехите са с не особено добро качество,както и повечето неща,които ползваме в ежедневието,имам в предвид средно-статичния гражданин,но това се случва при мен и на нови и на по-стари дрехи.
Може би съм изтеглила късата клечка,за момента не ми е възможна смяна/пералнята е на почти 3 год/,но не е на дневен ред.Благодаря!
Ще сменя праховете,въпреки,че съм доволна от тези е ще наблюдавам.
На мен праховете, които използвате, ми изглеждат хубави. Аз също използвам Ариел за цветно и Персил за бяло (прахове), но от официалния внос. За бяло в момента използвам прах Skip Ultimate. 
Ако пък барабанът нещо е дефектен, то сигурно има поражения и по чаршафи, хавлии...

# 456
  • на Мелмак
Изкарахме безопасни игли, от една дреха на щерката. Добре, че нямаме поражения по дрехите. Проверете добре, за някоя такава изненада Wink

# 457
Не, petia ivanov върху чаршафи,хавлии и други плътни дрехи нямам.
Дупчици съм забелязала около тениски,може би ,защото памука е по-тънък,върху блузки от по-феерични материи и бельо.Дали е от прахове,барабан или малшанс материи,наистина не знам.

# 458
  • София
Аз, както вече споменах, най-често се съсипват пуловерите и то фините и тениски. Пера с течен препарат за вълна на Perwoll. Останалото пране пак с течни или на Ariel или на Persil. Напоследък взимам само за цветно пране, защото с него пера и на 60 градуса т.нар. “бяло”.( което 90% си е цветно)
Струва ми се невъзможно препаратът да разяде дрехата за 1 час в пералнята.
Мариана, мерси, ще разгледам моделите на Miele. Не ми се дават много пари за
пералня. Не мога да повярвам, че нови перални на реномирани марки късат прането, а старите ни  (Ariston и Gorenje) винаги са били безупречни в това отношение.

# 459
Не правете толкова генерални заключения. Не е ясно дали пералнята е виновна....
Няколко нови перални съм имала през последните 15 години и нито една не е късала прането.

# 460
Интересно от какво наистина се късат дрехите, досега не съм имала нито стара, нито нова пералня, която да ги къса. Не знам дали не е удачно да се провери от техник (сега, не ми се смейте, че знаете, не съм техничар) дали е еднакво навсякъде разстоянието между барабана и уплътнението, дали някъде няма конкретен дефект или малък отвор, в който да попада част от дрехата и да се прищипва, от което и при движението на барабана да се разкъсва.   

# 461
  • София
На мен ми е за първи път това. И техникът, който ни обслужва миялната машина и пералните каза, че пералнята е виновна. “Като се поразбиел някой лагер и правела луфт при центрофугирането и захапвала дрехи”. Такава е неговата непотвърдена теория, но явно е виждал доста.. Отделно от него знам, че пералнята се пълни малко повече от 1/2, за да се изплакнат хубаво дрехите. Т.е. никога не съм я препълвала, нито съм прала обувки в нея.

# 462
На мен ми е за първи път това. И техникът, който ни обслужва миялната машина и пералните каза, че пералнята е виновна. “Като се поразбиел някой лагер и правела луфт при центрофугирането и захапвала дрехи”. Такава е неговата непотвърдена теория, но явно е виждал доста.. Отделно от него знам, че пералнята се пълни малко повече от 1/2, за да се изплакнат хубаво дрехите. Т.е. никога не съм я препълвала, нито съм прала обувки в нея.
Това вече обяснява нещата, именно такова нещо си представях като резултат.
Последно съм виждала разбито лагерно тяло на древната си Перла 05, а по-миналата година приятелка ми се оплака от същата повреда на Самсунг.
Без да я разпитвам, си каза, че пере всеки или почти всеки ден по 2-3 кг пране и я щадяла, пък на...повредила се.
Аз смятам обаче, че точно този начин на пране е довел до по-бързо увреждане на лагерното тяло, защото както препълнената, така и полупразната пералня, нямат нормално и равномерно движение на барабана и свързаните с него детайли. Моят майстор пък точно по този повод казваше, че в пералнята трябва да остава някакво място, да не е препълнена, но ако я пускам редовно с много малко пране, точно тогава ще се разбие лагерното тяло.

# 463
Стана ми интересна дискусията и попитах ИИ защо пералнята къса дрехи понякога или прави малки дупчици, ето отговора Smile

🩳 Защо пералнята къса дрехи или прави дупчици:

Това не е нормално и обикновено идва от едно или повече от следните:

Препълване – дрехите се търкат прекалено силно и дълго една в друга и в металните отвори на барабана.

Чужди тела в барабана – малки метални части (монета, банел от сутиен, цип, кламер, пиронче) се заклещват и драскат тъканите.

Повредена или ръждясала вътрешна повърхност на барабана – ако има остър ръб или изкривяване, може да закача дрехите.

Твърде високи обороти на центрофугата – особено при фини тъкани.

Лошо качество на тъканта – някои евтини материи се "протриват" бързо и изглежда сякаш пералнята ги е скъсала.

# 464
На мен обяснението на “ майстора” ми е твърде непрадоподобно и удобно 😨

Общи условия

Активация на акаунт