Всякакви въпроси за пералнята - тема 21

• 24 432
  • 643
  •   1
Отговори
# 510
call3, със здраве и безпроблемно да си използваш новата пералня. Права си, че всички перални перат, но не всички изпират.  Има си защо някои перални да са доста по-скъпи от други. Е...пооляха се в цените производителите напоследък, но това е пазар все пак. Към момента, предвид високите цени,  е най-добре да се гледа съотношение цена/качество, екстри които  устройват потребителя и да не се хвърлят излишни пари за "заигравки" в софтуера на уреда. За мен ще е най-добре ако производителите вложат малко повече в хардуера Simple Smile  за сметка на софтуерни екстри, но едва ли ще стане.

# 511
  • Ловеч
Аз искам да попитам как стои въпросът със сервизното обслужване на Miele у нас, защото по чужди форуми чета, че не е много добро? Надявам се да не се стига до там, разбира се, но при положение, че ще инвестирам доста голяма сума в техните уреди, се надявам да си осигуря спокойствие и относно сервизното обслужване.

# 512
За разлика от първите им няколко години официално на българския пазар, към момента Миле имат добро сервизно обслужване.

# 513
Здравейте имам нова пералня Бош, 6 серия. Има програма за автоматично дозиране на прах и омекотител. Къде се слага Калгона?

# 514
Имаме Бош с автоматично дозиране, но аз не ползвам Калгон. Най-старата /и работеща/пералня у нас е на над 20 години и никога не е виждала Калгон.
Вероятно се слага както  и при перални без автоматично дозиране.
Предполагам, че сте прочели, но в интернет пише следното:
Добавете Calgon директно в чекмеджето за перилен препарат, където слагате и основния препарат.  Дозиране: Твърда или средно твърда вода: Използвайте една капачка ((50) мл).  Много твърда вода: Използвайте около (83) мл (приблизително (1+frac{2}{3}) капачка). 

В темата имаше писано преди време за употребата на Калгон. Може да Ви е полезно.

Последна редакция: вт, 21 окт 2025, 20:24 от Мари-ана

# 515
  • София
Здравейте и от мен в тази така полезна тема. След като почти пълнолетната ни пералня Електролукс излезе от строя, спешно трябва да купим нова. След усърдно четене тук и по сайтовете на магазините, съм се спряла на тези два модела:

https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-s-predno-zarezhdane/Peraln … R73944OE/p/651311

https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-s-predno-zarezhdane/Peraln … G244Z5BY/p/652644

В АЕГ ме привлича по-големият отвор, по-красива е Simple Smile и има програма с пара. В Бош ми харесват функциите за лесно гладене и дозареждане. Не държа на wi-fi и автоматично дозиране.

Имате ли лични впечатления или препоръки за тези модели?

# 516
Здравейте и от мен в тази така полезна тема. След като почти пълнолетната ни пералня Електролукс излезе от строя, спешно трябва да купим нова. След усърдно четене тук и по сайтовете на магазините, съм се спряла на тези два модела:

https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-s-predno-zarezhdane/Peraln … R73944OE/p/651311

https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-s-predno-zarezhdane/Peraln … G244Z5BY/p/652644

В АЕГ ме привлича по-големият отвор, по-красива е Simple Smile и има програма с пара. В Бош ми харесват функциите за лесно гладене и дозареждане. Не държа на wi-fi и автоматично дозиране.

Аз използвам Bosh-а, от точно месец. Уточнявам, че моята е до 1200 оборота, но виждам, че в модела има само една цифра разлика - моята е WGG244Z3BY, а във Вашия линк е WGG244Z5BY.
Доволна съм. На предходната страница съм споделила и мнение. Пере много добре, тиха е, няма вибрации при центрофугата, богат избор на програми (вкл. пара. Виждам, че и тази от Вашия линк има - първата програма от лявата страна на програматора, най-горе), опция за съкращаване на времето за пране, която работи на доста програми.

# 517
  • София
Благодаря! И аз към момента съм се насочила към тази.

# 518

Да, при всички случаи АЕГ-то е по-добрата пералня от тези двете и предлага повече.
https://www.aeg.bg/laundry/laundry/washing-machines/front-loader … chine/lfr73944oe/

Функцията "дозареждане" е една голяма лъжа. Всяка пералня позволява отваряне и дозареждане в началото на програмата. Като се напълни с вода, нито една не може да бъде отворена.
А и дори да може да бъде отворена, не виждам какъв е смисълът да слагам нещо, като фазата на пране за останалите дрехи вече ще е на приключване.

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 14:01 от petiaivanov

# 519
  • София
В АЕГ ме привлича по-големият отвор...

Бих искала само да вметна, че отворът на AEG не е по-голям от този на Bosch - и двата са с диаметър 30 см.

И двете марки имат перални и с по-голям отвор, с диаметър 32 - 32,5 см, но споменатите модели не са сред тях.

Поради профила на уплътненията и тяхната гъвкавост, може да има малки разлики в обявения диаметър на гумените маншони, които да не отговарят на реална разлика в използваемия диаметър на отвора на пералнята. Т.е. понякога има ръбче, което при натиск се огъва и съответно не пречи да вкараш нещо по-обемисто.

# 520
  • София
Много благодаря на всички за мненията, все пак поръчах Бош, да видим какво ще излезе. Simple Smile

# 521
  • София
Днес реших да отида до Техномикс на бул. Европа да разгледам моделите на място. Отворих сайта им първо - ами то само отрицателни коментари и оплаквания Sad. Стоки без гаранционна карта, гаранционна карта от магазин за GSM-ми при закупена прахосмукачка, стоки с транспортни дефекти, за които обвиняват купувача. Трябвало да си разопаковаш стоката пред блока, пред доставчика. Ако си отвориш пералнята в апартамента и видиш, че е изблъскана или със счупено стъкло на вратичката - не ти връщат парите. Това означава, че хладилник или пералня трябва да се качи в асансьора или пеша по стълбите без защитна опаковка. Вече се чудя дали евтиното няма да излезе скъпо и дали да не заложа на Технополис.
И още един въпрос -има ли разлика в качеството на торбичките за пране на фини дрехи?

# 522
Аз от Техномикс не съм имала досега повод за оплакване и все оттам пазарувам всякаква техника вече няколко години. Вярно, че се сменят и практики, та не мога да кажа дали сега работят по същия начин, но това, което ми харесваше при тях, е че работят със свой транспорт, не изпращат по куриери стока, както останалите търговци.  Вариант е, който и да доставя стоката, да се заяви и качване до жилището (това за блокове), там вече може да се изчака да се разопакова, а не на улицата, което е абсурд. Така сме правили в селската къща - трябваше да доставят до пътната врата, но реално помагаха да се внесе уреда и се огледа за външни увреди. Обичайно ако има такива, то си личи и по кашона, няма как да остане без видими белези от удар, смачкване и т.н (стига кашонът и опаковането да са фабричните).

# 523
И аз от Техномикс нямам оплаквания, а доста неща съм накупила от тях.

# 524
За кои конкретни уреди  четохте оплаквания. Пазарувам предимно от тях още от времената, когато бяха склад за техника на Симеоновско шосе, демек някъде от 2003 година. Оплаквания нямам.

Общи условия

Активация на акаунт